Pstrąg duszony w porach 192podać jeszcze lżej omijając punkt z zagęszczaniem mąkąi śmietanką. Pstrąg duszony w porach 2 pstrągi 1 duży por 2 łyżki kaśnej śmietany wiejskiej 1 łyżka masła sklarowanego 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka mąki pęczek rozmarynu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól i pieprz biały do smaku Oczyść ryby, skrop je sokiem cytrynowym, posyp je odrobiną soli i pieprzem ziołowym Odkrój
Gotuj Sam!
Zupa kalafiorowa z koperkiem 166marchewka, pietruszka, seler • 2 szalotki • 3 łyżki posiekanego koperku • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • kilka gałązek naci selera i lubczyku – posiekane • 2 liście laurowe • 3 łyżeczki bulionu warzywnego • 1/2 szklanki śmietanki 30% • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy Wykonanie: • Kalafior podzielić na różyczki. • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę(...)kostkę. • Szalotkę pokroić w kostkę i obsmażyć na oliwie. • Dodać włoszczyznę i chwilę poddusić. • Wlać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać ziemniaki, sól, pieprz, bulion wegetariański i liście laurowe. Gotować ok. 10 minut. • Dorzucić do garnka różyczki kalafiora, zalać wodą aby był cały przykryty. • Dosypać zioła – koperek, pietruszkę, liście selera
To co kocham
Mielone z czerwoną cebulką w musztardowym sosie 171duża czerwona cebula 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta lubczyku i bazylii kilka kropel ciemnego sosu sojowego jajko bułka tarta 2 białe cebule olej kokosowy ok 1 l bulionu warzywnego 1-2 łyżeczki musztardy 25 ml wódki 1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie Mięso połączyć z jajkiem, podsmażoną czerwoną cebulą (drobno posiekaną), przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą i przyprawami
Gaździnka warzy
Szybka zupa kalafiorowa 226fajną bazę dla moich zup, ja muszę tylko dodać trochę proszku no i wody. Potem wymarzone warzywa, zagotować i zjadać ze smakiem : ) Do przygotowania zupy potrzebujemy: ok 2 litry bulionu (warzywny lub mięsny, jak wolicie) 3 średnie marchewki, obrane i pokrojone na cienkie plasterki 1 średniej wielkości kalafior (podzielony na różyczki) 2 średniej wielkości ziemniaki sól, pieprz do smaku ewentualnie
Szybko Tanio Smacznie
Delikatna zupa dyniowo - marchewkowa 187poradzi sobie z jej ugotowaniem. Taka zupa idealnie poprawia nastrój w ponure zimowe dni. Polecam! Składniki : 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 dynia piżmowa 3-4 marchewki 500ml bulionu warzywnego 200-300ml wody 125ml mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa masło Przygotowanie : W garnku roztopić masło i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz rozgnieciony czosnek
Codzienne Gotowanie
Jogurtowo-cukiniowe risotto + pieczona flądra 200duża ma być wasza porcja, moja porcja zawsze jest mniejsza stąd podaję widełki) 1 mała cukinia 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 75g jogurtu naturalnego ok. 600 ml bulionu warzywnego sól pieprz 2 łyżki oliwy Ryba: ok. 450-500g filetów mrożonej flądry (jak uda się to ok. 350g świeżej) - możecie zastąpić np. morszczukiem lub dorszem pieprz cytrynowy sól suszony
Fabryka pomysłów
Pilaw z dynią i suszoną śliwką 164ostrej papryki w płatkach 250 g ryżu basmati 600 g miąższu dyni pokrojonego w dużą kostkę, u mnie dyni piżmowej 100 g suszonych śliwek, pokrojonych na kawałki 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody 50 g pestek dyni Przygotowanie: W dużej patelni o wysokich ściankach lub w brytfannie rozgrzej trochę oliwy. Wrzuć cebulę i czosnek i duś na średnim ogniu
