bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:120/234)

Zupa porowa z szynką i pieczarkami 187

pieczarek. Przygotowanie zupy to około pół godzinki. Więc to też coś dla zapracowanych i narzekających na brak czasu. Zupa jest rozgrzewająca i sycąca. Składniki: około 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego 2  pory 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 150 g Szynka Polska Hańderek 100 g pieczarek 100 g serka topionego 2 łyżki jogurtu(...)podsmażyć na pól łyżce masła klarowanego. Szynkę pokroić w słupki. Rozgrzać w garnku 1,5 łyżki masła klarowanego dodać por, czosnek cebulę i podsmażać około 10 minut. Zalać bulionem dodać pokrojony w mniejszą kostkę serek topiony i gotować do miękkości. Pod koniec dodać podsmażone pieczarki, szynkę i ponownie zagotować. Do jogurtu wlać 2-3 łyżki płynu z zupy, rozmieszać

Ala piecze i gotuje
Karp smażony z sosem szarym 167

mąki i bułki tartej do panierowania ryby sok z cytryny sól i pieprz olej lub masło klarowane do smażenia Sos szary: 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 szkl. bulionu warzywnego 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina 1,5 łyżki miodu sok z 1 małej cytryny 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki płatków migdałowych 3 łyżki rodzynek sól(...)Smażyć karpia na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni, gorącą rybę podać polaną sosem lub ułożoną na sosie. Przygotowanie sosu: Mąkę zrumienić na suchej patelni, następnie dodać masło. Wymieszać bulion i czerwone wino, dolewać partiami na patelnię intensywnie mieszając, aby w sosie nie pozostały grudki mąki. Gotować sos na wolnym ogniu, aż zacznie się lekko zagęszczać. Dodać miód, przyprawę

Codziennik Kuchenny
Lasagne bolognese 142

oliwy z oliwek 1 cebula 1 marchewka 250 g mięsa wołowego 250 g mięsa wieprzowego 100 g surowego boczku 400 przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml bulionu warzywnego 250 ml czerwonego, wytrawnego wina sól pieprz Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 750 ml mleka sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu(...)boczek, po chwili dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. Całość smażymy przez 10 minut. Wlewamy wino, gotujemy 3 minuty, po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, wlewamy bulion i przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos gotujemy przez około 2 godziny, co jakiś czas dokładnie mieszając. W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy

Menmagazine
Błyskawiczne curry z dorsza 161

rybne. ;) Składniki na 2 porcje: po ½ czerwonej i zielonej papryczki chili 2 ząbki czosnku 1½ łyżeczki posiekanego imbiru 1 łyżka oleju 1 łyżeczka kurkumy duża szczypta cynamonu 250 ml bulionu warzywnego 150 g fasolki szparagowej , pokrojonej na kawałki 200 ml mleka kokosowego ½ opakowania serka Apetina India papaja i curry 2 łyżki soku z limonki 200 g filetów z dorsza(...)odłożyć na bok, resztę drobno posiekać. Czosnek obrać, posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić posiekane chili, czosnek i imbir. Smażyć około minuty. Dodać kurkumę i cynamon, wlać bulion. Do gorącego bulionu dorzucić fasolkę. Gotować ok. 2 minuty. Mleczko kokosowe rozmieszać z serkiem Apetina India i sokiem z limonki. Dodać do bulionu wymieszać. Dorsza pokroić na mniejsze kawałki, następnie dołożyć

Pełny talerz
Zapiekane gołąbki z kaszy gryczanej w sosie grzybowym 161

surowego boczku 400 g ziemniaków 100 g ugotowanych ziemniaków ( 2 ziemniaki) 2 cebule sól i pieprz do smaku 1 kapusta z dużymi liśćmi  0,5 l bulionu warzywnego sos grzybowy  Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie: boczek pokroić na małą kostkę i podsmażyć na chrupkie skwarki. Na tłuszczu podsmażyć cebulę posiekaną w kostkę. Ziemniaki surowe zetrzeć na tarce(...)minut tam aby liście ładnie odchodziły i były giętkie. W liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy gołąbki.  Gołąbki układamy w dużej brytfance, zalewamy bulionem i przykrywamy liśćmi kapusty (bez przykrywki). Pieczemy w przez 1 godzinę w 180 C.  Gotowe gołąbki podajemy z sosem grzybowym. Smacznego

