bulion warzywny - 3500 przepisów (strona:98/234)

Kurczak z groszkiem, pieczarkami i cydrem 144

Składniki filet z kurczaka 2-3 ząbki czosnku puszka groszku  pół butelki cydru kilka pieczarek 125 ml śmietanki 2-3 chochle bulionu warzywnego sól, pieprz, tymianek, estragon 1-2 łyżki oleju kokosowego Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka na mocno brązowy kolor(...)dwóch stron. Wlać cydr trzymać jeszcze chwilkę na ogniu i zdjąć mięso z patelni, a dodać pieczarki. Dusić ok 2-4 min wlać bulion i śmietankę. Trzymać na ogniu do zredukowania i zagęszczenia sosu.  W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem. Włożyć mięso do sosu i groszek.  Ziemniaki ugotować z 2 ząbkami czosnku. Tłuc z odrobiną masła

Gaździnka warzy
ZUPA KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW 186

szparagów, aby moc później udekorować nimi zupę. Polecam!  SKŁADNIKI: 1 pęczek białych szparagów 2 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 0,8 l bulionu (warzywnego lub drobiowego) 3/4 łyżeczki masła kilka łyżek śmietany kremówki odrobina tartej gałki muszkatołowej sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz WYKONANIE: Umyte i obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Umytym szparagom(...)później) , odłam zdrewniałe końce (pękną same w odpowiednim miejscu pod naciskiem palców) i obierz szparagi obieraczką do warzyw. Pokrój na 2-2,5 cm kawałki. W garnku podgrzej bulion. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec dodaj starty czosnek, ziemniaki i szparagi (bez główek) i podgrzej wszystko przez 3 minuty, często mieszając

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa krem z topinamburu z bobem 127

razem świetnie się komponuje. Polecam gorąco tę kompozycję. Składniki: 1 kg topinamburu 2 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku gałązka rozmarynu 1 łyżka oleju do smażenia 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1 szklanka mleka sól biały pieprz Do podania: ugotowany bób chipsy z topinamburu  (przepis) natka pietruszki olej z pestek dyni Przygotowanie: Topinambur i ziemniaki obieramy i kroimy(...)dnie garnka rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy gałązkę rozmarynu, posiekany czosnek oraz plastry topinamburu i ziemniaków. Smażymy przez chwilę, po czym zalewamy bulionem i gotujemy 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie wyjmujemy gałązkę rozmarynu i miksujemy zupę na gładki krem. Dolewamy mleko i przyprawiamy solą i białym pieprzem. Podajemy

Smakowity Blog Kulinarny
Green stately velvet 170

pyszny :) Składniki na 4 osoby oczywiście w zależności od natężenia głodu :) Składniki: 1 duży por 3 ziemniaki 1 laska wanili  1 litr bulionu warzywnego 1 szklanka mleka migdałowego szczypta zmielonej gałki muszkatołowej olej kokosowy sól czarny pieprz prażone płatki lub tarte migdały 2 łyżki stołowe startego parmezanu Na rozgrzany olej kokosowy wrzucić, oczyszczony(...)wanilii i dusić na małym "ogniu" ok 15 min. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę i dodać do porów. Kontynuować duszenie przez 5 minut. Dodać bulion oraz mleko i dusić przez następne 30 min. Wyłowić wanilię i zmiksować blenderem na krem.  Dla aksamitu smaku, przelać przez geste sitko. Doprawić pieprzem i solą. Podawać

Lajtkraft food intolerance
Krem Dyniowy z grzankami 96

coś dla miłośników pyszność i szybkiego gotowania :) Jest to moja lekko ulepszona - zmieniona wersja przepisu na krem mojej dobrej koleżanki Patrycji ( pozdrawiam:* ) Krem Dyniowy z grzankami Składniki: 1 litr bulionu warzywnego (może być  1 kostka drobiowa + 1 kostka warzywna + 1 litr wody) 1 kg dyni 3 marchewki - średniej wielkości 3 małe cebule 3 średniej wielkości ziemniaki 100 ml śmietany(...)oliwek  4 kromki starszego chleba ( ilość wedle uznania) Wykonanie: Wywar:  Jeżeli nie posiadamy wywaru możemy go zrobić gotując litr wody i wrzucając do niego jedną kostkę rosołową warzywną oraz jedna kostkę drobiową. Ziemniaki oraz marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się wywaru. W między czasie kiedy warzywa się gotują, kroimy na nieco większą kostkę dynię

