bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:80/234)

Japoński bulion cebulowy 164

była pożywna, ale na pewno będzie ciekawą przystawką przed pożywniejszym daniem. Japońska zupa cebulowa idealnie rozgrzeje nas, kiedy przyjdą chłodne dni. Czego potrzebujemy?  2 obrane cebule, 1 litr bulionu warzywnego lub wody, 2 łodygi selera naciowego, 2 marchewki, 2 ząbki czosnku, garść pieczarek, szczypiorek, sos sojowy, szczypta imbiru, sól, pieprz do smaku  Przygotowanie: Cebulę kroimy na plasterki

two broke sisters
Sałata po cesarsku 109

smaczne i pożywne <3 Idealna sałatka dla smakoszy zieleniny <3  Składniki 2 małe ząbki czosnku 4 filety z sardeli 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki bulionu warzywnego 2 łyżki octu balsamico 2 łyżki soku cytrynowego łyżeczka łagodnej musztardy pieprz 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki 9 łyżek świeżo startego parmezanu bagietka sól morska 2 zwarte główki sałaty

R'n'G Kitchen
Krem z zielonych szparagów 154

Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 cebula biała 3 ząbki czosnku białe wino szczypta kurkumy szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku natka pietruszki Wykonanie: Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż z czosnkiem na maśle. Po paru minutach dodaj umyte i pokrojone szparagi. Duś przez kilka minut. Dodaj bulion i gotuj

Bike By Life
Ratatouille - czyli pomysł na francuskie leczo 237

cukinia, 1/2 bakłażana, 1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej, 1 puszka krojonych pomidorów, 1 czerwona cebula, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 1 łyżeczka przyprawy do leczo, pół szklanki bulionu warzywnego. Przygotowanie: Cebulę z czosnkiem drobno siekamy i smażymy na patelni bądź w garnku o grubym dnie.  Cukinię i bakłażana kroimy w kostkę, paprykę w paski. Dodajemy do garnka

Mój Smak na Życie
Krem ziemniaczano-marchewkowy 132

już nie brakuje. :-) Gęstość zupy możemy w dowolny sposób regulować poprzez dodanie mniejszej lub większej ilości bulionu. 3 duże ziemniaki 3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 3 plastry wędzonego boczku 3 łyżki świeżego szczypiorku 3 łyżki starkowanego, żółtego sera 1 łyżka szczypiorku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej

Szefowa kuchni
Krem kukurydziany 105

Składniki (na 4 porcje) - 3 szklanki bulionu warzywnego (ok.750ml), - 2 ziemniaki (ok. 140g), - puszka kukurydzy konserwowej (ok. 220g), - 1 cebula (ok.40g) - łyżka oleju rzepakowego (ok.10g) - przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka. Sposób przygotowania: 1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju rzepakowym. 2. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zarumienionej cebuli i zalewamy bulionem. 3. Całość gotujemy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Zupa krem z pietruszki i gruszki 81

niespodzianka. Smaczna, lekko słodkawa zupa krem, sprawdzi się w te zimowe dni.   Składniki 1 kg pietruszki (korzeń) 4 łyżki oliwy z pestek winogron 1 gruszka 1,5 l bulionu warzywnego szczypta startej skórki cytrynowej migdały świeża trybula gałka muszkatołowa sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pietruszki obieramy i kroimy na plasterki, podsmażamy

R'n'G Kitchen
Zupa kalafiorowo-serowa 129

Bardzo smaczna zupa kalafiorowa z dodatkiem serka topionego. Jest lekka i pożywna, uwielbiam zupy z dodatkiem serków topionych. Składniki: 3 litry bulionu warzywnego 1 mały kalafior  2 marchewki 1 pietruszka 5-6 ziemniaków 200 gram serka topionego śmietankowego sól, pieprz pół pęczka kopru Sposób przygotowania: Kalafiora dzielimy na małe różyczki, marchewkę, pietruszkę obieramy i kroimy w pół plastry, ziemniaki

