rozgrzewkę proponuję kremową zupę z groszku zielonego i mozzarelli z ziołowymi grzankami. Składniki na 4-6 porcji: • 2 opakowania groszku mrożonego • 1 litr bulionu warzywnego • 2 kule mozzarelli po 150 g • 1 cebula dymka • sól, pieprz do smaku Grzanki ziołowe • 4-6 kromek chleba tostowego • 1 łyżeczka oregano • 1 łyżeczka bazylii • 1 łyżeczka tymianku(...)wymieszać z przyprawami. • Rozgrzać połowę masła na patelni, wrzucić połowę grzanek i podsmażyć. • Z drugą połową postąpić tak samo. • Groszek gotować w bulionie z dymką przez 10 minut. • Wrzucić mozzarellę pokrojoną na kawałki i zmiksować z groszkiem. • Przyprawić solą i pieprzem. • Podawać gęstą zupę krem z grzankami ziołowymi. Jeśli
To co kochamSkładniki na marynatę: - sól - pieprz - słodka papryka - 2 łyżki oliwy - 2 łyżki wytrawnego wina - 1 łyżka słodkiego wina - świeży majeranek - bulion warzywny - 3/4 szklanki wina wytrawnego - 1/4 szklanki wina słodkiego Przygotowanie: 1 . Polędwicę wkładamy do pojemnika posypując solą, pieprzem i słodka papryka, następnie do środka wlewamy oliwę, wino wytrawne, słodkie i dodajemy również świeży majeranek. Tak przygotowaną polędwicę wstawiamy(...)minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. 2 . Rozgrzać olej, dodać posiekany ząbek czosnku i smażyć polędwice tak długo aż się zrumieni. 3. Następnie zalać winem i bulionem, dusić tak długo aż polędwica nie będzie surowa. Składniki na sos: - maliny - czerwona porzeczka - czarna porzeczka - wino słodkie - miód Przygotowanie sosu: 1 . Wszystkie składniki łączymy razem, gotujemy na małym ogniu
Coś z niczegowyraźniejszego smaku. A jeżeli lubicie ostrzejsze potrawy można do niej dodać papryczkę jalapeno lub pieprz cayenne. I koniecznie pamiętajcie o posypaniu żółtym serem ;-) Składniki: Ok. 3 litrów bulionu warzywnego ( najlepiej z kawałkami warzyw), 500- 600 g mielonego mięsa, ok. 12 średniej wielkości ziemniaków, 4 cebule, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 1 słoiczek koncentratu pomidorowego, 1 puszka czerwonej(...)papryki w proszku, 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, garść świeżej kolendry, olej/oliwa do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do gotującego się bulionu. Mięso mielone podsmażamy, przyprawiamy ostrą i słodką papryką w proszku. Następnie przekładamy do bulionu i ziemniaków. Cebulę kroimy w pióra, podsmażamy na złoty kolor a następnie przekładamy do bulionu
Passion of Cookingmarchewki 1 por ( biała część ) kawałek selera 1 pietruszka 2-3 ogórki kiszone 1 liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego olej do smażenia 2 łyżki mąki 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Oprószamy solą i mąką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy mięso i przekładamy(...)talarki. Cebulę przekładamy do mięsa. Marchew, pietruszkę, seler obieramy, kroimy w słupki. Ogórki kroimy na plasterki. Warzywa przekładamy do mięsa, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Zalewamy bulionem. Danie dusimy pod przykryciem (na średnim ogniu) przez 40 min. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchenśrednie cebule 2 ząbki czosnku 3 kolorowe papryki (u mnie żółta, czerwona i zielona) puszka ciecierzycy (400g) 1 puszka krojonych pomidorów 400ml przecieru pomidorowego (pasaty) kubek kuskusu 300ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka słodkiej, ostrej i wędzonej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego szczypta płatków chili sól, pieprz Przygotowanie : Rozgrzać dużą, głęboką patelnię lub rondel. Chorizo pokroić w plasterki i przesmażyć(...)dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek i smażyć przez kilka minut aż ceula się zeszkli i zmięknie. W międzyczasie przygotować kuskus - w głębokiej misce zalać go gorącym bulionem, przykryć talerzem i zostawić na 10 minut. Do przesmażonego chorizo dodać paprykę pokrojoną w paski i dusić aż zmięknie. Natępnie dodać pomidory i przecier pomidorowy, doprawić przyprawami oraz solą
