bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:84/234)

Zupa z batatów 164

nudę. Taka też jest ta zupa, która zaskakuje od pierwszej łyżki. Szybka, kremowa i do tego rozgrzewająca. Po prostu pyszota! Do przygotowania zupy potrzebujemy: 1/2 kg batatów 1 litr bulionu warzywnego 1 por 1-2 ząbki czosnku kawałek imbiru (2 duże kciuki) 200 ml mleka kokosowego 1 limonka (sok + skórka) 2 łyżki kurkumy 1 płaska łyżka kminu rzymskiego 1 płaska

Szybko Tanio Smacznie
KREM SZPARAGOWY 109

pojawić się moja ulubiona zupka.Oczywiście z zielonych szparagów bo kocham je właśnie za wyrazisty smak i bogactwo składników odżywczych. Składniki:   pęczek zielonych szparagów 1 cebula 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego 1-2 łyżki śmietany 12% 1 łyżka masła klarowanego bądź 2 łyżki oleju 1 łyżka startego parmezanu sól,pieprz Szparagi umyć,usunąć zdrewniałe końcówki,podzielić na kilkucentymetrowe

Niespełnione zdolności kulinarne
Risotto z serem pleśniowym, gruszką i orzechami 152

kremowego  sera pleśniowego blu Mlekoma 2 łyżki serka topionego śmietankowego 2 łyżki masła 1 średnia cebula 100 ml wytrawnego białego wina 1 słodka gruszka Około 1 litr bulionu warzywnego 3 łyżki orzechów włoskich 50 g startego parmezanu Sól do smaku Sposób przygotowania: Na głębokiej patelni  lub w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną drobno cebulę , szklimy 2-3 minuty

Wanilia i Kardamon
Kremowa zupa z cukinii i kukurydzy. 133

pikantna dzięki dodatkowi pasty curry (oczywiście żółtej!). Składniki: 3 cukinie 1 puszka kukurydzy 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka kurkumy 1/4 łyżeczki żółtej pasty curry 3/4 litra bulionu warzywnego 100 ml jogurtu naturalnego lub mleczka kokosowego sól oliwa Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w garnku na oliwie (dodać szczyptę soli). Dodać posiekany ząbek czosnku i podsmażyć

zadanie-gotowanie
Zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną (vege) 201

litry wody 2 pietruszki 1/2 selera 4 marchewki 1 por 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na początek zabieramy się do przygotowania bulionu warzywnego. Marchewkę, selera, pietruszkę i pora myjemy i kroimy. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok. 20 min. aż warzywa zmiękną. Przecedzamy wywar, pozostawiamy

kulinarnyJa
Tajska kremowa zupa z soczewicy i batatów. 144

kawałek imbiru od 1/4 do 1 łyżeczki pasty curry (czerwonej lub żółtej) 150 g czerwonej soczewicy 1 batat (około 500 g) 1 duża marchewka 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego sok z 1 limonki 200 ml mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki sosu sojowego sól Wykonanie: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać starty imbir i pastę curry. Dobrze wymieszać. Batata

zadanie-gotowanie
Wege kapuśniak z tłuczonymi ziemniakami. 156

ziemniaków - 2 zł 150 ml białego wina - 1,50 zł 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 0,10 zł 1 łyżka cukru muscovado - 0,10 zł 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego - 2 zł 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki kminku szczypta kurkumy olej sól Wykonanie: Cebule posiekać i zeszklić na oleju na małym ogniu. Połowę odłożyć.  Dodać

zadanie-gotowanie
Leczo z kiełbasą bekonową. 130

bekonowej Hańderek 2 upieczone udka z kurczaka 2 łyżki przecieru pomidorowego Roleski sól, pieprz do smaku szczypta chili 1 łyżka suszonej bazylii 4 łyżki oliwy  około 400 ml bulionu warzywnego 1 łyżka czerwonej papryki słodkiej Wykonanie : Cebulę obrać i pokroić w piórka, cukinię dobrze umyć. Kiełbasę i kurczaka pokroić w grubą kostkę lub w paseczki W rondlu rozgrzać oliwę

