bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:106/234)

Zupa bagienna 170

rozgrzewkę proponuję kremową zupę z groszku zielonego i mozzarelli z ziołowymi grzankami. Składniki na 4-6 porcji: • 2 opakowania groszku mrożonego • 1 litr bulionu warzywnego • 2 kule mozzarelli po 150 g • 1 cebula dymka • sól, pieprz do smaku Grzanki ziołowe • 4-6 kromek chleba tostowego • 1 łyżeczka oregano • 1 łyżeczka bazylii • 1 łyżeczka tymianku(...)wymieszać z przyprawami. • Rozgrzać połowę masła na patelni, wrzucić połowę grzanek i podsmażyć. • Z drugą połową postąpić tak samo. • Groszek gotować w bulionie z dymką przez 10 minut. • Wrzucić mozzarellę pokrojoną na kawałki i zmiksować z groszkiem. • Przyprawić solą i pieprzem. • Podawać gęstą zupę krem z grzankami ziołowymi. Jeśli

To co kocham
Polędwica w winie z sosem porzeczkowo-malinowym 124

Składniki na marynatę: - sól - pieprz - słodka papryka - 2 łyżki oliwy - 2 łyżki wytrawnego wina - 1 łyżka słodkiego wina - świeży majeranek - bulion warzywny - 3/4 szklanki wina wytrawnego - 1/4 szklanki wina słodkiego Przygotowanie: 1 . Polędwicę wkładamy do pojemnika posypując solą, pieprzem i słodka papryka, następnie do środka wlewamy oliwę, wino wytrawne, słodkie i dodajemy również świeży majeranek. Tak przygotowaną polędwicę wstawiamy(...)minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. 2 . Rozgrzać olej, dodać posiekany ząbek czosnku i smażyć polędwice tak długo aż się zrumieni. 3.  Następnie zalać winem i bulionem, dusić tak długo aż polędwica nie będzie surowa. Składniki na sos: - maliny - czerwona porzeczka - czarna porzeczka - wino słodkie - miód Przygotowanie sosu: 1 . Wszystkie składniki łączymy razem, gotujemy na małym ogniu

Coś z niczego
Zupa meksykańska 221

wyraźniejszego smaku.   A jeżeli lubicie ostrzejsze potrawy można do niej dodać papryczkę jalapeno lub pieprz cayenne. I koniecznie pamiętajcie o posypaniu żółtym serem ;-)   Składniki: Ok. 3 litrów bulionu warzywnego ( najlepiej z kawałkami warzyw), 500- 600 g mielonego mięsa, ok. 12 średniej wielkości ziemniaków, 4 cebule, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 1 słoiczek koncentratu pomidorowego, 1 puszka czerwonej(...)papryki w proszku, 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, garść świeżej kolendry, olej/oliwa do smażenia   Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w   kostkę. Dodajemy do gotującego się bulionu. Mięso mielone podsmażamy, przyprawiamy ostrą i słodką papryką w proszku. Następnie przekładamy do bulionu i ziemniaków. Cebulę kroimy w pióra, podsmażamy na złoty kolor a następnie przekładamy do bulionu

Passion of Cooking
Żeberka duszone z warzywami 122

marchewki 1 por ( biała część ) kawałek selera 1 pietruszka 2-3 ogórki kiszone 1 liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego olej do smażenia 2 łyżki mąki 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Oprószamy solą i mąką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy mięso i przekładamy(...)talarki. Cebulę przekładamy do mięsa. Marchew, pietruszkę, seler obieramy, kroimy w słupki. Ogórki kroimy na plasterki. Warzywa przekładamy do mięsa, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Zalewamy bulionem. Danie dusimy pod przykryciem (na średnim ogniu) przez 40 min. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Kuskus z chorizo 154

