słodką gruszką i kremowym serem Tallegio. Bardzo aromatyczne i niepowtarzalne w smaku.Koniecznie spróbujcie. SKŁADNIKI: 300 g ryżu do risotto (u mnie carnaroli) 2 twarde gruszki 500 ml bulionu warzywnego 1 mała cebulka dymka 1/2 szklanki białego wina (użyłam wytrawnego) 150 g sera Tallegio (lub innego kremowego typu Camembert) 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz(...)masło i oliwę, wrzuć cebulkę i zeszklij. Następnie dodaj ryż i podsmaż. Ryż musi być szklisty i prawie przeźroczysty. Wlej powoli białe wino. Gdy wino wyparuje stopniowo zacznij dolewać bulion. Gdy ryż wchłonie bulion dolewaj go ponownie. Po około 10 minutach dodaj gruszki i podduś do momentu, gdy ryż będzie idealnie ‚al dente’. W zależności od ryżu jakiego używasz trwa
Kuchnia bezglutenowaszalotki 2 ząbki czosnku 2-3 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 2 małe cukinie 1 batat 2 puszki krojonych pomidorów 250 ml białego wina wytrawnego 250 ml bulionu warzywnego sól pieprz liść laurowy 2 łyżki oleju Gremolata: mały pęczek natki pietruszki skórka otarta z 2 cytryn 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Cebulki, czosnek i batata obieramy, cebulki kroimy w słupki(...)pokrojony seler naciowy i czosnek, a po chwili paprykę pokrojoną w kostkę i cukinie pokrojone w półplastry. Warzywa podlewamy winem, a gdy wyparuje dodajemy pomidory, liść laurowy i podlewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem około 10-15 minut, do momentu aż batat zmięknie. Polędwicę z dorsza kroimy w kawałki i dodajemy do warzyw razem z krewetkami. Gotujemy jeszcze 5 minut
Smakowity Blog KulinarnyRozgrzewająca zupa ziemniaczana- idealna na chłodne, zimowe dni. Składniki: ½ kg ziemniaków 1 cebula 2 marchewki ½ selera 1 litr bulionu warzywnego 200 gram śmietany 10 dag topionego sera 1 łyżka masła sól do smaku pieprz do smaku natka pietruszki 3 łyżki oleju Składniki na tościki: 4 kromki chleba 10 dag żółtego sera 1 łyżeczka masła Wykonanie tościków: Pieczywo posmarować masłem , obłożyć(...)minut i po lekkim przestudzeniu pokroić. Wykonanie zupy: Obrane warzywa pokroić razem z ziemniakami i przełożyć do rondla z roztopionym masłami olejem. Dusić przez chwilę, mieszając, po czym wlać bulion, przyprawić do smaku i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie odstawić, dodać topiony serek, zmiksować, zaciągnąć śmietaną, posypać natką pietruszki i obłożyć wcześniej przygotowanymi tościkami
Tradycyjna Kuchniajest może zbyt apetyczny i zachęcający, to muszę przyznać, że ten krem jest bardzo smaczny. Składniki : duży kalafior (około 1kg) 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku litr bulionu warzywnego sol, pieprz słodka i ostra papryka kurkuma oliwa do smażenia i/lub masło parmezan (opcjonalnie) Przygotowanie : Kalafiora obrać, podzielić na różyczki, umyć, odsączyć. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, kalafiora ułożyć(...)oliwę i/lub masło i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać upieczonego kalafiora, chwilę smażyć aż smaki się połącza. Zalać bulionem, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut. Zupę zmiksować, mocno doprawić do smaku solą i pieprzem oraz przyprawami i szczyptą kurkumy. Opcjonalnie dodać parmezan, krem podgrzać
Codzienne Gotowaniekurkumy, tymianku i natki pietruszki. Idealna propozycja na nadchodzące chłodne, jesienne dni. Składniki na 2 porcje: 300 g puree z dyni 18 szt krewetek 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 papryczki chili świeży imbir 1 łyżka oliwy natka pietruszki(...)wyrzucić. Miąższ zmiksować. 2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i starty imbir. Podsmażyć. Dodać oczyszczone krewetki. Smażyć 2 minuty. 3. Puree z dyni przełożyć do garnka, dolać bulion, kurkumę, papryki i tymianek. Zagotować. 4. Dodać krewetki, ponownie zagotować. 5. Podawać z posiekaną papryczką chili i czosnkiem
Moja Galeria Smakupizzy i zapiekanek z pomidorem. Składniki 4 kotlety z szynki wieprzowej 100 g sera tartego mozzarella do pizzy i zapiekanek pomidor mąka sól ,pieprz olej do smażenia 300 ml bulionu warzywnego liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie Mięso z szynki rozbijamy ,oprószamy solą i pieprzem ,zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. W tym czasie pomidora sparzamy(...)każdy kawałek wykładamy łyżkę farszu ,kawałek zawijamy ,następnie zwijamy boki do środka i zwijamy dalej. Roladki obwiązujemy nitką ,obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju. Następnie zalewamy je bulionem dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy pod przykryciem około
