bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:86/234)

Pulpety z brukselką 127

lubi. A to taka pycha <3 Połączenie z mięsem jest rewelacyjne <3 Składniki 10 szt brukselki 250 g mięsa mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 l bulionu warzywnego 1 jajko bułka tarta kminek mielony 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżka mąki sól, pieprz

R'n'G Kitchen
Aromatyczny gulasz wołowy 139

łyżeczka suszonego rozmarynu, ½  łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, ½ łyżeczka cukru, 1 łyżeczka sosu chili, sól do smaku, 4 łyżki oleju rzepakowego, 500 ml bulionu (warzywny, rosołowy), ponadto: 200 g makaronu np.: świderki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, marchew, pietruszkę w plasterki. Mięso płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem, kroimy na niewielkie kawałki i obtaczamy w mące

Moniki Smakołyki
LEKKA SYCĄCA ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY 177

potrzebne człowiekowi.Polecam na pyszny obiad w gronie rodzinnym.   1 cebula 1 Marchewka 1 Pietruszka 1 mały por 1 łyżka oliwy z oliwek 2 Ząbki czosnku 1.5 litra bulionu warzywnego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżka suszonej kolendry 2 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę 400 ml.przecieru pomidorowego typu passata 25 dag.zielonej soczewicy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Orientalny rosół z makaronem soba 130

łyżeczka masła ghee 1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka przyprawy 5 smaków 1,2 l bulionu warzywnego 5 g pasków grzybów mun 1 liść kaffiru opakowanie makaronu soba natka pietruszki pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym

R'n'G Kitchen
RISOTTO Z KURKAMI NA CYDRZE 208

było mi tak wesoło :) RISOTTO Z KURKAMI NA CYDRZE /własny;/ 4 porcje 200g ryżu do risotto 1 cebula biała 1-2 ząbki czosnku 250ml dobrego cydru 600ml bulionu warzywnego 200g świeżych kurek 1/3 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz biały olej roślinny do smażenia Cebulę, czosnek obieram, drobno siekam i szklę na oleju w garnku o grubym dnie

W kuchni Karmel-itki
Krem z selera z grzankami czosnkowymi 138

Pyszny krem z selera z dodatkiem grzanek czosnkowych Składniki: z bloga Jadłonomia 800 g selera (korzeń) 1 duży ziemniak 1 por (biała część) 1 jabłko 2 litry bulionu warzywnego 2 łyżki oleju sól, pieprz gałka muszkatołowa Grzanki: 2 kromki pieczywa 1 ząbek czosnku odrobina majeranku i tymianku 2 łyżki oleju  sól Por pokroić na talarki. W dużym garnku rozgrzać

Moja Galeria Smaku
Risotto z kurkami 152

końcu zdobyliśmy nasze ukochane kurki. Risotto wyszło wyborne. Składniki 250 g kurek 2 łyżki masła 1 duża cebula 400 g ryżu arborio 125 ml białego wytrawnego wina 500 ml bulionu warzywnego 3 łyżki natki pietruszki 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę siekamy, kurki kroimy na mniejsze kawałki, dusimy razem

R'n'G Kitchen
Polędwiczki w sosie grzybowym 287

bardzo duża) olej lub klarowane masło 1-2 ząbki czosnku sól morska, świeżo mielony pieprz Sos grzybowy: 40 g suszonych grzybów leśnych (użyłam borowików, mogą być mieszane) 2 szklanki bulionu warzywnego (500 ml) 1 cebula 2 łyżki masła 1 czubata łyżka mąki niepełne 1/2 szklanki śmietanki 30% (100 ml) 2 łyżeczki posiekanych listków świeżego rozmarynu (lub niecała łyżeczka suszonego) sól

Poezja smaku
kapuśniak z pomidorami 162

możemy przejść do kurowania tych, których kochamy najbardziej ♥ Jest we mnie iskierka, ba piorun, z Matki Polki, kwoki… itp., itd. Lubię mieć ich na oku SKŁADNIKI 2 l bulionu warzywnego 1 laska cienkiej kiełbasy 20 dag kiszonej kapusty 1/2 puszki pomidorów 5 ziemniaków natka pietruszki 1 łyżka oleju sól pieprz PRZYGOTOWANIE Kiełbasę obrać ze skóry, przekroić wzdłuż, a następnie

zabawa smakiem
Zupa serowa z chipsami bekonowymi i grzankami 342

pysznej zupki przygotowuję większą ilość bulionu i serwuję zupę najbliższym na kolację, gdyż to nie tylko propozycja obiadowa.  Zupa serowa z chipsami bekonowymi i grzankami SKŁADNIKI: 600 ml bulionu warzywnego 200 g serka śmietankowego topionego 2 ząbki czosnku 1 mała cebula biała 1 łyżka masła sól i pieprz biały do smaku 100 g bekonu grzanki do podania natka pietruszki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa z skorzonery 180