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa porowo-cebulowa z serowymi grzankami 119

Polecam :) duży por 1kg cebuli 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela ang. sól, pieprz, tymianek do smaku 1l bulionu warzywnego 10-15 dag sera żółtego 2 bagietki Pora pokroić na półplasterki, cebulę w piórka a czosnek drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać masło i oliwę. Wrzucić warzywa i dusić

Smakołyki Asi
Zupa krem ze szparagów 116

szparagów jest bardzo szybka i prosta do przyrządzenia a za razem bardzo smaczna .  Szkoda że szparagi są tak krótko. Składniki: pęczek zielonych szparagów 1 cebula 1 litr bulionu warzywnego 100 gram serka topionego kremowego olej do smażenia sól,pieprz Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy olej , dodajemy obrana i pokrojoną w kostkę cebulę , smażymy do momentu aż cebula się zeszli

Bajeczna Kuchnia
Szybka zupa krem z dyni czyli Zupowy Wtorek odc.71 152

przygotować wcześniej i mieć np. zamrożone. Szybka zupa krem z dyni  500 g dyni (np. hokkaido), pokrojonej na kawałki 2 ząbki czosnku w łupinkach sól, oliwa do skropienia bulion warzywny ok. 500 ml, gorący pestki dyni i słonecznika, uprażone na złoto na suchej patelni Dynię pieczemy z czosnkiem (skropioną oliwą i lekko posoloną) w 200 st.C

Dzieje kuchennej Wiewióry
rigatoni z suszonymi pomidorami i brokułem 159

suszonych pomidorów, marchewki oraz brokułów. Spróbujcie. Składniki : 250g rigatoni 4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1/2 słoika suszonych pomidorów 250g różyczek brokułów 100g sera żółtego w kostce 0,75l bulionu warzywnego świeża bazylia sól i pieprz Sposób przyrządzenia : marchewkę obieramy, kroimy w grubsze półplastry i gotujemy razem z brokułami w lekko osolonej wodzie czosnek drobno siekamy i wsypujemy do rondla

zobacz ich smak
RISOTTO Z WARZYWAMI 161

Składniki: 6 pieczarek garść fasolki szparagowej 1 czerwona mała cebula pół białej cebuli pół szklanki kukurydzy pól brokuła olej do przesmażenia 1 szkl ryżu do risotto 1 szkl bulionu warzywnego sól,pieprz Wykonanie: Na oleju szklimy posiekane cebule. Dokładamy pokrojone w plastry pieczarki.Przesmażamy oprószając solą i pieprzem. W osolonej wodzie obgotowujemy brokuła i fasolke szparagową ok 10 minut

Z Majeczką w kuchni
Orientalna zupa imbirowo cytrynowa z grzybami szmaciakami gałęzistymi :) SZMAXIANKA 185

Shma-xian-ka  czyli zupa z chińskimi grzybami Szmaciakami Gałęzistymi Proporcje  OK 3-4 l  bulionu warzywnego Chińskie grzyby "Szmaciaki Gałęziste" pół korzenia imbiru  1 cytryna 5 całych "szyszek " kardamonu 1 gwiazdka anyżu 2-3 marchwie  1 pietruszka ćwierć korzenia selera 1 biała( lub innego koloru) papryka ćwierć pora 2 duże ząbki czosnku

Jemy Pijemy
Krem z selera naciowego z chipsami z jarmużu 269

Kremowa zupa z selera naciowego z pieczonymi chipsami z jarmużu. Bardzo prosta, szybka, aromatyczna. Spróbujcie :) SKŁADNIKI Zupa: 1 seler naciowy (około 400g) 1 cebula 3/4 litra bulionu warzywnego 100 g serka topionego 1 łyżka oliwy, sól, pieprz Chipsy: 100 g jarmużu (bez grubych łodyżek) sól, pieprz czosnek granulowany oliwa z oliwek (lub oliwa czosnkowa ) PRZYGOTOWANIE   Cebulę kroimy w kostkę

