bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:111/234)

Bazyliowe risotto z groszkiem, fasolką szparagową i cukinią 103

porcje): 200 gram cukinii 1/2 szklanki mrożonego groszku 1/2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej 1/2 szklanki ryżu Arborio 1 szalotka 1 ząbek czosnku garść posiekanej bazylii tajskiej 2 szklanki bulionu warzywnego 1 lampka białego wina sól i świeżo zmielony pieprz do smaku 5 łyżek masła 1 łyżka oliwy z oliwek 50 gram parmezanu Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek z dodatkiem(...)wrzucam również na patelnię, całość smażę chwilę aż odparuje nadmiar płynu. Dodaję ryż i przez minutę całość duszę. Wlewam wino i redukuję ilość płynu o połowę. Stopniowo dodaję bulion, porcjami po pół szklanki i dolewam więcej w momencie, gdy ryż wchłonie cały płyn. Gotuję całość na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaję mrożony groszek i fasolkę szparagową. Danie doprawiam solę

Mango Papaja
Zupa z buraków i jabłek. 136

Składniki: 500 g upieczonych (lub ugotowanych) buraków 2 jabłka 4 szalotki 100 ml białego wina 1 litr bulionu warzywnego 200 ml słodkiej śmietanki 2 łyżki  (1+1) octu balsamicznego  1 łyżka syropu malinowego 3 łyżki białego serka kremowego 1 łyżka chrzanu kilka gałązek świeżego tymianku sól i pieprz oliwa Wykonanie: 3 szalotki posiekać i zeszklić w garnku(...)kostkę jabłka (połówkę jabłka odłożyć) i podsmażyć do lekkiego skarmelizowania. Dodać pokrojone w kostkę buraki (odłożyć około 100 g). Podlać białym winem i zwiększyć ogień. Po 2 minutach dodać bulion i 1 łyżkę octu balsamicznego. Gotować na zmniejszonym ogniu około 15 minut. Zdjąć z ognia, dolać śmietankę i zmiksować dokładnie. Doprawić solą i pieprzem wg smaku. Przetrzeć przez sito jeżeli

zadanie-gotowanie
Krem z buraczków z ricottą 160

około 800 g) oliwa z oliwek 1 spora cebula duży ząbek czosnku sól i świeżo mielony czarny pieprz, tymianek skórka starta z 1 cytryny + 2 łyżeczki soku 1 litr bulionu warzywnego serek ricotta orzechy włoskie natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Buraczki umyć, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 45 minut -1 godziny w zależności(...)zeszklić na niej posiekaną w kostkę cebulę oraz starty na małej tarce czosnek. Dodać buraczki, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Podsmażyć przez kilka minut a następnie dolać bulion. Gotować pod przykryciem przez 10-15 minut. Dodać sok i skórkę z cytryny i zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Zupę serwować z pokruszonym serkiem ricotta, posiekanymi orzechami włoskim

Pyry na Gaz
Kiełbaska z pieczarkami, kaszą gryczaną i zielonym groszkiem 172

www.sklep.dajar.pl  :) * kiełbaska- 3 szt. * pieczarki- 300 g * mrożony groszek zielony- 100 g * kasza gryczana- 50 g * pomidory koktajlowe- 10 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * bulion warzywny- 400 ml (lub 400 ml wody + 2 łyżki suszonej włoszczyzny) * olej ryżowy- 1 łyżka * ziele angielskie- 5 szt. * owoc jałowca- 5 szt. * listek laurowy- 1 szt. * sól, pieprz- do doprawienia * natka(...)piórka cebulę, pokrojony ząbek czosnku oraz szczyptę soli i pieprzu. Kiedy tylko kiełbaska się lekko zarumieni, dodać pokrojone pieczarki i ponownie podsmażyć do momentu odparowania wody. Kolejno wlać gorący bulion, doprowadzić do wrzenia i wsypać kaszę gryczaną wraz z listkiem laurowym, zielem oraz kuleczkami jałowca i lekko posolić. Pod przykryciem dusić około 20 minut, aż kasza będzie miękka