przygotować tak samo z sosem holenderskim. Ja postanowiłem z niej przygotować zupę.  Składniki : 5 ząbków czosnku, 500 g skorzonery, 1/3 szklanki czerwonej soczewicy Puszka mleka kokosowego, 250 ml bulionu warzywnego, 2 łyżki masła,  Szczypta mielonego kuminu,  Szczypta  gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo mielonej ,  1 łyżeczka cukru  Sól i pieprz Przygotowanie : Skorzonerę obieramy najlepiej(...)wodą przez co unikniemy "lepkich rąk", ponieważ podczas jej obierania wydziela się klejące mleczko. Obraną kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka z mlekiem kokosowym i bulionem . W rozgrzanym piekarniku pieczemy przez 15- 20 minut ząbki czosnku w łupinkach, dzięki temu czosnek zrobi się bardziej miękki i słodszy. Do miękkiej skorzonery dodajemy masło, soczewice i obrane, upieczone

cookpl
Aksamitny krem z czosnku i pora, plus lubczykowe grzanki 120

Składniki: 130 g pora 1 cebula 16 ząbków czosnku (2 główki) 60 g masła 3 średnie ziemniaki bulion warzywny ok pół szklanki mleka kilka kropel soku z cytryny serek topiony Przygotowanie: W garnku roztopić masło, dodać do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie umytego i pokrojonego w większe kawałki pora, cebulę i czosnek. Wszystko wymieszać, skropić sokiem

Gaździnka warzy
Bakłażan ze śliwkami i kaszą 125

Składniki: 100 g kaszy jaglanej 1 cebula pół czerwonej papryki średni bakłażan groszek (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku łyżka śmietany bulion warzywny sól, pieprz, kilka kropel sosu sojowego szczypta ziół prowansalskich i oregano 1-2 śliwki węgierki Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Warzywa pokroić w kostkę lub paski. Na łyżce lub dwóch oleju, wszystkie razem podsmażyć. Przyprawić do smaku

Gaździnka warzy
Rozgrzewająca zupa krem z dyni 212

Dzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz! Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego puszka mleczka kokosowego kawałeczek imbiru świeżego (wielkości kciuka

PastelFood
Cukiniowe rollo nadziewane mięsem 150

Bardzo smaczna zapiekana - cukinia nadziewana miesem.Szczegolnie dla amatorow suszonych pomidorow i majeranku,bo te dominuja jako przyprawy nadzienia miesnego.Wystarczy mieso zastapic kuskusem otrzymamy pyszne danie dla

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KURCZAK DUSZONY Z WARZYWAMI 232

Juz nieraz pisałam że drób jest bardzo popularny w moim domu i bardzo przez Nas wszystkich lubiany, szczególnie pałeczki... Podaje je na rózne sposoby i bardzo

Z Majeczką w kuchni
Rozgrzewająca zupa krem z dyni 239

Dzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz!   Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego puszka mleczka kokosowego kawałeczek imbiru świeżego (wielkości kciuka

PastelFood
Kremowa zupa porowo-ziemniaczana 122

większy głód można ją podać np. z pomidorowymi bułeczkami z soczewicą :) 4 pory (białe części) 6 małych ziemniaków mała cebula 2 łyżki masła klarowanego 1,5 l bulionu warzywnego łyżeczka lubczyku pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki majeranku 2 ząbki czosnku spora szczypta soli i pieprzu szczypta gałki muszkatołowej Warzywa myjemy. Ziemniaki i obieramy i kroimy w kosteczkę. Pora i cebulę

Mienta blog
Zupa dyniowo paprykowa z płatkami ryżowymi 159

Zupa dyniowo paprykowa z płatkami ryżowymi 1/2 paczki (90 g) płatków ryżowych "Kupiec" około 1/2 kg miąższu dyni 1 papryka czerwona 1 cebula 1 łyżka masła 1,5 l bulionu warzywnego (lub wody) mały słoiczek  przecieru paprykowego sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta suszonego imbiru listki pietruszki do dekoracji Obierz cebulę

Gotuj Sam!
Zupa jabłkowa z jałowcem 194

zielonego kardamonu 2 nasiona ziela angielskiego kawałeczek laski cynamonu kilka gałązek natki pietruszki 3 duże jabłka 2 łodygi selera naciowego 1 cebula kawałek świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 500ml bulionu warzywnego 250ml cydru 75-100ml śmietany sól, pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie : W garnku rozgrzać oliwę i/lub masło i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę, zmiażdżony czosnek