Moje Kuchenne Rewelacje
PIECZARKOWA Z BRĄZOWYCH PIECZAREK 184

Składniki: 500 g pieczarek brązowych 2  marchewki 1 pietruszka 1 cebula  bulion warzywny liść laurowy ziele angielskie  oliwa z oliwek śmietana 18% pieprz sól natka pietruszki Wykonanie:  Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w ósemki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i pieczarki. Podsmażamy na dużym ogniu mieszając od czasu do czasu. Marchewkę

Walijskie Pichcenie
UDKA DUSZONE Z KUSKUSEM 186

udek kurczaka  1,5 szklanki kuskusu  1 puszka posiekanych pomidorów  3/4 szklanki zielonego groszku  1 cebula  3 ząbki czosnku 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego  1/4 szklanka oliwy  1/2 łyżeczki kurkumy  sól, pieprz  garść rukoli Sposób przyrządzenia: Udka po umyciu i wysuszeniu natrzeć solą i pieprzem. Przełożyć na patelnię i podsmażyć

pieprzny smaczek
Błyskawiczny por duszony i jego właściwości zdrowotne 215

naprawdę błyskawicznie.Ten przepis nie zajmie wiecej niz 10 minut,w tym płukanie i krojenie.Por duszony jako dodatek do drugiego dania:Składniki:2 pory z zielonymi częściami1/2 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszkisól,pieprz,gałka muszkatałowa 2 łyżki masła klarowanegoWykonanie: Pora dokładnie umyć.Całego,razem z zielonym ( ta część jest najzdrowsza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gulasz grzybowy z dynią i soczewicą 135

soczewica – 1 garśc* marchew – 1 szt* cebula – 1 szt* koncentrat pomidorowy – 50 g* oliwa – 50 ml* sól* pieprz* papryka* śmietana 30% – 100 ml* bulion warzywny – ok.400 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Soczewicę płuczemy , namaczamy ok. 30 minut.W garnku rozgrzewamy oliwę , dodajemy drobno posiekaną cebulkę i przesmażamy na złoto.Dodajemy oczyszczone , pokrojone w większe kawałki

Ostra na Słodko
Zupa brokułowa 139

przez ten deszcz odeszła razem ze słońcem dlatego będzie pyszna, pieprzna zupka brokułowa. Zaczynamy :-)Składniki:50 g makaronu nitki50 g gotowanej szynki wieprzowej250 g brokułów1 duży ząbek czosnku1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka2 łyżki Waszej ulubionej oliwy 50 g tartego parmezanusól, pieprz, zioła prowansalskieSposób przygotowania:W dużym garnku podsmażamy na oliwie przez 5 min cebulę i szynkę

pieprzny smaczek
GOŁĄBKI W BOTWINIE 141

Pyszne, o ciekawym smaku urozmaicenie tradycyjnych gołąków.Mniam...Składniki:pół kg mięsa mielonegopól szklanki ryżu tri colori Podravka2 pęczki botwiny o dużych liściachsól,pieprzczerwona papryka słodka1

Z Majeczką w kuchni
Zupa krem z cukinii 180

Składniki: 2 cukinie, 1 cebula 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 łyżka suszonych warzyw, 1 łyżeczka curry indyjskiego, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, grzanki lub sucharki smakowe.    Polecam też zupy krem z dyni, kurek, kalafiora i brokuła.     Przygotowanie:    Na rozgrzanej oliwie w garnku podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pokrojoną cukinię i podsmażamy

Aga w kuchni
Risotto alla milanese 194

Klasyczne kremowe risotto szafranowe o pięknym, żółtym kolorze dzięki dodatkowi najdroższej przyprawy świata. Podawane samodzielnie lub jako dodatek do głównego dania.Składniki na 3 porcje:200

wyzwania kuchenne
Kremowa zupa z Vichy 169

ugotwalam ja kilka lat temu gdy jeszcze mieszkalismy we Fracnji, bo tez i jej pochodzenie jest francuskie. Zupa porowo-ziemniaczana z Vichyskladniki: 2 pory 500g ziemniakow 1 litr bulionu warzywnego 100ml smietany natka selera 50g masla sol, pieprz opcjonalnie do dekoracji gruby szczypior wykonanie:Ziemniaki obieramy i kroimy na dosc spore kawalki.Por myjemy i odcinamy biala czesc.. Nastepnie siekamy

