bardziej słodko niż typowo z jabłkami. Do kaczki bardzo dobrze pasuje taka słodycz. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kaczki Sól Pieprz majeranek 8 – 10 suszonych fig Garść suszonych jabłek Bulion warzywny Niewielka ilość oleju Wykonanie: Skórę na piersi z kaczki lekko nacinamy. Nacieramy solą i majerankiem oraz przyprawiamy pieprzem. Pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Na patelnię wlewamy niewielką
Smaki Ewywege do grillowanych warzyw. Składniki: 1 szklanka ryżu pełnoziarnistego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 szalotka, drobno pokrojona 4 rozgniecione ziarna kardamonu 4 goździki szczypta szafranu 2 szklanki bulionu warzywnego szczypta pieprzu 2 łyżki rodzynek 3 łyżki podpieczonych orzeszków pinii Przygotowanie: Szafran zalewamy 2 łyżkami wrzątku. Ryż płuczemy. Na rozgrzaną patelnię dajemy masło, oliwę i szklimy szalotkę, dodajemy przyprawy
Smakowity Blog Kulinarnymleczkiem kokosowym, marchewką i groszkiem. Składniki: ok 180 g ryżu arborio puszka mleczka kokosowego (400g) 200 g groszku mrożonego cebula duża marchew łyżka masła łyżka oliwy około szklanki bulionu warzywnego płaska łyżeczka curry chili jalapeno kruszone lub papryka chili w proszku, czy ostra papryka pieprz biały, sól himalajska Przygotowanie W garnku roztapiamy masło z oliwą, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę
e-PrzepisyKulinarneprosty choć dość czasochłonny (wszystko przez ten brązowy ryż, następnym razem użyję innego). Składniki: 100 g ryżu (u mnie brązowy, bo akurat taki miałam pod ręką) ok 1 litra bulionu warzywnego 1 cebula 2 ząbki czosnku mieszanka warzywna brokuł,kalafior i marchewka (u mnie z mrożonki) ryba ( filety z dorsza, lub inna ulubiona) koperek sól, pieprz cytrynowy olej odrobina masła
Cynamonowe szczęścieśredniej wielkości pomidory/2 puszki pomidorów bez skórki * 2 nieduże cebule * 3 ząbki czosnku * kawałek świeżego kłącza imbiru drobno pokrojony lub 1/2 łyżeczki suszonego sproszkowanego * natka pietruszki * 1/2 szklanki bulionu warzywnego * sól Do dzieła!!! Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Smażymy do miękkości na maśle rozgrzanym w rondlu. Dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, 2 łyżki natki pietruszki
sierotka maRysia w kuchniprzygotowywała moja mam , dzisiaj ja zrobiłam go na obiad , chociaż powiem szczerze że chodził za mną już od kilku dni :) Zapraszam :) Składniki na sos : 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 2 małe łyżeczki Musztardy piripiri 1/2 łyżeczki Koncentratu chili 1 łyżka masła 1 łyżka śmietanki 12 % 6 jajek 2 łyżki siekanego
Sama słodycz i szczypta chiliryżu Arborio 1/2 szklanki mrożonego groszku 2 duże garście świeżego szpinaku, porwanego na mniejsze kawałki 1/2 dużej cebuli 2 łyżki masła 1/3 białego wina ok. 500 ml bulionu warzywnego < klik >; zużyłam mniej 1/2 szklanki Parmezanu lub innego żółtego sera sól, pieprz do smaku Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć cebulę przez około 3 minuty. Wlać wino, poczekać
Moja Galeria Smakucebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane w plasterki 3 łyżki masła 1 łyżka oleju 3 łyżki kwaśnej śmietany ( można użyć również śmietanki 30 % lub jogurtu greckiego ) 1/3 szklanki bulionu warzywnego sól i pieprz natka pietruszki Grzyby dokładnie oczyszczamy nożykiem lub ewent. szybko myjemy w zimnej wodzie. Grzyby kroimy - kapelusze i nóżki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Podsmażamy
Atlas Smakówporcje): 150 g makaronu 1 cukinia 150 g pieczarek 150 g brokuła 2 1/2 szklanki wody niecałą 1/2 szklanki śmietanki 1 mozzarella 2 ząbki czosnku 1 bulion warzywny 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka chilli 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki cząbru Przygotowanie (15 minut): - czosnek rozgniatamy, cukinię kroimy w kosteczkę, brokuła w kawałki a pieczarki w cienkie plasterki
Pora na pora i pomidoraprzywarły do dna. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuję jeszcze 2 minuty i następnie odcedzam. sos dyniowy: szklanki startej na grubych oczkach dyni 1/2 szklanki łuskanego słonecznika 2 szklanki bulionu warzywnego 1 mała cebula 2 łyżki oleju roślinnego 8-10 listków świeżej szałwii sól, pieprz 1/3 łyżeczki kurkumy odrobina imbiru i kolendry Słonecznik prażę na suchej patelni