Kraina Miodem Płynąca
Risotto z selerem naciowym, cukinią i krewetkami 222

Bardzo mi ta potrawa smakowała. Była idealnie doprawiona. Jednym słowem rewelacyjna. Składniki: - 200g ryżu włoskiego - 2 selery naciowe - 300g cukinii - 3 szalotki - 250g dużych krewetek - 0,7 litra bulionu warzywnego - oliwa z oliwek - lampka białego wina - 2 łyżki masła - natka pietruszki Sposób przygotowania: Krewetki obieramy ze skorupek. Cukinie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Seler naciowy pozbawiamy włókien(...)około 10 minutach wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy aby każde ziarenko pokryło się oliwą. Następnie wlewamy wino i całość dokładnie mieszamy.  Czekamy aż całość się zredukuje i dolewamy bulion w małych porcjach. Cały czas mieszając.  Gdy ryż wchłonie prawie cały bulion dodajemy krewetki i gotujemy przez około 15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i masło. Całość bardzo

Pan i Pani Smith w kuchni
Zupa krem z pieczonej marchwi z imbirem czyli Zupowy Wtorek odc.67 207

posiekana cebula 2 posiekane ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki kawałek imbiru, ok 2 cm, obrany i posiekany listki z 3 gałązek tymianku 1,5 litra bulionu warzywnego do podania śmietana i chleb Marchewki myjemy i kroimy na duże kawałki. Polewamy oliwą, posypujemy sola, pieprzem i koprem włoskim, mieszamy. Pieczemy ok 40 minut w piecu nagrzanym(...)szklimy cebule i czosnek (ok 3 minuty). MI czosnek ciut się zrumienił co dodało zupie dodatkowego aromatu. Dorzucamy seler i smażymy dalsze 4 minuty. Dodajemy imbir, tymianek, marchewki i bulion. Zagotowujemy i pyrkoczemy ok 30 minut by zupa odparowała. Wyłączamy płomień i zupę blendujemy. Podajemy krem udekorowany kleksem czegoś białego, listkami tymianku i pieprzem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Risotto z krewetkami i chilli 129

Risotto z krewetkami i chilli   SKŁADNIKI: 400g ryżu arborio kilkanaście krewetek tiger (ugotowane mrożone) ok 600ml szklanki bulionu warzywnego 300ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina 1 cebulka 1 ząbek czosnku 2 papryczki chilli, 5 łyżek masła 1łyżeczka przecieru pomidorowego sól, pieprz, parmezan, natka pietruszki   Zamrożone krewetki włożyć do miseczki i zalać je wrzątkiem. Po minucie, odcedzić(...)rozgrzać 2 łyżki masła, a na nich zeszklić cebulkę, papryczkę chilli i czosnek. Na patelnię wsypać ryż. Smażyć chwilę i zalać winem. Kiedy wino prawie całe wyparuje dodawać sukcesywnie bulion (po około 1/2 szklanki) do momentu, aż ryż będzie al dente.  Jeszcze chwilę przed tym (po około 2 szklankach bulionu) dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego i 3 łyżki tartego

MarciochaKucharzy
Świąteczna zupa grzybowa 154

przed, robimy taka swoją wyjątkową :D Świąteczna zupa grzybowa SKŁADNIKI: 80 g suszonych grzybów (borowików i/lub podgrzybków)  2 łyżki masła 1 cebula 4 szklanki  bulionu warzywnego 2 łyżki śmietany kremówki sól i pieprz, liść laurowy ziele angielskie świąteczny makaron w renifery natka pietruszki Suszone grzyby dość dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą, po czym(...)większego rondla z grubym dnem. Smażyć delikatnie mieszając, aż odparuje z nich sok. Dodać masło oraz pokrojona w kostkę cebulę, smażyć razem przez chwilę, aż cebula się zeszkli. Wlać bulion i gotować przez około 10 - 15 minut na małym ogniu. Ubić śmietanę , następnie wymieszać z mąką i przelać do garnka z zupą. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze

MarciochaKucharzy
Kremowa zupa marchewkowa z egzotycznym akcentem 157

średni ziemniak 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła 1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 800 ml bulionu warzywnego sól i pieprz 4 łyżki kremu kokosowego, gęstej śmietany lub jogurtu posiekana kolendra lub natka pietruszki kilka malutkich marchewek do dekoracji (mrożone ugotować) Marchew i ziemniaka obrać, umyć, pokroić(...)czosnek, lekko osolić, podsmażyć. Do czosnku i cebuli dorzucić marchewkę, ziemniaka, imbir, pastę curry i paprykę. Dusić razem ok. 5 minut często mieszając. W drugim garnku mocno podgrzać bulion. Gorącym zalać podsmażone warzywa. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć moc/ gaz i gotować 15-20 minut, aż marchewka będzie miękka. Odstawić do lekkiego przestudzenia, zmiksować. Zupę ponownie podgrzać. Doprawić