Chilli Czosnek i Oliwa
pietruszkowa zupa z gruszkami smażonymi na maśle 160pietruszkowa Aromatyczna zupa z pietruszki, to doskonała propozycja na rozpoczęcie obiadu w zimny jesienny dzień. składniki dla czterech osób 4 spore pietruszki 1 gruszka 1 cebula 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła garść orzechów laskowych szczypta czarnuszki szczypta chili sól sposób przyrządzenia W garnku podgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej obraną
Miód i pieprz
Krem serowo-porowy z grzankami czosnkowymi 232chłodniejsze dni :) Robi się ją prosto i szybko - jeśli lubicie takie gotowanie wypróbujcie mój przepis koniecznie :) SKŁADNIKI 1 duży por 2 ziemniaki 200g serka topionego gouda 750 ml bulionu warzywnego 2 łyżki masła sól pieprz mielona gałka muszkatołowa 4 kromki chleba tostowego 2 łyżki oliwy z oliwek czosnek granulowany oregano 1/2 pęczka szczypiorku PRZYGOTOWANIE Pora
Moje Kuchenne Rewelacje
Proste kedgeree 223Prosta, bardzo smaczna śniadaniowa potrawka z ryżu z dodatkiem wędzonej ryby i ugotowanych na twardo jajek. U mnie dodatkowo wzbogacona krewetkami koktajlowymi. Składniki: ½ l bulionu warzywnego, 150 g wędzonego łososia (u mnie z koperkiem), 150 g krewetek koktajlowych, 300 g brązowego ryżu, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 5 niedużych jajek, sok z ½ cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz, curry
Nie tylko w kuchni
Risotto z kurczakiem 215startej na tarce na grubych oczkach mały kawałek pora ( jakieś 2 cm ) 1/2 średniej cebulki sól, pieprz, papryka czerwona natka pietruszki oczywiście nie cała ;) 1 litr rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego najlepiej własnego wyrobu Na osobnej patelni podsmażamy cebulkę z porem oraz połową marchwi. Następnie kroimy pierś w kostkę i na dużej głębokiej patelni ją podsmażamy soląc
Gotowanie...to proste !
Kokosowa zupa krem z cukinii 203Składniki: 1 kg obranej i pokrojonej w szerokie plastry zielonej cukinii 1/4 kalarepy pokrojonej w kostkę 0,5 litra bulionu warzywnego 2 łyżki oleju szczypta ostrej papryki łyżeczka słodkiej papryki łyżka soku z cytryny skórka z 1/2 cytryny 1/2 szklanki mleka kokosowego (np. z tego przepisu) do dekoracji - liście kalarepy, pietruszka, nasiona chia lub czarny sezam sól, pieprz Przygotowanie
Powiedz dietom nie
Zupa krem z czerwonej soczewicy. 213apetytem. Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy (połówki) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 pietruszka 1 duża marchewka lub 2 małe kawałek selera 3 ziemniaki 1 puszka pomidorów 2 l bulionu warzywnego 2 łyżki masła klarowanego 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz 4 kromki czerstwego chleba tostowego 1 łyżeczka posiekanego koperku Wykonanie: Cebulę
O kuchni z uczuciem
bitki z karkówki z jelenia 501karkówki z jelenia, 3 cebule, 300 ml bulionu warzywnego, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 listki laurowe, pieprz kolorowy, 2 łyżki smalcu (smalec gęsi) do smażenia, sól, cukier Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na kotlety, usunąć błony. Kotlety stłuc, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano, przełożyć do garnka. Cebule pokroić w półplasterki poddusić dodając szczyptę cukru, soli
królestwo garów
