bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:78/234)

RISOTTO NA CYDRZE Z GROSZKIEM, SEREM PLEŚNIOWYM ORAZ SZAŁWIĄ 137

SKŁADNIKI: * ryż do risotto – ok.200 g * groszek zielony ( może być mrożony ) – 1 szkl * ser pleśniowy typu rokpol – ok.50 g * cebula – 1 szt * czosnek -1 ząbek * bulion warzywny – 450 ml * cydr – 125 ml * masło -1 łyżka * szałwia * tymianek * sól * pieprz * oliwa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekaną cebulę, a następnie wrzucamy

Ostra na Słodko
Zupa z cukinii 155

mnie zupa z cukinii. Najprostsza z możliwych :) Składniki: (na 3-4 porcje) 1 duża cukinia (500g) 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze 0,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz, vegeta koperek Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cukinię obrać, wydrążyć w środku i pokroić w grubszą kostkę. Cebulę podsmażyć na złoty

My simple kitchen
pyszna ,zdrowa zupa w 15 minut 110

Składniki ¾ fili żanki pomidorów cherry, pokrojone na połówki 1cała puszka pomidorów pokrojonych ½ szklanki bulionu warzywnego 1 posiekana cebula 2 ząbki posiekanego czosnku 2 łyżeczki proszku kurkuma 1 łyżeczka oleju kokosowego ½ łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka suszonych bazylii 1 łyżka octu jabłkowego świeżo zmielony czarny pieprz do smaku Wykonanie Na średnim ogniu usmażyć cebule i czosnek na oleju kokosowym 1 minute

w mojej kuchni
ZUPA KREM Z SELERA 171

SELER ZUPA KREM Składniki : 1 cały korzeń selera Biała część pora Kilka łodyg selera naciowego 1,5 litra bulionu warzywnego Łyżeczka masła lub łyżka oliwy Sól Pieprz Kilka gałązek koperku Zupa krem z selera, łatwa do wykonania. Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojony w drobną kostkę korzeń selera. Dodajemy po chwili pokrojone drobno białe części pora

Markowy smak
Papryki i pomidory faszerowane aromatycznym risotto 174

powiecie by połączyć ze sobą dwa pyszne dania? Dzisiaj proponuję połączenie faszerowanych warzyw z rewelacyjnym, aromatycznym risotto. Spróbujecie? Składniki: - 500ml bulionu (500ml wody +1 czubata łyżeczka domowego koncentratu bulionu warzywnego ) - 200g fety - 150g ryżu Arborio - 2 czerwone papryki - 2 pomidory - 2 cebule - 25g orzechów piniowych - pęczek natki pietruszki  - 1 łyżka oleju - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 1 łyżeczka oregano

Be Fit Be Strong
Krem z pieczonego buraka na soku jabłkowym 133

treściwa i świetnie nadaje się na wynos do pracy lub na uczelnię. Składniki (2 porcje): 3 średnie buraki 200 ml soku jabłkowego 200 ml soku buraczkowo- jabłkoweg 200 ml bulionu warzywnego 50 ml śmietanki 30% lub jogurtu naturalnego sól i pieprz sok z 1/4 limonki do podania: kleks z jogurtu naturalnego, ulubione pieczywo, ser pleśniowy Buraki owijamy folia i pieczemy

Mango Papaja
Zapiekanka z ziemniaków i warzyw 119

Składniki: 250 g kalafiora 400 g ziemniaków 1 czerwona papryka 100 g śmietany 30% 2 plastry sera żółtego 1 łyżka bulionu warzywnego suszony lubczyk suszony majeranek pieprz Ziemniaki pokroić na plastry. Włożyć wraz z kalafiorem do garnka z wodą i gotować w osolonej wodzie przez 8 minut. Odcedzić. Paprykę pokroić. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki, kalafior i paprykę. W osobnym

Moja Galeria Smaku
Zupa krem z cukinii 116

Szybki w przygotowaniu, pyszny krem z cukinii Składniki: 500 g cukinii 600 ml bulionu warzywnego 1/2 dużej cebuli 1 ząbek czosnku 3 łyżki śmietany 1 łyżka oleju sól, pieprz 1. Cukinię umyć, pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek posiekać. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić ją. Dodać czosnek i cukinię. Smażyć 3 minuty, co jakiś czas mieszając