Niezły Młynek
Papryka faszerowana ryżem, pieczarkami i ogórkiem konserwowym 191

lekka, smaczna i szybka do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 papryki czerwone, 1 saszetka ryżu kolorowego, 250g pieczarek, 1 cebula, 4 ogórki konserwowe Kartuskie ORZECH, 50g sera żółtego, 1 szklanka bulionu warzywnego, oliwa, sól, pieprz, zioła prowansalskie. PRZYGOTOWANIE: 1. Ryż kolorowy gotuję około 20 minut w osolonej wodzie. Pieczarki oraz cebulę kroję w kostkę. Podsmażam około 5 minut na oliwie. Ogórki(...)papryk odkrawam wierzchołki. Usuwam gniazda nasienne. Wgłębienia wypełniam farszem. Ser żółty kroję w paski. Kawałki sera układam na farszu. Papryki przykrywam odciętym wierzchołkami. Układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam bulionem i piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni.  Do przygotowania potrawy wykorzystałam ogórki konserwowe Kartuskie , które otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . Ogórki ORZECH to doskonały dodatek do wielu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Meksykańska zupa z tortillą i papryczką 130

tortillą i papryczką. Pierwsze skojarzenie – niezwykła. Pikantna, ale delikatna, słodkawa od sera, chrupiąca od tortilli, kremowa od awokado. Esencja Meksyku na jednym talerzu.   Składniki: 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1/2 papryki chilli guajillo* 100 g sera żółtego w kawałku – słodkawego (np. mlekdamer) 2 tortille małe, najlepiej kukurydziane, ale mogą też być pszenne 2 łyżki oleju(...)papryki chilli; jeśli jej nie znajdziecie, można ją bez problemu zastąpić zwykłą suszoną papryką chilli; a tę możecie akurat nawet zrobić sami (kupcie świeżą papryczkę chilli i wysuszcie). Wykonanie: Bulion podgrzać. Przepis na prawdziwy bulion znajdziecie tutaj. W malakserze miksujemy pomidora, cebulę i pół papryki guajillo. Dodać do bulionu, podgrzać (nie gotować). Odcedzić. W międzyczasie tortille pokroić w paski

Pociąg Do Kuchni
Orecchiette z brukselką i kurkami 152

Składniki 120 g brukselki 7 łyżek oliwy z oliwy 250 g kurek 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki listków oregano 60 g masła sok z cytryny 120 ml bulionu warzywnego 450 g makaronu orecchiette 60 g startego parmezanu sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al dente, odsączamy i zostawiamy 50 ml wody(...)oliwę, obsmażamy kurki ( większe kroimy na kawałki ) kilka minut. Posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i listki oregano dodajemy do kurek i smażymy do miękkości szalotki. Następnie dodajemy masło, bulion i wodę z makaronu, na mocnym ogniu odparowujemy 2-3 min, po czym zmniejszamy płomień i dodajemy makaron, połowę parmezanu. Smażymy kilka minut na średnim płomieniu. Całość mieszamy z listkami

R'n'G Kitchen
Meksykańska zupa z tortillą i papryczką 110

Pierwsze skojarzenie – niezwykła. Pikantna, ale delikatna, słodkawa od sera, chrupiąca od tortilli, kremowa od awokado. Esencja Meksyku na jednym talerzu.   Składniki: 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1/2 papryki chilli guajillo* 100 g sera żółtego w kawałku – słodkawego (np. mlekdamer) 2 tortille małe, najlepiej kukurydziane, ale mogą też być pszenne 2 łyżki oleju 1 papryka chilli guajillo(...)papryki chilli; jeśli jej nie znajdziecie, można ją bez problemu zastąpić zwykłą suszoną papryką chilli; a tę możecie akurat nawet zrobić sami (kupcie świeżą papryczkę chilli i wysuszcie). Wykonanie: Bulion podgrzać. Przepis na prawdziwy bulion znajdziecie tutaj. W malakserze miksujemy pomidora, cebulę i pół papryki guajillo. Dodać do bulionu, podgrzać (nie gotować). Odcedzić. W międzyczasie tortille pokroić w paski