W kuchni Karmel-itkimarchewek 2 średniej wielkości cebule kawałek imbiru ok 3 cm. 1 ząbek czosnku skórka otarta z połowy pomarańczy pęczek kolendry 500 ml rosołu gotowanego z dużą ulością warzyw, lub bulionu warzywnego 2 łyżki prawdziwego masła ewentualnie gęsta śmietanka Przygotowanie Cebulę i czosnej posiekać - zeszklić na maśle. Zetrzeć na tarce (albo w malakserze) marchew - wrzucić na patelnię z cebulką i czosnkiem
Kulinarne Inspiracjeprzez cały rok. Warto, więc z tego skorzystać i przygotować coś pysznego. Ja dzisiaj proponuję kremową zupę z dodatkowym zastrzykiem wartościowych składników - kiełkami. Składniki dla 4 osób: 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 korzeń pietruszki (ok. 100 g) 2 ziemniaki (ok. 200 g) ¼ korzenia selera (ok. 100g) 1 duży brokuł (ok. 400 g różyczek) 4 łyżki uprażonych płatków migdałowych
Pełny talerzChociaż potrawa z boczniaków jest dla mnie bardziej lżejsza. SKŁADNIKI 350 g boczniaków 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz odrobina mielonej słodkiej papryki 150 ml bulionu warzywnego 200 ml słodkiej śmietanki. WYKONANIE Boczniaki oczyszczamy i kroimy w paski lub większą kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na patelnie razem z masłem i chwile obsmażamy
W kuchennym oknie EwySkładniki: 750g pora 400g ziemniaków 2 łyżki masła 3 mniejsze ząbki czosnku bulion warzywny natka pietruszki opakowanie łososia wędzonego sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na roz topionym maśle razem z czosnkiem na małym ogniu ok 2 - 3 min. Dodać umytego i osuszonego , pokrojonego w krążki pora. Kiedy por się lekko zeszkli, zalać bulionem
Gaździnka warzybabcie z ryżem czy makaronem. Przedstawiamy zupę krem z pomidorów o bardzo pikanej nucie, która rozgrzeje nawet najbardziej zimny wieczór we dwoje nawet ten Walentynkowy. Składniki : 300 ml bulionu warzywnego, ząbek czosnku, 1 puszka pomidorów, 1 papryczka chili, olej z oliwek, sół, pieprz, szczypta oregano. Przygotowanie : W garnuszku rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim ząbek czosnku wraz
cookplzupa zagościłaby na Waszym stole :)Polecam!!!Zupa:* kasza bulgur- 1 szklanka* soczewica czerwona- 1 szklanka* koncentrat pomidorowy- 3 łyżki* cebula- 1 duża* czosnek- 1 ząbek* masło klarowane- 2 łyżki* bulion warzywny- 2 litry* sok z cytryny- 2 łyżki* suszona mięta- 1,5 łyżeczki* przyprawy: sól, pieprzGrzanki:* chleb* ser kozi (lub inny ulubiony)Zupa:Bulgur wcześniej moczyć przez 30min.Cebulę pokroić
Kraina Miodem Płynącastołach.Dziś mam dla Was przepis na przepyszny krem brokułowy.Niesamowicie aromatyczny , łatwy do zrobienia , sycący i pyszny!W sam raz na szybki obiad w upalny dzień!Polecam! SKŁADNIKI:* bulion warzywny – 1,5 l* brokuły – 0,5 kg* ziemniaki – 2 szt* śmietana 18% słodka – 100 ml* ser żółty np. ementaler -1 garstka* płatki migdałowe
Ostra na SłodkoDyniowy sezon właśnie się rozpoczął, co oznacza nieubłaganie zbliżającą się jesień. Ja sezon dyniowy w mojej kuchni otwieram moją ulubioną zupą z dyni z mlekiem kokosowym.To
Smakowity Blog Kulinarnyosób na diecie: zielone warzywa spalają więcej kalorii niż organizm przyswaja, dzięki czemu jedząc groszek, brokuły, sałatę i całą resztę zielonych warzyw, chudniemy! Potrzebujemy:- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego- 40 dag mrożonego groszku- 2 średnie cebule- 2-3 ziemniaki- pieprz cytrynowy- kwasek cytrynowy- sól- 2 łyżki masła- śmietana - płatki migdałowePrzygotowanie: Cebulę kroimy w sporą kostkę
W poszukiwaniu inspiracjiNa świątecznym Wielkanocnym stole nie moze zabraknąc białej kiełbasy, zarówno w żurku jak i takiej pieczonej,tak lubianej przez moją rodzinę.Dziś polecam w sosie chrzanowo
Z Majeczką w kuchnityle, że nie wszystkie muszą się spełnić. Czasem tego nie potrzeba, czasem one są po to, by być. KREM Z BOBU /własny;/ 500g bobu (u mnie mrożony) 600ml bulionu warzywnego 2 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku olej roślinny do smażenia sos sojowy, pieprz biały Bób gotuję do miękkości. Następnie obieram go z łupiny, odstawiam. Cebulę i czosnek obieram