średnie cebule 2 ząbki czosnku 3 kolorowe papryki (u mnie żółta, czerwona i zielona) puszka ciecierzycy (400g) 1 puszka krojonych pomidorów 400ml przecieru pomidorowego (pasaty) kubek kuskusu 300ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka słodkiej, ostrej i wędzonej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego szczypta płatków chili sól, pieprz Przygotowanie : Rozgrzać dużą, głęboką patelnię lub rondel. Chorizo pokroić w plasterki i przesmażyć(...)dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek i smażyć przez kilka minut aż ceula się zeszkli i zmięknie.  W międzyczasie przygotować kuskus - w głębokiej misce zalać go gorącym bulionem, przykryć talerzem i zostawić na 10 minut. Do przesmażonego chorizo dodać paprykę pokrojoną w paski i dusić aż zmięknie. Natępnie dodać pomidory i przecier pomidorowy, doprawić przyprawami oraz solą

Codzienne Gotowanie
Pikantna zupa marchewkowa z czerwoną soczewicą 100

marchewka z dodatkiem czerwonej  soczewicy stanowi fantastyczne połączenie. Polecam! Składniki : 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka przyprawy curry szczypta gałki muszkatołowej 1 kg marchewki litr bulionu warzywnego 80g czerwonej soczewicy 70ml mleka kokosowego 30ml śmietany sól i pieprz kolendra do przybrania (opcjonalnie) oliwa do smażenia Przygotowanie : W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną(...)curry i gałkę muszkatołową i smażyć przez około 10 minut, aż do czasu aż cenula zmięknie. Dodać pokrojoną z grubsza marchewkę, chwilę przesmażyć aż pokryje się przyprawami, następnie dodać bulion i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 20 minut lub aż marchewka będzie miękka. Zupę lekko przestudzić i dokładnie zmiksować. Postawić z powrotem na gazie, dodać soczewicę i gotować

Codzienne Gotowanie
mujaddara 186

jako lekkie danie. Składniki : 4 duże cebule 200g ryżu długoziarnistego lub basmanti 200g soczewicy 1/2 łyżeczki kuminu 12-15 ziaren ziela angielskiego sól i pieprz oliwa z oliwek 750ml bulionu warzywnego świeża kolendra Sposób przyrządzenia : cebulę obieramy, kroimy w piórka i dodajemy na rozgrzaną oliwę na patelni musimy ją skarmelizować, więc zostawiamy ją na dłuższy czas na niewielkim ogniu(...)połowę gotowej cebuli przesypujemy do rondla, dodajemy roztarty w moździerzu kumin oraz ziele angielskie i podsmażamy 1-2 minuty na większym ogniu, by poczuć intensywny zapach przypraw wlewamy gorący bulion, wsypujemy ryż oraz soczewicę, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień i gotujemy przez pół godziny co jakiś czas mieszając w tym czasie ryż i soczewica wchłoną cały płyn

zobacz ich smak
Chowder kukurydziany na mleku kokosowym 119

słoiczka z suszonymi pomidorami 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka papryki wędzonej szczypta płatków chili odrobina gałki muszkatołowej 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 l bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Kukurydzę umyj i obierz. Za pomocą noża wybierz ziarenka. (Najłatwiej jest postawić kukurydzę w pionie i ostrym nożem ciąć z góry na dół). Por pokrój(...)wlej olej, a następnie wrzuć wszystkie warzywa wraz z przyprawami - zielem angielskim, listkiem laurowym, płatkami chili i papryką. Smaż na małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając. Wlej bulion oraz mleko kokosowe. Gotuj przez kolejny kwadrans. Przypraw świeżo startą gałką, solą i pieprzem do smaku. Dodaj świeżo posiekany szczypiorek i podawaj z ulubionym pieczywem

Food Square
Kalarepa zapiekana 154

właśnie teraz jest najlepsza pora . Dzisiaj zrobiłam faszerowaną kalarepę mięsem mielonym. Składniki: 4 kalarepy 500 g mięsa mielonego 100 g żółtego sera 2 łyżki masła klarowanego 2 szklanki wywaru warzywnego 1 cebula 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku sól pieprz Wykonanie: Kalarepy obrać, zalać wodą i gotować około 10 minut. Wyciągnąć z wody i wydrążyć środki. Na patelni rozgrzać(...)podsmażyć wraz z cebulą do momentu , kiedy nie będzie już surowe. Doprawić solą , pieprzem, majerankiem i papryką. Napełniać kalarepy przygotowanym farszem mięsnym i układać w naczyniu żaroodpornym . Podlać bulionem warzywnym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut. (czas pieczenia zależy od wielkości kalarepy) Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i na koniec pieczenia