Moja Galeria Smaku
Krem z zielonego groszku 172

Składniki:  (4 porcje)  - zielony groszek łuskany (400 g)  - cebula - 1 sztuka  - czosnek - 2 ząbki  - jogurt naturalny - 2 łyżki  - masło - 1 łyżeczka  - bulion warzywny - 2 szklanki  - szczypiorek  - gałka muszkatołowa, pieprz gruboziarnisty, szczypta soli  Grzanki:  - chleb pełnoziarnisty - 2 kromki  - czosnek - 1 ząbek  - oliwa - 2 łyżeczki - suszone zioła - 1/2 łyżeczki

Fit-amina
Risotto z botwinką 214

szklanki białego, wytrawnego wina 1 pęczek botwinki 1 duża cebula 100ml śmietanki 12% 100g żółtego sera 1 łyżka posiekanego koperku do posypania sok z 1/2 cytryny 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz 1. Z botwiny odkrawamy buraczki, obieramy je i kroimy w cienkie półplastry. Liście wraz z łodygami siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. 2. Na patelni podsmażamy cebulę i buraczki

Szefowa kuchni
Treściwa sałatka Teściowej. Z brokułem, kurczakiem i kaszą jaglaną. Pełnia smaku i koloru. 253

użyto domowego produktu autorstwa Mamy Hani) 1 niewielka papryka czerwona garść prażonego słonecznika ulubione przyprawy (do kurczaka) garść pomidorków koktajlowych pieprz cytrynowy (jako moja modyfikacja) Przygotowanie: Kaszę gotujemy w bulionie warzywnym (z dodatkiem szczypty kurkumy by miała ładny kolor). Polędwiczki z piersi kurczaka przyprawiamy wg uznania). Różyczki brokuła gotujemy w osolonym wrzątku. Polędwiczki podsmażamy na odrobinie oliwy (wydaje mi się

Kuchnia po mojemu
Schab ze śliwką pieczony w rękawie w sosie śliwkowym 150

przyprawy lepiej sie trzymały Przyciać rękaw do potrzebnego wymiaru.Do rękawa włożyć mięso nadziane śliwkami,obrane warzywa,listki laurowe,ziele angielskie,gałazkę rozmarynu  i podlać 150 ml bulionu warzywnego lub gorącej wody (dalam wodę).Zawiaząć rękaw i ułożyć mięso na blaszce z piekarnika.Rękaw nie może być za mały,żeby mięso nie było ściśnięte.Aby pozbyć się nadmiaru powietrza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grünkern-Burger,kotleciki z zielonego orkiszu 181

Grünkern,czyli zielony orkisz to ziarno zbierane w fazie dojrzalosci mlecznej.Posiada juz wszystkie skladniki odzywcze,a jeszcze niewiele skrobii,co z pewnoscia zainteresuje wszystkie osoby dbajace

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z dyni 156

 Wczoraj przywitaliśmy jesień, a długo przeze mnie oczekiwany sezon na dynię trwa w najlepsze. Jako pierwsze danie tradycyjnie przygotowałem moją ulubioną zupę krem z dodatkiem

Food Square
GULASZOWA A'LA STROGONOW 224

ziemniaki puszka pokrojonych pomidorów w sosie własnym olej rzepakowy do smażenia sól  pieprz szczypta cukru liść laurowy ziele angielskie  papryka ostra mielona papryka słodka mielona majeranek bulion warzywny Wykonanie: Mięso umyć, pokroić na cienkie paski, przyprawić solą, pieprzem, papryką i wstawić do lodówki na ok 1h. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć

Walijskie Pichcenie
Sałatka z kuleczkami mięsnymi 116

Składniki: 300 g mięsa mielonego, 3 szklanki bulionu warzywnego, 1 opakowanie rukoli, 1 opakowanie mozzarelli z kuleczkach, 3 łyżeczki bazylii otartej, 6 łyżek oliwy z oliwek, 1/2 ząbku czosnku, 1/2 słoiczka suszonych pomidorów, 1 gałązka pomidorków koktajlowych, pieprz, sól. Przygotowanie:   Mięso mielone przyprawiamy pieprzem i solą. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, wrzucamy na gotujący się bulion i gotujemy