W kuchni Karmel-itkikanapkę jak też dodać do mojej zupki. Macę można sobie chrupać osobno jak również wkruszyć do zupki.składniki:400 g porów - biała i jasnozielona część1 cebula2 łyżki masła1 l bulionu warzywnego lub drobiowegosól do smakupieprz czarny mielony do smakugałka muszkatołowa do smaku100 g serka topionego4 łyżki śmietanki 30 %Pory umyć i pokroić w pasterki. Cebulę obrać i też pokroić
Monia miesza i gotujeprzypadkach zupa jest grzechu warta! Do przygotowania zupy potrzebujemy: 2 szalotki 400 g grzybów (najlepiej mieszanka grzybów leśnych typu kurki, borowiki ale można dodać też pieczarki) 300-500 ml bulionu warzywnego 200-400 mleczka kokosowego (normalnie dodaje się kremówki) 3 gałązki pietruszki tłuszcz do smażenia sól, biały pieprz do smaku Grzyby obrać, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć razem
Szybko Tanio Smaczniemimo to chcecie zjeść porządny i smakowity obiad, to sięgnijcie po ten przepis! :) Składniki: 2 duże podłużne ziemniaki 1 duża cebula 300 g kiełbasy (np. polskiej) 1200 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego) 150 ml śmietanki 30% 2 garście szpinaku sok z cytryny pieprz Wykonanie: Kiełbasę pokroić w ćwierćplasterki i podsmażyć w garnku. Ziemniaki obrać, przekroić wzdłuż na pół
zadanie-gotowanieJeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 1 kg pomidorów 2 ząbki czosnku 300 ml bulionu warzywnego 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek 4 łyżki tartej mozzarelli 2 łyżki pesto Do garnka wkładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę pomidory
mecooksłyżki masła ½ szklanki śmietany 2 łyżki mąki sól i pieprz do smaku ½ puszki zielonego groszku konserwowego 3 łodygi selera naciowego 1 mały por 1 czerwona papryka 300 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) zioła do dekoracji świeże bułki Wykonanie: Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić i włożyć na rozgrzane masło, dusić przez 20 minut. Następnie grzyby przełożyć na talerz
Tradycyjna Kuchnianóżki są bardzo czasochłonne w przygotowaniu, a z tą galaretkę poradzicie sobie znacznie szybciej. Jest smacznie, zdrowo i kolorowo. Polecam GALARETA z TUŃCZYKIEM i JAJKAMI Składniki: 2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki żelatyny 4 jajka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 brokuła sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, a potem obieramy i kroimy
Bon appetit mon amieNiezwykle aromatyczna, niezwykle smaczna hiszpańska zupa czosnkowa. Składniki 12 ząbków czosnku 100 ml oliwy z oliwek 2 łyżki mielonej czerwonej papryki 6 kromek czerstwego chleba 4 jajka 1 l bulionu warzywnego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Oliwę rozgrzewamy w rondlu, wrzucamy ząbki czosnku, podsmażamy kilka minut (aż stanie się szklisty), wyławiamy i odkładamy na talerzyk
R'n'G Kitchengrzybów suszonych 500 ml mleka 1 mały seler 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 8 ziaren czarnego pieprzu sok z cytryny 1 l bulionu warzywnego 250 g makaronu łazanki natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Grzyby przez 10 min moczymy w osolonym mleku, dokładnie płuczemy. Marchewki, pietruszkę
R'n'G Kitchenkiełbasy chorizo, 200 g krewetek (oczyszczonych), 200 g muli, 1 czerwona papryka, 6 ząbków czosnku, 1 średni cebula, szczypta szafranu, 400 g pomidorow z puszki, 1 cytryna, 600 ml bulionu warzywnego, sól morska, pieprz, oliwa, dymka, natka pietruszki Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, Następnie wrzucamy chorizo oraz kurczaka. Smażymy 8 minut, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Dosypujemy czosnek
Smaki Przyprawy i Kolorymintaj) jajko bułka tarta 5 marchewek 3 pietruszki 1 mały seler 4 cebule 1/2 szklanki oleju mały koncentrat pomidorowy w puszce sól, pieprz szczypta cukru liście laurowe ziele angielskie bulion warzywny Sposób przygotowania: 1. Rybę (rozmrożoną) obtoczyć w jajku, bułce i usmażyć na rumiano. Ułożyć na półmiskach. Warzywa zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do rondla