Bajeczna Kuchnia
Zupa pieczarkowa z kaszą pęczak 119

szybka w zrobieniu, a jednak nieco inna. Jak nie macie pomysłu na obiad, zależy wam na czasie to ta zupa jest idealnym pomysłem.       Potrzebujemy: 3 litry bulionu warzywnego lub drobiowego ( np z TEGO przepisu) 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 pęczek koperku 0,5 szklanki kaszy pęczak sól i pieprz do smaku Cebulę

Marder&Marder Manufacture
Zupa dyniowa z imbirem i prażonym makaronem ryżowym 173

także krewetek, mięs i orientalnych sosów. Składniki: 2 szklanki  puree z dyni 3 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 2 szalotki 400 ml mleka kokosowego 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżeczka curry w proszku sól biały pieprz 2 łyżki oleju Dodatkowo: prażony makaron ryżowy* pestki dyni prażone na suchej patelni listki kolendry Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z melonem, chili i tymiankiem 146

Wartość kaloryczna:   500 kcal (na porcję jeśli tę ilość zjedzą dwa głodomory) Składniki: 4 garście ryżu Arborio 2 łyżki oliwy 150 ml białego wina 500 ml bulionu warzywnego lub rosołu 1 szalotka lub mała c ebula 1 ząbek czosnku pół średniego melona, pokrojonego w kostkę pół łyżeczki chili w płatkach lub pół świeżej papryczki garść świeżego tymianku 1 łyżka

Bazując na smaku
Zupa ogórkowa 207

była pyszna, mocno kwaśna, a witamina C zdecydowanie przyda się wszystkim w te chłodne, jesienne dni. Polecam! Składniki : 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 2 marchewki 500ml bulionu warzywnego 500ml wody 50dkg ogórków kiszonych kilka ziaren pieprzu listek laurowy sól, pieprz oliwa do smażenia koperek (opcjonalnie) Przygotowanie : W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę

Codzienne Gotowanie
Risotto z bobem i zielonym groszkiem 96

Panna Malwinna ,  Bartoldzik ,  Mirabelka ,  Mopsik ,  Maggie ,  Składniki: 100g masła 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 200g ryżu do risotto 100ml białego wina 800ml bulionu warzywnego 50g startego parmezanu 200g bobu 200g zielonego groszku sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzać rondel i roztopić w nim połowę masła. Cebulę drobniutko posiekać i smażyć aż się zeszkli. Wsypać ryż, dokładnie

Codzienne Gotowanie
Zupa krem z cykorii i z serem halloumi 164

gorzkawy smak.   Składniki: 2 cykorie 1 cebula, 1 ząbek czosnku 3 małe ziemniaki 1 mała żółta papryka por (biała część) 1 szklanka mleka kokosowego albo sojowego 2 szklanki bulionu warzywnego 50 ml białego wina 1 łyżka masła 2 szczypty kurkumy, sól, biały pieprz 150 g sera halloumi W garnku rozgrzewamy masło, na którą wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę

Bon Appetit Małgorzaty
Kurczak w cebulowo - musztardowym sosie 336

Składniki: jedna pierś kurczaka 3 średnie cebule kawałek pora ok 60 g ok 2 szkl bulionu warzywnego lub drobiowego szczypiorek kilka ząbków czosnku sól, pieprz, papryka słodka lub chilli  szczypta lubczyku i tymianku łyżka sosu sojowego ciemnego pół łyżeczki musztardy dijon  łyżka masła Przygotowanie: Cebulę i pora pokroić w piórka, a następnie zeszklić na maśle. Doprawić do smaku

Gaździnka warzy
Zupa pomidorowo-ogórkowa 109

poszliśmy na kompromis i połączyliśmy obie. Wyszło bardzo smacznie. Składniki 4 ogórki kiszone 2 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 500 ml przecieru pomidorowego 700 ml bulionu warzywnego 110 g drobnego makaronu (u nas cavatelli) 1 liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

