bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:116/234)

Pasztet z dyni i soczewicy 187

łyżki kaszy manny 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki suszonej, łagodnej papryki 2 łyżki oleju 1 szklanka bulionu warzywnego Dodatkowo: masło i kasza manna do przygotowania formy, pestki dyni do posypania Zagotować 2 szklanki wody. Na gotującą się wodę wrzucić soczewicę i gotować pod przykryciem aż soczewica wyraźnie zmięknie(...)Cebulę pokroić (niezbyt drobno). Miąższ z dyni pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej i przełożyć na nią pokrojoną cebulę. Cebulę zeszklić i dodać do niej dynię. Zalać bulionem, dodać wyciśnięty czosnek i gotować na patelni, aż dynia zmięknie a cała woda wyparuje (jeśli dynia jest nadal twarda dodać jeszcze trochę wody i gotować do zmięknięcia i ponownego odparowania

Bullio
Pasztet z dyni i soczewicy 156

łyżki kaszy manny 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki suszonej, łagodnej papryki 2 łyżki oleju 1 szklanka bulionu warzywnego Dodatkowo: masło i kasza manna do przygotowania formy, pestki dyni do posypania Zagotować 2 szklanki wody. Na gotującą się wodę wrzucić soczewicę i gotować pod przykryciem aż soczewica wyraźnie zmięknie(...)Cebulę pokroić (niezbyt drobno). Miąższ z dyni pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej i przełożyć na nią pokrojoną cebulę. Cebulę zeszklić i dodać do niej dynię. Zalać bulionem, dodać wyciśnięty czosnek i gotować na patelni, aż dynia zmięknie a cała woda wyparuje (jeśli dynia jest nadal twarda dodać jeszcze trochę wody i gotować do zmięknięcia i ponownego odparowania

Bullio
Zupa kurkowa 156

wciąga i wciąga coraz bardziej. Spróbujcie, koniecznie. Polecam również przepis na Tartę z kurkami. Składniki: 1 szkl. kurek* (obrane, większe pokrojone, małe w całości) 3 średnie ziemniaki 4 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka masła duża szczypta kurkumy kilka gałązek koperku 2 łyżki śmietany do zupy(...)minuty. Następnie dodać marchew utartą na tarce i ząbki czosnku przekrojone na pół, smażyć jeszcze chwilę. Dodać ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę), liście laurowe, ziele angielskie, kurkumę i bulion. Zupę gotować ok. 25 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec wymieszać w filiżance śmietanę i kilka łyżek gorącej zupy, a następnie wlać do garnka. Przyprawić do smaku

Codziennik Kuchenny
Zupa krem marchewkowo-cieciorkowa z nutą pomarańczy 186

moim blogu znajdziecie całkiem sporą ilość różnego rodzaju zupek krem, więc korzystajcie i zajadajcie się tymi pożywnymi posiłkami! Składniki: - 1l bulionu (1l wody + 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 650g marchwi - 400g namoczonej ciecierzycy (lub 1 puszka) - 2 cebule - ziemniak - skórka z 1/2 pomarańczy - 1 łyżka oleju - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 1/3 łyżeczki chili *opcjonalnie: prażony słonecznik, makaron Jeżeli(...)napęcznienia. Następnego dnia odcedzamy ją, płuczemy i zalewamy zimną wodą wraz z sod ą , gotujemy ok. 40 minut. Pianę, która będzie zbierać się nad wodą regularnie usuwamy. Przygotowujemy bulion. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Cebule oraz ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. W garnku, na łyżce oleju dusimy pod przykryciem marchew, cebulę

Be Fit Be Strong
Węgierska zupa gulaszowa 162

więc na rozgrzewającą zupę. SKŁADNIKI 600-700 g pręgi wołowej 2 łyżki smalcu 2 cebule 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 l bulionu warzywnego 2 czerwone papryki (u mnie podłużne) 2 marchewki 5 średnich ziemniaków 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka ostrej pasty węgierskiej (ewentualnie łyżeczka ostrej papryki) sól, pieprz  szczypta cukru(...)większego garnka. Na pozostałym tłuszczu  podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Kiedy zmięknie dodajemy wędzoną paprykę i przesmażamy razem przez 1-2 minuty. Przekładamy cebulę do mięsa, zalewamy szklanką bulionu i przyprawiamy majerankiem i kminkiem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym dusimy na małym ogniu około godzinę, aż mięso zmięknie. Dodajemy pomidory w puszce, pokrojoną w kostkę paprykę i ziemniaki (obrane