W Moim Magicznym Domu
Zupa krem z pieczonej dyni 138

prażonymi pestkami dyni i pieczywem czosnkowym. Składniki: 2 kilogramy dyni 1 cebula 1 papryczka chilli kawałek świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 250 ml.śmietany 30 % masło 1 litr bulionu warzywnego mielone chilli sól Sposób przygotowania: Dynię dokładnie myjemy, nie obierając kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni(...)czosnek, papryczki, imbir drobno siekamy, w garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone warzywa, smażymy do momentu aż cebula się zeszkli. Dynię oddzielamy od skóry, rozdrobniona dodajemy do garnka, zalewamy bulionem, gotujemy na małym ogniu przez pół godziny. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, lekko studzimy, miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku, pestki dyni prażymy na suchej patelni, posypujemy zupę przed podaniem

Bajeczna Kuchnia
Aromatyczne risotto dyniowe z pieczonej i surowej dyni 184

które na pewno zasmakuje Wam i Waszym najbliższym. Idealne na jesienne obiadki w towarzystwie naszych bliskich, przepis na 3-4 porcje. Składniki: - 750ml bulionu (750ml wody + 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 250g puree z dyni - 200g ryżu Arborio - 150ml wytrawnego białego wina (można zamienić na wodę, aczkolwiek z winem smakuje lepiej) - 100g surowej dyni - 2 cebule - 1,5 łyżki oleju(...)gałki muszkatołowej - 1/3 łyżeczki chili - 1/3 łyżeczki imbiru - 1-2 łyżeczki suszonego tymianku - sól, pieprz *opcjonalnie: pestki dyni do posypania, parmezan lub wegański parmezan Potrzebujemy dwóch rondelków, jeden na bulion, drugi na risotto. Przygotowujemy bulion, zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu. Dynię myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Kroimy w kosteczkę. Cebulę również  kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany olej

Be Fit Be Strong
Zupa dyniowa z gruszką i gorgonzolą 130

próbujcie i delektujcie skarbami jesieni :) Składniki: 1/2 dyni hokkaido (u mnie wyszło 400 g) 1 duża, soczysta gruszka 1 cebula 2 ząbki czosnku mały kawałek pora 2,5 szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz, gałka muszkatołowa  kawałek gorgonzoli garść posiekanych orzechów włoskich. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Dynię i gruszkę obrać, wydrążyć i pokroić w niedużą kostkę. Por posiekać(...)rozgrzać 1-2 łyżki oleju i wrzucić cebulę. Chwilę podsmażyć i dodać czosnek. Smażyć, aż cebula nabierze złotego koloru. Następnie dodać dynię oraz pora i całość krótko podsmażyć. Dolać bulion i dołożyć gruszkę. Całość gotować aż wszystkie składniki zmiękną i zaczną się powoli rozpadać. Wówczas zupę zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pierzem oraz

My simple kitchen
krem z cukinii z prażonymi migdałami 183

krem z cukinii z prażonymi migdałami Gotowa zupa z cukinii Składniki Danie dla 4 osób 1-1,5 kg cukinii 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 g migdałów 100 ml słodkiej śmietany 30% 4 łyżki oliwy sól, pieprz, gałka muszkatołowa,  świeża bazylia sposób przygotowania Cebulę kroimy na plasterki i wrzucamy do garnka na rozgrzaną połowę(...)pozwalając cebuli się zeszklić. Cukinię kroimy w plastry grubości 1-1,5 cm, zostawiamy osiem plastrów, resztę wrzucamy do garnka z cebulą.  Całość dokładnie obsmażamy, a następnie dodajemy bulion i gotujemy około 7-10 minut, aż cukinia zmięknie (uwaga, żeby nie rozgotować). Garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy warzywa. Pozostałe plastry cukinii przesmażamy krótko z obu stron na pozostałej