Pełny talerz
Poniedziałkowy "fit" - Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą i czosnkiem 125

zupa pomidorowa z soczewicą i czosnkiem  SKŁADNIKI: 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku 1/2 pora (biała część) 1/2 pęczka natki pietruszki 1 l bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 3/4 łyżeczki papryki ostrej sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy.  Czosnek obieramy i drobno siekamy, pora(...)minuty po czym dodajemy pomidory z puszki.  Całość delikatnie solimy, dodajemy papryki i mieszamy - podduszamy kilka minut. Następnie odcedzamy soczewicę i ją dodajemy do rondla, mieszamy.  Podlewamy bulionem i gotujemy 20 minut.  Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku, zagotowujemy. Wyłączamy grzanie i zostawiamy zupę na 5 minut pod przykryciem.  Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kurczak z Brie 134

Składniki: pół piersi kurczaka 2 plasterki sera Brie pół zielonej papryki szczypiorek ser Feta 500 ml. bulionu warzywnego łyżka masła sól, pieprz, ząbek czosnku Przygotowanie: Paprykę skropić olejem i wstawić do pie karnika nagrzanego d o 150 st C na 25 min. Pierś kurczaka umyć, osuszyć i dość mocno rozklepać, prz yprawić, położyć na niej plasterki sera Brie i upieczoną(...)Zwinąć mięso i zawiązać nitką. Na rozgrzaną z olejem patelnię położyć kurczaka i obsmażyć z każdej strony na brązowy kolor. Zdjąć mięso, żeby rozwiązać nitkę, a na patelnię wlać bulion, włożyć  do niego kurczaka i dusić pod przykryciem ok 10 min. Do sosu dodać masło. Gotowego kurczaka pokroić, polać sosem, posypać pokruszoną Fetą i szczypiorkiem................ Smacznego

Gaździnka warzy
Roladki z szynki z kaszą jaglaną i serem feta 262

100g suchej kaszy jaglanej 2 jajka 1/2 pęczka szczypiorku puszka kukurydzy 1/2 kostki sera feta 4 kawałki papryki w occie 4 łyżki majonezu/jogurtu naturalnego sól, pieprz Galareta: 1 litr bulionu warzywnego 5 łyżeczek żelatyny 1. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. 2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. 3. Szczypiorek, ser feta i paprykę drobno(...)Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 5. 1-2 łyżki przygotowanego farszu wykładamy na każdy plasterek szynki i zwijamy w roladki. Układamy w naczyniu. 6. Przygotowujemy galaretę: do gorącego bulionu dodajemy żelatynę i mieszamy by nie było grudek. Studzimy i tężejącą galaretką zalewamy roladki. Chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą

Szefowa kuchni
Gulasz wieprzowy z dynią. 170

dynią Składniki: 750 g szynki 1 kg dyni 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 200 g obranych i pokrojonych pomidorów 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina 1 szkl. bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz liść laurowy 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego natka pietruszki Drobno posiekaną cebulę i czosnek szklimy na maśle(...)oprószamy solą i pieprzem. I przesmażamy z cebulą i przyprawami. Wlewamy wino. Dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, dynię pokrojoną w kostkę i pomidory oraz liść laurowy. Mieszamy. Następnie dodajemy bulion, w takiej ilości aby przykrył mięso i warzywa. Dusimy około 30 min. Doprawiamy do smaku. Podajemy np. z kaszą jaglaną i posypujemy natką pietruszki.  Smacznego

Miksturownik
GOŁABKI NA WŁOSKĄ NUTĘ 147

zmieniony smakowo farsz mięsny i troszkę inny sosik czynią je o wiele smaczniejszymi, polecamSkładniki:1 głowka kapusty pól kg mięsa mielonego1 szklanka ryżu3 plastry suszonych pomidorówłyżeczka bazyliiząbek czosnkusól , pieprzsos:bulion warzywny 2,5 l1 mały słoik sosu ajvar- przetarte bakłażany i papryka- do kupieniagotowy, można też zrobić samemu3 marchwieWykonanie:Ryż gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, dodajemy do mielonego mięsą. Solimy(...)osolonej wodzie. Na każdy liśc nakładamy porcję masy mięsnej ok 2 łyżek. Każdy liść zawijamy w kopertę, układamy do dużego garnka. Tak postępujemy z całą kapustą. Poukładane gołabki zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone w plastry marchewki, dajemy sól i pieprz. Gotujemy ok. 45 minut. Po tym czasie szklankę bulionu rozrabiamy z sosem ajvar,wlewamy do garnka, gotujemy razem ok 20 minut