Aga w kuchni
Zupa z cukinii z serkiem topionym 174

serkiem topionym z dodatkiem groszku ptysiowego. Składniki: 1 marchewka mniejsza 1 pietruszka 1 cebula średnia 3 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1 cukinia mniejsza 1 łyżka masła 1 l bulionu warzywnego 80 g serka topionego kremowego sól pieprz kurkuma Przygotowanie: Wszystkie warzywa oczyścić,umyć i pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło dodać pokrojone warzywa i podsmażać około 5-10 minut

Ala piecze i gotuje
Kapustnik 212

nieduża podwójna pierś z kurczaka lub inne mięso Sól pieprz Olej roślinny 1-2 liście laurowe Kilka ziaren ziela angielskiego Koncentrat pomidorowy (mała puszeczka) – jakieś 1,5 łyżki Bulion warzywny lub drobiowy – ok. 400 ml Przygotowanie: Podudzia lub pałki pozbyć kości, pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Usmażyć na odrobinie oleju. Przełożyć do rondla. Następnie zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę

Fabryka pomysłów
Japoński bulion cebulowy 164

była pożywna, ale na pewno będzie ciekawą przystawką przed pożywniejszym daniem. Japońska zupa cebulowa idealnie rozgrzeje nas, kiedy przyjdą chłodne dni. Czego potrzebujemy?  2 obrane cebule, 1 litr bulionu warzywnego lub wody, 2 łodygi selera naciowego, 2 marchewki, 2 ząbki czosnku, garść pieczarek, szczypiorek, sos sojowy, szczypta imbiru, sól, pieprz do smaku  Przygotowanie: Cebulę kroimy na plasterki

two broke sisters
Sałata po cesarsku 109

smaczne i pożywne <3 Idealna sałatka dla smakoszy zieleniny <3  Składniki 2 małe ząbki czosnku 4 filety z sardeli 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki bulionu warzywnego 2 łyżki octu balsamico 2 łyżki soku cytrynowego łyżeczka łagodnej musztardy pieprz 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki 9 łyżek świeżo startego parmezanu bagietka sól morska 2 zwarte główki sałaty

R'n'G Kitchen
Krem z zielonych szparagów 154

Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 cebula biała 3 ząbki czosnku białe wino szczypta kurkumy szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku natka pietruszki Wykonanie: Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż z czosnkiem na maśle. Po paru minutach dodaj umyte i pokrojone szparagi. Duś przez kilka minut. Dodaj bulion i gotuj

Bike By Life
Ratatouille - czyli pomysł na francuskie leczo 237

cukinia, 1/2 bakłażana, 1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej, 1 puszka krojonych pomidorów, 1 czerwona cebula, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 1 łyżeczka przyprawy do leczo, pół szklanki bulionu warzywnego. Przygotowanie: Cebulę z czosnkiem drobno siekamy i smażymy na patelni bądź w garnku o grubym dnie.  Cukinię i bakłażana kroimy w kostkę, paprykę w paski. Dodajemy do garnka

Mój Smak na Życie
Krem ziemniaczano-marchewkowy 132

już nie brakuje. :-) Gęstość zupy możemy w dowolny sposób regulować poprzez dodanie mniejszej lub większej ilości bulionu. 3 duże ziemniaki 3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 3 plastry wędzonego boczku 3 łyżki świeżego szczypiorku 3 łyżki starkowanego, żółtego sera 1 łyżka szczypiorku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej

Szefowa kuchni
Krem kukurydziany 105

Składniki (na 4 porcje) - 3 szklanki bulionu warzywnego (ok.750ml), - 2 ziemniaki (ok. 140g), - puszka kukurydzy konserwowej (ok. 220g), - 1 cebula (ok.40g) - łyżka oleju rzepakowego (ok.10g) - przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka. Sposób przygotowania: 1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju rzepakowym. 2. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zarumienionej cebuli i zalewamy bulionem. 3. Całość gotujemy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Zupa krem z pietruszki i gruszki 81

niespodzianka. Smaczna, lekko słodkawa zupa krem, sprawdzi się w te zimowe dni.   Składniki 1 kg pietruszki (korzeń) 4 łyżki oliwy z pestek winogron 1 gruszka 1,5 l bulionu warzywnego szczypta startej skórki cytrynowej migdały świeża trybula gałka muszkatołowa sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pietruszki obieramy i kroimy na plasterki, podsmażamy

R'n'G Kitchen
Zupa kalafiorowo-serowa 129

Bardzo smaczna zupa kalafiorowa z dodatkiem serka topionego. Jest lekka i pożywna, uwielbiam zupy z dodatkiem serków topionych. Składniki: 3 litry bulionu warzywnego 1 mały kalafior  2 marchewki 1 pietruszka 5-6 ziemniaków 200 gram serka topionego śmietankowego sól, pieprz pół pęczka kopru Sposób przygotowania: Kalafiora dzielimy na małe różyczki, marchewkę, pietruszkę obieramy i kroimy w pół plastry, ziemniaki

Bajeczna Kuchnia
Zupa pieczarkowa z kaszą pęczak 119

szybka w zrobieniu, a jednak nieco inna. Jak nie macie pomysłu na obiad, zależy wam na czasie to ta zupa jest idealnym pomysłem.       Potrzebujemy: 3 litry bulionu warzywnego lub drobiowego ( np z TEGO przepisu) 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 pęczek koperku 0,5 szklanki kaszy pęczak sól i pieprz do smaku Cebulę

Marder&Marder Manufacture
Zupa dyniowa z imbirem i prażonym makaronem ryżowym 173

także krewetek, mięs i orientalnych sosów. Składniki: 2 szklanki  puree z dyni 3 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 2 szalotki 400 ml mleka kokosowego 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżeczka curry w proszku sól biały pieprz 2 łyżki oleju Dodatkowo: prażony makaron ryżowy* pestki dyni prażone na suchej patelni listki kolendry Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z melonem, chili i tymiankiem 146

Wartość kaloryczna:   500 kcal (na porcję jeśli tę ilość zjedzą dwa głodomory) Składniki: 4 garście ryżu Arborio 2 łyżki oliwy 150 ml białego wina 500 ml bulionu warzywnego lub rosołu 1 szalotka lub mała c ebula 1 ząbek czosnku pół średniego melona, pokrojonego w kostkę pół łyżeczki chili w płatkach lub pół świeżej papryczki garść świeżego tymianku 1 łyżka

Bazując na smaku
Zupa ogórkowa 207

była pyszna, mocno kwaśna, a witamina C zdecydowanie przyda się wszystkim w te chłodne, jesienne dni. Polecam! Składniki : 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 2 marchewki 500ml bulionu warzywnego 500ml wody 50dkg ogórków kiszonych kilka ziaren pieprzu listek laurowy sól, pieprz oliwa do smażenia koperek (opcjonalnie) Przygotowanie : W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę

Codzienne Gotowanie
Risotto z bobem i zielonym groszkiem 96

Panna Malwinna ,  Bartoldzik ,  Mirabelka ,  Mopsik ,  Maggie ,  Składniki: 100g masła 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 200g ryżu do risotto 100ml białego wina 800ml bulionu warzywnego 50g startego parmezanu 200g bobu 200g zielonego groszku sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzać rondel i roztopić w nim połowę masła. Cebulę drobniutko posiekać i smażyć aż się zeszkli. Wsypać ryż, dokładnie

Codzienne Gotowanie
Zupa krem z cykorii i z serem halloumi 164

gorzkawy smak.   Składniki: 2 cykorie 1 cebula, 1 ząbek czosnku 3 małe ziemniaki 1 mała żółta papryka por (biała część) 1 szklanka mleka kokosowego albo sojowego 2 szklanki bulionu warzywnego 50 ml białego wina 1 łyżka masła 2 szczypty kurkumy, sól, biały pieprz 150 g sera halloumi W garnku rozgrzewamy masło, na którą wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę

Bon Appetit Małgorzaty
Kurczak w cebulowo - musztardowym sosie 336

Składniki: jedna pierś kurczaka 3 średnie cebule kawałek pora ok 60 g ok 2 szkl bulionu warzywnego lub drobiowego szczypiorek kilka ząbków czosnku sól, pieprz, papryka słodka lub chilli  szczypta lubczyku i tymianku łyżka sosu sojowego ciemnego pół łyżeczki musztardy dijon  łyżka masła Przygotowanie: Cebulę i pora pokroić w piórka, a następnie zeszklić na maśle. Doprawić do smaku

Gaździnka warzy
Zupa pomidorowo-ogórkowa 109

poszliśmy na kompromis i połączyliśmy obie. Wyszło bardzo smacznie. Składniki 4 ogórki kiszone 2 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 500 ml przecieru pomidorowego 700 ml bulionu warzywnego 110 g drobnego makaronu (u nas cavatelli) 1 liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

R'n'G Kitchen
Tagliatelle ze szpinakiem i mięsnymi kulkami 170

papryka sól ,pieprz 1 l bulionu drobiowego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego Sos szpinakowy: 200 g mrożonego szpinaku łyżka śmietany cebula łyżeczka masła ząbek czosnku 75 ml bulionu warzywnego pieprz 400 g makaronu tagliatelle Przygotowanie   Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem ,posiekanym porem ,jajkiem ,sosem sojowym i bułką tartą (masa ma być gęsta). Do smaku

R'n'G Kitchen
Hiszpanska zupa krewetkowa z chorizo 144

Hola Espania! Pełna smaków i aromatów hiszpańska zupa z krewetkami, chorizo, szafranem, papryką, pomidorami, selerem naciowym i różowym winem. Cudo! Składniki 200g krewetek w skorupkach (około 15 sztuk) 1l bulionu warzywnego biała cebula 3 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 2 duże pomidory duża czerwona papryka oliwa z oliwek kieliszek różowego wina 100g chorizo (w kawałku) sól, czarny pieprz, szafran

Pyry na Gaz
Zupa rybna z pstrągiem łososiowym, papryką oraz marchewką 164

Najlepsza zupa rybna jaką miałam okazję jeść do tej pory i co najdziwniejsze- wcale nie jest ugotowana na wywarze z ryby tylko na rosole drobiowym (proponuję też zwykły bulion warzywny). Smak ryby jest delikatny, wyraźniej odczuwalny ale nie "mułowaty". Pyszna, wyrazista zupka. Składniki: 3 szklanki rosołu drobiowego/bulionu warzywnego/wywaru z rybnego 300 gram filetu z pstrąga łososiowego, bez skóry 1 papryka

Mango Papaja
Makaron tagliolini z sosem pietruszkowym 209

makaronu - doskonale smakować będzie także w towarzystwie warzyw, mięs czy ryb. Lubię takie uniwersalne rozwiązania :)Składniki:- 500 g makaronu- 2 łyżki margaryny- 2 łyżki mąki- 0,5 l bulionu warzywnego- dwa pęczki natki pietruszki- ok. 1 łyżki śmietany- sól, pieprzSos jest błyskawiczny, stąd też lepiej najpierw wstawić wodę na makaron, czy też przygotować sobie danie, do którego będziemy go używać

Kulinarne zapędy Kokosa
Paella z kurczakiem 8071

domu postawiłam na wersję z dodatkiem kurczaka , gdyż rodzina za owocami morza nie przepada.Zapachy unosiły się aż do sąsiada , a Paella na stałe zagości w naszym menu!SKŁADNIKI :* bulion warzywny – 1 l* filet z kurczaka – 400 g* papryka – 2 szt* czosnek – 2 ząbki* pomidor – 1 szt* oliwa – 50 ml* słodka papryka – 1 szczypta(...)chili – 1 szczypta* szafran – 1 szczypta* białe wino – 50 ml* koncentrat pomidorowy – 1 łyżka* ryż do paelli – 200 g* zielenina – 1 pęczekSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Bulion gotujemy z dodatkiem szafranu na wolnym ogniu , by przed dodaniem do paelli był cały czas gorący.Filety oczyszczamy , kroimy w kostkę.Paprykę kroimy w kosteczkę , sparzonego i obranego pomidora również