Pikantny krem paprykowy 260cytrynie), rozgrzewająca moc chilli, energetyczny kolor. Dodatkowo zupa krem łatwiej "przechodzi" przez bolące gardło, chociaż w tym wypadku pikantny smak nie każdemu może pasować. Składniki dla 4 osób: Bulion warzywny 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera ½ pora ½ pęczka lubczyku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna czarnego pieprzu Warzywa obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, seler
Pełny talerz
Krem z zielonej fasolki z gotowanym drobiem 176Składniki: pierś z kurczaka 2 ceb ule 3 ząbki czosnk u 300g mrożonej ziel onej fasolki bulion warzywny 1 marchewka 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego kilka kropel Maggi, kilka łodyg natki pietruszki szczy pta imbiru, só l, pieprz ser feta ( opcjonalnie ) szczypiorek Przygotowanie: Jedną cebulę obrać i pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać dwie łyżki oleju , z jednym
Gaździnka warzy
Quinoa w towarzystwie marchwi, daktyli i wina. 203Komosa ryżowa z marchewka i daktylami składniki: 150 g komosy ryżowej 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 6-8 suszonych daktyli 250 ml białego wina wytrawnego 300 ml bulionu warzywnego sól, pieprz natka pietruszki olej do smażenia wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę w pół talarki, siekamy też czosnek. Na rozgrzany olej wrzucamy przygotowane warzywa i podsmażamy przez około
Przysmaki Karolki
Pieczarkowe risotto ukryte w paprykach 270Na początku było risotto...później powstał pomysł by wypełnić nim papryki :-P później był gotowy obiad a na sam koniec brudne garnki i talerze ;)Składniki
Bon Appetit Małgorzaty
Zupa krem z dynii z mlekiem kokosowym i ciasteczkami amarettini oraz masłem szałwiowym 214Nasmaczniejszym i najpiekniejszym darem jesieni w kuchni jest dynia.Chyba sie ze mna zgodzicie. Najprostszym i najsmaczniejszym daniem dyniowym jest zupa krem,z tego jakze zdrowego warzywa.Jak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kremowa zupa serowo - cebulowa z chilli i grzankami 236opłaciły się - wyszło smacznie, i prosto. Zapach był tak zniewalający, że z łakomstwa zdążyłam się poparzyć próbując.Potrzebne nam:- 7 dużych cebul- 3 łyżeczki masła- łyżka oleju- 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)- 10 dag serka topionego (ja użyłam ze szczypiorkiem)- przyprawa uniwersalna- pieprz, czosnek granulowany, tymianek, zioła prowansalskie, chilli- grzankiPrzygotowanie: Cebule kroimy w pół-talarki
W poszukiwaniu inspiracji
Risotto z białymi szparagami 165Tajemnica kuchni włoskiej tkwi w jej prostocie. Wyśmienity smak osiąga się minimalną ilością składników, gdyż liczy się ich jakość i smak płynący z ich połączenia. Takie
Smakowity Blog Kulinarny
Pomysł na obiad 258następnym razem chyba będzie coś na poprawę nastroju) Kurczak pieczony z pieczarkami w cydrze składniki: 4 nóżki kurczaka 250 g pieczarek 2 łyżki masła 300 ml cydru 250 ml bulionu warzywnego 3 cebule 50 ml śmietany (18 lub 30%) sól, pieprz natka pietruszki wykonanie: Umyte i osuszone, doprawione solą nóżki podsmażamy z obu stron na 1 łyżce masła. Gdy się
Przysmaki Karolki
Krem z dyni z imbirem i curry 306Nadeszła jesień, a z nią sezon na dynię. Dzisiaj prezentuję przepis na krem z dyni z imbirem i curry - rozgrzewająca zupa na jesienne chłody :)SKŁADNIKI
Moje Kuchenne Rewelacje
KASZOTTO Z BOTWINĄ 288wpływ na zdrowie naszego układu pokarmowego.Czas więc przeprosić ją i ponownie wprowadzić do codziennego menu! KASZOTTO Z BOTWINĄ. /przepis własny;/ na 4 porcje 2 szklanki kaszy gryczanej ok. 1l buliony warzywnego 3 łyżki oleju roślinnego 1 dorodna cebula 3/4 kg świeżej botwiny sól, pieprz do smaku suszony majeranek, tymianek 2 łyżki masła W garnku o grubym dnie rozgrzewam olej roślinny