Z Majeczką w kuchni
Jak królik z kapelusza wprost na świąteczny talerz... 177

porach i śmietanie.Składniki:królik podzielony na kawałki;mała marchewka;1 pietruszka;kawałek selera;1 duży por;cebula;200 ml śmietany 18%;250 ml białego wytrawnego wina;250 ml bulionu warzywnego;tymianek;natka pietruszki;szczypior;sól;świeżo mielony pieprz;2 łyżki oliwy;1 łyżka masła. Na wysoką patelnie wrzucamy masło i dolewamy oliwę. Po porcjowanego, umytego i osuszonego; delikatnie oprószonego(...)tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, drobno posiekanego pora, starte na tarce: marchewkę, selera i pietruszkę. Chwilkę podsmażamy, następnie dodajemy tymianek i zalewamy białym winem, a po chwili dodajemy bulion. Układamy ponownie królika. I dusimy pod przykryciem około godziny. Ważne, żeby królik był cały przykryty płynem. Dlatego można dolać więcej wina lub bulionu. Na 15 minut przed końcem duszenia dodajemy

Miksturownik
"Z talerzem przez świat" czyli babskie spotkanie w kuchni. Marokański tagine z kurczakiem. 300

tagine z kurczakiem.Składniki dla 6 osób:6 filetów z kurczaka;100 g suszonych moreli;1 cebula;1 duża marchewka;pęczek kolendry lub pietruszki;kilka nitek szafranu;1 l bulionu warzywnego lub drobiowego;oliwa z oliwek;6 suszonych pomidorków;garść oliwek;ras el hanout.Umyte i oczyszczone filety nacieramy ras el hanout. Suszone morele zalewamy gorącą wodą. Posiekaną cebulę szklimy(...)każdej strony. Kurczaka również przekładamy do naczynia, dodajemy pokrojone na pół morele i oliwki, pokrojone w paski pomidory suszone i marchewkę w krążki. Dodajemy szafran i podlewamy bulionem, tak aby zakrył mięso. Dusimy na wolnym ogniu przez 60 - 70 min. Podajemy z kuskusem i posypane posiekaną kolendrą lub pietruszką.Smacznego

Miksturownik
DIETETYCZNA SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS 163

rodziny kaszowatych, dla mnie bez wątpienia jest nieoceniona:-)) Dzisiaj przygotowałam sałatkę fit, raczej podawaną na zimno. Zapraszam do gotowania :-)  Składniki:  250 g kaszy kuskus 400 ml bulionu warzywnego lub wody  ok. 5-6 łyżek soku z pomarańczy  2 łyżeczki musztardy  4-5 łyżek oleju z pestek winogron + 1 łyżka do smażenia  mały(...)łyżeczka nasion kolendry  3 łyżki pestek dyni pęczek mięty  Sposób przyrządzenia:  Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju razem z ziarnami kolendry i czosnkiem. Wlać bulion lub wodę, wsypać kaszę, przykryć i pozostawić aby napęczniała. Ogórka, pomidora,rzodkiewkę pokroić i dodać do napęczniałej i przestygniętej kaszy. Pestki uprażyć na suchej patelni, miętę posiekać dodać

pieprzny smaczek
Dynia z grzybami na słodko-kwaśno 91

czerwone suszone strąki chili 2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonego tymianku sól 50 g świeżego imbiru 2 cebule 2 łyżki masła sok z 2 pomarańczy 300 ml bulionu warzywnego 2 łyżeczki brunatnego cukru trzcinowego 4 łyżki octu winnego 2 łyżki świeżo posiekanej natki 50 g płatków migdałów     Przygotowanie   Miąższ dyni pokroiłem grubo w kostkę. Odciąłem nogi(...)talarki i udusiłem na maśle. Do cebuli dodałem grzyby, mieszając podsmażyłem je na brązowo. Dodałem kostki dyni. Do warzyw dodałem rozgniecione przyprawy i imbir. Wlałem sok pomarańczowy oraz bulion. Doprawiłem cukrem i octem, dusiłem pod przykryciem na małym ogniu, aż dynia zrobiła się miękka. Przed podaniem posypałem posiekaną pietruszką i uprażonymi wcześniej płatkami migdałowymi