Pociąg Do Kuchni
Risotto ze szparagami 93

Składniki: 200 g ryżu Arborio do risotto pęczek zielonych szparagów 60 g masła 500 ml bulionu warzywnego pół dużej cebuli 100 ml białego wytrawnego wina sól morska i pieprz ser żółty tymianek do dekoracji Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce, pokroić na 3-4 centymetrowe kawałki. Na głębokiej patelni roztopić połowę masła i podsmażyć szparagi przez 3 minuty. Odłożyć(...)ryż i ciągle mieszając podgrzać przez 2 minuty. Po tym czasie wlać całe wino i poczekać aż odparuje a ryż wchłonie resztę wina. W tym momencie zaczynami etapami wlewać bulion. Ryż powinien się ugotować w 14-15 minut., co chwilę dolewamy  bulion, może być tak, iż całego nie zużyjemy. Kiedy ryż jest al dente zdejmujemy z ognia i dodajemy

Moja Galeria Smaku
Staroczeska kartoflanka z kurkami 136

aksamitność ziemniaków i podsmażonych warzyw nadają tej zupie szlachetność i smak, a kurki są po prostu doskonałym zwieńczeniem dzieła. Staroczeska (i nie tylko) kartoflanka z kurkami Składniki: 750 ml bulionu warzywnego 3 duże ziemniaki (ok.300 g) 1 marchewka 2 łyżki masła 1 łyżka oleju kukurydzianego 6-5 cm żółtej (środkowej) części pora 50 g surowego boczku 100-150 g kurek(...)wrzuciłam ziemniaki, pokrojone w sporą kostkę i marchewkę, pokrojoną w plasterki. Podsmażałam kilka minut, następnie dusiłam pod przykryciem ok. 10 minut. Warzywa razem z gałązkami tymianku wrzuciłam do gorącego bulionu, gotowałam do miękkości. Pora pokroiłam w talarki i podsmażyłam na tej samej patelni na 1 łyżce masła, oprószyłam solą, poddusiłam chwilę, żeby zmiękły, wyłożyłam na talerzyk- Na drugiej mniejszej patelni

Kuchnia Prezydentowej
Leczo z fasolką szparagową 168

ząbki czosnku 300g - 500 g wędzonego  boczku  200 g zielonej fasolki szparagowej sól,  pieprz, papryka w proszku, curry 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego Fasolkę pokroiłam w mniejsze kawałki (dzieląc mniej więcej na 3 części każdy strączek) i gotowałam ok. 10 minut w posolonej wodzie. Paprykę pokroiłam w mniejsze kawałki. Cukinię w kostkę (jeśli cukinie(...)kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Po zrumienieniu dodałam paprykę, pomidory i dusiłam pod przykryciem około 20 minut, co jakiś czas mieszając i podlewając  wodą (można użyć bulionu a ilość płynów skorygować według uznania).  Po tym czasie dodałam fasolkę, wymieszałam, poddusiłam razem jeszcze około 5 minut, doprawiając solą, pieprzem, papryką  i odrobiną curry

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Mini gołąbki w liściach winogrona 128

kiszone w słoikach- również nadają się do zawijania :) Wystarczy je jednak przepłukać.Składniki: 30 dużych liści winogron, 200 g mięsa mielonego, 1 woreczek ryżu jaśminowego, 2 jajka, 1 litr bulionu warzywnego, 200 g kurek, 200 ml śmietany 12%, posiekany koperek, pieprz kolorowy świeżo mielony, sól morska świeżo mielona. Przygotowanie:      Liście winogron dokładnie myjemy. Gotujemy(...)stronę liścia zawijamy do środka i zwijamy tworząc rulonik. Na dnie garnka układamy podgotowane liście, by nasze mini gołąbki się nie przypaliły. Układamy gołąbki w garnku i zalewamy je bulionem. Gotujemy ok. 40 minut. W tym czasie podsmażamy kurki na masełku. Przyprawiamy pieprzem i solą. Na koniec zalewamy śmietaną. Gołąbki polewamy sosem śmietanowym z kurkami i posypujemy koperkiem

