przepis w oryginale robi się z ryżu, ja jak zwykle musiałam coś zmienić i pokusiłam się na kaszę kuskus. Kuskus szafranowo-cytrynowy Składniki: 150 g kaszy kuskus; 300 ml bulionu (marchew+korzeń pietruszki+szafran); 1 łyżeczka startego imbiru; 1 łyżeczka startej skórki z cytryny; pół łyżeczki kurkumy; szczypta pieprzu cayenne; kilka kropel soku z cytryny; nać pietruszki (do smaku). Zaczynamy(...)ugotowania bulionu. Do garnka wlewam 300 ml wody, kiedy zacznie wrzeć wrzucam pokrojone w drobną kostkę warzywa (małą marchew i pietruszkę). Przykrywam pokrywką i czekam aż się zagotuje. W tym czasie robię "pastę" czyli łączę ze sobą starty imbir, skórkę z cytryny, kurkumę, pieprz cayenne oraz kilka kropel soku z cytryny. Mieszam
Życie na widelcuwędzonki (wędzony boczek, wędzona szynka itp.) 2 żółtka sól, pieprz Warzywa obrać, wrzucić do garnka z wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i kawałek cytryny, zagotować bulion warzywny. Przyprawić solą i pieprzem. Do bulionu dodać kiełbasę i wędzonkę. Gotować ok. 20 min. Z bulionu wyciągnąć warzywa, cytrynę i mięso. Kiełbasę pociąć na plasterki (można wcześniej obrać), wędzonkę na kawałki. Wrzucić(...)powrotem do zupy. Dodajemy chrzan, ale trzeba pamiętać by nie przegrzać zupy bo chrzan zrobi się gorzki. Żółtka rozbełtać w miseczce, dodać śmietanę, wymieszać. Dodać trochę gorącego bulionu, wymieszać i wlać mieszając do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z połówkami jajek ugotowanych na twardo
Konrad Gotujeszybki obiad. U mnie akurat w lodówce były pieczarki i szynka, nie było niestety wina ( risotto bardzo lubi białe wytrawne wino), ale i tak uważam, że wyszło pyszne. Ilość bulionu podaję w przybliżeniu, ponieważ każdy ryż chłonie płyn inaczej. Sami musicie sprawdzić ile Wasz ryż będzie go potrzebował, dlatego najlepiej wlewać bulion partiami. Kremowe(...)minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 100 g szynki konserwowej pokrojonej w grubsze plastry 150 g pieczarek 2 szalotki 1 szklanka ryżu arborio ok. 2,5 szklanek bulionu (u mnie na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 3 łyżki serka śmietankowego sól pieprz świeżo starty parmezan olej do smażenia Wykonanie: Szalotki obieramy i kroimy w drobną
Kulinarne przygody Gatityjest bardziej treściwa i pożywna ale też ciekawie odmienia tradycyjną zupę. Świetna zarówno ze świeżych grzybów jak i z suszonych przygotowana na warzywnym wywarze np. na Wigilię. SKŁADNIKI: bulion: 4 podudzia z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki mały seler biała cebula sól, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy świeży lubczyk lub 1,5 l gotowego bulionu warzywnego 50dag świeżych(...)kaszy (u mnie jaglana ale może być również jęczmienna) 100ml białego, wytrawnego wina 2 średnie białe cebule łyżka masła klarowanego sól, czarny pieprz, tymianek natka pietruszki do dekoracji WYKONANIE: Bulion: Podudzia z kurczaka myjemy. Zalewamy woda i gotujemy na małym ogniu. Odszumowujemy. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i opalamy palnikiem. Warzywa dodajemy
Pyry na Gazryżu arborio 1 słoik suszonych pomidorów z żurawiną (potrzebne są 4 pomidory i łyżka żurawiny) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 garście szpinaku baby 1/2 litra bulionu 2 łyżki startego żółtego sera 3 łyżki masła Wykonanie: Na patelni roztopić 2 łyżki masła, podsmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę i posiekane ząbki czosnku. Gdy cebula się zeszkli, dodać ryż. Wszystko razem(...)wymieszać i gdy ryż stanie się lekko przezroczysty zacząć dodawać bulion. Do ryżu wlać łyżkę bulionu, poczekać aż ryż w całości ją wchłonie, wówczas dodać następną. Czynność powtarzać do wyczerpania bulionu, jednocześnie sprawdzając co jakiś czas miękkość risotto. Pod koniec dodać pokrojony w paski szpinak i pomidory oraz żurawinę. Podgrzać i wymieszać. Gdy ryż będzie idealny, a risotto kremowe, pozostaje