O kuchni z uczuciem
Tajska przyjemność. 157

więcej wielkość kciuka, 1 duża papryczka chilli - bez pestek, 2 łodygi trawy cytrynowej, 3 ząbki czosnku, garść świeżej kolendry, 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 0,8 litra bulionu warzywnego, puszka mleczka kokosowego, 400 g 200 g oczyszczonych krewetek, mała łyżeczka sosu rybnego, makaron ryżowy Imbir, chilli, trawę cytrynową, kolendrę i czosnek zmiksować - trawa cytrynowa musi być bardzo dokładnie(...)chilli. Dodać troszkę oleju, tak przygotowaną pastę wrzucić do rondla - lub garnka, czy woka. Smażyć kilka minut cały czas mieszając. Następnie dodać mieloną kolendrę, kurkumę - po chwili wlać bulion. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Dodajemy mleczko kokosowe, znowu doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, ponownie gotując przez kilka minut. Po upływie czasu do zupy wrzucamy krewetki, gotujemy

Plate of Joy
Wiosenne porządki i gotowane perły. Risotto. 178

pomysły - uprzedzam, nie będzie łatwo:) Powodzenia! Na Wasze odpowiedzi czekam do wtorku do godz. 24.00. RISOTTO DYNIOWE   /na 2 osoby/ 2 szalotki 200 g ryżu arborio 300 ml bulionu warzywnego  ok. 70 ml białego wina 1 łyżka masła kilka łyżek oliwy filiżanka pure z dyni sól, pieprz do smaku garść świeżo startego parmezanu  Szalotki obrać i drobno(...)szalotki i lekko podsmażyć, aż staną się szkliste. Wsypać ryż i cały czas mieszać. Trzeba pilnować, aby nie zaczął przywierać do dna. Kiedy ryż się zeszkli, wlać ok. 1/3 bulionu (oczywiście domowej roboty, nie z kostki!) i nadal mieszać. W momencie kiedy ryż wchłonie płyn, dolać kolejną porcję bulionu. Powtarzać tą czynność do momentu aż ryż ugotuje się al dente

KUCHARNIA
Piersi z kurczaka pieczone z warzywami 349

warzywa. Poniżej zapraszam po szczegóły. Przepis zmodyfikowałam, a pochodzi z gazetki Pieprz i sól (nr 10/2009). Składniki:1 duża pierś z kurczaka5-6 średnich ziemniaków1 cebula1 papryka2 marchewki50 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)2-3 łyżki oleju2 ząbki czosnkusłodka papryka w proszku (lub dowolna przyprawa do drobiu)sól, pieprztymianek (u mnie suszony)świeży rozmarynSposób przygotowania:1. Ziemniaki obrać i pokroić(...)Marchewki obrać, pokroić w plastry.3. Paprykę pokroić w paski.4. Cebulę pokroić w grubsze półtalarki.5. Piersi z kurczaka pokroić w grubą kostkę, posypać słodką papryką, solą i pieprzem.6. Bulion wymieszać ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku i olejem.7. Warzywa i mięso wymieszać ze sobą, dodać bulion, tymianek i świeży rozmaryn. Wyłożyć wszystko do dużego naczynia żaroodpornego lub na blachę i piec

Kuchnia domowa Ani
Confit z kaczki z soczewicą 127

Przepis z książki Jamie Oliver "Kulinarne wyprawy Jamiego"składniki2 marchewki, obrane i drobno pokrojone2 łodygi selera naciowego,obrane i pokrojone2 cebule obrane i pokrojone w kostkę

Stare Gary
Weekend u Mamy: Krem z dyni z prażonymi pestkami 173

moje obawy były całkowicie bezpodstawne. Wyszedł pyszny, wyrazisty i kremowy. Niebo w gębie! Składniki (6 porcji): 1 cebula 2 ząbki czosnku 2,5 kg dyni (średniej wielkości) 2 szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz dla smaku 1/2 łyżeczki kurkumy mielonej szczypta imbiru w proszku 2 łyżki oliwy z oliwek + do podania: gęsta kwaśna śmietana, nasiona dyni, koperekCZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINPOZIOM TRUDNOŚCI(...)czosnek siekamy w kostkę i wrzucamy do garnka. Smażymy do zeszklenia, uważając, żeby nie przypalić czosnku.2. Dynię obieramy, kroimy w kostkę, nasiona wyrzucamy. Wkładamy ją do garnka, wlewamy bulion, dodajemy sól, pieprz (większą szczyptę), kurkumę, imbir i cukier. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Zupę zdejmujemy z ognia, miksujemy na gładką masę i dodajemy kilka łyżek śmietany