Moje Kuchenne Rewelacje
PASZTET Z PESTEK DYNI 136

Inspiracją był ten przepis, z małymi modyfikacjami. Składniki: - 3 szklanki pestek dyni - 1 szklanka kaszki kukurydzianej ekspresowej lub ekspresowej polenty - 5 cebul - 5 ząbków czosnku - 5 szklanek wody lub bulionu warzywnego - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego (lub oliwy) - 3 łyżki oleju z pestek dyni - 100g suszonych śliwek bez pestek lub żurawiny (u mnie jeden był(...)obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oleju kokosowego, posolić ją. Pod koniec dodać zmiażdżone przez praskę ząbki czosnku i jeszcze chwilkę podsmażyć. Do blendera wlać część bulionu lub wody, dodać pestki i cebule z czosnkiem, całość miksować kilka minut aż masa będzie w miarę gładka. Zmiksowaną masę przelać do miski, dodać kaszkę kukurydzianą, pozostałą część wody (bulionu

Smaczne Zdrowe
Pomidorowy 'gulasz' z fasoli i pieczarek 227

zazwyczaj jęczmienną), mąż jednak pajdę chleba (wrrrrr!) :) 3-4 porcje: * biała fasola- puszka (lub świeża*) * pieczarki- 200 g * marchewka- 1 średnia szt. * cebula- 1 duża szt. * czosnek- 2 ząbki * bulion warzywny- 1 szklanka * białe wino- 1 szklanka * przecier pomidorowy- 2 łyżki * oliwa- 2 łyżki * świeży majeranek posiekany- 1 łyżka * wędzona papryka- 1 łyżeczka * ziele angielskie- 6 szt. * listek laurowy(...)pokroić w plastry (lub kostkę). W średniej wielkości garnku rozgrzać oliwę, lekko zeszklić drobno pokrojoną cebulę wraz z poszatkowanym czosnkiem, a następnie dodać pieczarki i marchewkę. Chwilę podsmażyć, wlać bulion oraz wino, w rzucić listek laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 20 minut (do miękkości marchewki). Kiedy już marchewka jest miękka, dodać fasolę, przecier pomidorowy oraz wędzoną paprykę

Kraina Miodem Płynąca
Limonkowe risotto z brązowego ryżu z selerem naciowym 151

limonce i okrasiłam aromatem czosnku i selera naciowego. Składniki: 1 szklanka brązowego okrągłego ryżu (np. Radix-bis) 1 duża łyżka masła i łyżka oleju lub oliwy 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wina 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2-3 łodygi selera naciowego skórka starta z limonki i sok z połówki tego owocu sól i pieprz(...)minuty. Po tym czasie dodać obrany i zmiażdżony czosnek, mieszając. Po minucie wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki (gotuje się znacznie dłużej niż biały arborio). W połowie gotowania dodać umyty i pokrojony w paseczki seler naciowy

Czerwień i błękit
Kurczak po baskijsku 231

Pierwszy raz jadłam chorizo właśnie w kurczaku po baskijsku. Rzadko zdarzają się smaki, które możemy uznać za nowe, a tak było w przypadku tej kiełbasy. Jeśli

W kuchni wieczorem
Zupa czosnkowo - ziemniaczana 227

Niezwykle sycąca i aromatyczna zupa krem zaspokoi głód każdego domowego głodomorka. Składniki - 1,5 L bulionu warzywnego - 8 średnich ziemniaków - 1,5 główki czosnku - 2 cebule - sól, pieprz - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze(...)reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) Z góry dziękuję. Wykonanie Czosnek obrać, posiekać. Cebulę pokroić w kostkę. Razem zeszklić na rozlanym oleju. Podsmażoną cebulę i czosnek przełożyć do bulionu. Ziemniaki pokroić w kostkę i również dodać do bulionu. Całość gotować na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę wystudzić, zmiksować na krem i znowu

Świat Smaku
Gołąbki z mięsem i kaszą jęczmienną duszone z lubczykiem ogrodowym 220

 Gołąbki to szczególnie klasyczna potrawa w polskiej kuchni i nieskończona gama możliwości przeróżnych nadzień. Moja ulubiona wersja to gołąbki w młodej kapuście z kaszą jęczmienną