Codzienne Gotowaniemarchewka z dodatkiem czerwonej soczewicy stanowi fantastyczne połączenie. Polecam! Składniki : 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka przyprawy curry szczypta gałki muszkatołowej 1 kg marchewki litr bulionu warzywnego 80g czerwonej soczewicy 70ml mleka kokosowego 30ml śmietany sól i pieprz kolendra do przybrania (opcjonalnie) oliwa do smażenia Przygotowanie : W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną(...)curry i gałkę muszkatołową i smażyć przez około 10 minut, aż do czasu aż cenula zmięknie. Dodać pokrojoną z grubsza marchewkę, chwilę przesmażyć aż pokryje się przyprawami, następnie dodać bulion i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 20 minut lub aż marchewka będzie miękka. Zupę lekko przestudzić i dokładnie zmiksować. Postawić z powrotem na gazie, dodać soczewicę i gotować
Codzienne Gotowaniejako lekkie danie. Składniki : 4 duże cebule 200g ryżu długoziarnistego lub basmanti 200g soczewicy 1/2 łyżeczki kuminu 12-15 ziaren ziela angielskiego sól i pieprz oliwa z oliwek 750ml bulionu warzywnego świeża kolendra Sposób przyrządzenia : cebulę obieramy, kroimy w piórka i dodajemy na rozgrzaną oliwę na patelni musimy ją skarmelizować, więc zostawiamy ją na dłuższy czas na niewielkim ogniu(...)połowę gotowej cebuli przesypujemy do rondla, dodajemy roztarty w moździerzu kumin oraz ziele angielskie i podsmażamy 1-2 minuty na większym ogniu, by poczuć intensywny zapach przypraw wlewamy gorący bulion, wsypujemy ryż oraz soczewicę, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień i gotujemy przez pół godziny co jakiś czas mieszając w tym czasie ryż i soczewica wchłoną cały płyn
zobacz ich smaksłoiczka z suszonymi pomidorami 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka papryki wędzonej szczypta płatków chili odrobina gałki muszkatołowej 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 l bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Kukurydzę umyj i obierz. Za pomocą noża wybierz ziarenka. (Najłatwiej jest postawić kukurydzę w pionie i ostrym nożem ciąć z góry na dół). Por pokrój(...)wlej olej, a następnie wrzuć wszystkie warzywa wraz z przyprawami - zielem angielskim, listkiem laurowym, płatkami chili i papryką. Smaż na małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając. Wlej bulion oraz mleko kokosowe. Gotuj przez kolejny kwadrans. Przypraw świeżo startą gałką, solą i pieprzem do smaku. Dodaj świeżo posiekany szczypiorek i podawaj z ulubionym pieczywem
Food Squarewłaśnie teraz jest najlepsza pora . Dzisiaj zrobiłam faszerowaną kalarepę mięsem mielonym. Składniki: 4 kalarepy 500 g mięsa mielonego 100 g żółtego sera 2 łyżki masła klarowanego 2 szklanki wywaru warzywnego 1 cebula 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku sól pieprz Wykonanie: Kalarepy obrać, zalać wodą i gotować około 10 minut. Wyciągnąć z wody i wydrążyć środki. Na patelni rozgrzać(...)podsmażyć wraz z cebulą do momentu , kiedy nie będzie już surowe. Doprawić solą , pieprzem, majerankiem i papryką. Napełniać kalarepy przygotowanym farszem mięsnym i układać w naczyniu żaroodpornym . Podlać bulionem warzywnym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut. (czas pieczenia zależy od wielkości kalarepy) Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i na koniec pieczenia