Miód i pieprz
Karkówka na sposób chiński 145

sól pieprz Przygotowanie   Karkówkę umyłem , pokroiłem na paski (szerokości ok. 1 cm). Oprószyłem mąką , przysmażyłem na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek. Dodałem imbir i wegetę , wlałem połowę bulionu warzywnego oraz wódkę. Dusiłem pod przykryciem ok. 15 minut. Pory po oczyszczeniu pokroiłem w talarki. Paprykę również pokroiłem w paski. Pekinkę po umyciu i osuszeniu pokroiłem w paski szerokości(...)przygotowane warzywa usmażyłem na 2 łyżkach oliwy , ok. 10 minut. Dodałem je następnie do mięsa. Na pozostałym tłuszczu zeszkliłem zgnieciony czosnek , wlałem sos sojowy , ocet ryżowy , miód i resztę bulionu. Doprowadziłem do wrzenia, doprawiłem papryką, pieprzem a potem dodałem do mięsa. Podałem makaronem Chow Mein ( ugotowanym wg przepisu podanym na opakowaniu

R'n'G Kitchen
Chłodnik z botwinki 215

upalne dni z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i jajkiem sadzonym lub bardziej w wersji "fit" gotowanym!  SKŁADNIKI:  1 pęczek młodej botwinki lub 1 duży burak  500ml bulionu warzywnego lub wody 250-300 ml kefiru 1,5% 1 łyżka domu z cytryny  1 łyżeczka octu winnego 2 ogórki zielone gruntowe  6 rzodkiewek  Pęczek koperku(...)Pieprz  PRZYGOTOWANIE:  Buraki i botwinkę myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobna kostkę. Liście botwinki wg uznania mogą być lub nie. Następnie do gotującego się bulionu lub wody dodajemy botwinę z burakami, gotujemy 5-10 min i dodajemy ocet i sok z cytryny, gotujemy następne 5 min. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.  Ogórki, rzodkiewki, szczypiorek i koperek

Zainspiruj się kuchnią
Zupa pieczarkowa Prezydentowej 171

jadły zup, prosiły o dokładkę! :) Jeśli zrobicie sobie moją zupę lub macie swoje sposoby na dobrą pieczarkową, dajcie znać! :) Zupa pieczarkowa Prezydentowej Składniki: 300-400 g pieczarek 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 marchewka 1 pietruszka w korzeniu mały kawałek selera mały kawałek pora 1 nieduża cebula 1 listek laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu czarnego(...)masła 1 łyżeczka cukru 100 ml słodkiej śmietanki 1/2 łyżeczki suszonego estragonu (koniecznie!-to wspaniałe zioło do grzybów) nieco gęstej kwaśniej śmietany do smaku i dekoracji natka pietruszki 1. Bulion z zielem, listkiem laurowym i pieprzem doprowadzam do wrzenia, wrzucam pokrojone w drobną kostkę warzywa, cukier, łyżkę masła. Przykrywam, gotuję na niewielkim ogniu do miękkości. 2. Z umytych dokładnie pieczarek

Kuchnia Prezydentowej
Pora na zupę z pora 194

else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Dziś coś lekkiego, a zarazem sycącego :) Zupa krem z pora SKŁADNIKI: duży pory 1 cebula kilka ziemniaków bulion warzywny sól, pieprz Dodatki : , cebulka prażona pokruszony ser feta Pora oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, dokładnie opłukać, przekroić na plasterki. Ziemniaki i cebulę obrać(...)garnku roztopić masło, dodać pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewać na średnim ogniu kilka minut aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać. Zwiększyć ogień, wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut. Posolić, popieprzyć do smaku,  i zmiksować na gładki delikatny krem.  Posypać

MarciochaKucharzy
Kremowa zupa z zielonych szparagów 149

szparagi. Ja najczęściej wybieram opcję bez śmietanki, żeby było bardziej zielono. Składniki dla 4 osób: 2 pęczki zielonych szparagów (1 kg) 1 średnia cebula 1 łyżka masła 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 50 ml śmietanki 30% (opcjonalnie) 1 łyżka wytrawnego wermutu (opcjonalnie) tarty ser długodojrzewający np.Bursztn do posypania zupy sól i pieprz sok z cytryny Cebulę obrać, posiekać(...)roztopić masło, zeszklić cebulę. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Główki z kawałeczkiem łodygi odkroić, odłożyć na bok. Pozostałe łodygi pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do cebuli. Zalać 2 szklankami bulionu, doprowadzić do wrzenia, gotować 7-10 minut. Szparagi powinny zmięknąć, ale zachować ładny kolor. W tym czasie zagotować pozostały bulion. Zblanszować w nim główki szparagów 2-3 minuty (w zależności