R'n'G Kitchen
Zupa z cukinii i pora. 227

cukinia 1 duża marchew 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 1/2 papryczki chili (dałam zieloną) 250 g filetu z piersi kurczaka 200 g mleczka kokosowego 3-4 szkl. bulionu warzywnego makaron ryżowy mieszanka ziół tajskich (u mnie Kotanyi) 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 łyżeczki curry sól oliwa Wykonanie: Kurczaka pokroić na małe kawałki przyprawić ziołami tajskimi Kotanyi. Odstawić(...)pokrojoną w kostkę cukinię oraz marchew. Dusić przez chwilę. Następnie pokrojoną papryczkę chili. Do warzyw dodać przyprawionego kurczaka i smażyć przez ok. 5 minut. Po tym czasie wlać gorący bulion i zagotować. Na koniec mleczko kokosowe. Doprawić curry i ewentualnie solą. Podawać z makaronem ryżowym i posiekaną natką pietruszki

zadanie-gotowanie
Bulion warzywny 114

Bulion warzywny jest podstawą zup i sosów. Zazwyczaj porcję zużywam zaraz po zrobieniu, a pozostałą część mrożę w plastikowych pojemniczkach i wykorzystuję w miarę potrzeb.  Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka pół niewielkiego selera 1 mały por 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 3/4 płaskiej łyżeczki soli kilka gałązek natki(...)pietruszki gałązka lubczyku  1 liść selera  1 litr wody Wykonanie: Do zimnej wody (1 litra) wrzucamy wszystkie składniki bulionu i całość doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy gaz i na wolnym ogniu, z leciutko uchyloną pokrywką, gotujemy 1,5 godziny.  Bulion odcedzamy. Wykorzystujemy od razu lub mrozimy na później

Smak mojego domu
ZUPA SEROWA Z SEROWYMI CHIPSAMI 106

serowe chipsy Chipsy tak przygotowane możemy tez podawać jako fajna przekąskę. Czy uda mi się pokonać Szefa Kuchni? Czy może być bardziej serowo?  MSM MOŃKI Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 2 cebule  3 ząbki czosnku 2 serki topione kremowe SM Mońki sera gouda 150 g ( ja używałam w plastrach- da się tarkować) SM Mońki sól,pieprz sezam świeża(...)starty ser- kilka okręgów.Kiedy cały ser się stopi posypujemy sezamem, zabieramy patelnię z gazu. Odstawiamy do ostygnięcia.Cebulę i czosnek przeciskamy przez praskę, delikatnie obsmażamy na patelni. Zagotowujemy bulion, dorzucamy serki topione, kiedy się rozpuszczą dodajemy resztę żółtego sera oraz obsmażoną cebulę z czosnkiem.Gotujemy ok 5 minut na wolnym ogniu. Przelewamy do talerzy. Usmażone , jeszcze ciepłe chipsy serowe można

Z Majeczką w kuchni
Różowe risotto. 182

wiem! ;) Składniki: 150 g ryżu arborio 3 szalotki 1 łyżka masła lub oliwy 100 ml wytrawnego wina (w tym daniu może być białe lub czerwone) około 3/4 litra bulionu warzywnego 1 łyżka soku z buraków 1 łyżka słodkiej śmietanki 1 łyżka startego parmezanu (lub innego twardego sera) 1 średni ugotowany burak (lub kilka młodych botwinkowych) 100 g ostrego białego sera(...)zeszklić na maśle lub oliwie. Dodać ryż i smażyć około 2 minuty, a następnie zwiększyć ogień i wlać wino. Kiedy wino się wchłonie zredukować ogień i rozpocząć dodawanie bulionu. Dolewać bulion porcjami, czekając na wchłonięcie poprzedniej i wciąż delikatnie mieszając. Nie cały bulion musi być wykorzystany, a ostatnie porcje muszą być mniejsze, by ryż na pewno całe je przyjął. Risotto

zadanie-gotowanie
Krem z zielonego groszku z chrzanem 199

obiad lub lunch, a nawet jako dietetyczne danie dla tych co na diecie. SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 szklanki zielonego mrożonego groszku 2 pory (biała część) 1 ½ litra bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżeczki soku z cytryny 3-4 łyżki chrzanu 2 łyżki oleju do podsmażenia pora sól i pieprz do smaku 1 łyżka (płaska) masła na garnisz(...)liściastego cienki szczypiorek Wykonanie: Rozgrzać w rondlu olej i wrzucić na niego pokrojony w pół-krążki seler (białą część). Podsmażać kilka minut nie dopuszczając do zbrązowienia. Do pora wlać bulion i dodać rozmrożony groszek. Gotować wszystko przez ok. 5 minut od czasu zawrzenia bulionu. Zmiksować zupę blenderem na krem. Dodać sok cytrynowy i chrzan, doprawić solą i pieprzem i dokładnie