Codzienne Gotowanie
Potrawka warzywna z indykiem i ryżem 150

smakiem. Jak bigos, przechodzi swoimi aromatami i zapachami każdego dnia. Składniki: 1 l passaty pomidorowej puszka pomidorów krojonych z puszki bez skórki 800 g mięsa mielonego indyczego 2 szklanki bulionu warzywnego 4 pomidory 2 czerwone papryki 2 zielone papryki puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka zielonego groszku 2 cebule przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, lubczyk, papryka słodka i ostra

Zasmakuj Kuchni
SCHAB W SOSIE ŚMIETANOWO PIECZARKOWYM 150

więc z tym mięsem , aby było smacznie i rodzina była najedzona i zadowolona.   Składniki: 80 dag schabu 330 ml śmietany 30% 30 dag pieczarek 1 cebula pól szklanki bulionu warzywnego sól , pieprz mąką do oprószenia kotletów masło do smażenia Wykonanie: Na patelni kładziemy masło. Schab kroimy w plastry, każdy oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, obsmażamy. Na drugiej

Z Majeczką w kuchni
Zielona zupa szparagowa z cielęcymi knedelkami 115

bułka tartą, żółtkiem, posiekaną trybulą, solą i pieprzem. W szerokim garnku zagotowałem posoloną wodę. Uformowałem z mięsnej masy knedelki, które zagotowałem w ledwie wrzącej wodzie ok. 10 minut. Przygotowałem bulion warzywny. Zagotowałem marchewkę, seler naciowy, przypieczoną cebulę, przypieczoną pietruszkę, por. Warzywa muszą być zakryte wodą. Gotowałem na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. Szparagi umyłem, odciąłem twarde końcówki, obrałem

R'n'G Kitchen
Zupa porowo-jabłkowa z selerem naciowym i curry 155

curry przypadnie Wam do gustu ;)  Składniki : 3 jabłka 2 łodygi selera naciowego 2-3 pory 2 łyżeczki przyprawy curry (użyłam średnio ostrej) 2 średnie ziemniaki 500-750ml bulionu warzywnego sól, pieprz oliwa/masło do smażenia Przygotowanie : W garnku rozgrzać tłuszcz dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, pokrojonego w plasterki selera naciowego i pora, dodać przyprawę curry

Codzienne Gotowanie
Krem z cukinii 107

cukinie około 400 g, 2 cebule około 160 g, 1 ząbek czosnku, 400 ml bulionu warzywnego, śmietana 18%, 3 łyżki oliwy, sól, cukier, pieprz, kolendra mielona Cebule pokroić w kostkę. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w grube plastry. Czosnek posiekać. Na oliwie podsmażyć cebulę ze szczypta soli i cukru. Następnie dodać cukinię i czosnek. Smażyć około

królestwo garów
Zupa cebulowo-porowa z grzanką serową 180

mnie niebawem powtórka tej zupki :) Składniki: 500 g cebuli, 300 g pora, 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 2 łyżki masła,  2 łyżki oleju rzepakowego, 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz czarny, kilka kromek bagietki, 50 g startego ser cheddar, 1/2 łyżeczki suszonego oregano.  Przygotowanie:  Na rozpuszczonym maśle podsmażamy pokrojoną

Aga w kuchni
Gulasz z burakami i ogórkiem kiszonym 138

Składniki: 1 kg karkówki 25 dag wędzonej kiełbasy 4 buraki 1 duża cebula 5-6 kiszonych ogórków 2 szklanki bulionu warzywnego 4 ziela angielskie 3 liście laurowe przyprawa bostońska do mięs  RAFEX sól, pieprz ocet tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Buraki w łupinach gotujemy do miękkości. Mięso kroimy w kostkę. Opruszamy obficie przyprawą. Cebulę kroimy w piórka. Mięso

Pobite gary Barbary
ZUPA KREM Z DYNI 148

możemy doprawiać je na ostrzej lub łagodniej, jak akurat mamy ochotę. Ja dziś zapraszam Was na moją wersję dyniowego kremu ;)   Składniki:  dynia- u mnie 2,7 kg bulion warzywny- tyle oby zakrył w garnku pokrojoną w kostkę dynię 1 marchew 1 cebula 4 ząbki czosnku masło  sól,pieprz, słodka papryka prażone pestki słonecznika, siemię lniane ulubione zioła

Z Majeczką w kuchni
Zupa krem z dyni 144

Często korzystamy z sezonowych przysmaków. Jesiennie, nie monotonnie, aromatycznie... Składniki 1,5 kg dyni piżmowej 1 l bulionu warzywnego 2 serki topione śmietankowe 2 cebule gałka muszkatołowa sól, pieprz Dodatkowo: kluski lane Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy dynię