Aga w kuchni
Botwinka 207

najczęściej stosowanych dodatków do botwinki są młode ziemniaki. A tych już niestety nie zamrozimy. Dlatego korzystając z majowej pory prezentuję poniżej mój sposób na botwinę. Przygotowuję ją na mięsno-warzywnym bulionie w sposób, który nie odbiega radykalnie od typowych przepisów. Podaję ją też raczej typowo z jajkiem gotowanym na twardo, młodymi gotowanymi ziemniakami oraz koperkiem. Jest jednak jedna o tyle

Kulinarna Pokusa
Polędwiczki wieprzowe z grzybami leśnymi w sosie ziołowo-śmietanowym 158

porcje - 1 porcja - 266 kcal) 450 g polędwiczek wieprzowych   300 g leśnych grzybów 1 biała cebula  2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka bulionu warzywnego sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielone) papryka czerwona słodka szczypta kurkumy gałązka rozmarynu,  kilka gałązek tymianku 2 łyżki oleju do smażenia PRZYGOTOWANIE Grzyby czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki(...)stron - zdejmujemy na bok.  Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę.  Dodajemy i grzyby i 2-3 minuty razem przesmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.  Wlewamy bulion, dodajemy mięso,przykrywamy i dusimy około 20 minut. Śmietanę mieszamy z i kilkoma łyżkami wywaru  z rondla. Dodajemy szczyptę kurkumy. Dodajemy do sosu i mieszamy. Mąkę rozpuszczamy w kilku

Moje Kuchenne Rewelacje
Ryż meksykański (arroz rojo) 535

samodzielne danie lub dodatek. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 200g białego ryżu 1 nieduża cebula (120g) 2 ząbki czosnku 1 średnia papryczka chili 350ml soku pomidorowego 350ml bulionu ( warzywnego lub drobiowego ) sól (opcjonalnie do smaku) 2-3 łyżeczki słodkiej papryki (opcjonalnie dla głębszego koloru) 5 łyżek oliwy Instrukcje Cebulę i czosnek obieramy z łupinek i wraz z papryczką(...)często mieszając. Dodajemy ryż dokładnie mieszając z warzywami oraz oliwą. Smażymy niezbyt intensywnie, przez ok. 5 minut, co pewien czas mieszając, aż ryż stanie się lekko brązowy. Dolewamy część bulionu i soku pomidorowego, dodajemy ewentualnie słodką paprykę. Dokładnie mieszamy składniki i przestawiamy patelnię na mały ogień. Podgrzewamy powoli pod przykryciem dolewając stopniowo bulion i sok pomidorowy, aż zostaną całkowicie wchłonięte

Kulinarna Pokusa
Pikantna zupa z dyni piżmowej 139

kokosa. Polecam! 1 duża dynia piżmowa 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku 1 papryczka chili 2 cm utartego korzenia imbiru 1 łyżka oliwy 1 czubata łyżka masła litr bulionu warzywnego 50g śmietanki kokosowej sół, pieprz czarnuszka (opcjonalnie) W garnku rozgrzać oliwe i masło, przesmażyć posiekaną cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli dodać drobno pokrojoną papryczkę chili (sprawdźcie(...)dodałam prawie całą papryczkę birds eye (jedną z ostrzejszych)) i imbir. Dokładnie wymieszać, dodać obraną, pozbawioną pestek i pokrojoną w kostkę dynie. Wszystko dokładnie wymieszać, chwilę smażyć, następnie dolać bulion, a gdy się zagotuje, zmniejszyć gaz, przykryć i gotować kilkanaście minut, lub aż dynia będzie miękka. Zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować. Dodać śmietankę kokosową i delikatnie podgrzewać