My Culinary Art
RISOTTO ZE SZPINAKIEM. 216

Babci dostałam wielką siatę świeżego szpinaku. Musiałam go wykorzystać. RISOTTO ZE SZPINAKIEM /źródło: Pora coś zjeść; / 120 g ryżu arborio200 g świeżego szpinaku100 ml białego wina 500 ml bulionu warzywnego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól, pieprz 100 g sera gorgonzola kilka łyżek masła  Szpinak drobno szatkuję i wrzucam na rozgrzane masło  z rozdrobnionym czosnkiem(...)drobno kroję, wrzucam na rozgrzaną oliwę,  lekko szklę, dodaję ryż i wino. Gotuję kilka minut,  aż wino się zredukuje (nie będzie dużo płynu).  Wtedy dodaję stopniowo bulion, mieszam, ciągle gotuję.Kiedy ryż przestanie chłonąć bulion, do risotto dodaję ser,  kilka łyżek masła i szpinak. Mieszam, jeszcze kilka minut gotuję. Doprawiam solą i pieprzem.  SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Zupa krem z pora 199

każdą chorobą. Do tego duża zawartość żelaza da dodatkowego ,,kopniaka" naszemu organizmowi. Więcej informacji na temat zdrowotnych właściwości pora można przeczytać TUTAJ . Zupa krem z pora 1 litr domowego bulionu warzywnego 1 biała część pora 2-3 duże ziemniaki 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1 pierść z kurczaka 2 liście laurowe 2 ziela angielskie majeranek masło sól i pieprz(...)kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pora z resztą warzyw oraz liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Wszystkie składniki smażymy aż warzywa delikatnie zmiękną. Do gorącego bulionu wrzucamy podsmażone warzywa. Gdy składniki dobrze zmiękną miksujemy zupę za pomocą blendera - ja zrobiłam to tylko częściowo, nie chciałam uzyskać typowej zupy krem tylko delikatnie ją zagęścić. Do zmiksowanej zupy

sierotka maRysia w kuchni
Jesienny rondel z ciecierzycą i kurczakiem 141

Pożywne kociołki to idealny obiad na pochmurne, jesienne dni. Rozgrzewa, syci i jak smakuje! Mmmmiam! Składniki: 2 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka ciecierzycy 3 ziemniaki 2 białe cebule 2 pieczone udka z kurczaka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 marchewki 1 młoda cukinia sól i pieprz do smaku papryka słodka mielona do smaku olej do smażenia Wykonanie: Ciecierzycę namoczyć w wodzie(...)następnie ugotować na półmiękko z dodatkiem soli. W międzyczasie cebulę, marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce i podsmażyć na oleju z dodatkiem papryki mielonej. Warzywa włożyć do garnka, zalać bulionem, zagotować, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i ciecierzycę. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i gotować około 20 minut. Następnie włożyć upieczone udka z kurczaka i jeszcze chwilę podgotować

Tradycyjna Kuchnia
Kremowa zupa pomidorowa z tortellini 135

Czas gotowania 35 min Czas całkowity 45 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 35 min Czas całkowity 45 min Składniki 800 g pomidorków krojonych z puszki 150 ml bulionu warzywnego 100 ml słodkiej śmietanki * 30 g startego parmezanu 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka świeżej bazylii 1 płaska łyżeczka harrisy w proszku 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki(...)ricotta kilka listków świeżej bazylii Instrukcje Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę z czosnkiem i podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pomidory, bulion, parmezan, posiekaną bazylię, harrisę i cukier. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Pomidory w tym czasie się ugotują. Do zupy dodajemy śmietankę i blendujemy na gładki krem. Ponownie stawiamy