Delicious Titbits
Zimowa zupa 97

Zdecydowanie opowiadamy się za brukselką, w każdej formie.  Składniki 300 g brukselki 1 jabłko granny smith 1 pietruszka 50 g kaszy jęczmiennej 1,5 l bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy natka pietruszki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka lubczyku olej sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false(...)smażymy około minuty. Dodajemy warzywa i pokrojone w kostkę jabłko (bez skóry). Dodajemy zioła i opłukaną kaszę. Dusimy na małym ogniu 5 min, często mieszając. Następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy ok. 25 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Zupa warzywna z cieciorką 176

Zdrowa, sycąca i kolorowa zupa. Wyśmienita w te chłodne dni. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 2 marchewki pokrojone w kostkę kilka różyczek mrożonych brokułów pokrojony w kostkę jeden seler i jedna pietruszka 3 mniejsze ziemniaki pokrojone w kostkę 1 cebula z łupinką 3/4 szklanki ugotowanej na miękko ciecierzycy opcjonalnie śmietana (ja akurat dziś nie użyłam) świeżo posiekany mały(...)słodka papryka, chili, majeranek 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe Przygotowanie: do garnka wrzucam ziela i liście laurowe, wszystkie warzywa wraz z cebulą (oprócz brokułów i cieciorki) zalewam bulionem i zagotowuję, potem gotuję na średnim ogniu do miękkości warzyw; następnie dodaję cieciorkę i brokuły, przyprawiam do smaku, chwilę gotuję, (opcjonalnie dodaję śmietanę), wrzucam posiekany świeży koperek; Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Paella z warzywami (wegańska) 166

Paella to hiszpańska potrawa pochodząca z Walencji, oparta przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu. Proponuję paellę w wersji wegańskiej z warzywami. Składniki: około 500 ml bulionu warzywnego szklanka ryżu arborio czerwona papryka 5-6 pieczarek por 2 ząbki czosnku cebula garść oliwek zielonych puszka pomidorów krojonych szczypta szafranu papryka słodka, papryka wędzona sól, pieprz Przygotowanie Cebulę i porę kroimy(...)Dodajemy paprykę pokrojoną w paski, czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory. Dusimy przez chwilę, następnie dodajemy ryż i cały czas mieszając, smażymy kilka minut. Następnie wlewamy na patelnię gorący bulion z szafranem, dodajemy przyprawy i oliwki. Wszystko zagotowujemy już bez mieszania i zmniejszamy ogień do minimum. Patelnię zakrywamy folią aluminiową i całość dusimy pod przykryciem około 20 minut (nie mieszamy

e-PrzepisyKulinarne
Ogórki z ziemniakami 137

ogórków, 1 cebula, 100 g boczku wędzonego parzonego, sok z 1/2 cytryny, szczypta pieprzu, sól, 150 ml bulionu (warzywny, drobiowy – oczywiście domowy najlepszy), 500 g ziemniaków (sałatkowe), garść posiekanego koperku, mniejsza garść posiekanej natki pietruszki, Czasem lubię przeglądać stare książki z mojej biblioteczki. Mam tych książek całkiem sporo, więc jest co przeglądać. Ostatnio znalazłam kilka, bardzo ciekawych i smacznych przepisów(...)gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku. W oryginalnym przepisie użyta jest słonina, ja dodałam boczek wędzony parzony. Danie jest zagęszczone mąką, uznałam mąkę za zbędny dodatek. Użyłam natomiast mniej bulionu. Ogórki z ziemniakami , według Marii Disslowej mają być oddzielnym daniem, według mnie, dobrze się sprawdzą w roli dodatku do dań mięsnych. Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie – uważać

królestwo garów
Kokosowa zupa z kurczakiem. 159

piersi z kurczaka mała cebula 1/2 czerwonej papryki papryczka chili (ilość według uznania) 6 pieczarek 5 łyżek kukurydzy z puszki 200 ml mleczka kokosowego 1 i 1/2 bulionu warzywnego 3 łyżki sosu sojowego (lub rybnego) sok z połowy limonki curry sól przyprawa Kotanyi zioła tajskie  oliwa (do podsmażenia) makaron ryżowy świeża kolendra Wykonanie: Kurczaka pokroić na małe kawałki przyprawić(...)plastry pieczarki. Dusić przez chwilę. Następnie pokrojoną w kostkę paprykę i papryczkę chili. Do warzyw dodać przyprawionego kurczaka i smażyć przez ok. 5 minut. Po tym czasie wlać gorący bulion i zagotować. Na koniec dodać kukurydzę, mleczko kokosowe, sok z limonki. Doprawić sosem sojowym, curry i ewentualnie solą. Podawać z makaronem ryżowym i kolendrą

