zmieni kolor. Nie pozwalamy mu puścić wody. Przekładamy do ponownie do miski i odstawiamy na bok. Sos śmietanowo-pieczarkowy: 1 cebula 500 g pieczarek 2 łyżki masła 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego 400 ml śmietany kremówki (30 %) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka cukru szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz 1-2 łyżki mąki(...)cebula będzie już miękka dodajemy do niej pieczarki. Całość lekko solimy, by pieczarki puściły wodę. Smażymy do momentu odparowania całego płynu. Po tym czasie na patelnię wlewamy szklankę buliony i zagotowujemy całość. Następnie wlewamy całą śmietankę, mieszamy i zagotowujemy sos. Dodajemy paprykę, cukier, gałkę muszkatołową, pietruszkę oraz sól i pieprz. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 minut
Cooking Monsterporcje: 1 mała młoda kapusta 1 średnia cebula 1 żabek czosnku (zmiażdżony) 1 łyżka oliwy lub oleju do podsmażenia kilka gałązek koperku 1 marchewka 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego 200 ml gęstej śmietany 12% 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku Wykonanie: Cebulę obrać. przekroić na pół, a każdą połówkę przekroić(...)kawałki cebulę, przemieszać i lekko przeszklić aby nabrała lekko bursztynowego koloru. Dodać czosnek i kapustę, przemieszać i podduszać chwilę od czasu czasu ponownie mieszając. Po kilku minutach dolać bulion i dusić na średnim ogniu do czasu aż kapusta zmięknie, ale nie rozgotuje się. Powinna pozostać wciąż jędrna, ...zupełni nie tak jak na bigos. Pod sam koniec dopiero dodać startą
Sztuka gotowania w/g Samiryrozmywa się, wręcz przeciwnie, wyostrza. Składniki 1 średniej wielkości młoda kapusta 200 g ryżu 500 g mielonej karkówki 1 duża cebula 4 łyżki oleju 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Z kapusty usuwamy uszkodzone liście. Nie wyrzucamy, myjemy i odkładamy. Następnie wycinamy głąb i lekko sparzamy we wrzątku(...)wielkości oczkach, mieszamy z ryżem i cebulą. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem. Na każdy liść układamy farsz. Zawijamy gołąbki. Brytfankę wyściełamy uszkodzonymi liśćmi, na nich układamy gołąbki i zalewamy bulionem. Całość zakrywamy uszkodzonymi liśćmi i pieczemy 40 min w temperaturze 180°C. Podajemy z ulubionym sosem. U nas pomidorowy z przepisu Mamy. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchenząbki czosnku, rozgniecione 400 g kalafiora podzielonego na różyczki 500 g dyni, obranej, bez pestek, grubo pokrojonej 400 ml (puszka) mleka kokosowego 500 ml bulionu warzywnego lub wywaru z kurczaka Sól i pieprz do smaku do podania pestki dyni, grzanki, kolendra, płatki ostrej papryki - dowolnie przygotowanie Warzywa naszykować zgodnie z opisem - cebulę pokroić w kostkę, kalafior(...)kurkumę. Dusić na małym ogniu aż cebula i czosnek zmiękną ( bez zrumieniania). Dodać dynię, kalafior i mieszać przez chwilę, podgrzewając. Dodać mleko kokosowe, dokładnie wymieszać, następnie dodać bulion, doprowadzić do wrzenia, przykryć. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez ok 15 minut, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dodać więcej bulionu. Zupę lekko przestudzić, a następnie
Stare Garycebula – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * małe jajko – 1 szt * posiekana natka pietruszki – 2 łyżki * papryka ostra – 1 łyżeczka * mąka pszenna – 1 łyżka * bulion warzywny – ok. 150 ml * oliwa z oliwek -2 łyżki * sól , pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Groszek gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Posiekaną cebulę, czosnek, mielone(...)rozgrzanej oliwie ( smażymy na małym ogniu, żeby nie były suche i surowe w środku ). Przekładamy w ciepłe miejsce, a na sos powstały na patelni wsypujemy łyżkę mąki i zalewamy bulionem – mieszamy tworząc zasmażkę. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy ugotowany groszek. Podajemy gorące z usmażonymi pulpecikami i posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Ostra na Słodkosię, ale delikatnie słodkie i bardzo, bardzo soczyste, a przy tym p roste do zrobienia i naprawdę bardzo smaczne. To już wiesz co jutro zrobić na obiad?! :))) 4 porcje: * bulion warzywny- około 1 litra (rosół lub woda z suszonymi przyprawami) * pomidory- 250 g * makaron- 250 g * pierś z kurczaka- 1 duża * mozzarella- 170 g (+ 30 g do posypania wierzchu) * czosnek(...)kurczaka pokroić w drobną kostkę, zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem pieprzu oraz słodkiej papryki, odstawić na 30 minut, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju ryżowym. W międzyczasie, w bulionie ugotować makaron (koniecznie al dente!), odcedzić (1/2 szklanki zostawić) i póki gorący wymieszać z drobno pokrojoną/startą mozzarellą, mięsem, pozostałym wywarem z gotowania makaronu, sprasowanym czosnkiem, posiekaną bazylią, solą
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: Farsz 1,5 kg ugotowanego mięsa (np. łopatka wieprzowa) 1,5 kg kapusty kiszonej 2 cebule olej do smażenia cebuli około 200 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Naleśniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki wody lekko gazowanej 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki oleju sól Panierka: jajko mleko bułka tarta olej do smażenia Sposób wykonania: Mięso mielimy. Kapustę(...)Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. wystudzoną kapustę dokładnie odsączamy z soku i drobno szatkujemy. Cebulę, mięso i kapustę łączymy ze sobą w garnku i podlewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i powoli podgrzewamy mieszając aby składniki farszu dobrze się wymieszały. Do wysokiej miski wsypujemy mąkę i dodajemy pozostałe składniki ciasta naleśnikowego. Wszystko razem miksujemy. Smażymy naleśniki
Qchnia po prostuChoć lasagne to danie kaloryczne i przygotowanie jej zajmuje trochę czasu to od czasu do czasu trzeba ją zrobić. W tym daniu dobre jest to, że
Ewa w kuchniDzisiaj danie dla miłośników owoców morza i kuchni włoskiej. Małże (mule, omułki) wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu, najważniejsze to ich nie przegotować, bo zrobią
Oryginalny smaktopionym Przygotuj nóż i deskę do krojenia, garnek, patelnię, łopatkę do mieszania, łyżkę, szklankę. Przygotuj składniki: 3 średnie pory, 2 cebule, 300 g serka topionego śmietankowego, 4 szklanki wody, warzywną kostkę bulionową, sól, biały pieprz, gałkę muszkatołową, 2 łyżki masła. Cebulę obierz z łupinek i pokrój w drobną kostkę. Pory oczyść, lekko natnij wzdłuż, dokładnie umyj pod bieżącą wodą(...)gotuj do momentu rozpuszczenia się kotki. Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż na nim pokrojone cebule i pory. Mieszaj je często, aby się nie przypaliły. Podsmażone warzywa przełóż do wrzącego bulionu warzywnego. Całość gotuj przez około 10 minut. Dołóż serek topiony i mieszaj, dopóki serek się całkowicie nie rozpuści. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową
blog.moje-pasje.infomarchewki 1 mały ziemniak 1 duża cebula mały kawałek selera (30 g) mała pietruszka (30 g) biała część niewielkiego pora 4 ząbki czosnku 500 ml - 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 1/4 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka sosu sojowego sól i pieprz do smaku 8 listków bazylii 50 g ziaren słonecznika (u mnie Skworcu(...)Warzywa odgarniamy na bok i bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość podsmażamy jeszcze 3 minuty. Warzywa przekładamy do garnka, dolewamy 500 ml - 600 ml bulionu, dodajemy kminek, sos sojowy oraz sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy 40 minut. Dodajemy posiekane liście bazylii i zupę gotujemy jeszcze 3 minuty. Zupę miksujemy blenderem, jeśli zachodzi potrzeba
Smak mojego domupieczarek. Przygotowanie zupy to około pół godzinki. Więc to też coś dla zapracowanych i narzekających na brak czasu. Zupa jest rozgrzewająca i sycąca. Składniki: około 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego 2 pory 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 150 g Szynka Polska Hańderek 100 g pieczarek 100 g serka topionego 2 łyżki jogurtu(...)podsmażyć na pól łyżce masła klarowanego. Szynkę pokroić w słupki. Rozgrzać w garnku 1,5 łyżki masła klarowanego dodać por, czosnek cebulę i podsmażać około 10 minut. Zalać bulionem dodać pokrojony w mniejszą kostkę serek topiony i gotować do miękkości. Pod koniec dodać podsmażone pieczarki, szynkę i ponownie zagotować. Do jogurtu wlać 2-3 łyżki płynu z zupy, rozmieszać