Przysmaki Karolki
Curry warzywne dla Wegetarian. 95

Witam !        D ziś chciałbym przedstawić wam przepis dla wegetarian , będzie nim curry warzywne inspirowane kuchnią azjatycką. Jest to danie "jednogarnkowe" które ja osobiście jadłem z dodatkiem grzanek. Składniki : Czerwona pasta curry : 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu cytrynowego  1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki  1/2 łyżki nasion kolendry 2 szalotki  posiekany 1 cm korzenia imbiru(...)ziemniaki obrane i pokrojone w kostke 1 mały batat obrany i pokrojony w jak najmniejsze kawałki 1 cukinia pokrojona w kostkę  1 bakłażan pokrojony w kostkę  szklanka bulionu warzywnego 2 czerwone papryki pokrojone w diamenty 400 ml mleczka kokosowego  sok z 1 limonki pieprz czarny i sól do przyprawienia łyżeczka przyprawy curry w celu doprawienia Na samym

Wspólne smaki
Odchudzone spaghetti bolognese 145

dodatków i w dodatku w wersji odchudzonej zajmie niewiele więcej czasu. Składniki: - 2 puszki pomidorów krojonych - pół kg mięsa mielonego z indyka - duża cebula - 3 ząbki czosnku - pół szklanki buliony warzywnego (ewentualnie z kostki rosołowej) - oliwa z oliwek do smażenia  - przyprawa kuchni włoskiej, lub zioła: oregano, bazylia, cząber, tymianek - łyżeczka cukru - sól, pieprz Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oliwie

Cook&Love
Gulasz schabowy w sosie słodko-kwaśnym. 149

papryki konserwowe sol, pieprz, szczypta chili 1 łyżka przyprawy do gyrosa 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka czerwonej paryki 3 ząbki czosnku   4 łyżki oliwy 2,5 litra bulionu warzywnego lub wody 0,5 l  sosu s ł odko-kwaśnego   Wykonanie : Mięso myjemy,osuszamy i kroimy w plastry,następnie nacieramy wszystkimi przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Odstawiamy

Sama słodycz i szczypta chili
Roladki z kurczaka w sosie czereśniowym, podawane z grillowaną polentą 128

kostka sera camembert świeży lub suszony rozmaryn 100 g orzechów laskowych sól, świeżo mielony pieprz kilka wykałaczek Polenta: 1 szklanka kaszki kukurydzianej 4 szklanki wody ¼ łyżeczki kurkumy ½ kostki bulionu warzywnego ½ łyżeczki soli 1 łyżka masła 100 g tartego parmezanu Sos czereśniowy: 2 szklanki drylowanych czereśni 4 łyżki kirschu 4 łyżki różowego octu balsamicznego 2 gwiazdki anyżu 1 laska cynamonu

Food Square
Zupa porowo-jabłkowa. 127

poszukiwania, ponieważ ich logicznym następstwem jest odkrywanie nowych smaków i wzbogacanie naszego codziennego menu. Składniki: 2 pory (tylko białe i jasnozielone części) 2-3 jabłka 2 ziemniaki 3 szkl. bulionu warzywnego 1 łyżka masła 2 małe plasterki papryki chili sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej posiekane orzechy (opcjonalnie) Wykonanie : Por umyć, pokroić w plastry i podsmażyć na maśle. Dodać paprykę chili

zadanie-gotowanie
Bulion imbirowy z brokułem i jajkiem 215

ciepło jest jeszcze pozorne i zdradliwe. Zupa idealnie rozgrzeje nas po wiosennym spacerze. Jednocześnie barwami przypomina już o kolorowej porze roku jak i Wielkanocy. SKŁADNIKI / 4 porcje: * 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego * 1 brokuł – około 300 g * 1/2 pora (jasna część) * 2 ząbki czosnku * 2 łyżki startego imbiru (około 3-4 cm) * 2 łyżki sosu sojowego * Do podania