Pasja Smakukapuśniak po indyjsku. Znajdziecie go w książce Marty, którą oczywiście mam, bo każdy szanujący się bloger, ją ma ;) Przyłożyłam się bardzo sumiennie do testowania przepisu, robiąc najpierw bulion warzywny wg przepisu Marty, a dopiero na nim gotując zupę. Wyszła naprawdę niezła. Dominuje w niej kmin rzymski (haterom kuminu zupy nie polecam), kwaskowate pomidory i oczywiście kapusta. Piszę tego posta(...)właśnie z miseczką tej zupy. Przepisu na bulion warzywny nie zdradzam, zajrzyjcie do książki. Podaję natomiast za Martą przepis na kapuśniak. Można go przechowywać w lodówce i, jak to z kapustą bywa, z każdym dniem zupa smakuje coraz lepiej. Składniki 2 ząbki czosnku posiekane 1/2 papryczki chilli bez pestek posiekanej 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 2 ziemniaki pokrojone
W kuchni wieczoremżółtej, zielonej i czerwonej (lub dowolnie) - 3 marchewki - 1 większy korzeń pietruszki - 2 łodygi selera naciowego - 1 cała główka czosnku - ok.300ml czerwonego wytrawnego wina (lub wody) - 1-1,5l bulionu mięsnego, warzywnego (dowolnie) lub wody - sól do smaku - 4 łyżeczki ostrej czerwonej papryki - 2 łyżki (stałego) bezzapachowego oleju kokosowego lub smalcu (ew.oliwy) + 1 łyżka do podsmażenia warzyw(...)ostrą papryką, zalewamy winem i mieszamy. Garnek przykrywamy, zmniejszamy palnik i gotujemy ok.1h. Po ok.40 minutach dodajemy pokrojone w kostkę marchewki, korzeń pietruszki i łodygi selera naciowego. Dolewamy część bulionu (szklankę pozostawiamy do podduszenia warzyw na patelni) i gotujemy dalej. W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy pokrojone w kostkę papryki (gniazda nasienne usuwamy, białe części wykrawamy
Smaczne Zdrowezupy cukiniowej dorzuciłam kukurydzy, a porową podałam z serem pleśniowym. Dlaczego więc nie urozmaicić pomidorowej pieczoną papryką? ;) A Wy jak dopieszczacie swoje zupy? Składniki : 250ml bulionu 1 mała marchewka 1 puszka pomidorów (bez skórki) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 dużej papryki czerwonej 1 łyżka oliwy z oliwek bazylia, oregano, pieprz, sól, suszona pietruszka, papryka ostra opcjonalnie: mozarella, ziarna słonecznika(...)Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w szerokie paski. Wkładamy na papier lub blachę i pieczemy przez ok. 25minut. Skóra z łatwością zejdzie, a papryka otrzyma oryginalny smak! Gotujemy bulion. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Lekko solimy, pieprzymy, dodajemy pietruszkę. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory z puszki, mieszamy i podsmażamy na średnim ogniu
Kitchens Alphabetgrzankami. Sycąca, smaczna o delikatnie orientalnym smaku i zapachu na pewno przypadnie Wam do gustu. Składniki (porcja na 4 miski): 2 cukinie (u mnie żółta i zielona) 750 ml bulionu 3 łyżki oliwy z oliwek 4-6 ząbków czosnku 2 łyżeczki curry ½ łyżeczki pieprzu cayenne jogurt naturalny świeża bazylia Przygotowanie (30 min): Na początku należy przygotować cukinię, a więc obrać(...)smak do oliwy przez około 5 min. Dobrze jest często mieszać aby czosnek się nie przypalił. Po upływie 5 minut wrzucamy do garnka cukinię, mieszamy i dolewamy przygotowany wcześniej bulion. Dodajemy przyprawę curry oraz odrobinę pieprzu cayenne dla nadania ostrości. Całość w bulionie dusimy przez ok. 10-15 minut, aż cukinia zmięknie. Następnie zdejmujemy z ognia i blendujemy. Jeżeli uznacie
PastelFoodskrobi, która wiąże risotto) 500 g dyni 1/2 szklanki wina (użyłam czerwonego półwytrawnego) olej (u mnie mix słonecznikowego i sezamowego z aromatem czosnku i imbiru) 500-800 ml bulionu czosnek imbir curry gałka muszkatołowa kurkuma szczypta cynamonu oregano szałwia bazylia kolendra sól WYKONANIE Dynię kroimy w grubszą kostkę i smażymy chwilę na oleju, po chwili dodajemy ryż(...)jeszcze chwilę podsmażamy. W międzyczasie przygotowujemy bulion, a ryż z dynią zalewamy winem i dusimy, aż wino wyparuje. Dodajemy część bulionu, sypiemy przyprawy i dusimy risotto na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, dodając kolejne porcje bulionu, aż ryż spęcznieje. SUGESTIA Jeśli w trakcie gotowania potrawa będzie zbyt ostra można dodać odrobinę mleka. Jakie są Wasze ulubione