Ala piecze i gotujemąki i bułki tartej do panierowania ryby sok z cytryny sól i pieprz olej lub masło klarowane do smażenia Sos szary: 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 szkl. bulionu warzywnego 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina 1,5 łyżki miodu sok z 1 małej cytryny 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki płatków migdałowych 3 łyżki rodzynek sól(...)Smażyć karpia na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni, gorącą rybę podać polaną sosem lub ułożoną na sosie. Przygotowanie sosu: Mąkę zrumienić na suchej patelni, następnie dodać masło. Wymieszać bulion i czerwone wino, dolewać partiami na patelnię intensywnie mieszając, aby w sosie nie pozostały grudki mąki. Gotować sos na wolnym ogniu, aż zacznie się lekko zagęszczać. Dodać miód, przyprawę
Codziennik Kuchennyoliwy z oliwek 1 cebula 1 marchewka 250 g mięsa wołowego 250 g mięsa wieprzowego 100 g surowego boczku 400 przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml bulionu warzywnego 250 ml czerwonego, wytrawnego wina sól pieprz Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 750 ml mleka sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu(...)boczek, po chwili dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. Całość smażymy przez 10 minut. Wlewamy wino, gotujemy 3 minuty, po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, wlewamy bulion i przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos gotujemy przez około 2 godziny, co jakiś czas dokładnie mieszając. W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy
Menmagazinerybne. ;) Składniki na 2 porcje: po ½ czerwonej i zielonej papryczki chili 2 ząbki czosnku 1½ łyżeczki posiekanego imbiru 1 łyżka oleju 1 łyżeczka kurkumy duża szczypta cynamonu 250 ml bulionu warzywnego 150 g fasolki szparagowej , pokrojonej na kawałki 200 ml mleka kokosowego ½ opakowania serka Apetina India papaja i curry 2 łyżki soku z limonki 200 g filetów z dorsza(...)odłożyć na bok, resztę drobno posiekać. Czosnek obrać, posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić posiekane chili, czosnek i imbir. Smażyć około minuty. Dodać kurkumę i cynamon, wlać bulion. Do gorącego bulionu dorzucić fasolkę. Gotować ok. 2 minuty. Mleczko kokosowe rozmieszać z serkiem Apetina India i sokiem z limonki. Dodać do bulionu wymieszać. Dorsza pokroić na mniejsze kawałki, następnie dołożyć
Pełny talerzsurowego boczku 400 g ziemniaków 100 g ugotowanych ziemniaków ( 2 ziemniaki) 2 cebule sól i pieprz do smaku 1 kapusta z dużymi liśćmi 0,5 l bulionu warzywnego sos grzybowy Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: boczek pokroić na małą kostkę i podsmażyć na chrupkie skwarki. Na tłuszczu podsmażyć cebulę posiekaną w kostkę. Ziemniaki surowe zetrzeć na tarce(...)minut tam aby liście ładnie odchodziły i były giętkie. W liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy gołąbki. Gołąbki układamy w dużej brytfance, zalewamy bulionem i przykrywamy liśćmi kapusty (bez przykrywki). Pieczemy w przez 1 godzinę w 180 C. Gotowe gołąbki podajemy z sosem grzybowym. Smacznego
Niezły Młyneklekka, smaczna i szybka do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 papryki czerwone, 1 saszetka ryżu kolorowego, 250g pieczarek, 1 cebula, 4 ogórki konserwowe Kartuskie ORZECH, 50g sera żółtego, 1 szklanka bulionu warzywnego, oliwa, sól, pieprz, zioła prowansalskie. PRZYGOTOWANIE: 1. Ryż kolorowy gotuję około 20 minut w osolonej wodzie. Pieczarki oraz cebulę kroję w kostkę. Podsmażam około 5 minut na oliwie. Ogórki(...)papryk odkrawam wierzchołki. Usuwam gniazda nasienne. Wgłębienia wypełniam farszem. Ser żółty kroję w paski. Kawałki sera układam na farszu. Papryki przykrywam odciętym wierzchołkami. Układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam bulionem i piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania potrawy wykorzystałam ogórki konserwowe Kartuskie , które otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . Ogórki ORZECH to doskonały dodatek do wielu