zadanie-gotowanie
Kaszotto, pęczotto z chorizo i warzywami 546

smakowało super, nawet młody nie narzekał, a myślałam, że jak tylko spróbuje to będzie po jedzeniu ;) Miłego piątku Wam życzę :)) Składniki: 150 - 200 g kaszy pęczak 1 litr bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wina (u mnie półwytrawne) kiełbasa chorizo 2 marchewki 1 mała cukinia oliwki zielone suszone pomidory 2 ząbki czosnku kurkuma natka pietruszki 1 łyżka masła Na patelni rozgrzewamy(...)masła. Kaszę płuczę pod ciepłą wodą, jak cebula się zeszkli wrzucam na patelnię, prażę tak około 2 minuty, po czym wlewam wino. Jak kasza wchłonie wino, to porcjami dolewam bulion, dusze pod przykryciem. Jak kasza wchłonie bulion to dolewam po raz kolejny (dzielę sobie go tak na 3 razy). Po dodaniu ostaniej porcji bulionu wrzucam do kaszy warzywa, dodaję kurkumę

kruche babeczki
Chowder warzywny 111

kalafior 1 młody por 1 łodyga selera naciowego kilka suszonych pomidorów w oleju 5 łyżek oleju z pomidorów pęczek szczypiorku z dymką 1 l mleka 1,5 % 250 ml bulionu warzywnego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki chili mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)czasu do czasu mieszając. Szczypiorek wraz z cebulką siekamy. Warzywa zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu ok. 15 min (do miękkości kalafiora). Następnie zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wsypujemy szczypiorek z cebulką i mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu z ulubionym pieczywem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Meksykański gulasz z wołowiną 243

łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy, po 1/2 łyżeczki: kuminu, wędzonej papryki, chili, kurkumy 1 puszka fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 4 małe marchewki 2 papryki czerwone 500 ml bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka cukru natka pietruszki do dekoracji pieczywo do podania Mięso kroję w kostkę o boku 1 cm. W dużym(...)smażę do momentu aż lekko zbrązowieje. Dodaję przyprawy: kumin, wędzoną paprykę, chili i kurkumę. Całość dokładnie mieszam. Wlewam wino i gotuję do momentu aż płyn odparuje. Następnie wlewam bulion. Mięso gotuję na wolnym ogniu przez godzinę. Po godzinie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojoną w plastry marchewkę. Całość gotuję kolejne pół godziny. Po tym czasie dodaję pomidory z puszki

Mango Papaja
Pulpety w sosie pomidorowym z cukinią 101

niesamowite w smaku.   Składniki 250 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego mąka 2 łyżki oleju 250 ml bulionu warzywnego 250 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka czosnku staropolskiego 1 szczypta mielonego cynamonu 1 mała cukinia cukier sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso mielimy(...)mięsną dokładnie wyrabiamy i formujemy z nich pulpety ( wielkość i kształt zależą od naszych preferencji). Pulpety obtaczamy w mące, podsmażamy na rozgrzanym oleju ( z każdej strony) i zalewamy gorącym bulionem. Całość chwilę podgrzewamy, dodajemy passatę razem z cynamonem i czosnkiem staropolskim. Po 15 minutach wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Gotujemy na średnim ogniu ( bez przykrycia ) do uzyskania przez nas ulubionej

R'n'G Kitchen
LASAGNE BOLOGNESE 133

boloński: 700 g mięsa mielonego 2 cebule  2 ząbki czosnku 1 szklanka  bulionu warzywnego 1 puszka pomidorów krojonych  1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki chili 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól morska  świeżo zmielony czarny pieprz Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 600 ml mleka 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól  dodatki: 15 płatów lasagne(...)rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojony drobno czosnek i cebulę. Po kilku minutach wrzucamy mięso. Obsmażamy kilka minut, aż mięso zmieni kolor na brązowy. następnie zalewamy pomidorami w puszce oraz dolewamy bulion.  Doprawiamy chili, solą, pieprzem i cynamonem. Przykrywami i gotujemy 15 minut na małym ogniu. Teraz możemy zrobić sos beszamelowy. W średnim garnku dobrze rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i smażymy