W kuchni Karmel-itki
Wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami. 336czerwonej kapusty; 150 g kaszy gryczanej;200 g grzybów mrożonych (np. prawdziwki, maślaki, kozaki);200 g pieczarek;cebulka;1 łyżeczka masła;oliwa z oliwek;sól, pieprz,ok. 1 l bulionu warzywnego;Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na maśle z oliwą z oliwek. Posiekane grzyby (pieczarki też) dorzucamy do cebulki. Dusimy razem do miękkości. Doprawiamy do smaku. Kaszę
Miksturownik
KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW Z MASCARPONE 271idealnym pomysłem na jesienny obiad! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * czerwona papryka – 2 szt ( ok. 250 g ) * pomidory – 2 szt * duża cebula – 1 szt * czosnek – 1 główka * bulion warzywny – 500 ml * oliwa z oliwek * sól, pieprz – do smaku DODATKOWO: * mascarpone – 4 łyżki * świeże zioła, kiełki, tymianek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Umytą paprykę kroimy na pół, wyciągamy gniazda(...)szklanej miski, zawijamy folią i odstawiamy na 30 minut. Kiedy warzywa wystygną ściągamy z nich skórkę, przekładamy do garnka, dodajemy upieczoną cebulę oraz wyciśnięty z łupinek czosnek i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 10 minut dodając do środka świeży tymianek. Po ugotowaniu miksujemy na gładki krem i dodajemy połowę sera mascarpone – miksujemy ponownie, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy gorące
Ostra na Słodko
Dorsz z warzywami w rzymskim garnku 341odstawiamy Cukinię dokładnie myjemy, nie obieramy, wydrążamy środek i kroimy w kostkę Marchew i ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę Do wymoczonego garnka, na dno, układamy warzywa Zalewamy bulionem warzywnym Na wierzch układamy dorsza... ... i układamy na wierz masło Przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika Ustawiamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy ok. 2 godzin. Ja piekłam
Szczęśliwa kuchnia
Kremowa pomidorowa 183pomidorowej <3 Bez wybielacza udało nam się :P Koniecznie musicie ją wypróbować, jest nieziemsko delikatna <3 Składniki 50 g masła 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 l bulionu warzywnego 5 łyżek ryżu 190 g koncentratu pomidorowego ( u nas ekologiczny o delikatnym smaku ) świeża bazylia ( 1 łyżka posiekanej do zblendowania ) 200 ml śmietany kremówki 2-3 krople tabasco biały
R'n'G Kitchen
MAKARON Z KURCZAKIEM I KURKAMI 219makaronu razowego wstążki Lubella 300 g piersi z kurczaka 200 g grzybów kurek 100 ml śmietany 18 % 1 łyżka mąki pszennej 4 łyżki oleju 1 cebula 250 ml bulionu warzywnego 50 g parmezanu sól, pieprz i papryka w proszku do smaku natka pietruszki(...)myjemy i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej, podpiekamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy mięso kurczaka i przyprawy. Chwilkę smażymy aż mięso się trochę podpiecze, następnie wlewamy bulion i dusimy sos około 15 minut. Do sosu dodajemy umyte kurki , mieszamy i doprawiamy do smaku. Mąkę, śmietanę i 1/4 szklankę wody mieszamy trzepaczką i wlewamy do sosu energicznie
Kulinarne Fantazje Marioli
ZRAZIKI SCHABOWE Z WARZYWAMI 159warzywami. Pycha! Składniki: 1 kg schabu 4 marchwie 2 pietruszki 3 kiszone ogórki 1 por biała część 1 cebula musztarda delikatesowa Wikinga ROLESKI sól,pieprz 4 szklanki bulionu warzywnego mąka do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Schab kroimy w plastry, każdy cienko rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem, smarujemy musztardą. Pietruszkę i marchewkę oraz ogórka kroimy słupki. Cebulę i pora kroimy