Pełny talerz
Risotto z kalarepą, marchwią, groszkiem i cydrem 189

Głównymi składnikami w risotto, oprócz ryżu arborio są: kalarepka, groszek, marchew i cydr zamiast białego wina. Składniki: 2/3 szklanki ryżu do risotto 2 łyżki oleju lub oliwy 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki cydru 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 mała marchew 1 szalotka 1 niewielka kalarepa lub połówka dużej łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz, najlepiej cytrynowy W garnku(...)teflonowym dnem rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną szalotkę i dusić 2 minuty. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć ciągle mieszając. Wlać cydr i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion, dodać startą obrane i starte grubo marchew i kalarepę oraz groszek. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Przyprawić solą, pieprzem cytrynowym i dodać natkę

Czerwień i błękit
Zupa krem z cukinii, z bakłażanem i czarnym sezamem 153

Czy macie swoje ulubione letnie warzywo? Moim jest niewatpliwie cukinia.Bardzo minimalistyczna w smaku,a jakze pyszna.Nie moze sie znudzic, bo stwarza niezliczone mozliwosci jej przygotowania,laczy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z cukinii - najprostsza 175

Najsmaczniejsza zupa z cukinii,ktora towarzyszyla nam przez caly sezon wegetacyjny tego zdrowego warzywa,ostatnia w tym sezonie.Zbiory cukinii przez niesprzyjajaca pogode koncza sie w tym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami 429

Któż nie zna najbardziej klasycznych zup wigilijnych: grzybowej czy czerwonego barszczu ? Chyba wszyscy. U nas co rok na stole w czasie Świat gości zupa grzybowa oczywiście

Kulinarne przygody Gatity
Risotto z kasztanami 161

Kasztany jadalne są skarbem kulinarnym z bogatą historią. Ten szlachetny orzech pochodzi z Azji Mniejszej i ma za sobą długą historię, był znany już w epoce

Smakowity Blog Kulinarny
Mój pierwszy krem 187

Pomału wracam do starych nawyków żywieniowych. Po żurawinie wysypu nie było, to próbujemy dalej. A dalej taka zupa. I mój pierwszy krem. Plus bagietka

bastalena
Kartoffelsalat czyli sałatka ziemniaczana 408

Daria .Przepisów na takie niemieckie sałatki jest sporo..a ja skorzystałam z tego..i robiłam "na oko"..a przyprawy  do smaku..  ziemniaki ogórki kiszone cebula kostka bulionu warzywnego sól,pieprz do smaku  Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonym wrzątku ,aby były miękkie, ale nie rozgotowane .Ostudzić i obrać ze skórki ,następnie pokroić w kostkę(...)kostkę, a cebule drobno posiekać i dodać do ziemniaków. Wszystko wymieszać i lekko zakwasić wodą z ogórków, ale ostrożnie tak żeby nie było za bardzo słone. Dodać trochę ciepłego bulionu i zostawić na minimum 2 godziny , by składniki się przemacerowały

Moje domowe kucharzenie
Zupa grzybowa z łazankami 279

lesie. Podane z makaronem, pycha. Składniki: 300 g grzyby leśne (borowiki i maślaki) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 3 ziemniaki 1 mała cebula 1, 5 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka masła 100 ml śmietany 18 % sól, pieprz do smaku mąka do zagęszczenia 100 g makaronu łazanki natka pietruszki Przygotowanie: Grzyby oczyścić(...)woda i gotować około 5 min. Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę oczyścić i pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło dodać pokrojone warzywa. Mieszać aż warzywa się zeszklą. Wlać bulion dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości. Wlać wodę z podgotowanymi grzybami doprowadzić do wrzenia. Do śmietany wlać dwie łyżki gorącej zupy, wymieszać wlać do zupy. Zagęścić mąką