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kaszotto z białej kaszy gryczanej z kurczakiem, porem i szpinakiem 139

czerwona cebula 2 – 3 ząbki czosnku 100 – 125 g liści świeżego szpinaku 1 pierś z kurczaka (około 250 g) sól, świeżo zmielony pieprz, tymianek suszony 300 ml bulionu warzywnego 1/2 natki pietruszki Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Filet z kurczaka opłucz i pokrój w kostkę – około 1 – 2 cm. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę(...)każdej strony, dopraw go solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj cebulę i pora, smaż do momentu aż zmiękną. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Następnie dodaj suchą kaszę i zalej bulionem. Gotuj do momentu aż kasza zmięknie, następnie dodaj szpinak, mieszaj do momentu aż ‚zwiędnie’. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Wyłóż na talerze, posyp natką pietruszki. Smacznego

Moja pasja smaku
Zupa z czerwonej soczewicy z kminem 150

przygotowaniu. Polecam! Składniki :  1 łyżka nasion kminu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 średnia cebula 2 duże ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego puszka krojonych pomidorów (400g) litr bulionu warzywnego 160g czerwonej soczewicy 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz kolendra do przybrania Przygotowanie :  W suchym garnku uprażyć ziarna kminu aż zaczną wydobywać aromat. Przesypać je na podstawek(...)się zeszkli po czym dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć jeszcze chwilę po czym dodać uprażony kmin, pieprz kajeński i krojone pomidory. Dokładnie wszystko wymieszać i chwilę poddusić. Dolać bulion i zagotować, następnie dodać soczewicę, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15-20 minut. Zupę chwilę przestudzić, krótko zmiksować (zupa nie musi być gładka), dodać jogurt, doprawić do smaku solą

Codzienne Gotowanie
Pasztet z cukinii, risotto, serem Grana Padano i suszonymi pomidorami 153

smakuje! Składniki: 2 średnie cukinie pęczek natki pietruszki 2-3 jajka 7-8 pomidorów suszonych w oliwie 1 szklanka ryżu Arborio 3 łyżki oleju lub oliwy 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1 duża cebula 5-6 ząbków czosnku 3 łyżki sera grana padano lub parmezanu tymianek, rozmaryn, zioła do pizzy sól i świeżo mielony pieprz(...)kostkę cebulę, obrany i drobno posiekany czosnek i dusić ok. 2 minut. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować aż płyn wyparuje. Wlać gorący bulion. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Dodać zioła, przyprawić solą i pieprzem. Po ugotowaniu przykryć ryż, by jeszcze napęczniał, a następnie ostudzić. Cukinię zetrzeć

Czerwień i błękit
Krem z kabaczka z chrzanową nutą i karmelizowanym jabłkiem 160

Bardzo prosty i szybki przepis, który sprawi, że każdego lata będzie szukać na ryneczkach kabaczków.   Składniki: – 1 duży kabaczek (ok. 1,5 kg) – ok. 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego – 1 cebula – 1-2 ząbki czosnku – 3 łyżki startego chrzanu – 1-2 jabłka – 2 łyżki masła – 1/2 kostki sera typu feta(...)kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać kabaczek i podsmażać kilka minut, aż zacznie się robić szklisty. Przerzucić do garnka i zalać gorącym bulionem. Gotować około 10 minut, aż kabaczek zacznie mięknąć. Zmiksować na gładką masę. W miseczce rozdrobnić fetę, dodać mleko – zmiksować. Dodać kilka łyżek gorącego kremu z kabaczka, wymieszać i dodać