Z Majeczką w kuchni
Proste przepisy na świąteczne włoskie dania 235Składniki: 5 00 g ciecierzycy s ól i pieprz 4 łyżki oliwy extra vergine 1 cebula rozmaryn, szałwia 2 szklanki bulionu warzywnego 4 kromki chleba domowego wypieku 2 łyżki brandy lub koniaku 1 ząbek czosnku 500 g dużych krewetek Sposób przygotowania(...)szałwią. Po ugotowaniu odcedzamy i miksujemy ją na krem. Podsmażamy na patelni pokrojoną na cieniutkie p lasterki cebulę, dodajemy pure e z ciecierzycy i rozcieńcz amy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy dopóki krem nie osiągnie pożądanej przez nas konsystencji. Myjemy krewetki, usuwamy przewód pokarmowy (cienką, czarną nitkę) i po d smażamy je przez
SzczyptaSmaQ
Słodka śliwkowo-gruszkowa zupa krem // Sweet plum and pear soup 152śliwek · skórka otarta z połowy pomarańczy · 750 ml bulionu warzywnego (500 + 250) · 5 gruszek · ¼ łyżeczki świeżo startego imbiru Przygotuj: blender dwa garnki Śliwki pozbawiamy pestek i wrzucamy(...)będziemy ich tak mocno odparowywać. Po około 10 minutach dodajemy skórkę otartą z pomarańczy, a 20 minut później lub innymi słowy kiedy zaczną się rozpadać, dolewamy 250 ml bulionu. Całość blendujemy. W drugim garnku gotujemy gruszki pokrojone w kostkę, również ze skórkami, ale bez gniazd nasiennych z 500 ml bulionu na niewielkim ogniu do miękkości (jeśli weźmiemy miękkie, dojrzałe gruszki
Bazując na smaku
Risotto grzybowe. 188Mianowicie risotto z suszonymi grzybami. Tak więc na risotto potrzebne nam będą: 2 woreczki ryżu (polecam Arborio) garść suszonych grzybów 1 szalotka 1 ząbek czosnku około 1 litra delikatnego bulionu warzywnego (dla leniuchów może być z kostki rosołowej) 2 cebulki ze szczypiorkiem olej 1 łyżeczka masła szczypta soli pieprz Przyda nam się teraz duża patelnia, na niej rozgrzejemy
Kuba Gotuje
Naleśnik ziemniaczany z duszoną karkówką 252duszoną karkówką z dodatkiem sosu czosnkowego i papryki konserwowej. Składniki: -40 dkg karkówki -garść orzeszków ziemnych -suszone pomidory -ząbek czosnku -ok. 5 dkg masła -100 ml bulionu warzywnego -sól, pieprz Składniki na naleśniki: ( na 4 naleśniki ) -2 średnie ziemniaki -3 jajka -3-4 łyżki mąki pszennej -łyżka oleju -ok. 200 ml wody -sól, pieprz Umytą
Maminek kulinarny
Dorsz z warzywami w rzymskim garnku 370odstawiamy Cukinię dokładnie myjemy, nie obieramy, wydrążamy środek i kroimy w kostkę Marchew i ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę Do wymoczonego garnka, na dno, układamy warzywa Zalewamy bulionem warzywnym Na wierzch układamy dorsza... ... i układamy na wierz masło Przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika Ustawiamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy ok. 2 godzin. Ja piekłam
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
TAGLIATELLE Z BROKUŁAMI I SOSEM SEROWYM 241Kiedy nie mam czasu na spędzanie długich godzin w kuchni przyrządzam makaron z jakimkolwiek sosem.Bardzo lubię makaron z sosem serowym. Nie dodaję do niego już
Walijskie Pichcenie
Aromatyczna grzybowa na dziś. 221aromatyczna. Grzybowa zupa z lanymi, serowymi kluskami.Składniki: 200 g grzybów - u mnie maślaki - mrożone;200 g pieczarek;cebula;1 mały ząbek czosnku;1 łyżka masła;ok. 750 ml bulionu warzywnego - zależy jak gęstą zupkę chcemy otrzymać :);natka pietruszki; sól, pieprz.Kluseczki:3 łyżki mąki;jajko;woda;1/2 łyżeczki kurkumy;sól;szczypta suszonego lubczyku;2 łyżki drobno startego sera żółtego.Oczyszczone grzyby
Miksturownik