R'n'G Kitchengarść liści rzodkiewki 1 woreczek mrożonego szpinaku (może być puree) lub 150 g świeżych liści 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżka masła (lub 2 łyżki oleju rzepakowego) 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka włoskich ziół po pół pęczka natki pietruszki i koperku sól i pieprz Pikantne grzanki paprykowe(...)używamy świeżego), selera i pora umyć. Selera obrać (jeśli używamy bulwy) i pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa razem z zamrożonym szpinakiem i zieleniną umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Zupę zmiksować. Dodać zioła, masło, śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Chleb pokroić w drobną kostkę wyłożyć na suchą patelnię i zrumienić, dodając pod koniec
Czerwień i błękitzamierzam do niej wracać. Składniki: 2 ½ szklanki wody 1 szklanka polenty (nie błyskawicznej) ¼ łyżeczki soli morskiej 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 2 szklanki bulionu warzywnego 1 płaska łyżka chili 1 szklanka brązowego ryżu 1 ½ szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (dla ułatwienia możesz sięgnąć po tą z puszki) 1 szklanka sosu salsa 2 awokado do podania(...)dużej (27 cm średnicy) beztłuszczowej formy do tarty (jeżeli takiej nie masz, posmaruj ją delikatną warstwą oliwy) i rozprowadź równomiernie po spodzie. Pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, pomidory, bulion, ryż i chili przełóż do garnka, zamieszaj i wstaw na ogień. Gotuj do momentu, aż ryż zmięknie, a płyn odparuje (około 45 minut). Pod koniec gotowania dodaj fasolę. Gotową aromatyczną mieszankę
Roślinna - blog wegańskikurczaka (dla 2 osób) *łyżeczka pieprzu cayenne *łyżka papryki słodkiej *troszkę świeżej chili (wg uznania) *3 łyżki oleju *ząbek czosnku *sól, pieprz *pół natki pietruszki Risotto: *100g ryżu * bulion warzywny ( w stosunku 2:1 do ryżu) *mała cebula *5 pieczarek *2 łyzki masła *pół małego jogurtu naturalnego *pół natki pietruszki *sól, pieprz dodatkowo potrzebujemy 500g świeżych brokułów Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę(...)odstawiamy do zamarynowania (minimum 15 min). Drobno posiekaną cebulkę musimy zeszklić w rondelku na 1 łyżce masła, następnie dodajemy ryż i smażymy przez chwilkę cały czas mieszając. Stopniowo podlewamy bulionem nad powierzchnie ryżu. W tym czasie na patelni podsmażamy pieczarki pokrojone w ćwiartki z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy ryż jest już prawie gotowy (nie wchłonął się jeszcze cały bulion
Wspólne smakiTo najlepsza zupa pomidorowa jaka jadlam.Przepis dlugo juz czekal w kolejce do wyprobowania,a ze teraz najlepszy czas na pomidory,doczekal sie realizycji.Znalazlam ten przepis w
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sos Boloński jak sama jego nazwa wskazuje pochodzi z włoskiego miasta Bolonia. Jest on jednym z obecnie najpopularniejszych sosów podawanych z makaronem. W jego
Słodka Stronadorsza 2 szt. szpinak mrożony siekany 300 g. ( odmrożony ) czosnek 3 ząbki sok z cytryny ok. 2 łyżek sól i pieprz do oprószenia ryby natka pietruszki siekana 4 łyżki bulion warzywny 300 ml. ser feta classic Apetina 150 g. pieprz do smaku masło klarowne 2 łyżki METODA: Filety z dorsza pokroić na mniejsze części. Każdy kawałek oprószyć(...)masło, ułożyć kawałki ryby i przysmażyć, aż się zarumieni ( nie zbyt długo ). Wyciągnąć rybę na talerz z ręcznikiem papierowym. Na tej samej patelni umieścić szpinak. Chwilę podsmażyć i wlać bulion. Gotować, aż lekko odparuje. Dodać pokruszoną fetę. Wymieszać, aż powstanie jednolity kolor. Sos doprawić pieprzem. Do sosu można włożyć kawałki ryby. UWAGA! Jeśli szpinak nie jest siekany, sos należy zmiksować