R'n'G Kitchen
Tagliatelle ze szpinakiem i mięsnymi kulkami 170

papryka sól ,pieprz 1 l bulionu drobiowego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego Sos szpinakowy: 200 g mrożonego szpinaku łyżka śmietany cebula łyżeczka masła ząbek czosnku 75 ml bulionu warzywnego pieprz 400 g makaronu tagliatelle Przygotowanie   Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem ,posiekanym porem ,jajkiem ,sosem sojowym i bułką tartą (masa ma być gęsta). Do smaku

R'n'G Kitchen
Hiszpanska zupa krewetkowa z chorizo 144

Hola Espania! Pełna smaków i aromatów hiszpańska zupa z krewetkami, chorizo, szafranem, papryką, pomidorami, selerem naciowym i różowym winem. Cudo! Składniki 200g krewetek w skorupkach (około 15 sztuk) 1l bulionu warzywnego biała cebula 3 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 2 duże pomidory duża czerwona papryka oliwa z oliwek kieliszek różowego wina 100g chorizo (w kawałku) sól, czarny pieprz, szafran

Pyry na Gaz
Zupa rybna z pstrągiem łososiowym, papryką oraz marchewką 164

Najlepsza zupa rybna jaką miałam okazję jeść do tej pory i co najdziwniejsze- wcale nie jest ugotowana na wywarze z ryby tylko na rosole drobiowym (proponuję też zwykły bulion warzywny). Smak ryby jest delikatny, wyraźniej odczuwalny ale nie "mułowaty". Pyszna, wyrazista zupka. Składniki: 3 szklanki rosołu drobiowego/bulionu warzywnego/wywaru z rybnego 300 gram filetu z pstrąga łososiowego, bez skóry 1 papryka

Mango Papaja
Makaron tagliolini z sosem pietruszkowym 209

makaronu - doskonale smakować będzie także w towarzystwie warzyw, mięs czy ryb. Lubię takie uniwersalne rozwiązania :)Składniki:- 500 g makaronu- 2 łyżki margaryny- 2 łyżki mąki- 0,5 l bulionu warzywnego- dwa pęczki natki pietruszki- ok. 1 łyżki śmietany- sól, pieprzSos jest błyskawiczny, stąd też lepiej najpierw wstawić wodę na makaron, czy też przygotować sobie danie, do którego będziemy go używać

Kulinarne zapędy Kokosa
Paella z kurczakiem 8071

domu postawiłam na wersję z dodatkiem kurczaka , gdyż rodzina za owocami morza nie przepada.Zapachy unosiły się aż do sąsiada , a Paella na stałe zagości w naszym menu!SKŁADNIKI :* bulion warzywny – 1 l* filet z kurczaka – 400 g* papryka – 2 szt* czosnek – 2 ząbki* pomidor – 1 szt* oliwa – 50 ml* słodka papryka – 1 szczypta(...)chili – 1 szczypta* szafran – 1 szczypta* białe wino – 50 ml* koncentrat pomidorowy – 1 łyżka* ryż do paelli – 200 g* zielenina – 1 pęczekSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Bulion gotujemy z dodatkiem szafranu na wolnym ogniu , by przed dodaniem do paelli był cały czas gorący.Filety oczyszczamy , kroimy w kostkę.Paprykę kroimy w kosteczkę , sparzonego i obranego pomidora również