KuchcikoweLove
Eintopf z kurczakiem, pieczarkami i pomidorkami 165

osób przygotowywany jest posiłek, tu- dla 3 dorosłych: * piersi z podudzia- 10 szt.*  * pieczarki- 300 g * pomidorki koktajlowe- 300 g * ziemniaki- 3 duże * cebula- 1 szt. * bulion warzywny- 1 szklanka (ew. mięsny lub woda) * olej- 1/4 szklanki * papryka słodka, zioła prowansalskie- po 1 łyżce * sól, pieprz- do smaku Z papryki, ziół prowansalskich, soli, pieprzu oraz oleju przygotować marynatę, zalać(...)cebulę pokroić w piórka, a pieczarki umyć i odkroić dłuższe ogonki. W dużym, żaroodpornym naczyniu ułożyć mięso, pomiędzy ziemniaki i cebulę, a na górę pieczarki oraz pomidorki. Całość podlać bulionem i przykryć (np. folią aluminiową). Wstawić do piekarnika, pod przykryciem dusić 30 minut, a następnie odkryć i zapiekać około 10 minut. Smacznego! :) * polecam wybrać filety z podudzia, gdyż

Kraina Miodem Płynąca
Kremowe risotto z borowikami 180

risotto z prawdziwkami - nadszedł najlepszy czas na jego przygotowanie :) SKŁADNIKI 500g borowików 2 szklanki ryżu arborio 1 biała cebula 3 ząbki czosnku 3/4 szklanki białego wytrawnego wina 1l gorącego bulionu warzywnego   150g startego parmezanu 1 pęczek pietruszki 1 łyżeczka tymianku sól morska pieprz świeżo mielony 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki masła PRZYGOTOWANIE Risotto przygotowujemy tuż przed podaniem(...)masła i przesmażamy czosnek i cebulę do miękkości. Dodajemy ryż i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy borowiki i wino i zmniejszamy ogień. Gdy wino odparuje, dodajemy po jednej chochli bulionu, aż do całkowitego wchłonięcia prze ryż.  Często mieszamy i powtarzamy czynność do końca bulionu, aż ryż stanie się miękki i kleisty. Zdejmujemy z ognia, przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem

Moje Kuchenne Rewelacje
Botwinka z mlekiem kokosowym - pyszna 150

tradycyjną botwinkę na głowę. Zapraszam do przepisu. Składniki: 2 pęczki botwinki marchewka mała pietruszka kawałek selera 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kawałek imbiru 3 ziemniaki 1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz kolendra mielona i natka 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 puszki mleka kokosowego Wykonanie: botwinkę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, małe buraczki oskrobać, większe obrać. Botwinkę pokroić(...)kostkę, większe buraczki również do garnka z podsmażoną cebulą, czosnkiem i imbirem dodać pokrojone warzywa i botwinkę, oraz zmieloną kolendrę  Przesmażyć razem około 10 minut. Następnie zalać bulionem i gotować pod przykryciem około 15-20 minut gdy warzywa są miękkie dosolić, dodać pieprz. Zakwasić łyżką octu lub sokiem z cytryny, następnie wymieszać z mlekiem kokosowym. Wymieszałam tylko z górną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa z kopru włoskiego z cukinią 124

migdałów oraz chipsy z boczku. Jeśli ktoś nie jadł to zachęcam do zrobienia tej zupy. Zupa podana na talerzu z kolekcji Ibiza -  Porcelana Bogucice. Składniki: 0,75 litra bulionu warzywnego 1 szkl mleka 1 koper włoski 1 mniejsza cukinia 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 0,5 cebuli 1 łyżka masła klarowanego Do smaku sól pieprz gałka muszkatołowa(...)trzeba się starać by pokroić równo bo będziemy miksować. Podgrzać w garnku masło klarowane dodać wszystkie pokrojone warzywa i mieszając podsmażać na średnim ogniu około 8-10 minut. Wlać bulion, mleko i gotować do miękkości warzyw. Zupę zmiksować blenderem na krem, doprawić do smaku. Podajemy na gorąco z płatkami migdałów i chipsami z boczku. Na suchej patelni podprażyć płatki migdałów

