bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:49/100)

RISOTTO Z DYNIĄ – najlepsze – idealne na jesienny obiad! 183

pietruszka * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, złocimy, a następnie wrzucamy połowę pokrojonej w kostkę dyni – przesmażamy kilka minut. Wsypujemy ryż, przesmażamy, podlewamy winem i czekamy do momentu odparowania. Po zredukowaniu wina podlewamy 1/3 bulionu, mieszając czekamy do wchłonięcia i tak robimy z pozostałą częścią bulionu. Po ok. 10 minutach dodajemy resztę dyni

Ostra na Słodko
Marokańska zupa z soczewicą 161

czerwonej lub zielonej  soczewicy około 0,6 lira buliony warzywnego, drobiowego lub wody sól  Karmelizowana cebula: 1 cebula oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 papryczki chilli 1 łyżka brązowego cukru Dodatkowo: świeża kolendry lub pietruszka gęsty jogurt naturalny lub grecki Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Soczewicę dokładnie pukamy i osuszamy. Kurczaka kroimy w kostkę.Przyprawy(...)wszystko przez około minuty, ciągle mieszając, by przyprawy uwolniły swój aromat. Dodajemy pomidory, soczewicę, przyprawionego kurczaka i bulion . Zupę doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy karmelizowaną cebulę. Cebulę i papryczkę chili kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na oliwię, aż się zarumieni. Dodajemy cukier, papryczkę i cynamon. Podsmażamy wszystko przez około

Mania Gotowania
Kurczak po marokańsku 421

łyżeczki oliwy Przygotowanie:1. Paprykę opłukać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobniutko posiekać. Pałki opłukać, osuszyć i zrobić na każdej po 3 nacięcia.2. Wszystkie składniki – oprócz pałek i bulionu – dobrze wymieszać i dopiero dodać i obtoczyć mięso w marynacie.3. Naczynie z mięsem wstawić do lodówki

UgotujmyTo.pl
Zupa krem kukurydziano-marchewkowa 253

winnego białego Jamarsól  migdały do posypania zupy Wykonanie:W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek.Cebulę pokroić w kostkę - podsmażyć. Marchew i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce. Dodać do cebuli, smażyć 2 minuty.Warzywa zalać bulionem - gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać kukurydzę.Do gotującej się zupy wlać napój migdałowy Alpro. Zagotować.Doprawić do smaku octem

kolorowotorcikowo
Kremowa zupa czosnkowa z grzankami 198

kostkę doprawiamy ognistą mieszanką przypraw (opcjonalnie), odkładamy. Obrane ząbki czosnku kroimy w plasterki, a cebulę kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy drugą łyżkę oliwy, wrzucamy czosnek i cebulę, składniki szklimy jedynie lekko doprawiając je solą z pieprzem. Wlewamy wcześniej przygotowany bulion warzywny (może być rosół), gotujemy na wolnym ogniu 5 minut, następnie dodajemy 3/4 grzanek i gotujemy kolejne 5 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Komosa ryżowa z warzywami i jajkiem sadzonym. 185

pomarańczowej 200 g pieczarek, pokrojone 2 ząbki czosnku, przepuszczony przez praskę 1 szklanka niegotowanej komosy, dokładnie przepłukanej 1 szklanka bulionu z warzyw/wody - w dużej mierze determinuje smak, dlatego nie warto sięgać po słabej jakości kostki rosołowe 2 jajka sadzone szczypiorek kilka kropli oleju sól i pieprz do smaku 1. Na średnim ogniu i niewielkiej ilości tłuszczu podsmaż(...)pieczarki i czosnek. 2. Wlej połowę wywaru. Następnie przykryj i duś do miękkości przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. 3. Dopraw solą i pieprzem, dodaj surową komosę, wlej bulion. 4. Przykryj i gotuj przez 15 minut, aż quinoa będzie gotowa. W tym czasie usmaż jajka. 5. Po ugotowaniu nałóż na wierzch jajka, posyp szczypiorkiem. Podawaj na ciepło. /* Style Definitions