Ala piecze i gotuje
Marchewkowa z żurawiną 176

suszonej żurawiny 40 dag marchewki 1 korzeń pietruszki 1 cebula 15 dag ziemniaków  (3 nieduże) ok 3 łyżek masła 1 łyżeczka curry 0.5 łyżeczki kurkumy 3/4 litra bulionu warzywnego 10 dag śmietany - kwaśnej sól, pieprz, cukier do doprawienia posiekany szczypiorek + troszkę żurawiny do dekoracji Przygotowanie :Marchew, pietruszkę, ziemniaki kroję w kawałki, cebulę siekam w drobną kosteczkę, żurawinę siekam

Mechanik w kuchni
Zupa kokosowa z czerwonej soczewicy 165

łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonej kolendry szczypta płatków chili (do smaku) 1 kubek czerwonej soczewicy puszka mleka kokosowego (400ml) 500ml bulionu warzywnego lub wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego sok z limonki (do smaku) sól, pieprz Przygotowanie:  W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę i czosnek.  Dodać imbir(...)Dodać przyprawy - słodką i ostrą paprykę, kmin i kolendrę, wymieszać i chwilę smażyć, aż cebula pokryje się przyprawami, a te zaczną pachnieć.  Wsypać soczewice, zalać mlekiem kokosowym i bulionem (wodą), przykryć i zagotować.  Zmniejszyć gaz i powoli gotować do czasu aż soczewica będzie miękka 15-20 minut.  Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z limonki. Jeżeli lubicie

Codzienne Gotowanie
Zupa marokańska 153

przyprawy - ostra papryka, kumin, pieprz. Polecamy przygotować podwójną porcję, bo jest naprawdę przepyszna.   Czego potrzebujemy? 1 duża cebula 4-5 średnich marchewek szklanka czerwonej soczewicy  1 litr bulionu warzywnego lub wody łyżka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu) 2 garści szpinaku kumin (kmin rzymski) ostra papryka w proszku szczypta wędzonej papryki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: W garnku rozpuszczamy(...)kostkę i wrzucamy do garnka. Podsmażamy na małym ogniu.  W międzyczasie obieramy marchewki i kroimy je na talarki. Następnie dorzucamy do garnka. Dodajemy soczewicę (nieugotowaną) i wszystko zalewamy bulionem. Gotujemy do momentu, aż marchewka zmięknie.  Po ugotowaniu blendujemy wszystko do uzyskania kremowej konsystencji, możemy odjąć wcześniej łyżkę warzyw, jeśli nie lubimy całkowicie kremowych zup i na koniec dodać

two broke sisters
ZUPA Z SOCZEWICY I SERA 115

liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku do smaku szczypta imbiru, kminku i kolędy do smaku 2 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego  150 g kabanosów 100 g serka gouda ( w kostce ) pęczek natki pietruszki(...)Przekładamy wszystko do garnka o grubym dnie, dodajemy masło i chwilkę prużymy, ciągle mieszając. Kolendrę i kminek ucieramy w moździerzu, czosnek przeciskamy przez praskę. Do jarzyn dodajemy soczewicę, wlewamy bulion, pokrojone kabanosy, dodajemy liść, ziele i pieprz. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie zupę doprawiamy do smaku. czosnkiem, solą, kminem, kolendrą i pieprzem.  Kiedy już znacznie

Kulinarne Fantazje Marioli
Pulpety wieprzowe z marchewką w sosie śmietanowo-koperkowym 147

większa cebula 2 łyżki startej na drobnych oczkach marchewki 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek pęczek świeżego kopru 200 g śmietany 18% pół szklanki bulionu warzywnego (możecie go szybko zrobić rozpuszczając pół łyżki vegety natur w połowie szklanki gorącej wody) olej rzepakowy Wykonanie: Koperek drobno posiekaj. Mięso połącz z drobno posiekaną cebulką, marchewką, 2 łyżkami koperku(...)rozgniecionym w prasce czosnkiem. Przypraw do smaku, utwórz kuleczki. Smaż na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju. Ułóż do mniejszego garnka: polej sosem: połącz śmietanę z bulionem, posyp koprem. Wszystko razem wymieszaj, duś do 10 minut razem, tak by smaki się połączyły