Codzienne Gotowanie
Strogonow z wieprzowiną+ film 157

wypróbowania przepisu . składniki  na 5 porcji 1 kg polędwicy wieprzowej 2 cebule 30 dag małych pieczarek 5 małych ogórków konserwowych 100 g koncentratu pomidorowego 3/4  litra bulionu warzywnego 2 łyżki słodkiej papryki ząbek czosnku ok 2. łyżek mąki czarny pieprz 4 łyżki oleju do smażenia sól przepis Cebulę kroimy w kostkę, ogórki i całe pieczarki w plastry . Umyte(...)czasu do czasu mieszamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz pokrojone pieczarki, doprawiamy solą , wrzucamy pokrojone mięso i stale mieszamy. Gdy mięso będzie już przesmażone wlewamy bulion , dodajemy koncentrat pomidorowy i mieloną paprykę , strogonowa doprawiamy pieprzem i solą. 10 minut przed końcem gotowania gdy mięso będzie już miękkie dodajemy ogórki konserwowe

Smakowite Dania
Zupa krem marchewkowy z miodem, imbirem i pieczonym czosnkiem 193

kremy z marchwi, dziś pierwszy z nich: z miodem, imbirem i pieczonym czosnkiem. Pyszna, rozgrzewająca, słodkawo-ostra. Składniki: 1 średnia cebuka 2 łyżki masła 1 kg marchwii 1 litr bulionu warzywnego 2 średnie ziemniaki 2-4 łyżki miodu ok. 1-2 cm korzenia imbiru 1/2 główki pieczonego czosnku 1/4 łyżeczki ostrej papryki i 1/4 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz(...)rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i pokrojoną w kostkę cebulę, którą przesmażamy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i smażymy, aż uzyska ona złotawy kolor. Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy aż marchewka i ziemniaki zmiękną. Dodajemy ząbki upieczonego czosnku, miód, przeciśnięty przez praskę imbir, paprykę ostrą i słodką i wszystko dokładnie blendujemy. Doprawiamy solą

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 377

W naszym domu lubimy zupy. Zarówno te klasyczne, pochodzące  z naszego podwórka, takie jak zupa grochowa, barszcz ukraiński czy  zalewajka, jak

Kulinarne przygody Gatity
Kremowa zupa z kurczakiem i warzywami 127

sobie dużo warzyw i kawałków piersi z kurczaka możesz ją podawać z ulubionym makaronem lub ryżem. Wspaniała kremowa zupa na zimowy dzień. Składniki Ilość porcji: 4 Bulion warzywny lub rosół – 1 l Pierś z kurczaka – 500 g Pieczarki – 300 g Marchewka – 200 g Szpinak – 200 g Cebula – 60 g Masło – 50 g Czosnek(...)garnku rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć kawałki kurczaka i smaż około 5 minut. Dodaj cebulę, pieczarki, marchewkę, posiekany czosnek i smaż około 3 minut. Następnie wlej do garnka bulion lub rosół, dopraw oregano, tymiankiem, solą, pieprzem. Zagotuj, zmniejsz płomień, przykryj garnek pokrywką i gotuj 15 minut. Kiedy zupa się gotuje roztop na patelni masło, wsyp mąkę i smaż około

ale Pysznie
Tajska zupa Tom Yum Goong 153

całym świecie. Dzisiaj przygotowałam Tom Yum Goong czyli wersję z krewetkami. Zupa jest słodko-kwaśna, lekko ostra i bardzo aromatyczna. Składniki: 15 średnich krewetek (obranych, oczyszczonych) 500ml bulionu warzywnego 6 pomidorków koktajlowych 8 liści kaffiru House of Asia 4 plastry imbir 2 łodygi trawy cytrynowej 1 papryczka chili 4 średnie pieczarki 3 łyżki mleczka kokosowego House of Asia garść świeżej(...)House of Asia Trawę cytrynową kroimy wzdłuż na małe kawałki, około 2-3cm. Chili, imbir i pieczarki kroimy w plasterki. Krewetki obieramy, oczyszczamy (wyciągamy czarną nitkę). Podgrzewamy bulion, dodajemy chili, imbir, pieczarki, liście kaffiru, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i oczyszczone krewetki, gotujemy 5 minut. Pomidorki koktajlowe kroimy wzdłuż. Składniki zaprawy mieszamy w szklance