Pociąg Do Kuchni
Zupa kalafiorowa na żurku 152

Kwaśność żurku łagodzona jest delikatnym smakiem kalafiora. Składniki 1 mały kalafior 1 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe 4 ziemniaki 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 320 ml żurku natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewki obieramy, kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę. Kalafior(...)mniejsze różyczki. Cebulę siekamy. Czosnek kroimy na plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, szklimy, dodajemy ziemniaki i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy czosnek, smażymy jeszcze 1 min, całość zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min. Do zupy wkładamy różyczki, gotujemy następne 15. Na koniec dodajemy żurek, mieszamy, gotujemy 5 min. Do smaku doprawiamy

R'n'G Kitchen
Papryka faszerowana kaszą kuskus 162

duże, kolorowe papryki 1 duża biała cebula 1 duża fioletowa cebula 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki rodzynek 7 średnich pieczarek 200 g kaszy kuskus 0,5 l bulionu warzywnego  pęczek natki pietruszki 5 łyżek oliwy z oliwek 1 duża łyżka curry żółtego sól  pieprz 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 op sera feta Rodzynki zalać ciepłą(...)połowie oliwy. Dodać drobno posiekane pieczarki. Smażyć kilka minut i dodać pomidory z puszki. Wsypać rodzynki. Całość doprawić curry, solą i pieprzem. Gotować do odparowania wody. Kuskus zalać bulionem i odstawić na 10 min aby wciągnął całą ciecz. Dodać do niego posiekana natkę pietruszki. Całość dodać do przysmażonych warzyw. Wszystko dobrze ze sobą połączyć. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych. Lekko

Jemy Pijemy
Niemiecka zupa Seler-Ser 157

ciekawa propozycja, bo selerowe zupy raczej nie są zbyt popularne, a szkoda. W końcu seler uznawany jest za afrodyzjak! ;) Przekonajcie się sami... Niemiecka zupa selerowo-serowa Składniki: 750 ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła 300 g selera naciowego (łodygi i liście) 100 g selera w korzeniu 1 mała pietruszka mały kawałek kalarepki mały kawałek zielonej części pora 1 nieduża marchewka(...)sosu pomidorowego do dekoracji (ewentualnie) Z liści selera odłożyłam kilka najmłodszych i najładniejszych do dekoracji. Następnie wszystkie warzywa, oprócz marchewki, pokroiłam na małe kawałki, podsmażyłam lekko na łyżce masła. Bulion zagotowałam, wrzuciłam całą marchewkę, oraz resztę warzyw, gotowałam ok. 30 min. Wyciągnęłam marchewkę, wlałam śmietankę, doprawiłam solą i pieprzem, trzymałam na malutkim ogniu ok. 5 minut, całość zmiksowałam. Ser starłam

Kuchnia Prezydentowej
Minestrone 209

też możecie dać dowolne warzywa - grunt, żeby była przewaga pomidorów. Moja minestrone jest nieco lżejsza, idealna jako pierwsze danie, aromatyczna i pełna warzyw. Tak jak lubię. ;) Składniki: 1 l bulionu warzywnego, wołowego lub drobiowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 łyżeczka brązowego cukru 1 marchewka 1 pietruszka lub korzeń pasternaku kawałek selera kawałek pory 1 cebula(...)pekińską) 6-8 pomidorów sparzonych i pozbawionych skórki sól, pieprz, zioła prowansalskie wg uznania zielona pietruszka, bazylia do posypania 1. Warzywa, oprócz cukinii, pokroić w niedużą kostkę, czosnek posiekać. Bulion zagotować. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić czosnek, następnie resztę rozdrobnionych warzyw, podsmażać 5 minut.  2. Przełożyć do bulionu, gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Na tej samej patelni

Kuchnia Prezydentowej
Risotto z szynką, pomidorami, ruccolą i rozmarynem i... WYRÓŻNIENIE 205

duży pomidor bez skórki i nasion, pokrojony w kostkę 100 g ryżu arborio garść ruccoli 2 łyżeczki igieł świeżego rozmarynu 100 ml białego wina półwytrawnego 0,5 l gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego 50 - 80 g sera pleśniowego Camen pieprz, sól  2-3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 . Na rozgrzanej oliwie podsmażamy(...)zeszkli. Wlewamy wino i mieszamy dalej do prawie całkowitego zredukowania płynu. Dodajemy pomidory, rozmaryn i podsmażamy nadal mieszając kolejne 3 minuty. 2 . Porcjami (ja używam płaskiej chochelki) wlewamy gorący bulion na patelnię i za każdym razem mieszając, redukujemy płyn. Po wlaniu ostatniej porcji redukujemy do płowy objętości i wrzucamy pokrojony w małą kostkę ser, mieszamy aż się rozpuści a bulion