Powiedz dietom nie
Krem z zielonych szparagów 162

czosnku białe wino szczypta kurkumy szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku natka pietruszki Wykonanie: Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż z czosnkiem na maśle. Po paru minutach dodaj umyte i pokrojone szparagi. Duś przez kilka minut. Dodaj bulion i gotuj aż szparagi będą miękkie, czyli około 25 minut. Następnie dodaj wino i wszystkie przyprawy. Zostaw na małym ogniu

Bike By Life
Królik w sosie śmietanowym z rozmarynem 178

rozmarynowym sosie. Polecam wszystkim amatorom króliczego mięska i nie tylko :) Potrawa wolna od glutenu.   Czas przygotowania: 1h Ilość porcji: 4 Składniki: Królik (waga ok. 1200-1300g) 250ml bulionu drobiowego 200ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki musztardy z gorczycą 2 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego 20g masła 3-4 gałązki rozmarynu Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól(...)pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso na złoty kolor. Usmażone kawałki przekładamy do garnka. Cebule kroimy w kostkę i smażymy na tej samej, nie umytej patelni. Dokładamy do mięsa. Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu z 20 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę - aby się nie zważyła najpierw dokładamy łyżkę bulionu do śmietany, mieszamy

Kolizje Smaków
Zupa pomidorowa na bulionie ze smażonymi pomidorami i bazylią. 204

sól i pieprzNa patelni szklimy cebulę, dodajemy czosnek i imbir (posiekane), smażymy chwilkę. Solimy i pieprzymy. Dodajemy świeże pomidory pokrojone w kostkę, przesmażamy. Wrzucamy pomidory z puszki i sok pomidorowy oraz bazylię. Smażymy kilka minut, łączymy z bulionem, doprowadzamy do wrzenia, miksujemy w blenderze i podajemy z jogurtem naturalnym.Smacznego

BaRepas
Mięsna zupa na ostro. 217

ćwiartki, marchewkę w plasterki.   - paprykę chili posiekać drobno, cebulę, papryki  w kostkę. - mięso pokroić w kostkę - na rozgrzany olej ( w garnku) wrzucić cebulę i chili zeszklić, dodać pokrojone mięso podsmażyć do   zrumienienia, dodać paprykę słodką, podlać szklanką bulionu, przykryć pokrywka dusić na wolnym ogniu   ok 15 min . - dodać marchewkę , pokrojona paprykę, posolić, dodać resztę bulionu dusić

Eli Gotowanie
Sałatka kuskus z kurczakiem 311

oryginalny smak zaświadczy niezbicie o jej walorach. Kto jeszcze nie miał okazji spróbować; do dzieła! Składniki: ok. 400 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego, można też użyć wrzątku) 1 mała pierś kurczaka, pokrojona w grubą kostkę 1 marchewka, pokrojona w krążki 200g kaszki kuskus lub bulgur 1 duży pomidor, pokrojony w niewielką kostkę 3-4 zielone cebulki, pokrojone w grube krążki(...)kostkę (opcjonalnie) sól, pieprz, odrobina ziół prowansalskich Do podania - gęsty jogurt lub kwaśna śmietana, ćwiartki cytryn lub limonek, sól, cukier, biały pieprz   1. Cytrynę wyszorować, sparzyć, obieraczką do jarzyn lub nożem obrać 2-3 długie skórki, resztę zetrzeć na tarce, sok wycisnąć i odstawić. Kaszkę kuskus wsypać do dużej miski (w niej będziemy również wszystko razem mieszać!). 2. Bulion

Kuchnia Prezydentowej
Curry dyniowe z papryką i marchewką na ryżu naturalnym 147

osuszamy, kroimy na ósemki, obieramy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, pozbywamy gniazd nasiennych, marchewki obieramy i wszystko kroimy w kostkę. Do zawartości patelni dodajemy pastę curry, odsączoną soczewicę, pokrojoną dynię, paprykę i marchew. Chwilę podsmażamy i zalewamy gotowym bulionem oraz mlekiem. Gotujemy ok. 20-25 minut. Jeżeli chcemy zagęścić nasze curry, dodajemy 4-5 łyżek płatków ryżowych. Smacznego