Ostra na Słodko
Zupa krem z kalafiora 117

Składniki:2 małe kalafiory2 korzenie pietruszki1/4 bulwy selera1 szalotka2 ząbki czosnkuoliwa2 litry bulionu warzywnego (w wersji wegetariańskiej) lub drobiowegosól, pieprz biały, szczypta imbiru2 łyżki serka mascarponeDo podania: gęsta śmietana, świeże zioła, grzanki.Przygotowanie:Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekaną szalotkę i czosnek. Pozostałe warzywa kroimy na kawałki i dodajemy do garnka. Następnie zalewamy warzywa bulionem i gotujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa marchwiowa z kolendrą ( krem marchewkowy ) 180

kremowych. Lubię tą gładką strukturę, gęstą, aromatyczną. A jak chcę pochrupać - posypuję zupę prażonymi nasionami lub zajadam ją z grzanką ;)Składniki:* 350 g marchwi* 100 g selera* 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego* 1 łyżka masła* 1 łyżka oliwy z oliwek* 1 łyżeczka ziaren kolendry* 1 łyżeczka kminku lub lepiej kuminu* świeże liście kolendry* sól* pieprzWykonanie:Marchewkę i selera obrać(...)moździerzu lub zmielić w młynku do kawy. Przyprawy dodać do warzyw, zwiększyć ogień i smażyć, aż  marchew i seler zaczną się rumienić.Do podsmażonych warzyw wlać bulion - gotować do momentu, aż warzywa całkiem zmiękną.Ugotowaną zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Dodać łyżkę posiekanych liści kolendry.Przed podaniem zupę posypać świeżymi liśćmi kolendry. Podawać

kolorowotorcikowo
Serowa krajanka z warzywami i grzybami mun 187

grzybów mun, 1 mała cukinia, 1 cebula, 10 plasterków pora, 50 g sera żółtego, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, 100 g bulionu warzywnego, oliwa z oliwek, świeża bazylia.  Przygotowanie: Grzyby mun zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 10 min, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, a cukinię w paseczki

Moniki Smakołyki
FLAKI WEGAŃSKIE, Z BOCZNIAKÓW 206

duży korzeń pietruszki- 2 cebule- 1-2 łodygi selera naciowego- 2 łyżki aromatycznego majeranku- 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej (nie trzeba)- 1/2 garści świeżego lubczyku- 0,5l bulionu warzywnego (lub wody)- ziele angielskie- 6 kulek- liść laurowy - 2 małe- sól i pieprz do smaku- słodka papryka- chili- 1-2 łyżki oleju kokosowego (bezzapachowego)Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić

Smaczne Zdrowe
Gulasz dyniowy z jarmużem 168

jarmużu 400 g pomidorów lub przecieru pomidorowego 100 g cukinii 150 g zielonej soczewicy 1 cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 łyżka czerwonej pasty curry sól, pieprz woda lub bulion warzywny odrobina oleju lub oliwy   Wykonanie: Cebulę szklimy w garnku na odrobinie tłuszczu.  Pod koniec dodajemy posiekany czosnek i pastę curry.  Podsmażamy przez około minutę uważając, aby nie przypalić czosnku

Sto kolorów kuchni
Piersi nadziewane porem, jabłkiem i żurawiną 208

piersi z kurczaka 1 jabłko 2 łyżki żurawiny suszonej Kresto 10 cm pora  2 ząbki czosnku 1 płaska łyżka masła sól ziołowa pieprz kolorowy sól 1 szk bulionu warzywnego mąka do obtoczenia olej  Przygotowanie: Piersi oczyścić i umyć, odciąć polędwiczki. Nożem ostrożnie zrobić kieszonkę w każdej piersi. Kieszonki napełnić farszem i spiąć wykałaczką. Przyprawić z dwóch stron