Kuchnia Paulettesryzem 1/2 szkl. ryżu 1 szkl. wody sól 2 puszki pomidorów (w całości) 1 cebul 1 marchewka szczypta płatków chili 1 ząbek czosnku oliwa do smażenia 500 ml bulionu warzywnego 150 ml mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego sól, pierz do smaku do podania kilka łyżeczek mleczka kokosowego i natka kolendry Ryż wrzucamy na wrzątek, ze szczyptą soli gotujemy(...)rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy warzywa i dusimy na niewielkim ogniu ok 8 minut. Do garnka wrzucamy pomidory, cukier i sól. Dusimy ok 15 minut. Gdy warzywa będą miękkie zalewamy całość bulionem i dolewamy 150 ml mleczka kokosowego. Zagotowujemy i blendujemy na aksamitny krem. Doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy z ryżem, odrobiną mleczka i natką kolendry
Dzieje kuchennej WiewióryPorcelana Bogucice z kolekcji Lolita . Składniki: 400 g czerwonej papryki 900 g pomidorów(dojrzałych) 1 cebula średnia 4 ząbki czosnku 4-5 łyżek oliwy z oliwek 500-700 ml bulionu warzywnego 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki ziół dalmatyńskich 1 mała szczypta ostrej papryki sól morska pieprz czarny groszek ptysiowy Brześć Przygotowanie: Papryki przekroić na pół(...)czosnku z łupiną. Zapiekać w 200 stopniach 30 minut. Po wyjęciu paprykę przełożyć do woreczka i szczelnie zamknąć by łatwiej było zdjąć skórkę. Do garnka wlać około pół litra bulionu dodać obrany z łupin czosnek, cebulę, pomidory i paprykę obrane z skórki.Zlać również płyn z blaszki, który wytworzył się w trakcie zapiekania warzyw. Doprowadzić do wrzenia dodać pieprz ziołowy
Ala piecze i gotujeKlasyczne włoskie danie ze specjalnej odmiany ryżu - arborio i świeżych grzybów. U mnie tym razem z pieczarkami Portobello, ale polecam grzyby leśne ze względu na ich
wyzwania kuchennePIECZONYCH BURAKÓW Z MLEKIEM KOKOSOWYM. /własny;/ na 2-3 porcje 400-500 g buraków sól, pieprz, gałązki świeżego tymianku 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 szklanki bulionu warzywnego 250 g mleka kokosowego Z buraków odcinam nać i korzenie, dokładnie je szoruję, po czym przekrawam na pół, układam na blasze do pieczenia i skrapiam olejem oraz posypuję solą(...)przestygnięcia, aby łatwiej było je obierać. Obrane kroję w mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzewam olej, szklę posiekaną cebulę i czosnek, wrzucam buraki i chwilę przesmażam. Zalewam bulionem tak, aby przykrył delikatnie zawartość garnka. Doprowadzam do wrzenia. Następnie miksuję całość przy pomocy blendera. Dodaję mleko kokosowe, doprowadzam do wrzenia i zdejmuję z ognia. Podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkizmieni kolor. Nie pozwalamy mu puścić wody. Przekładamy do ponownie do miski i odstawiamy na bok. Sos śmietanowo-pieczarkowy: 1 cebula 500 g pieczarek 2 łyżki masła 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego 400 ml śmietany kremówki (30 %) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka cukru szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz 1-2 łyżki mąki(...)cebula będzie już miękka dodajemy do niej pieczarki. Całość lekko solimy, by pieczarki puściły wodę. Smażymy do momentu odparowania całego płynu. Po tym czasie na patelnię wlewamy szklankę buliony i zagotowujemy całość. Następnie wlewamy całą śmietankę, mieszamy i zagotowujemy sos. Dodajemy paprykę, cukier, gałkę muszkatołową, pietruszkę oraz sól i pieprz. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 minut
Cooking Monsterporcje: 1 mała młoda kapusta 1 średnia cebula 1 żabek czosnku (zmiażdżony) 1 łyżka oliwy lub oleju do podsmażenia kilka gałązek koperku 1 marchewka 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego 200 ml gęstej śmietany 12% 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku Wykonanie: Cebulę obrać. przekroić na pół, a każdą połówkę przekroić(...)kawałki cebulę, przemieszać i lekko przeszklić aby nabrała lekko bursztynowego koloru. Dodać czosnek i kapustę, przemieszać i podduszać chwilę od czasu czasu ponownie mieszając. Po kilku minutach dolać bulion i dusić na średnim ogniu do czasu aż kapusta zmięknie, ale nie rozgotuje się. Powinna pozostać wciąż jędrna, ...zupełni nie tak jak na bigos. Pod sam koniec dopiero dodać startą