O kuchni z uczuciemwięcej wielkość kciuka, 1 duża papryczka chilli - bez pestek, 2 łodygi trawy cytrynowej, 3 ząbki czosnku, garść świeżej kolendry, 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 0,8 litra bulionu warzywnego, puszka mleczka kokosowego, 400 g 200 g oczyszczonych krewetek, mała łyżeczka sosu rybnego, makaron ryżowy Imbir, chilli, trawę cytrynową, kolendrę i czosnek zmiksować - trawa cytrynowa musi być bardzo dokładnie(...)chilli. Dodać troszkę oleju, tak przygotowaną pastę wrzucić do rondla - lub garnka, czy woka. Smażyć kilka minut cały czas mieszając. Następnie dodać mieloną kolendrę, kurkumę - po chwili wlać bulion. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Dodajemy mleczko kokosowe, znowu doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, ponownie gotując przez kilka minut. Po upływie czasu do zupy wrzucamy krewetki, gotujemy
Plate of Joypomysły - uprzedzam, nie będzie łatwo:) Powodzenia! Na Wasze odpowiedzi czekam do wtorku do godz. 24.00. RISOTTO DYNIOWE /na 2 osoby/ 2 szalotki 200 g ryżu arborio 300 ml bulionu warzywnego ok. 70 ml białego wina 1 łyżka masła kilka łyżek oliwy filiżanka pure z dyni sól, pieprz do smaku garść świeżo startego parmezanu Szalotki obrać i drobno(...)szalotki i lekko podsmażyć, aż staną się szkliste. Wsypać ryż i cały czas mieszać. Trzeba pilnować, aby nie zaczął przywierać do dna. Kiedy ryż się zeszkli, wlać ok. 1/3 bulionu (oczywiście domowej roboty, nie z kostki!) i nadal mieszać. W momencie kiedy ryż wchłonie płyn, dolać kolejną porcję bulionu. Powtarzać tą czynność do momentu aż ryż ugotuje się al dente
KUCHARNIAwarzywa. Poniżej zapraszam po szczegóły. Przepis zmodyfikowałam, a pochodzi z gazetki Pieprz i sól (nr 10/2009). Składniki:1 duża pierś z kurczaka5-6 średnich ziemniaków1 cebula1 papryka2 marchewki50 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)2-3 łyżki oleju2 ząbki czosnkusłodka papryka w proszku (lub dowolna przyprawa do drobiu)sól, pieprztymianek (u mnie suszony)świeży rozmarynSposób przygotowania:1. Ziemniaki obrać i pokroić(...)Marchewki obrać, pokroić w plastry.3. Paprykę pokroić w paski.4. Cebulę pokroić w grubsze półtalarki.5. Piersi z kurczaka pokroić w grubą kostkę, posypać słodką papryką, solą i pieprzem.6. Bulion wymieszać ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku i olejem.7. Warzywa i mięso wymieszać ze sobą, dodać bulion, tymianek i świeży rozmaryn. Wyłożyć wszystko do dużego naczynia żaroodpornego lub na blachę i piec
Kuchnia domowa AniPrzepis z książki Jamie Oliver "Kulinarne wyprawy Jamiego"składniki2 marchewki, obrane i drobno pokrojone2 łodygi selera naciowego,obrane i pokrojone2 cebule obrane i pokrojone w kostkę
Stare Garymoje obawy były całkowicie bezpodstawne. Wyszedł pyszny, wyrazisty i kremowy. Niebo w gębie! Składniki (6 porcji): 1 cebula 2 ząbki czosnku 2,5 kg dyni (średniej wielkości) 2 szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz dla smaku 1/2 łyżeczki kurkumy mielonej szczypta imbiru w proszku 2 łyżki oliwy z oliwek + do podania: gęsta kwaśna śmietana, nasiona dyni, koperekCZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINPOZIOM TRUDNOŚCI(...)czosnek siekamy w kostkę i wrzucamy do garnka. Smażymy do zeszklenia, uważając, żeby nie przypalić czosnku.2. Dynię obieramy, kroimy w kostkę, nasiona wyrzucamy. Wkładamy ją do garnka, wlewamy bulion, dodajemy sól, pieprz (większą szczyptę), kurkumę, imbir i cukier. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Zupę zdejmujemy z ognia, miksujemy na gładką masę i dodajemy kilka łyżek śmietany