Na Ciasteczkowych Papierachkalorie są pełne wartości odżywczych. Możemy więc je jeść bezkarnie ;) Myślę, że więcej Was do tej sałatki przekonywać nie muszę, smacznego! Składniki: 125 g quinoa 600 ml bulionu warzywnego 1 awokado 1 ogórek zielony 1 sałata lodowa garść mięty garść natki pietruszki 2,5 łyżki oliwy 1 łyżka czerwonego octu winnego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz szczypta chilli
Moja Galeria Smakugotowe:) Podajemy samą z grzanką, ale równie dobrze smakuje z makaronem czy ryżem. Składniki: 4 pomidory 3 czerwone papryki 1 cebula, nieobrana 4 ząbki czosnku, nieobrane 500 ml bulionu warzywnego 1 łyżka przecieru pomidorowego sól, pieprz natka pietruszki Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Paprykę przekroić na pół, pozbawić pestek. Razem z pomidorami, czosnkiem i cebulą umieścić w piekarniku, Piec przez
Moja Galeria Smakujest to! PIKANTNA ZUPA KREM Z BATATÓW /własny;/ na 4 porcje 1 czerwona cebula 1 spora papryczka chili 2 wielkie obrane bataty (ok. 450 g) 1,2 litra bulionu warzywnego 1 cm korzenia imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pieprz, sos sojowy do smaku Bataty kroję w mniejsze kawałki. Cebulę, czosnek obieram, siekam drobno wraz
W kuchni Karmel-itkiaromatyczne niż Portobello - trzonki Roselli są delikatne, smaczne i jadalne. podczas gdy twardawe i łykowate nóżki Portobello odrzucamy. Składniki: 4 pieczarki Portobello 125 g quinoa -3/4 szklanki (200ml) bulion warzywny -2 szklanki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej papryki 1/2 op. sera feta sól pieprz z młynka 1 łyżka masła ghee Wykonanie: kaszę quinoa wypłukać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wielkim Tygodniu ta postna zupa może znaleźć nowych wielbicieli :) 3 puszki pomidorów całych lub krojonych pół pęczka bazylii masło klarowane 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki około 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego sól, pieprz czarny i cayenne, cukier, liść laurowy Przygotowanie : Pomidory wraz ze sosem przelać do garnka, dodać pokrojoną bazylię - zmiksować razem i gotować około
Proste Potrawymięsiste i konsystencją przypominają prawdziwe flaki. Składniki (na średni garnek): 500 g boczniaków 2 średniej wielkości marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 korzenia selera 1 ząbek czosnku 1,5 l bulionu warzywnego 2 łyżki majeranku szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka imbiru 1/2 łyżki mielonej słodkiej papryki sól mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Marchew, pietruszkę i selera obrać i dusić na małym
W SMAKząbków czosnku 60 - 80 ml przecieru pomidorowego 2-3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki tandoori masala 1-1,5 l bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku Cebulę i czosnek pokroić drobno i zeszklić na oliwie. Dodać soczewicę i marchewkę i obsmażać ok. 3 minut. Dodać curry i przyprawę tandoori oraz obraną
KUCHARNIAkiełbasy chorizo,200 g krewetek (oczyszczonych),200 g muli,1 czerwona papryka,6 ząbków czosnku,1 średni cebula,szczypta szafranu,400 g pomidorow z puszki,1 cytryna,600 ml bulionu warzywnego,sól morska, pieprz,oliwa,dymka,natka pietruszkiNa dużej patelni rozgrzewamy oliwę, Następnie wrzucamy chorizo oraz kurczaka. Smażymy 8 minut, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Dosypujemy czosnek
Kulinarna rozmowatrzeba najpierw zjeść coś smacznego ;) zapraszam zatem na zupę dyniową z imbirem :)Składniki:dynia o wadze około 2 kg.,świeży imbir - około 5 cm.,1 większa cebula,rosół lub bulion warzywny,duża szczypta cukru,3-4 łyżki oleju,sól i ostra mielona papryka - do smaku.Dynię pokroić na mniejsze kawałki, obrać ze skóry i usunąć środek z pestkami.Pokroi
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki : 50 dag fileta np. z mintaja, morszczuka lub innej ryby morskiej 1 i 1/2 szklanki gotowego bulionu warzywnego - ja zrobiłam z kostki 3 jajka 2 łyżki masła 10 dag pieczarek, tyle samo bułki tartej lub kaszy manny 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, tłuszcz do smażenia; olej lub sklarowane masło, bułka do panierowania Przygotowanie: Umytą rybę ugotuj przez
Proste Potrawy