Tradycyjna kuchnia Kasitortillą i papryczką. Pierwsze skojarzenie – niezwykła. Pikantna, ale delikatna, słodkawa od sera, chrupiąca od tortilli, kremowa od awokado. Esencja Meksyku na jednym talerzu. Składniki: 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1/2 papryki chilli guajillo* 100 g sera żółtego w kawałku – słodkawego (np. mlekdamer) 2 tortille małe, najlepiej kukurydziane, ale mogą też być pszenne 2 łyżki oleju(...)papryki chilli; jeśli jej nie znajdziecie, można ją bez problemu zastąpić zwykłą suszoną papryką chilli; a tę możecie akurat nawet zrobić sami (kupcie świeżą papryczkę chilli i wysuszcie). Wykonanie: Bulion podgrzać. Przepis na prawdziwy bulion znajdziecie tutaj. W malakserze miksujemy pomidora, cebulę i pół papryki guajillo. Dodać do bulionu, podgrzać (nie gotować). Odcedzić. W międzyczasie tortille pokroić w paski
Pociąg Do KuchniSkładniki 120 g brukselki 7 łyżek oliwy z oliwy 250 g kurek 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki listków oregano 60 g masła sok z cytryny 120 ml bulionu warzywnego 450 g makaronu orecchiette 60 g startego parmezanu sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al dente, odsączamy i zostawiamy 50 ml wody(...)oliwę, obsmażamy kurki ( większe kroimy na kawałki ) kilka minut. Posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i listki oregano dodajemy do kurek i smażymy do miękkości szalotki. Następnie dodajemy masło, bulion i wodę z makaronu, na mocnym ogniu odparowujemy 2-3 min, po czym zmniejszamy płomień i dodajemy makaron, połowę parmezanu. Smażymy kilka minut na średnim płomieniu. Całość mieszamy z listkami
R'n'G KitchenPierwsze skojarzenie – niezwykła. Pikantna, ale delikatna, słodkawa od sera, chrupiąca od tortilli, kremowa od awokado. Esencja Meksyku na jednym talerzu. Składniki: 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1/2 papryki chilli guajillo* 100 g sera żółtego w kawałku – słodkawego (np. mlekdamer) 2 tortille małe, najlepiej kukurydziane, ale mogą też być pszenne 2 łyżki oleju 1 papryka chilli guajillo(...)papryki chilli; jeśli jej nie znajdziecie, można ją bez problemu zastąpić zwykłą suszoną papryką chilli; a tę możecie akurat nawet zrobić sami (kupcie świeżą papryczkę chilli i wysuszcie). Wykonanie: Bulion podgrzać. Przepis na prawdziwy bulion znajdziecie tutaj. W malakserze miksujemy pomidora, cebulę i pół papryki guajillo. Dodać do bulionu, podgrzać (nie gotować). Odcedzić. W międzyczasie tortille pokroić w paski
Pociąg Do KuchniSkładniki: 200 g ryżu Arborio do risotto pęczek zielonych szparagów 60 g masła 500 ml bulionu warzywnego pół dużej cebuli 100 ml białego wytrawnego wina sól morska i pieprz ser żółty tymianek do dekoracji Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce, pokroić na 3-4 centymetrowe kawałki. Na głębokiej patelni roztopić połowę masła i podsmażyć szparagi przez 3 minuty. Odłożyć(...)ryż i ciągle mieszając podgrzać przez 2 minuty. Po tym czasie wlać całe wino i poczekać aż odparuje a ryż wchłonie resztę wina. W tym momencie zaczynami etapami wlewać bulion. Ryż powinien się ugotować w 14-15 minut., co chwilę dolewamy bulion, może być tak, iż całego nie zużyjemy. Kiedy ryż jest al dente zdejmujemy z ognia i dodajemy
Moja Galeria Smakuaksamitność ziemniaków i podsmażonych warzyw nadają tej zupie szlachetność i smak, a kurki są po prostu doskonałym zwieńczeniem dzieła. Staroczeska (i nie tylko) kartoflanka z kurkami Składniki: 750 ml bulionu warzywnego 3 duże ziemniaki (ok.300 g) 1 marchewka 2 łyżki masła 1 łyżka oleju kukurydzianego 6-5 cm żółtej (środkowej) części pora 50 g surowego boczku 100-150 g kurek(...)wrzuciłam ziemniaki, pokrojone w sporą kostkę i marchewkę, pokrojoną w plasterki. Podsmażałam kilka minut, następnie dusiłam pod przykryciem ok. 10 minut. Warzywa razem z gałązkami tymianku wrzuciłam do gorącego bulionu, gotowałam do miękkości. Pora pokroiłam w talarki i podsmażyłam na tej samej patelni na 1 łyżce masła, oprószyłam solą, poddusiłam chwilę, żeby zmiękły, wyłożyłam na talerzyk- Na drugiej mniejszej patelni
Kuchnia Prezydentowej