Gotowanie i blogowanie
Regionalne Smaki - GRUDZIEŃ. ZAPROSZENIE. 135

mąki i bułki tartej do panierowania ryby sok z cytryny sól i pieprz olej lub masło klarowane do smażenia Sos szary: 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 szkl. bulionu warzywnego 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina 1,5 łyżki miodu sok z 1 małej cytryny 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki płatków migdałowych 3 łyżki rodzynek sól(...)złoty kolor. P o zdjęciu z patelni, gorącą ryb ę podać polaną sosem lub ułożoną na sosie. Przygotowanie sosu: Mąkę zrumienić na suchej patelni, następnie dodać masło. Wymieszać bulion i czerwone wino, dolewać partiami na patelnię intensywnie mieszając, aby w sosie nie pozostały grudki mąki. Gotować sos na wolnym ogniu, aż zacznie się lekko zagęszczać. Dodać miód, przyprawę do piernika

Codziennik Kuchenny
Rigatoni faszerowany szpinakiem z mozzarella i sosem pomidorowym 147

muszle.  400 g szpinaku 400 g sera feta 2 ząbki czosnku  200 g sera mozzarella 100 g przecier pomidorowy 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 300 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka czosnku granulowanego  sól, pieprz do smaku  Wykonanie:  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie tak żeby był al dente  2. Szpinak(...)pieprzem.  4. Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnuszku wsypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy aby powstał ładny złocisty kolor, dodajemy przecier pomidorowy mieszamy po czym zaczynamy stopniowo dolewać bulion cały czas mieszając tak aby nie zrobiły się gródki najlepiej trzepaczką kuchenną. Doprawiamy łyżeczką oregano i czosnku granulowanego i do smaku solą i pieprzem.  5. Sos wylewamy do naczynia

Mój pomysł na
Zupa-krem ziemniaczana z pieczonym czosnkiem 174

żadnych dodatków (na taką 'gołą' wersję miałam chęć), ale bardzo fajnie komponuje się z czymś chrupiącym, np.; chipsami z szynki szwarcwaldzkiej, chrupiącymi grzankami czy podprażonymi pestkami dyni. 4 porcje: * bulion warzywny- 1 litr (ew. rosół) * czosnek- 2 duże główki czosnku * ziemniaki- 2 duże * cebula- 1 mała * śmietana 30%- 4 łyżki * masło klarowane- 1 łyżka * suszona włoszczyzna- 1 łyżeczka * sól(...)przykryć folią aluminiową). W międzyczasie cebulę pokroić w piórka, a ziemniaki w kostkę i przełożyć do garnka z rozgrzanym masłem. Smażyć około 5 minut, często mieszając, a następnie wlać bulion, wsypać suszoną włoszczyznę i zagotować. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać wyciśnięty czosnek i podgotować 2-3 minuty. Zmiksować blenderem, doprawić solą oraz ozdobić posiekaną natką i kleksem ze śmietany

Kraina Miodem Płynąca
Kremowa zupa z cukinii z serkiem topionym i prażonymi migdałami 146

znudzi. Pożywna i aromatyczna-obiad w 25 minut. Składniki: 1 młoda dość spora cukinia 1 młoda marchewka ½ pora ½ cebuli 3 młode ziemniaki 2 łyżki klarowanego masła 1 łyżka oleju Bulion warzywny lub rosół 10 dag  serka topionego śmietankowego 100 ml wytrawnego białego wina sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku gałka muszkatołowa do smaku Płatki migdałowe Natka(...)wrzucam najpierw ziemniaki i marchewkę, przesmażam 4-minuty po tym czasie dodaje cebulę, por oraz cukinię, przesmażam kolejne 4 minuty, wlewam białe wino mieszam, czekam aż odparuje. Wtedy zalewam bulionem lub rosołem-tyle aby warzywa były zakryte, gotuję do miękkości. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaję serek topiony gotuję chwilę –do rozpuszczenia.  Zupę miksuję blenderem