Ala piecze i gotuje
Postny obiad: ryba w sosie z czerwonej pasty curry z warzywami 144

prób udoskonalenia potraw serwowanych we własnej kuchni. Tak było w przypadku poniższego przepisu na makrelę w sosie z czerwonego curry z warzywami. Punktem wyjścia był przepis na dorsza z warzywną potrawką i rodzynkami znaleziony na blogu Paleta smaku.pl . Wędzoną makrelę kupuję dość często. Pierwszy raz jednak kupiła świeżą makrelę. I pierwszy raz użyłam jej właśnie do przygotowania tego dania(...)filety z makreli, 1 marchewkę, 1 niezbyt dużą cebulę, kawałek pora (długości ok. 5 cm), 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry, mały kubek śmietany, 1 łyżkę oleju, ok. ½ l bulionu warzywnego (może być z kostki), sól, pieprz młotkowany z kolendrą, cukier. Filety przekrój na pół, posól i posyp pieprzem z kolendrą. Marchewkę obierz, umyj pod bieżącą wodą i pokrój

blog.moje-pasje.info
Pietruszkowa do sześcianu 163

którzy do tego warzywa podchodzą sceptycznie lub wręcz z niechęcią. Myślę, że tą zupą przekonacie niejednego pietruszkowego niejadka :) Do przygotowania ok 4 porcji zupy przygotujcie: 2- 2,5 litra bulionu, warzywnego lub warzywno-drobiowego 5 dużych korzeni pietruszki na zupę i 2 mniejsze na talarki 5 sporych ziemniaków dwa pęczki natki pietruszki łyżkę startego parmezanu 10 marynowanych kaparów

Pichceniomania
KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW Z MAKARONEM I PARMEZANEM 131

Dodatek czosnku nadaje jej niezwykłego charakteru i sprawia, że każdy chętnie sięga po dokładkę! Koniecznie próbujcie! SKŁADNIKI: * dojrzałe, soczyste pomidory – ok. 500 g * czosnek – 2-3 ząbki * bulion warzywny – ok. 150 ml * śmietana 18% – 100 ml * świeży tymianek, bazylia, sól, pieprz – do smaku DODATKOWO: * makaron świderki * pomidorki koktajlowe * parmezan SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pomidory obieramy ze skórki(...)Solimy i wkładamy do nagrzanego na 100C piekarnika na ok. 25 minut, po tym czasie wyciągamy, chwilę studzimy. Wkładamy do garnka , dodajemy czosnek obrany z łupinek, i podlewamy odrobiną bulionu ( jego ilość zależy od soczystości pomidorów ) Dodajemy śmietankę, doprawiamy pieprzem i miksujemy na gładki krem. Podajemy z ugotowanym makaronem , podpieczonymi pomidorkami i startym parmezanem. Smacznego

Ostra na Słodko
Zupa lubczykowa 146

dlatego u mnie nadal lubczykowo. Zupa bardzo nam smakowała! Składniki na 4 porcje: 500 g ziemniaków 1 duża cebula 5 łyżek posiekanych liści lubczyku 1 łyżka masła 750 ml bulionu warzywnego 1/2 kubka tłustej śmietany gałka muszkatałowa sól, pieprz Wykonanie: obrać cebulę i posiekać. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę masło stopić w dużym rondlu i delikatnie podsmażyć pokrojoną cebulę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa marchewkowo-imbirowa z mleczkiem kokosowym. 118

ktoś ma ochotę na dodanie groszku ptysiowego, tudzież grzanek, proszę czuć się swobodnie :) Polecam, mnie bardzo ta zupka smakowała. Składniki: 750 g marchewki 1 cebula  ok. 1 l bulionu warzywnego 2 nieduże ziemniaki kawałek imbiru (ilość według uznania) 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 łyżka masła sól pieprz (opcjonalnie) Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Marchew

zadanie-gotowanie
Zupa z cebuli na cydrze z chipsami jarmużu i estragonem 184

cebula i czosnek. Polecam tę zupę na okres przejściowy zimowo – wiosenny stawia na nogi, nawet umierających mężczyzn ;)  Zupa krem  cebuli Składniki: 5 dużych cebul ok. 1 l bulionu warzywnego 185 ml (3/4 szklanki) wytrawnego cydru 4 łyżki masła klarowanego 2 duże ziemniaki sól, pieprz suszony tymianek suszony estrogen do podania: podsmażone piórka cebuli, chipsy z jarmużu Cebulę kroimy