Mohiella
Łazanki tradycyjne (nasze) 96

makaronem. Lubimy tradycyjne, polskie dania.   Składniki 200 g makaronu łazanki 1/2 małej główki  kapusty 200 g boczku surowego wędzonego 1 łyżka oleju 1 duża cebula 70 ml bulionu warzywnego kminek mielony sok z cytryny sól, pieprz natka pietruszki   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron ugotowałem wg przepisu zawartego na opakowaniu. Boczek pokroiłem

R'n'G Kitchen
Rozgrzewający krem z dyni 153

Potrzebne nam: - dynia hokkaido (800g) - 4 cm kawałek korzenia imbiru - duża cebula - 2 łyżki oliwy - szczypta suszonego czosnku - 1,5 łyżki pasty sambal oelek - 2,5 szklanki wody lub bulionu warzywnego - 165 ml mleczka kokosowego - szczypta pieprzu - szczypta soli - krem z octu balsamicznego - groszek ptysiowy Przygotowanie: Wydrążoną dynię obieramy ze skóry i kroimy w małe kawałki. Imbir obieramy i kroimy

W poszukiwaniu inspiracji
Gryczotto z cukinią i pieczarkami 157

przygotowania go na świeżo to warto dać jemu szansę i spróbować. Do przygotowania 2 porcji potrzebujemy: – 1 filiżankę kaszy – 1 cebulę – ok 500-700 ml bulionu warzywnego – 2 małe cukinie – garść pieczarek (ok 5-6 sztuk) – sól, pieprz – świeże zioła – czarny sezam i za’atar do smaku (i jako dekoracja) Patelnię

Szybko Tanio Smacznie
Letnia zupa warzywna 237

ugotować osobno, a później obrać z łupin. Składniki (na ok. 4 porcje): 2 szklanki bobu 300 g żółtej fasolki szparagowej 1 młody kalafior 1/4 główki młodej kapusty 2 litry bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku koperek do ozdoby Sposób przygotowania: Bób umyć, wrzucić na mocno osolony wrzątek i gotować do miękkości (wystarczy kilka minut). Odlać i gdy lekko przestygnie

W SMAK
Kremowa zupa kukurydziana z suszonymi pomidorami i serem sałatkowym 172

ząbek czosnku 3 małe ziemniaki 1/2 opakowania sera Arla Apetina "Red peppers & chilli"  2 łyżki posiekanej natki pietruszki 10 sztuk pomidorów suszonych, odsączonych z zalewy 1000 ml bulionu warzywnego  1 łyżka masła + 2 łyżki masła do grzanek 3 - 4 kromki chleba tostowego sól pieprz           Sposób przyrządzania(...)bardzo drobno. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojone por i ziemniaki, podsmażyć około 2 minuty, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę przesmażyć. Przełożyć do garnka i zalać bulionem, gotować około 25 minut. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do zupy po około 10 minutach. Kiedy zupa będzie się gotować przygotować grzanki, pokroić chleb w kostkę i podsmażyć

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Zupa z pieczonych pomidorów 127

obiad. Zapraszam Was dzisiaj na pyszną, rozgrzewającą zupę z pieczonych pomidorów. Składniki: 900 g upieczonych pomidorów *, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 marchewka, 1 łodyga selera naciowego, 700 ml bulionu warzywnego, garść świeżych liści bazylii, kilka gałązek świeżego tymianku ew. jogurt naturalny, mascarpone czy śmietana Cebulę, czosnek, marchewkę i seler naciowy - oczyszczamy i drobno kroimy, wrzucamy do garnka na rozgrzaną

Plate of Joy
Szybka zupa jarzynowa czyli Zupowy Wtorek odc.63 230

letnie, z mamą w tle... Szybka zupa jarzynowa 2 łyżeczki oliwy 1 drobno posiekana cebula 2 posiekane ząbki czosnku łyżka listków tymianku 5\po 500 ml passaty pomidorowej i bulionu warzywnego po 1 marchewce i pietruszce, obrane i starte na grubych oczkach 1 cukinia, umyta i starta na grubych oczkach sól, pierz do posypania starty parmezan Rondel stawiamy na średnim