Kuchnia Prezydentowej
Pomidorowe pęczotto z marynowaną fetą 142

drobno posiekane 4 gałązki tymianku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 liść laurowy skórka otarta z 1/4 cytryny 1/4 łyżeczki płatków chili 400 g pomidorów z puszki, posiekanych 700 ml bulionu warzywnego 300 ml passaty pomidorowej 1 łyżka nasion kminku 300 g sera feta, pokruszonego na dwu-centymetrowe kawałki świeże listki kolendry sól Przygotowanie: Pęczak płuczemy pod zimną wodą i odstawiamy(...)fety) i smażymy seler, szalotki i czosnek na wolnym ogniu około 5 minut lub do miękkości. Następnie dodajemy kaszę, tymianek, paprykę, liść laurowy, skórkę z cytryny, płatki chili, pomidory, bulion, passatę i około 1/4 łyżeczki soli. Mieszamy i zagotowujemy. zmniejszamy ogień i dusimy 45 minut. Często mieszamy i uważamy, żeby pęczak nie przykleił się do dna patelni. W gotowym daniu

Smakowity Blog Kulinarny
ZUPA Z PATELNI 103

SKŁADNIKI 1 pietruszka 1 marchewka 2-3 pęczki świeżego szczawiu 1-1,5 litra bulionu warzywnego 100 ml śmietany słodkiej pół papryki pomidorowej 3-4 jajka na ugotowane na twardo cebula,   50 g masła    sól, pieprz i cukier do smaku(...)smażymy i dusimy pod przykryciem.Gdy warzywa są juz miękkie dodajemy dokładnie wymyty świeży  szczaw ,pokrojony w paski,oraz pokrojona drobno paprykę.Po kilku minutach duszenia, dolewamy  gorący bulion. Gotujemy około 8-12 minut.W garnuszku mieszamy śmietane z paroma łyżkami zupy i wlewamy to na patelnie.Podgrzewamy zupę do momentu zagotowania, zdejmijemy zupę z ognia. Doprawiamy  do smaku solą

w mojej kuchni
Ogórek faszerowany grzybami leśnymi. 145

przystawka. Składniki. 1 ogórek 100g leśnych grzybów 1/2 cebuli 2 łyżki masła 1 łyżeczka kaszy manny 20 g sera edamskiego 1 żółtko 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 szkl. bulionu warzywnego 1 łyżeczka kolendry 1 szczypta cynamonu 1 łyżeczka miodu sól, pieprz. Wykonanie. Ogórki gotować 5 minut we wrzącej wodzie. Zrobić tunel w ogórku. Farsz. Oczyszczone grzyby i cebulę posiekać(...)wlać sok cytrynowy i smażyć jeszcze chwilę. Dodać starty ser, żółtko ,doprawić solą i pieprzem. Ogórki napełnić farszem grzybowym i umieścić w naczyniu żaroodpornym dobrze wysmarowanym masłem. Wlać gorący bulion, może być z kostki, wsypać kolendrę, cynamon i polać miodem. Wstawić na 20 minut do nagrzanego piekarnika. Ogórek pokroić w talarki . Do zapieczonych ogórków wlać 150 ml śmietany i mamy

Kulinarny karnet Christophera
Krem czosnkowy wg Anny Starmach 307

krem Ci posmakuje:) Przepis znalazłam w książce "Pyszne 25" Anny Starmach. Podobno leczy przeziębienia, dodaje energii i odstrasza niechcianych gości ;) Zapraszam do wypróbowania!  Składniki (dla 4 osób): 1l bulionu warzywnego* 10-12 ząbków czosnku 1 cebula 4 ziemniaki 250 ml śmietanki kremówki 3 kromki chleba oliwa z oliwek 1 łyżka świeżego rozmarynu  lub 1/2 łyżki suszonego sól świeżo(...)drobno kroimy. Podsmażamy na 1 łyżce oliwy do zeszklenia. Dodajemy rozmaryn, ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, pieprz i smażymy jeszcze 3 minuty (pilnujemy, żeby czosnek się nie przypalił). Wlewamy bulion i gotujemy bez przykrycia 20 minut. 2. Zupę miksujemy na gładki krem, wlewamy śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ostatnie 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. 3. Na patelni rozgrzewamy

My Culinary Art