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa krem z cukinii 118

kiedy mam blender to kremowe zupy są u nas częstym gościem na stole. Dziś zawitała pyszna zupa z cukinii i "makaronem" z sera. Składniki: 1l bulionu warzywnego 4 średniej wielkości cukinie 1 cebula szalotka 2 ząbki czosnku 50g jogurtu naturalnego 100g sera żółtego maasdamer od Mlekoma pieprz 2 łyżki oliwy  Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w kostkę. Szalotkę

Gotowanie i blogowanie
Duszona cielęcina z grzybami 198

laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz do smaku domowa mieszanka różnych przypraw do nacierania mięsa: suszony czosnek, kolendra, gorczyca, majeranek, tymianek, kozieradka (utrzeć w moździerzu) 1 litr bulionu warzywnego 2 łyżki oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: Mięso natrzeć przyprawami i  odstawić na godzinę do lodówki. Pokroić na kawałki jak do gulaszu.  Cebulę i czosnek drobno posiekać. Do misy

ClauditteMissCooking
Cukiniowa zupa krem 137

rosołu. Moją zupę podałam z pięknej bulionówce "Miranda" od Porcelany Bogucice. 1kg miąższu z cukinii (obranej ze skórki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju do smażenia 1l bulionu warzywnego sól pieprz biały szczypta gałki muszkatołowej 1 szkl śmietanki 30% 1/2 szkl oliwy z oliwek kilka listków bazylii garść prażonych pestek dyni Na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać

Smakołyki Asi
BOGRACZ / Bogrács – WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA 297

czosnek – 3 ząbki * czerwona papryka – 2 szt * smalec – 2 łyżki * pomidory w puszce – 300 g * ostra papryka, kminek mielony, słodka papryka – po 1 łyżeczce * bulion warzywny – 1 l * ziemniaki – 4 szt * sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy smalec, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy, wrzucamy kminek oraz obydwie papryki, a następnie

Ostra na Słodko
Zupa z zielonego groszku i rukwii wodnej 137

rukwi wodnej, delikatna, słodka i lekko pikantna dzięki dodatkowi rukwi. Składniki : łyżka masła 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 300g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) 50g rukwi wodnej 500ml bulionu warzywnego łyżka soku z cytryny 1 łyżka posiekanej świeżej mięty i kilka listków do dekoracji łyżka sokcytryny plater łososia wędzonego do dekoracji Przygotowanie : W garnku roztpić masło i przesmażyć

Codzienne Gotowanie
Spaghetti z groszkiem i kozim serem 205

makaronu spaghetti 25 g (2 plastry) wędzonego boczku 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki białego wina 50 ml śmietany 30% 50 ml jogurtu naturalnego 1/4 bulionu warzywnego 100 g koziego sera kremowego 1 szklanka groszku, rozmrożonego skórka otarta z 1/2 cytryny natka pietruszki sól, pieprz Wstawić makaron do gotowania. Boczek pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię, włożyć boczek, smażyć

Moja Galeria Smaku
Gulasz z karkówki z pieczarkami i bambusem 148

Prosto i smacznie. Składniki 400 g karkówki wp 250 g pieczarek 4 łyżki pędów bambusa cebula smalec mąka 100 ml bulionu warzywnego oliwa z oliwek mielona słodka papryka sól i pieprz Przygotowanie   Karkówkę kroimy w dużą kostkę ,oprószamy solą ,pieprzem i obtaczamy w mące. Podsmażamy na łyżeczce smalcu ,osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Pokrojone pieczarki z posiekaną cebulą