Zasmakuj Kuchni
Pulpety gryczane z kurkami 149

pomidorowego lub domowego ketchupu 0/5 łyżeczki wędzonej pikantnej papryki sól i pieprz do smaku sos: 250 g obranych i pokrojonych kurek szalotka łyżka oleju z suszonych pomidorów 100 ml bulionu warzywnego 80 g gorgonzoli 5-6 plasterków suszonych pomidorów z oleju sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki na pulpety przekładamy do misy robota i miksujemy na w miarę gładką(...)układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Szalotkę kroimy w piórka i podsmażamy ją na oleju z pomidorów. Dodajemy kurki, zalewamy bulionem i dusimy do miękkości. Dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz ser. Jeszcze chwilę dusimy i doprawiamy. Podajemy z upieczonymi pulpetami. Smacznego :)   Artykuł Pulpety gryczane z kurkami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Krem z selera z kokosem i chili 108

niej mleko kokosowe i limonkę, natomiast czynnikiem rozgrzewającym jest papryczka chili i imbir. Zupa jest przepyszna, pięknie pachnie i oczywiście mocno "grzeje". Polecam! Składniki : 1kg korzenia selera 1,5l bulionu warzywnego sok z połowy limonki 2,5cm świeżego imbiru 1 łyżeczka świeżego tymianku 1 zielone chili świeża kolendra 400ml mleczka kokosowego 2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie : W garnku rozgrzej(...)pokrojonego w kostkę i smaż go przez około 10 minut, następnie dodaj imbir starty na tarce o małych oczkach, tymianek, chili, posiekane łodyżki kolendry, sok z limonki, całość zalej bulionem. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na niewielkim ogniu przez około 30 minut lub do czasu aż seler będzie miękki. Wlej mleko kokosowe i wszystko dokładnie zmiksuj. Dopraw do smaku solą

Codzienne Gotowanie
Zupa krem z cukinii 136

Atrakcyjna zupa, prosta i smaczna, żniwa cukiniowe trwają, nie bez przyczyny właśnie proponujemy ją teraz, można pokusić się o grzanki i będzie jeszcze pożywniejsz a Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 3 średnie cukinie 2 duże ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 serek topiony śmietankowy 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy kilka listków świeżej bazylii szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz(...)Cukinie myjemy, kroimy w grubszą kostkę. Ziemniaki, cebulę obieramy, również kroimy. Przygotowane warzywa przekładamy do rondla z rozgrzaną oliwą oraz roztopionym masłem. Smażymy warzywa ok 10 minut, następnie zalewamy bulionem, dodajemy serek topiony gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę miksujemy blenderem na krem, dodajemy posiekaną bazylie, gałkę muszkatołową, przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym

kgwjanczewo
Klopsiki w sosie curry 111

Składniki: 50 dag mięsa mielonego, 2 duże cebule, 1 por, garść rodzynek, 1 jajko, 1 bułka, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 0,5 l. bulionu warzywnego, 2 łyżki curry,  łyżka mąki do zagęszczenia sosu, tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania :  Do mięsa dodajemy namoczoną w wodzie bułkę, jajko, sól i pieprz. Wszystko zagniatamy. Formujemy małe kotleciki i smażymy(...)Przekładamy je do garnka. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy aż zmięknie i również dodajemy do mięsa. Por kroimy w półtalarki, podsmażamy na patelni, dodajemy do reszty składników. Całość zalewamy bulionem, dodajemy curry, rodzynki i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jak sos jest za rzadki zagęszczamy łyżką mąki

Pobite gary Barbary
letnia botwinka 106

chłodnik, pasuje aby ją podać w upalny dzień. Składniki Przepis na cztery osoby     3 młode buraki 1 łyżeczka cukru Duży pęk  botwiny 1,5 litra bulionu  warzywnego lub drobiowego 4-5 młodych ziemniaków 4 jajka natka pietruszki  szczypior sól pieprz Szczypta kwasku cytrynowego Sposób przygotowania Myjemy buraki i nie obierając ich gotujemy w garnku(...)Buraki wyjmujemy z garnka, studzimy obieramy i kroimy na cienkie talarki. Myjemy pęk botwiny i w całości dość grubo siekamy.  Do garnka wkładamy pokrojone buraki z botwiną, zalewamy bulionem, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy 7-10 minut. W międzyczasie w oddzielnych garnkach gotujemy ziemniaki i jajka. Ugotowana zupę rozlewamy na talerze dodając do każdej porcji ugotowanego ziemniaka