Sztuka gotowania w/g Samiryrozmywa się, wręcz przeciwnie, wyostrza. Składniki 1 średniej wielkości młoda kapusta 200 g ryżu 500 g mielonej karkówki 1 duża cebula 4 łyżki oleju 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Z kapusty usuwamy uszkodzone liście. Nie wyrzucamy, myjemy i odkładamy. Następnie wycinamy głąb i lekko sparzamy we wrzątku(...)wielkości oczkach, mieszamy z ryżem i cebulą. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem. Na każdy liść układamy farsz. Zawijamy gołąbki. Brytfankę wyściełamy uszkodzonymi liśćmi, na nich układamy gołąbki i zalewamy bulionem. Całość zakrywamy uszkodzonymi liśćmi i pieczemy 40 min w temperaturze 180°C. Podajemy z ulubionym sosem. U nas pomidorowy z przepisu Mamy. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchenząbki czosnku, rozgniecione 400 g kalafiora podzielonego na różyczki 500 g dyni, obranej, bez pestek, grubo pokrojonej 400 ml (puszka) mleka kokosowego 500 ml bulionu warzywnego lub wywaru z kurczaka Sól i pieprz do smaku do podania pestki dyni, grzanki, kolendra, płatki ostrej papryki - dowolnie przygotowanie Warzywa naszykować zgodnie z opisem - cebulę pokroić w kostkę, kalafior(...)kurkumę. Dusić na małym ogniu aż cebula i czosnek zmiękną ( bez zrumieniania). Dodać dynię, kalafior i mieszać przez chwilę, podgrzewając. Dodać mleko kokosowe, dokładnie wymieszać, następnie dodać bulion, doprowadzić do wrzenia, przykryć. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez ok 15 minut, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dodać więcej bulionu. Zupę lekko przestudzić, a następnie
Stare Garycebula – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * małe jajko – 1 szt * posiekana natka pietruszki – 2 łyżki * papryka ostra – 1 łyżeczka * mąka pszenna – 1 łyżka * bulion warzywny – ok. 150 ml * oliwa z oliwek -2 łyżki * sól , pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Groszek gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Posiekaną cebulę, czosnek, mielone(...)rozgrzanej oliwie ( smażymy na małym ogniu, żeby nie były suche i surowe w środku ). Przekładamy w ciepłe miejsce, a na sos powstały na patelni wsypujemy łyżkę mąki i zalewamy bulionem – mieszamy tworząc zasmażkę. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy ugotowany groszek. Podajemy gorące z usmażonymi pulpecikami i posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Ostra na Słodkosię, ale delikatnie słodkie i bardzo, bardzo soczyste, a przy tym p roste do zrobienia i naprawdę bardzo smaczne. To już wiesz co jutro zrobić na obiad?! :))) 4 porcje: * bulion warzywny- około 1 litra (rosół lub woda z suszonymi przyprawami) * pomidory- 250 g * makaron- 250 g * pierś z kurczaka- 1 duża * mozzarella- 170 g (+ 30 g do posypania wierzchu) * czosnek(...)kurczaka pokroić w drobną kostkę, zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem pieprzu oraz słodkiej papryki, odstawić na 30 minut, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju ryżowym. W międzyczasie, w bulionie ugotować makaron (koniecznie al dente!), odcedzić (1/2 szklanki zostawić) i póki gorący wymieszać z drobno pokrojoną/startą mozzarellą, mięsem, pozostałym wywarem z gotowania makaronu, sprasowanym czosnkiem, posiekaną bazylią, solą
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: Farsz 1,5 kg ugotowanego mięsa (np. łopatka wieprzowa) 1,5 kg kapusty kiszonej 2 cebule olej do smażenia cebuli około 200 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Naleśniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki wody lekko gazowanej 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki oleju sól Panierka: jajko mleko bułka tarta olej do smażenia Sposób wykonania: Mięso mielimy. Kapustę(...)Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. wystudzoną kapustę dokładnie odsączamy z soku i drobno szatkujemy. Cebulę, mięso i kapustę łączymy ze sobą w garnku i podlewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i powoli podgrzewamy mieszając aby składniki farszu dobrze się wymieszały. Do wysokiej miski wsypujemy mąkę i dodajemy pozostałe składniki ciasta naleśnikowego. Wszystko razem miksujemy. Smażymy naleśniki
Qchnia po prostuChoć lasagne to danie kaloryczne i przygotowanie jej zajmuje trochę czasu to od czasu do czasu trzeba ją zrobić. W tym daniu dobre jest to, że
Ewa w kuchniDzisiaj danie dla miłośników owoców morza i kuchni włoskiej. Małże (mule, omułki) wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu, najważniejsze to ich nie przegotować, bo zrobią
Oryginalny smak