Soczysta pieczeń z "rękawa" w sosie pomarańczowym 221szynki wieprzowej "kulka" 2 łyżki oleju sól, pieprz 2 łyżeczki nasion kolendry majeranek/tymianek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera i pora 2 pomarańcze 200-250 ml bulionu warzywnego 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego Wykonanie: mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć olejem, solą, pieprzem i roztartą w moździerzu kolendrą. Naczynie z szynką przykryć folią spożywczą i odstawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PULPECIKI W SOSIE PRAWDZIWKOWYM 222obiad, wyskoczmy na zakupy i gotujmy! Składniki: 1 kg mięsa mielonego np z łopatki wieprzowej sól,pieprz, słodka papryka mąka do obtaczania pulpecików dodatkowo: szklanka śmietany 30% szklanka bulionu warzywnego garść suszonych prawdziwków kilka gałązek natki pietruszki sól,pieprz Wykonanie: Grzyby myjemy, moczymy całą noc. Na drugi dzień gotujemy ok 40 minut w tej samej wodzie w której się
Z Majeczką w kuchni
Duszona karkówka w sosie własnym -rozpływa się w ustach... 232wieprzowej 2-3 cebule 4-5 ząbków czosnku 100 ml białego wina deserowego(pół słodkiego) sól , pieprz olej łyżka masła liść laurowy 2 ziela angielskie mąka do obtoczenia mięsa bulion warzywny lub drobiowy maggi Przygotowanie: mięso kroimy na plastry, solimy i pieprzymy, obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju z dodatkiem masła z obu stron podsmażone mięso odkładamy
Swojskie jedzonko
Zupa Jamiego. Moja ulubiona! 182średnie cebule -2 ząbki czosnku - oliwa 2-3 łyżki - kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka (dajmy mniej jeśli zupę będą jadły dzieci) - pół świeżej papryczki chilli - 2 litry bulionu warzywnego - 300 g czerwonej soczewicy - duża garść szpinaku - 10 pomidorków koktajlowych (awaryjnie sprawdzą się też pomidory z puszki) -sól i pieprz do smaku Do dużego garnka na rozgrzaną oliwę
Simple Dish
Karp zapiekany z warzywami. 170wigilijną? Składniki; 1 wypatroszony karp 1 por 1 marchewka 1 cebula sól, pieprz, 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła pół szklanki białego wina (można zastąpić bulionem warzywnym) Cebule kroimy w kostkę a pora w krążki, marchewkę ścieramy na dużych oczkach, Na maśle podsmażamy warzywa. Rybę myjemy, osuszamy a następnie kroimy na dzwonka. Doprawiamy solą
Radość kipiąca uśmiechem.
Krem z pieczonych buraków 185większą odporność ,wolniej się starzejemy, zapobiegają także wystąpieniu nowotworów. Ja dziś mam dla Was porcje zdrowia w postaci zupy krem z pieczonych buraków. - 5 dużych buraków - ok. 500 ml bulionu warzywnego - sok z połowy cytryny 2 duże buraki zawijamy w folie aluminiową, pozostałe kroimy w grube plastry i wrzucamy na blachę. Wszystko wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy
dlaSmaQ
Pijana zupa krem z dyni z dodatkiem marchwi, ziemniaka, imbiru, chilli z pestkami dyni 231niech sprawdzi naszą wersję. A więc... Do dzieła! Składniki: na około 2 - 3 porcje około 600 g dyni 1 marchew 1 ziemniak 200 ml wina wytrawnego białego 200 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli pestki dyni jogurt gęsty naturalny chilli kawałek imbiru oliwa z oliwek Przygotowanie: Kroimy dynię w większą kostkę, marchew i ziemniaka oraz cebulę w drobną
Gotowanie, czyli hobby dla każdego
3x boczniaki, zupa krem, a la śledzie w śmietnie i kremowe spaghetti ryżowe 219dodajemy boczniaki, całość wkładamy na chwilę do lodówki, żeby smaki się przegryzły. 2. Zupa krem z boczniaków Składniki : - 450g boczniaków - 250 g ziemniaków - 800ml bulionu warzywnego - 125 ml jogurtu naturalnego lub wegańskiej śmietany z przepisu powyżej - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - przyprawy ( ja użyłam curry, sos sojowy oraz suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim
zdrowa vege kuchnia
Odwrócone roladki z kurczaka 190kurczaka, przez co filet z kurczaka stanie się mniej suchy. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka Plastry szynki Cebula Ogórek kiszony Sól, pieprz Papryka mielona Sznurek/ nitka olej Bulion warzywny Wykonanie W zależności od tego ile robimy roladek - tyle samo potrzebujemy plastrów szynki. Filety z kurczaka kroimy, rozklepujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Na plastry szynki układamy piersi z kurczaka, kawałek
Smaki Ewy
Kremowa zupa z dyni 193dyni 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 ziemniaki bulion warzywny gałka muszkatołowa, czerwona słodka papryka sól i pieprz pestki dyni, prażone na suchej patelni Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki wraz z otoczkami, obrać cienko ze skórki. Pokroić w dużą kostkę. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy drobno pokrojoną cebule i czosnek, szklimy. Dodajemy dynie i pokrojone w dużą
Atlas Smaków
Szynka duszona w cydrze z dyniowymi placuszkami 202miękka. Po prostu rozpływa się w ustach. Składniki 4 kotlety z szynki (po 2 cm grubości) cebula łyżka masła 2 ząbki czosnku 250 ml cydru lubelskiego 500 ml bulionu warzywnego liść laurowy ziele angielskie czubryca sól ,pieprz Placki z dyni: 1 kg miąższu z dyni zioła prowansalskie jajko mąka cebula sól ,pieprz olej do smażenia Przygotowanie Kotlety z szynki
R'n'G Kitchen
Zupa szczawiowa wykwintna 262przy drodze, nieumytych, lecz wytartych o spodnie, ledwo ściśnięte w małej garści i gryzione jak kawałek kiełbasy. Może dlatego tak bardzo lubię szczawiową zupę. :) Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu typu parboiled 1 marchewka 1/2 korzenia pietruszki mały kawałek selera dowolny kawałek pora 1 duży pęczek szczawiu 2 łyżki masła 100 g kwaśnej
Kuchnia Prezydentowej
Krem z pora 223ilość dostarczonych dziś prezentów? :> Składniki: 2 łyżki masła 2 duże pory (bez liści) 1 litr bulionu - jak dla mnie w przypadku kremu z pora najlepszy jest bulion warzywny 1 średnia cebula 4-5 średnich ziemniaków 1/2 łyżeczki posiekanego koperku 1 łyżeczka posiekanej bazylii 1/2 łyżeczki posiekanego majeranku sól i pieprz do smaku Pory pozbawić liści i pokroić w krążki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
ZUPA Z KUKURYDZY 243mnie puszka kukurydzy i groszku zawsze się znajdzie:)) albo na imprezę ze znajomymi do podjadania z tortillą. Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 2 puszki kukurydzy lub 3-4 kolby 1 litr bulionu warzywnego 3 duże lub 6 mniejszych ziemniaków 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 cm świeżego imbiru lub 0,5 - 2/3 łyżeczki mielonego
Słodko-Słony Świat Ilony
Zapiekane papryki z kaszką kuskus. 210dodatkiem odrobiny grzybowego sosu sojowego i pieprzu. Odstawiamy pieczarki i na tej samej patelni przesmażamy do miękkości drobno pokrojony seler naciowy. W między czasie przyrządzamy kuskus, zalewając go bulionem warzywnym. Wszystkie składniki mieszamy razem i doprawiamy pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, cząbrem i ostrą papryką. Nie solimy, ponieważ zarówno pieczarki jak i kuskus mają już w sobie sól. Teraz papryki dobrze myjemy
vegetanie