Miód i pieprz
Kremowa zupa z brukselki i zielonej papryki 162

apetytem. Składniki: 200 g świeżej brukselki lub woreczek mrożonej 1 zielona papryka 1 mały seler 1 pietruszka 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżka masła ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka mieszanki suszonych włoskich ziół (do pizzy) 1 łyżka majeranku (świeży lub suszony) 1 łyżeczka mielonego kminku po 1/2 pęczka natki pietruszki(...)lubczyku sól i pieprz Brukselkę, paprykę, pietruszkę, selera i pora umyć. Czosnek obrać. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Dodać umytą natkę pietruszki, lubczyk ( z łodyżkami) oraz koperek i gotować jeszcze kilka minut. Następnie zmiksować zupę na gładki krem. Dodać suszone zioła, masło

Czerwień i błękit
Botwinka wiosenna 110

Botwinka wiosenna Składniki Przepis na cztery osoby     3 młode buraki 1 łyżeczka cukru Duży pęk  botwiny 1,5 litra bulionu  warzywnego lub drobiowego 4-5 młodych ziemniaków 4 jajka natka pietruszki  szczypior sól pieprz Szczypta kwasku cytrynowego Sposób przygotowania Myjemy buraki i nie obierając ich gotujemy w garnku na półmiękko. Dodajemy cukier i kwasek cytrynowy(...)Buraki wyjmujemy z garnka, studzimy obieramy i kroimy na cienkie talarki. Myjemy pęk botwiny i w całości dość grubo siekamy.  Do garnka wkładamy pokrojone buraki z botwiną, zalewamy bulionem, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy 7-10 minut. W międzyczasie w oddzielnych garnkach gotujemy ziemniaki i jajka. Ugotowana zupę rozlewamy na talerze dodając do każdej porcji ugotowanego ziemniaka

Miód i pieprz
Ziemniaki pieczone w bulionie z wędzoną papryką 156

Polecam! Składniki: 500-600 g młodych małych ziemniaczków (lub więcej wg preferencji) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 szklanka bulionu warzywnego natka pietruszki Ziemniaki umyć pod bieżącą wodą, w razie potrzeby użyć szczoteczki do ich oczyszczenia. Przekroić na pół. Cebulę pokroić na plasterki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę wraz(...)małego i dusić cebulę przez 10 minut. Zwiększyć ogień do średniego. Dodać paprykę wędzoną, posiekany na plasterki czosnek oraz ziemniaki. Smażyć 10 minut. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem. Przykryć i piec w 180 stopniach przez 10 minut. Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze około 20 minut, aż ziemniaki uzyskają pożądaną miękkość. Posypać ziemniaki natką pietruszki. Smacznego! Inspiracja

Moja Galeria Smaku
Pieczeń z łopatki z morelami 158

moreli 6-8 goździków 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1+1  łyżka musztardy 2 łyżki miodu 1 łyżka drobno posiekanego imbiru pieprz, sól 200 ml białego wina 200 ml bulionu warzywnego Wykonanie: mięso umyć, osuszyć, skórę naciąć w kratkę. Natrzeć solą, pieprzem, musztardą, naszpikować goździkami. Ułożyć w naczyniu, przykryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki do marynowania(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 250`C, piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200`C . Wymieszać miód, musztardę, imbir i cynamon. Połowę mieszaniny odłożyć, resztę wymieszć z bulionem i winem i połową płynu podlać mięso. Po godzinie mięso odwrócić skórką na wierzch, dodać umyte morele i podlać resztą bulionu z winem i przyprawami. Mięso piec jeszcze godzinę, podlewając

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krem z kalafiora z chrupiącymi grzankami i oliwą truflową 148

małe cebule lub 1 duża 25 g masła 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy 400 ml mleka 100 ml śmietanki 30% lub 36% 1,2 l domowego bulionu warzywnego lub drobiowego sól, świeżo mielony pieprz oliwa truflowa (opcjonalnie do wykończenia dania) 2 kromki czerstwego pieczywa + łyżka oleju rzepakowego   Przygotowanie: Kalafior podzielić na różyczki. Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę(...)pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło wraz z olejem. Wrzucić warzywa. Wymieszać. Przykryć i dusić na małym ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać mleko. Gotować bez przykrycia przez 15 minut. Gdy warzywa będę miękkie, wlać śmietanę i zdjąć z ognia. Zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem

Moja Delicja
Sos korzenny, Heniek 153

jaglanej. Może komuś się przyda za rok :). Składniki: kilka łyżek masła 1 pietruszka 1 marchew 1 cebula 1 mały por 1 mały seler ½ kromki chleba na zakwasie 1 filiżanka bulionu warzywnego (woda+kostka) kilka kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe kilka goździków kilka łyżek wina czerwonego (lub więcej) 1 łyżka startej skórki z cytryny sól, pieprz sok z cytryny(...)rodzynek Pokrój pora w plasterki. Pozostałe warzywa drobno posiekaj (np. blenderem) i/lub zetrzyj na tarce. Rozgrzej masło na dużej i szerokiej patelni, wrzuć warzywa i chwilę podsmaż. Następnie zalej bulionem, dodaj chleb, ziele angielskie, liście laurowe, goździki, wino, skórkę z cytryny i duś do miękkości. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. (Jeśli potrzeba, dodaj wody). Gdy warzywa

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa cebulowa z grzankami i serem 226

zupa cebulowa z serem i grzankami ziołowo-czosnkowymi - polecam gorąco :) Szczególnie, gdy  paskudna pogoda za oknem ... SKŁADNIKI 4 duże cebule 3 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz 6 kromek chleba tostowego czosnek granulowany ulubione zioła - majeranek i tymianek lub oregano i  bazylia, albo zioła prowansalskie 100g startego sera żółtego  PRZYGOTOWANIE(...)krążki. Podsmażamy na średnim ogniu przez kwadrans. Pilnujemy , by cebula pozostała jasnożółta. Oprószamy mąką i mieszamy przez 2-3 minuty na małym ogniu . Cebulę przekładamy do garnka z bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez 20 minut na małym ogniu. Kromki chleba tostowego kroimy w małą kostkę i przekładamy na patelnię, na której smażyliśmy cebulę

Moje Kuchenne Rewelacje
Krem marchwiowo - pomarańczowy z imbirem i cynamonem 153

sokach, pomyślałam więc, że może warto spróbować. I tak oto powstała moja, nieco zmodyfikowana wersja kremu marchewkowego.Potrzebne nam:- 3 duże marchewki- spora pomarańcza- pół cebuli- 2,5 szklanki bulionu warzywnego- pół łyżeczka mielonego imbiru- pół łyżeczki cynamonu- łyżka masła - sól i pieprzPrzygotowanie: Marchewki obieramy i kroimy w pół-talarki lub sporą kostkę. Pomarańczę myjemy i odcinamy skórkę. Następnie pomarańczę(...)kostkę. Cebulę kroimy w sporą kostkę i podsmażamy w garnku na maśle. Po chwili dodajemy marchewkę i pomarańczę. Doprawiamy imbirem i smażymy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy bulion i przyprawy i gotujemy około 20 minut, do zmięknięcia marchewki. Zupę blendujemy na gładką masę

W poszukiwaniu inspiracji
Risotto z kurkami 154

Durszlaku oczywiście i musiałam zrobić. Wersja uproszczona - bez wina. Jest pyszne! [Przepis stąd.] Składniki: 250 g kurek 6 łyżek masła 1 średnia cebula 200 g ryżu arborio 1 l bulionu warzywnego natka pietruszki sól, pieprz Wykonanie: 1. Kurki oczyszczamy i kroimy. 2. Na patelni roztapiamy 3 łyżki masła, podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli - dodajemy kurki(...)kurki puszczą sok, i lekko odparują. 3. Do kurek dodajemy ryż - podsmażamy go przez kilka minut, aż ziarenka staną się w większości przeźroczyste. 4. Do ryżu wlewamy łyżkę bulionu, czekamy aż ryż w całości ją wchłonie, wówczas dodajemy następną. Czynność powtarzamy do wyczerpania bulionu, jednocześnie sprawdzając co jakiś czas miękkość risotto. 5. Kiedy uznamy, że ryż jest idealny, a risotto

Pasja Smaku