Ala piecze i gotuje
Wołowina po mojemu 124

Składniki: 500g mięsa wołowego ( najlepiej udziec ) 2 marchewki 1 duża cebula ząbek czosnku 1l bulionu warzywnego 50ml wina czerwonego wytrawnego sól, pieprz szczypta tymianku, liść laurowy 3 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy Dijon natka pietruszki Przygotowanie: Mięso pokroić na dowolnej wielkości kawałki, doprawić czosnkiem, solą, pieprzem, tymiankiem i musztardą. Rozgrzać olej na patelni i dobrze podsmażyć ( pamiętamy zawsze olej jest(...)Wlać wino i poczekać,aż odparuje. Pokroić w większe kawałki cebulę i marchewkę wrzucić na patelnię . Dodałam jeszcz e parę gałązek pietruszki. Smażyć jeszcze 2min. Przełożyć do garnka, wlać bulion ( żeby nie przykrył całkiem mięsa ) i gotować na małym ogniu.Sprawdzać, mieszać i w miarę potrzeby dolewać bulion ( jak się skończy może być woda ) Nie ma potrzeby dodawać mąki

Gaździnka warzy
KURCZAK PO KREOLSKU 303

łyżki* mieszanka przypraw Cajun – 2 łyżki* oliwa – 0,5 szkl* duża cebula –  1 szt* czosnek – 2 ząbki* żółta papryka ( albo czerwona ) – 1 szt* bulion warzywny – 400 ml* suszona bazylia – 1 szczyptaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Cebulę siekamy , czosnek rozgniatamy.Paprykę oczyszczamy , kroimy w paski.w miseczce mieszamy mąkę , paprykę i przyprawy cajun.Piersi z kurczaka oczyszczamy , kroimy

Ostra na Słodko
Chili con carne 403

cebule czosnkowe- 4 ząbki czosnku- puszka krojonych pomidorów- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego- puszka czerwonej fasoli- mała puszka kukurydzy- 1 spora czerwona papryka- 1 średnia żółta papryka-150 ml bulionu warzywnego- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy- 2-3 papryczki chili marynowane- ostra papryka mielona (1 łyżeczka)- oregano (pół łyżeczki)- słodka papryka (1 łyżeczka)- kmin rzymski mielony (pół łyżeczki)- pieprz, sól(...)kmin rzymski. Dodać czosnek i cebulę, smażyć około 3 minuty ciągle mieszając. Do cebuli dodać mięso i smażyć przez kilka minut, dopóki nie zmieni koloru na jaśniejszy. Następnie dodać bulion, koncentrat i pomidory. Gotować na średnim ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Papryki pokroić w sporą kostkę, chili (po uprzednim usunięciu pestek) drobno poszatkować i dodać razem

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa krem z brokułów / Cream soup from broccoli 203

zupa krem zaspokoi nasz apetyt na sycący obiad oraz dostarczy nam porcję zdrowych witamin. Składniki - 1 brokuł - 1 średnia cebula - 2 – 3 ząbki czosnku - 3 średnie ziemniaki - 1 l bulionu warzywnego - sól, pieprz - 1 łyżka oliwy Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś przed(...)czas.  Z góry dziękuję. Wykonanie Posiekać cebulę, ziemniaki pokroić w małą kostkę i razem z cebulą podsmażyć na oliwie aż cebula się zrumieni. Do ziemniaków i cebuli wlać bulion. Włożyć podzielone na różyczki brokuł i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić. Gotować ok. 15 minut. Wystudzić i zmiksować. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat

Świat Smaku
Jesienna zupa ziemniaczana 381

Dziś na rozgrzewkę zrobiłam sycącą, jesienną zupę. Prosta, bo ziemniaczana, bez udziwnień, bez skomplikowanej receptury. Zwyczajna zupa na taki zwykły październikowy dzień. Zupa ziemniaczana z boczkiem składniki: 1 litr bulionu warzywnego 600g matczynych ziemniaków 200g wędzonego boczku 1 duża marchewka 0,5 małego selera 1 duża cebula 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki gałki muszkatelowej 1 łyżka natki pietruszki(...)uzyskania ładnych skwarek. Dodajemy do boczku posiekana w kostkę cebule, a po następnych 5 minutach resztę warzyw pokrojonych w kostkę. Podsmażamy przez kolejne 5 minut, a następnie wszystko zalewamy bulionem i gotujemy aż warzywa staną się miękkie. Doprawiamy żupę majerankiem i gałką. Jeśli to jest konieczne doprawiamy sola do smaku. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Smacznego

Przysmaki Karolki