Zofianamielonego mięsa najlepiej wołowego ale jeśli takiego nie macie może być wieprzowe .1 puszka czerwonej fasoli1 puszka kukurydzy1/2 puszki białej fasoli 1 puszka pomidorów2 cebule1 papryka czerwonaOkoło 3 szklanek bulionu wołowego plus w zapasie 2 szklanki 1 łyżeczka ziół prowansalskich Piątnica1 łyżka czerwonej papryki Piątnica 1 łyżka przyprawy pomidory, czosnek , bazylia Piątnicaolej do smażenia około 5 łyżek1/2 łyżeczki(...)garnku o grubym dnie rozgrzać olej , zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulkę , czosnek oraz mieszankę przypraw ( pomidory, bazylia, czosnek )Włożyć mięso i chwilę podsmażyć , wlać 3szklanki bulionu , pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę , pokrojone pomidory , fasolę , kukurydzę.Przyprawić do smaku : chili i resztą przypraw .Dusić na małym ogniu około 30 minut.Jeśli chcecie aby wasze chilli było rzadsze
Sama słodycz i szczypta chilizłSKŁADNIKI:2 udka z kurczaka1 główka młodej kapusty4 marchewki1 pietruszka1/2 selera1 średni por2 cebule szalotki1/2 cukinii3 pomidory4 liście laurowe4 ziele angielskie4 listki bazyliirozmarynsól, pieprz ziołowyoliwamasłoPRZYGOTOWANIE:Zaczynamy od przygotowania bulionu z kurczaka i warzyw. Wstawiamy do gotowania udka z kurczaka. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.Włoszczyznę (marchewka, seler, pietruszka) kroimy w grube słupki i dodajemy do gotujących się udek.Na maśle
kulinarnyJapozoru wydają się nie pasować. Moja zupa cebulowo-porowa została wzbogacona pysznym serem pleśniowym, który rozpływa się w ustach!Składniki:2 średnie pory2 i 1/2 cebuli1 duża marchewka1 ziemniak250ml bulionu 1/2 opakowania sera pleśniowego1 łyżka masła sól, pieprz, 1 łyżeczka curry w proszku, papryka słodka i ostra, pietruszka suszona, czosnek granulowanyPrzygotowanie:Marchewkę i ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy(...)250ml bulionu. Rozgrzewamy masło. Pora i cebulę oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy na średnim ogniu (uwielbiam ten orzechowy smak pora!). Można podlać 1/2 szklanką wody.Gdy por i cebula będą miękkie, dodajemy je do bulionu i gotujemy na średnim ogniu. Dodajemy trochę soli, 1 łyżeczkę pieprzu i suszonej pietruszki, szczyptę papryk.Gotujemy kolejne 5 minut.Gdy marchewka i ziemniak będą miękkie, wszystko
Kitchens Alphabetskładniki* 1 butelka żurku* 35 dag białej kiełbasy* 30 dag chudego boczku gotowanego* 2 i 1/2 litra bulionu (może być z kostki)* 250 ml kwaśnej śmietany 18%* kilka suszonych grzybków* 2 małe listki laurowe* 4 ziarenka ziela angielskiego* sól, pieprz* 2 łyżeczki koperku świeżego lub łyżeczka suszonegoSposób wykonaniaGrzybki namoczyć, a następnie do garnka w którym będziemy gotować żurek wlać(...)litra bulionu, włożyć grzyby i gotować ok. 20 min.Do garnka wlać resztę bulionu, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i zagotować.Do garnka z gorącym bulionem włożyć boczek, kiełbasę i na delikatnym ogniu pod przykryciem gotować ok. 20 min.Następnie wyjąć kiełbasę i boczek i lekko ostudzić. Kiełbasę pokroić w plasterki, a boczek w kostkę. Na patelnię wlać nieco oliwy
Mix smakuTradycyjnie w polskiej kuchni gotując rosół w kolejny dzień robimy pomidorową, no co niektórzy – ogórkową. Odbiegając od tradycji, proponuję zupę jarzynową z melisą cytrynową. Składniki: - rosół drobiowy lub bulion warzywny (ok.2,5-3 l)- 250g świeżej zielonej fasolki- ziemniaki (baby potatoes) albo młode- kawałek ugotowanego kalafiora- 3 papryki ramiro- 2 ząbki czosnku- kawałek pora- 2 marchewki (u mnie(...)rosołu)- gałązki świeżej melisy cytrynowej Bulion zagotowujemy. Obrane i umyte ziemniaki kroimy na ćwiartki. Dodajemy do bulionu. Od tej chwili czas gotowania zupy nie może przekroczyć 15 minut. Ziemniaki są właśnie takim „wyznacznikiem” czasu dla tej zupy. W kolejności dodajemy przekrojoną na połówki zieloną fasolkę, pokrojone w większą kostkę papryki. Tuż przed końcem gotowania dodajemy ugotowane różyczki kalafiora
mojewypiekiinietylko