My Culinary ArtBabci dostałam wielką siatę świeżego szpinaku. Musiałam go wykorzystać. RISOTTO ZE SZPINAKIEM /źródło: Pora coś zjeść; / 120 g ryżu arborio200 g świeżego szpinaku100 ml białego wina 500 ml bulionu warzywnego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól, pieprz 100 g sera gorgonzola kilka łyżek masła Szpinak drobno szatkuję i wrzucam na rozgrzane masło z rozdrobnionym czosnkiem(...)drobno kroję, wrzucam na rozgrzaną oliwę, lekko szklę, dodaję ryż i wino. Gotuję kilka minut, aż wino się zredukuje (nie będzie dużo płynu). Wtedy dodaję stopniowo bulion, mieszam, ciągle gotuję.Kiedy ryż przestanie chłonąć bulion, do risotto dodaję ser, kilka łyżek masła i szpinak. Mieszam, jeszcze kilka minut gotuję. Doprawiam solą i pieprzem. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkikażdą chorobą. Do tego duża zawartość żelaza da dodatkowego ,,kopniaka" naszemu organizmowi. Więcej informacji na temat zdrowotnych właściwości pora można przeczytać TUTAJ . Zupa krem z pora 1 litr domowego bulionu warzywnego 1 biała część pora 2-3 duże ziemniaki 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1 pierść z kurczaka 2 liście laurowe 2 ziela angielskie majeranek masło sól i pieprz(...)kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pora z resztą warzyw oraz liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Wszystkie składniki smażymy aż warzywa delikatnie zmiękną. Do gorącego bulionu wrzucamy podsmażone warzywa. Gdy składniki dobrze zmiękną miksujemy zupę za pomocą blendera - ja zrobiłam to tylko częściowo, nie chciałam uzyskać typowej zupy krem tylko delikatnie ją zagęścić. Do zmiksowanej zupy
sierotka maRysia w kuchniPożywne kociołki to idealny obiad na pochmurne, jesienne dni. Rozgrzewa, syci i jak smakuje! Mmmmiam! Składniki: 2 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka ciecierzycy 3 ziemniaki 2 białe cebule 2 pieczone udka z kurczaka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 marchewki 1 młoda cukinia sól i pieprz do smaku papryka słodka mielona do smaku olej do smażenia Wykonanie: Ciecierzycę namoczyć w wodzie(...)następnie ugotować na półmiękko z dodatkiem soli. W międzyczasie cebulę, marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce i podsmażyć na oleju z dodatkiem papryki mielonej. Warzywa włożyć do garnka, zalać bulionem, zagotować, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i ciecierzycę. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i gotować około 20 minut. Następnie włożyć upieczone udka z kurczaka i jeszcze chwilę podgotować
Tradycyjna KuchniaCzas gotowania 35 min Czas całkowity 45 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 35 min Czas całkowity 45 min Składniki 800 g pomidorków krojonych z puszki 150 ml bulionu warzywnego 100 ml słodkiej śmietanki * 30 g startego parmezanu 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka świeżej bazylii 1 płaska łyżeczka harrisy w proszku 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki(...)ricotta kilka listków świeżej bazylii Instrukcje Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę z czosnkiem i podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pomidory, bulion, parmezan, posiekaną bazylię, harrisę i cukier. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Pomidory w tym czasie się ugotują. Do zupy dodajemy śmietankę i blendujemy na gładki krem. Ponownie stawiamy