R'n'G Kitchen
Risotto z dynią 162

Składniki na 3 porcje: 220 g ryżu do risotto 300-400 g dyni ok. 1 litr bulionu warzywnego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy szczypta szafranu 1/2 puszki kukurydzy kilka listków szałwii sól, pieprz Dynię obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem

Moja Galeria Smaku
Risotto z pieczarkami 151

białym wytrawnym winem.  Składniki: 400 g ryżu do risotta (np. Arborio) 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 10 łyżek masła 150 ml białego, wytrawnego wina 1,5 l bulionu warzywnego  500 g pieczarek pęczek zielonej pietruszki garść tartego parmezanu sól, świeżo zmielony czarny pieprz Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki i usmażyć na łyżce masła, zdjąć z patelni

Pelusiowa Kuchnia
Gulasz 103

trochę zmodyfikowałam przepis i wyszedł taki gulasz po mojemu. Świetnie smakuje z makaronem. Polecam :) Składniki na 6 porcji : około 1 kg polędwiczki wieprzowej 1 duża cebula 0,5 l bulionu warzywnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki musztardy  500 g pieczarek 1 papryka czerwona 250 g ogórków konserwowych sól 1 łyżeczka słodkiej papryki

cucinare
Tagliatelle z brukselką 134

daje się połączyć z różnymi dodatkami. Z brukselką też smakuje wybornie. Składniki 400 g tagliatelle 150 g brukselki 100 g boczku wędzonego 1 cebula 1 łyżeczka smalcu 125 ml bulionu warzywnego sól 125 ml śmietany pieprz biały gałka muszkatołowa Przygotowanie   Makaron ugotowałem w osolonej wodzie, odcedziłem i dokładnie odsączyłem. Brukselkę oczyściłem, opłukałem, i pokroiłem w ćwiartki. Boczek pokroiłem

R'n'G Kitchen
Zupa krem porowo-ziemniaczana 174

zupie i zrobić z tego pyszny i sycący krem Składniki: - 2 pory - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 5 ziemniaków (ok. 700 g) - 2 łyżki masła - 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego - sól, pieprz - suszona natka pietruszki Porcja dla 4 osób. Najpierw w garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy posiekaną cebulę. Gdy cebula nam się zeszkli dorzucamy posiekany czosnek i mieszamy. Pory

Kuchenne Wariacje
Kaczucha 119

Składniki: kaczka 3 ząbki czosnku kilka ziaren jałowca kilka ziaren czarnego pieprzu liść laurowy szczypta tymianku sól 150 ml bulionu warzywnego 2 łyżki oleju łyżeczka masła  2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego Przygotowanie: Kaczkę skropić olejem, natrzeć solą, tymiankiem ( najlepiej bejcować całą noc ) dodać liść laurowy, rozgnieciony czosnek razem z szupkami, kilka ziaren jałowca, pieprzu. Włożyć do żaroodpornego naczynia

Gaździnka warzy
Brazylijski ryż po grecku 267

pierogami ruskimi czy rybą po grecku:-) Składniki dla 8 osób:4 paczki ryżu długoziarnistegopół cebuli białej lub czerwonej, pokrojonej w bardzo drobną kosteczkęolej1 łyżka koncentratu pomidorowego2 kostki bulionowe (bulion warzywny lub drobiowy2 marchewkipół czerwonej paprykimała puszka zielonego groszkurodzynki (w takiej samej ilości jak groszek)Przygotowanie: Bierzemy wok lub głęboki garnek. Wlewamy niewielką ilość oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy

Smaki Brazylii
Zupa krem z młodej marchewki-expresowa 134

Expresowa zupa krem z marchewki,bez dodatku jakichkolwiek innych warzyw.Takie zupy-kremy wlasnie lubie najbardziej,jednoskladnikowe.Maja wyrazisty smak warzywa z ktorego zostaly ugotowane.Ta przyprawilam curry.Tak samo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z kalafiora 155

Odkąd mam blender, pokochałam zupy kremy. To naprawdę fajna przystawka, którą można zrobić praktycznie ze wszystkiego. Dziś na tapetę bierzemy kalafiora :)Składniki:- różyczki z jednego kalafiora- 1 litr bulionu warzywnego- 1 duża cebula- 1 por (biała część)- 100 g serka topionego- 100 g masła- szczypta imbiru- posiekany koperek- sól, pieprz Na rozpuszczone masło wrzucamy pokrojone w kostkę cebulę i pora

Kulinarne zapędy Kokosa