R'n'G Kitchen
Schab z suszonymi pomidorami i mozzarellą. 87

wieprzowego, ostra mieszanka przypraw, mielony pieprz kolorowy, oliwa do smażenia, mąka do oprószenia, 14 połówek pomidorów suszonych z zalewy, 2 ząbki czosnku, 5 małych papryczek z zalewy, 200 ml bulionu warzywnego, 300 ml białego wytrawnego wina, 4 ziarna pieprzu czarnego, 3 owoce ziela angielskiego, 300 g mozzarelli Mięso pokroić w kotlety grubości około 2 - 3 cm. Rozbić. Oprószyć ostrą mieszanką

królestwo garów
Kremowa zupa z cukinii i zielonej fasolki szparagowej 199

Składniki: 2 młod e cukinie 1 woreczek mrożonej zielonej szparagówki 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżka masła (lub 2 łyżki oleju rzepakowego) ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka włoskich ziół 1 łyżka majeranku szczypta gałki muszkatołowej po pół pęczka natki pietruszki i koperku sól

Czerwień i błękit
Jaglane curry 153

Smaczne, szybkie i zdrowe   Składniki: - 3/4 szklanki kaszy jaglanej; - 1 podwójna pierś z kurczaka; - 2 łyżki zielonej pasty curry; - olej do smażenia; - pęczek szczypiorku z dymką; - 1 l bulionu warzywnego; - 1/2 szklanki śmietany 30% - 2 łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: W garnku o grubym dnie, lub w woku rozgrzać olej, wrzucić posiekaną dymkę i szczypiorek ( trochę szczypiorku zostawić do posypania

dom-agi.pl
GULASZ Z WARZYWAMI – TANI I SZYBKI! 205

Polecam! SKŁADNIKI: * parówki – 4 szt * marchew – 2 szt * pieczarki – 3-4 szt * papryka czerwona – 1 szt * cebula – 2 szt * miękkie pomidory – 3 szt * bulion warzywny – 200 ml * śmietana słodka 18% – 125 ml * sól, pieprz, papryka słodka, chili – do smaku * olej SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę

Ostra na Słodko
Wołowina, puree z selera i grzybowy sos z Gorgonzolą 102

Składniki: 400 g wołowiny 3 cebule 400 g pieczarek 60 g gorgonzoli kubek śmietany 2 ząbki czosnku 1 l bulionu warzywnego duży seler szczypiorek sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, papryka słodka i ostra szczypta imbiru kilka kropel sosu sojowego Przygotowanie: Wołowinę przyprawić czosnkiem, przyprawami, kilkoma kroplami sosu sojowego i odstawić do lodówki na 3 godziny. Selera i 2 cebule pokroić

Gaździnka warzy
Pstrąg w sosie winnym z zieloną natką 92

Składniki: 2 większe pstrągi 80g masła 100ml białego półwytrawnego wina  100ml bulionu warzywnego 2 cebule ząbek czosnku sól, pieprz pół pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Masło rozpuścić na pateln i, dodać posiekaną cebulę i wyciśnięty prze praskę czosnek, lekko pod smażyć.  Pstrąga pokroić w dzwonka, poło żyć na pateln i. Wlać wino i chwilkę smażyć , a ż alkohol odpar

Gaździnka warzy
Pierwsze danie - Buraki 116

Składniki: 5 średnich buraków 2 żółte cebule jedna czerwona łyżeczka octu jabłkowego bulion warzywny 1-2  ząbki czosnku szczypta tymianku (opcjonalnie) łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie: Buraki (nie obrane) owinąć folią, piec w ok 180 °C przez godzinę. Cebulę obrać i pokroić w większą kostkę. Zeszklić w garnku na maśle z czosnkiem, dodać obrane i pokrojone w kostkę buraki

Gaździnka warzy
Zupa krem z dyni z gorgonzolą i orzechami włoskimi 217

Pomarańczowy przepis na zdrowie ? To oczywiście hit jesieni -dynia. Zdrowa,pyszna,niskokaloryczna.Każdy,kto myśli o własnym zdrowiu powinien włączyć z jej udziałem jak najwiecej dań

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!