Wędrówki po kuchniprzygotowania 10 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 40 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 40 min Składniki 600 g marchwi 750 ml bulionu warzywnego 3 gruszki 1 szalotka 3 cm imbiru 1 mała papryczka chili 1 łyżeczka soku cytryny 1 łyżka masła 4 łyżki słodkiej śmietanki papryka słodka szczypta cukru pieprz biały sól(...)grubym dnem rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekaną szalotkę i smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy drobno posiekane chili, marchew i starty imbir. Smażymy na małym ogniu przez minutę, mieszając. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostkę gruszki i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Do zupy dodajemy śmietankę i blendujemy na gładki
Wędrówki po kuchnicieciorki 1 duża marchewka 1 duża biała cebula papryczka chilli 3 ząbki czosnku 3 połówki papryk (żółta, czerwona, zielona) świeży imbir oliwa z oliwek szczypta cynamonu 1,5 litra bulionu warzywnego garść świeżego szpinaku 1 łyżeczka ziaren kolendry, suszonego cząbru sól, pieprz Kurczak 200 g piersi z kurczaka ząbek czosnku łyżeczka curry pół łyżeczki startego świeżego imbiru sól, pieprz Przygotowanie(...)rozgrzanego garnka wlać oliwę, podsmażamy około 60 sek przyprawy. Dorzucamy cebulę, czosnek, imbir, cilli. Smażymy około 2 minuty. Po tym czasie wrzucamy resztę warzyw. Po paru minutach wlewamy bulion, gotujemy pod przykryciem około 25 min, w tym czasie kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy oliwę, przyprawy i podsmażamy na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy odcedzoną cieciorkę
Bike By Lifewarta jest powtórzenia. Zachęcam Was do ugotowania tego kremu, bo jest naprawdę super. KREM Z CUKINII Z MOZZARELLĄ. Składniki na 4 porcje: 3 średnie cukinie 1 cebula 900 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 100 g mozzarelli 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny sól pieprz chili gałka muszkatołowa 1/2 pęczka bazylii Dodatkowo: listki bazylii 150 g mozzarelli(...)odciąć końcówki i pokroić na małe kawałki. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć. Dodać pokrojoną cukinię, wszystko smażyć 5 minut, co jakiś czas mieszając. Wlać bulion, przykryć i gotować 10 - 15 minut. Dodać pokrojoną mozzarellę i bazylię. Zmiksować blenderem, doprawić solą, pieprzem, chili, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Zupę udekorować listkami bazylii i pokrojoną mozzarellą
Zakątek rozkoszy kulinarnychjego smaku i jakości, choć wyglądał zachwycająco. Okazał się jednak smaczny i kwaśniutki jak trzeba. Dlatego dziś zupa szczawiowa. Szybka, lekka i taka polska, domowa. Pyszna. Składniki: 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki) 2 duże kartofle 1 nieduża cebula 1 pietruszka 2 małe marchewki kawałek selera 3-5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu(...)ziołowy (trójkącik), ale niekoniecznie 1 duży pęczek szczawiu szczypta vegety świeżo mielony czarny pieprz ok. 1/2 kubeczka creme fraîche po pół pęczka posiekanego koperku i szczypiorku Do gorącego bulionu wrzucam przyprawy i pokrojone w średnią kostkę warzywa (cebulę drobno a marchewkę w talarki), doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień. Wsypuję łyżeczkę cukru, dodaję masło. Gotuję pod przykryciem
Kuchnia PrezydentowejW sklepach pojawil sie pierwszy wiosenny wysyp kalafiorow.Nie moglam sie oprzec,choc wiem ,ze zostal wychodowany w szklarni,albo tunelu foliowym.A niech tam...Powstal pyszny krem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ostatnio moj Maz troche mnie zaskoczyl stwierdzajac, ze cieszy sie z nadejscia jesieni. Bylam pewna, ze akurat co jak co, ale jesien nie nalezy do Jego
Przysmaki Karolki