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krem pieczarkowy z ryżem 144

odłożona przez męża na bok :) Bardzo smaczna jest również z makaronem,  można zabielić lub nie i śmiało pokuście się o dodanie szczypty estragonu- nada on bardzo przyjemnego smaczku :) * bulion warzywny- 1,5 litra * marchewka- 1 szt. * pietruszka- 1 szt. * seler- mały kawałek * pieczarki- 400 g * cebula- 1 duża szt. * czosnek- 1 ząbek * ryż- 200 g * listek laurowy, ziele angielskie

Kraina Miodem Płynąca
DOMOWE SPA - KTO MA OCHOTĘ? 127

SKŁADNIKI  2-3 porcje 3 garście młodych listków pokrzywy (ścinamy tylko 4-5 górnych listków) 1 cebula lub 2 szalotki 2 ząbki czosnku 0,5 l bulionu warzywnego 1-2 średnie ziemniaki 1,5 łyżki masła sól, pieprz do smaku 1-2 łyżeczki soku z cytryny Liście pokrzywy dokładnie opłukać w zimnej wodzie. Cebule i czosnek obrać i drobno

KUCHARNIA
Zupa z selera naciowego 245

podstawie przepisu z tej strony.składniki25 g masła5 łodyg selera, posiekane, liście odłożyć140 g ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę1 por, pokrojony (biała część)700 ml bulionu warzywnego (lub 1000 ml jeśli nie użyjemy mleka)1 liść laurowy300 ml mleka półtłustego (opcjonalnie)sól i świeżo zmielony czarny pieprzszczypiorek i płatki chili do posypaniaprzygotowanieRoztopić masło w dużym

Stare Gary
Zupa ziemniaczana z dynią i pieczarkami-wegeteriańska 155

smaczna jesienna zupa.Oczywiscie dynia z ziemniakiem w roli glownej.Jako omasta przysmazone na rumiano pieczarki.Pycha!Skladniki na 4 porcje:1 cebula250 g dynii np.Hokkaido250 g ziemniakow1 lyzka masla ghee600 ml bulionu warzywnego ( lub Waszego ulubionego)250 ml mleka kokosowego ( bez mleka tez pyszna)sol,pieprz,galka muszkatalowa100 g pieczarekWykonanie:°Cebule obrac,z dyni usunac pestki ,ziemniaki obrac.Wszystko pokroic w gruba kostke

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grünkern-Ananas-Risotto 168

Zapraszam na pyszne risotto,tym razem z zielonym orkiszem,zamiast ryżu (Grünkern) w roli głównej.Zielonego orkiszu nie może zabraknąć w zdrowej kuchni.Wegeterianie i weganie znają

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ZUPA Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ. 178

łasny;/ na 2 porcje 1/2 szklanki zielonej soczewicy 2 marchewki 1 pietruszka 1 bardzo duży ziemniak (lub 2 mniejsze) 1/2 cebuli 1/2 pęczka natki pietruszki niecały 1 litr bulionu warzywnego liść laurowy 2 ziela angielskie 3 ziarenka pieprzu 2 łyżki oleju z pestek winogron Cebulę siekam i szklę na oleju.  Kroję obrane: marchew i pietruszkę - w półplasterki,  ziemniaki

W kuchni Karmel-itki
Kurczak z ryżem curry z czerwoną fasolą 389

 Pyszne danie dla miłośników przyprawy curry :)SKŁADNIKI1 podwójna pierś z kurczaka (ok.450 g)1 duża cebula1 duża czerwona papryka1 duża zielona papryka1 puszka czerwonej fasoli1/2

Moje Kuchenne Rewelacje
Krem z białych szparagów z kluskami kukurydzianymi 171

krem z dodatkiem kluseczek kukurydzianych. Zupka delikatna, kremowa o łagodnym i aksamitnym smaku. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 łyżka masła 1 cebula mniejsza 1 ząbek czosnku 2 szkl bulionu warzywnego 1 szkl kremówki 2 żółtka sól, pieprz do smaku Kluski kukurydziane 1 szkl wody 0,5 szkl kaszki kukurydzianej 0,5 łyżeczki soli Przygotowanie:  Z szparagów odłamać zdrewniałe

Ala piecze i gotuje