Wanilia i Kardamon
Kokosowa zupa z krewetkami. 138

czerwonej papryki 1 łyżeczka czerwonej lub żółtej pasty curry 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżki startego imbiru skórka otarta z 1 limonki 150 ml mleczka kokosowego 400 ml bulionu warzywnego 1 łyżka soku z limonki 100 g suchego ryżu basmati sól brązowy cukier kilka listków kolendry, tajskiej bazylii lub pietruszki Wykonanie: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie i odstawić. Krewetki(...)cebulę (drobno) i paprykę (grubo). Podsmażyć na średnim ogniu około 3 minut. Dodać imbir a po kolejnej minucie pastę curry, koncentrat i skórkę z limonki. Dobrze wymieszać. Wlać stopniowo bulion i mleko kokosowe, wymieszać i gotować na małym ogniu około 10 minut. Na koniec gotowania dodać sok z limonki, ryż, krewetki i zieleninę. Ewentualnie doprawić  szczyptą soli i cukru

zadanie-gotowanie
Meksykańska zupa z wołowiną, serem i nachosami 233

jakoś szczególnie z myślą o nim), gdyż wiem jak lubi właśnie te składniki. Mówił, że niebo w gębie i zjadł 3 dokładki... Cóż, chyba smakowało :) Składniki: 2 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka passaty pomidorowej po 1/2 papryki zielonej, czerwonej i białej 1 szalotka 1 ząbek czosnku 200 gram mielonej wołowiny kilka nachosów tarta mozzarella kawałek pora 1 łyżeczka sambal oelek(...)czosnku, chili oraz szalotkę i pora. Po chwili smażenia dodaję sambal oraz pokrojone w kostkę papryki. Całość duszę kilka chwil, wlewam cydr i gotuję 2-3 minuty. Następnie wlewam bulion i gotuję całość 7-8 minut. W tym czasie na patelni smażę wołowinę na brązowy kolor, doprawiam solą i pieprzem. Przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Do gotującej się zupy

Mango Papaja
BIAŁA RYBA PO SECZUAŃSKU 259

łyżki * sos sojowy – 3 łyżki SOS: * czosnek – 1 ząbek * cebula – 1 szt * czerwona papryka – 1 szt * świeża chili – 1 szt * szczypiorek – 1 pęczek * bulion warzywny – ok. 200 ml * mąka kukurydziana – 1 łyżka * cukier puder , pieprz seczuański , imbir , sól – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W misce roztrzepujemy jajko z mąką(...)Zlewamy z woka pozostały olej pozostawiając trochę na spodzie, dodajemy posiekaną cebulę, paprykę, pokrojony w paseczki czosnek oraz chilli i smażymy cały czas mieszając przez ok. 3 minuty. Zalewamy bulionem , dodajemy resztę sosu sojowego, pieprz seczuański i łyżeczkę cukru pudru. Mąkę kukurydzianą mieszamy z 2 łyżkami wody na gładką pastę, wlewamy do warzyw, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy

Ostra na Słodko
Makaron z sosem buraczkowym 179

błyskawicznie znakomity sos  - i obiad gotowy! składniki - 3 porcje4 małe upieczone buraczki3 łyżki oliwy z oliwek2 duże ząbki czosnku 1,5 łyżki stołowej octu balsamicznego1/2 filiżanki bulionu warzywnego lub z kurczaka 1/4 filiżanki jogurtu - opcjonalnie300 g  makaronu  sól i świeżo zmielony pieprz jarmuż do przybrania - możemy zastąpić np. rukolą świeżo starty parmezan(...)chrupiące, ale nie spalone. Odłożyć na bok. Wstawić makaron do gotowania.Upieczone i obrane buraczki zblendować z czosnkiem, oliwą octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem, przełożyć na głęboką patelnię dodać bulion zagrzać. Doprawić do smaku octem, solą i pieprzem. Ugotowany makaron, odcedzić, wrzucić do sosu, lekko podgrzewając mieszać, aby cały pokrył się buraczanym przecierem. Jeżeli sos jest zbyt gęsty możemy

Stare Gary