Ostra na Słodko
Zupa krem z kalafiora 117

Składniki:2 małe kalafiory2 korzenie pietruszki1/4 bulwy selera1 szalotka2 ząbki czosnkuoliwa2 litry bulionu warzywnego (w wersji wegetariańskiej) lub drobiowegosól, pieprz biały, szczypta imbiru2 łyżki serka mascarponeDo podania: gęsta śmietana, świeże zioła, grzanki.Przygotowanie:Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekaną szalotkę i czosnek. Pozostałe warzywa kroimy na kawałki i dodajemy do garnka. Następnie zalewamy warzywa bulionem i gotujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa marchwiowa z kolendrą ( krem marchewkowy ) 180

kremowych. Lubię tą gładką strukturę, gęstą, aromatyczną. A jak chcę pochrupać - posypuję zupę prażonymi nasionami lub zajadam ją z grzanką ;)Składniki:* 350 g marchwi* 100 g selera* 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego* 1 łyżka masła* 1 łyżka oliwy z oliwek* 1 łyżeczka ziaren kolendry* 1 łyżeczka kminku lub lepiej kuminu* świeże liście kolendry* sól* pieprzWykonanie:Marchewkę i selera obrać(...)moździerzu lub zmielić w młynku do kawy. Przyprawy dodać do warzyw, zwiększyć ogień i smażyć, aż  marchew i seler zaczną się rumienić.Do podsmażonych warzyw wlać bulion - gotować do momentu, aż warzywa całkiem zmiękną.Ugotowaną zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Dodać łyżkę posiekanych liści kolendry.Przed podaniem zupę posypać świeżymi liśćmi kolendry. Podawać

kolorowotorcikowo
Serowa krajanka z warzywami i grzybami mun 187

grzybów mun, 1 mała cukinia, 1 cebula, 10 plasterków pora, 50 g sera żółtego, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, 100 g bulionu warzywnego, oliwa z oliwek, świeża bazylia.  Przygotowanie: Grzyby mun zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 10 min, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, a cukinię w paseczki

Moniki Smakołyki
FLAKI WEGAŃSKIE, Z BOCZNIAKÓW 206

duży korzeń pietruszki- 2 cebule- 1-2 łodygi selera naciowego- 2 łyżki aromatycznego majeranku- 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej (nie trzeba)- 1/2 garści świeżego lubczyku- 0,5l bulionu warzywnego (lub wody)- ziele angielskie- 6 kulek- liść laurowy - 2 małe- sól i pieprz do smaku- słodka papryka- chili- 1-2 łyżki oleju kokosowego (bezzapachowego)Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić

Smaczne Zdrowe
Gulasz dyniowy z jarmużem 168

jarmużu 400 g pomidorów lub przecieru pomidorowego 100 g cukinii 150 g zielonej soczewicy 1 cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 łyżka czerwonej pasty curry sól, pieprz woda lub bulion warzywny odrobina oleju lub oliwy   Wykonanie: Cebulę szklimy w garnku na odrobinie tłuszczu.  Pod koniec dodajemy posiekany czosnek i pastę curry.  Podsmażamy przez około minutę uważając, aby nie przypalić czosnku

Sto kolorów kuchni
Piersi nadziewane porem, jabłkiem i żurawiną 208

piersi z kurczaka 1 jabłko 2 łyżki żurawiny suszonej Kresto 10 cm pora  2 ząbki czosnku 1 płaska łyżka masła sól ziołowa pieprz kolorowy sól 1 szk bulionu warzywnego mąka do obtoczenia olej  Przygotowanie: Piersi oczyścić i umyć, odciąć polędwiczki. Nożem ostrożnie zrobić kieszonkę w każdej piersi. Kieszonki napełnić farszem i spiąć wykałaczką. Przyprawić z dwóch stron

Ala piecze i gotuje