Schab pieczony na ziemniakach 185Składniki: 300 g schabu bez kości ( dwa grubsze plastry ) 500 g ziemniaków 500 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek, rozmaryn pęczek szczypiorku Przygotowanie: Mięso przyprawić ząb kiem czosnku, solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Zostawić na kilka godzin , niech przejdzie przyprawami. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Wyło żyć nimi naczynie żaroodporne ( każdą(...)warstwę posypać szczyptą soli ) na górze położyć rozgnieciony drugi ząbek czos nku i mięso. Zalać gorącym bulionem ( do wysokości ziemniaków ) i wstawić do pieca na 180st C na ok 60 min. Mięso co jakiś czas podlewać bulionem lub obracać . Miękkie ziemniaki i mięso posypać szczypiorkiem............. Smacznego
Gaździnka warzy
Barszcz czerwony z ciecierzycą i mlekiem kokosowym 219smakow bylo na tyle intrygujace,ze od razu przystapilam do dziela.Skladniki (dla 4 osob)500 g czerwonych burakow1 cebula1 zabek czosnku1 lyzka oleju rzepakowegp1/2 lyzeczki mielonego kuminu500 ml bulionu warzywnego( uzylam Alnatury)400 ml mleka kokosowego z puszki215 g ciecierzycy ugotowanej( z puszki)sol, pierz z mlynkaswieza kolendra do przybraniaPrzygotowanie:Czerwone buraczki obieramy i kroimy w kostke,raczej mala
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bryzol z warzywami w sosie paprykowym 231zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy!Polecam!SKŁADNIKI :* wołowina ( polędwica lub mięso z udźca ) – 500 g* papryka – 2 szt* por – 1 szt* cebula – 2 szt* bulion warzywny – 1 szkl* papryka słodka – 1 łyżeczka* chili – 1 szczypta* sól – do smaku* pieprz – do smaku* olej – 125 ml* śmietana 18% słodka(...)Mięso oczyszczamy , dzielimy na plastry , lekko rozbijamy.W gęsiarce lub na dużej patelni rozgrzewamy olej , dodajemy posiekaną drobno cebulę i przesmażamy.Dodajemy mięso , odrobinę solimy i obsmażamy z dwóch stron.Podlewamy bulionem , dodajemy paprykę , chili i pieprz i dusimy na wolnym ogniu , co jakiś czas obracając.Po ok. 20 minutach dodajemy pokrojoną w słupki paprykę i pokrojonego w krążki pora.Delikatnie mieszamy.na
Ostra na Słodko
POLEDWICZKA FASZEROWANA SZPINAKIEM I FETĄ 209Jeśli zawsze się zastanawiasz co zrobić z polędwiczką wieprzową, to zrobienie z niej takiej roladki to świetny pomysł, można podawać ją na ciepło jako danie
Z Majeczką w kuchni
POLĘDWICZKI W SOSIE CHRZANOWYM 482podaje go zbyt często. Jednak w zestawieniu z mięciutkimi polędwiczkami zachwycił moich domowników... albo inaczej ... zachwyciły polędwiczki a sosik nie przeszkadzał :))) Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe oliwa bulion warzywny 3/4 słoiczka chrzanu 180 g ziele angielskie liść laurowy sól świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżki masła (do zasmażki) 2 łyżki mąki (do zasmażki) koperek 1 łyżka śmietany(...)Polędwiczki umyć, oczyścić z ewentualnych białych włókien.Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć polędwiczki z obu stron na złoty kolor. Kiedy już się zrumieniły wlać do nich bulion, dodać sól , pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Dusić około 30 minut, po tym czasie sprawdzić czy są miękkie. Wyjąć z bulionu na talerz (łatwiej będzie zrobić
Walijskie Pichcenie
Kurczak w sosie orzechowym 454mrożonych ( u mnie te z marchewką, brokułem, kukurydzą, papryką i fasolką szparagową) 2 ząbki czosnku 1 cebula 75 g orzeszków arachidowych solonych 2 łyżki sosu sojowego 500-600 ml bulionu warzywnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sól Pieprz 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 85 g pędów bambusa po odsączeniu 2 łyżki oleju Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać. Podsmażyć
Fabryka pomysłów