Wędrówki po kuchni
Krem z marchwi z gruszką i imbirem 110

przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 40 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 40 min Składniki 600 g marchwi 750 ml bulionu warzywnego 3 gruszki 1 szalotka 3 cm imbiru 1 mała papryczka chili 1 łyżeczka soku cytryny 1 łyżka masła 4 łyżki słodkiej śmietanki papryka słodka szczypta cukru pieprz biały sól(...)grubym dnem rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekaną szalotkę i smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy drobno posiekane chili, marchew i starty imbir. Smażymy na małym ogniu przez minutę, mieszając. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostkę gruszki i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Do zupy dodajemy śmietankę i blendujemy na gładki

Wędrówki po kuchni
Aromatyczna i sycąca zupa na ostro ! 112

cieciorki 1 duża marchewka 1 duża biała cebula papryczka chilli 3 ząbki czosnku 3 połówki papryk (żółta, czerwona, zielona) świeży imbir oliwa z oliwek szczypta cynamonu 1,5 litra bulionu warzywnego garść świeżego szpinaku 1 łyżeczka ziaren kolendry, suszonego cząbru sól, pieprz Kurczak 200 g piersi z kurczaka ząbek czosnku łyżeczka curry pół łyżeczki startego świeżego imbiru sól, pieprz Przygotowanie(...)rozgrzanego garnka wlać oliwę, podsmażamy około 60 sek przyprawy. Dorzucamy cebulę, czosnek, imbir, cilli. Smażymy około 2 minuty. Po tym czasie wrzucamy resztę warzyw.  Po paru minutach wlewamy bulion, gotujemy pod przykryciem około 25 min, w  tym czasie kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy oliwę, przyprawy i podsmażamy na małym ogniu.  Po tym czasie dodajemy odcedzoną cieciorkę

Bike By Life
Krem z cukinii z mozzarellą. 165

warta jest powtórzenia. Zachęcam Was do ugotowania tego kremu, bo jest naprawdę super. KREM Z CUKINII Z MOZZARELLĄ. Składniki na 4 porcje: 3 średnie cukinie 1 cebula 900 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 100 g mozzarelli 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny sól pieprz chili gałka muszkatołowa 1/2 pęczka bazylii Dodatkowo: listki bazylii 150 g mozzarelli(...)odciąć końcówki i pokroić na małe kawałki. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć. Dodać pokrojoną cukinię, wszystko smażyć 5 minut, co jakiś czas mieszając. Wlać bulion, przykryć i gotować 10 - 15 minut. Dodać pokrojoną mozzarellę i bazylię. Zmiksować blenderem, doprawić solą, pieprzem, chili, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Zupę udekorować listkami bazylii i pokrojoną mozzarellą

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Domowa zupa szczawiowa 193

jego smaku i jakości, choć wyglądał zachwycająco. Okazał się jednak smaczny i kwaśniutki jak trzeba. Dlatego dziś zupa szczawiowa. Szybka, lekka i taka polska, domowa. Pyszna. Składniki: 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki) 2 duże kartofle 1 nieduża cebula 1 pietruszka 2 małe marchewki  kawałek selera 3-5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu(...)ziołowy (trójkącik), ale niekoniecznie 1 duży pęczek szczawiu  szczypta vegety świeżo mielony czarny pieprz ok. 1/2 kubeczka creme fraîche po pół pęczka posiekanego koperku i szczypiorku Do gorącego bulionu wrzucam przyprawy i  pokrojone w średnią kostkę warzywa (cebulę drobno a marchewkę w talarki), doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień. Wsypuję łyżeczkę cukru, dodaję masło. Gotuję pod przykryciem

Kuchnia Prezydentowej
Zupa krem z kalafiora na mleku kokosowym z grzankami i rzeżuchą 214

W sklepach pojawil sie pierwszy wiosenny wysyp kalafiorow.Nie moglam sie oprzec,choc wiem ,ze zostal wychodowany w szklarni,albo tunelu foliowym.A niech tam...Powstal pyszny krem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pomidorowa na jesien 304

Ostatnio moj Maz troche mnie zaskoczyl stwierdzajac, ze cieszy sie z nadejscia jesieni. Bylam pewna, ze akurat co jak co, ale jesien nie nalezy do Jego

Przysmaki Karolki