Be Fit Be Strong
Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą 155

oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę i zrumieniamy, po czym przekładamy do innego naczynia.  Marchewkę i cebulę obieramy, kroimy w kostkę, por drobniej siekamy i razem smażymy kilka minut na oleju. Przesmażone warzywa przekładamy do garnka, wlewamy bulion i dolewamy 1 szklankę wody. Dodajemy odsączoną ciecierzycę, posiekane pomidory, rozmiażdżony czosnek, liść laurowy i ziarenka pieprzu. Gotujemy po przykryciem

Z notatnika
Kurczak i warzywa w bulionie 191

zasadzie gotując rosół ( bulion) podaję potem klasycznie tzn. z makaronem ( różnego rodzaju w tym ryżowym i z naleśników), kostką z kaszy manny ( lub odmiana tego dodatku babeczkami z kaszy manny , kaszą jaglaną, polentą) , lub ziemniakami. W każdym razie jest to po prostu mocny wywar z warzyw i mięsa ( kury , kurczaka , wołowiny czy nawet wieprzowiny czy koniny) z dodatkami jedzony jako

Buniabaje w kuchni
BARSZCZ BIAŁY + FILMIK 163

twardo 1- 1,5 l wody- bulionu                                                                  PRZYGOTOWANIE : Jajka gotujemy, obieramy i kroimy w kawałki. Warzywa kroimy w kostkę, przekładamy do garnka z przyprawami i białą kiełbasą

Kulinarne Fantazje Marioli
Makaron w sosie szpinakowym 100

dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy liście szpinaku, gdy ich objętość znacznie się zmniejszy podlewamy wszystko bulionem i jeśli robimy wersję z mięsem dodajemy obsmażonego fileta pokrojonego w kostkę. Wszystko razem dusimy przez 2-3 minuty. 3. Śmietanę łączymy z mąką, a następnie zagęszczamy nią sos szpinakowy, doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy i łączymy

Apetyczna babeczka
Risotto z serem pleśniowym, gruszką i orzechami 162

odparuje, następnie wlewamy połowę bulionu i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie płyn , stopniowo dolewamy bulion w trakcie gotowania aż ryż będzie ugotowany. Gruszkę myjemy, kroimy w kostkę ze skórką, dodajemy do ryżu wraz z pokrojonym serem pleśniowym oraz topionym i posiekanymi orzechami włoskimi, mieszamy chwilę do momentu aż ser się rozpuści

Wanilia i Kardamon
Krem z kabaczka z chrzanową nutą i karmelizowanym jabłkiem 173

Składniki: – 1 duży kabaczek (ok. 1,5 kg) – ok. 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego – 1 cebula – 1-2 ząbki czosnku – 3 łyżki startego chrzanu – 1-2 jabłka – 2 łyżki masła – 1/2 kostki sera typu feta – 120 ml mleka – 1 łyżka cukru – sól, pieprz Wykonanie(...)Cebulę i czosnek poszatkować. Kabaczek obrać ze skóry, wydrążyć miękki miąższ z pestkami, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać kabaczek i podsmażać kilka minut, aż zacznie się robić szklisty. Przerzucić do garnka i zalać gorącym bulionem. Gotować około 10 minut, aż kabaczek zacznie mięknąć. Zmiksować na gładką masę. W miseczce rozdrobnić fetę

Pociąg Do Kuchni
Dyniowe curry z krewetkami 183

oliwie w woku lub głębokiej patelni. Do cebuli dodajemy drobno pokrojone papryczki chilli, imbir i czosnek. Dynię hokkaido obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy z pozostałymi warzywami. Dodajemy łyżkę żółtej pasty curry i podlewamy bulionem. Następnie do curry dajemy krewetki. Przyprawiamy solą i gotujemy aż dynia będzie miękka. Na koniec dodajemy kremowy serek Apetina India. Ryż gotujemy na sypko

Smakowity Blog Kulinarny
Kremowa zupa z dyni z suszonymi grzybami 196

wypatroszonej i pokrojonej na kawałki 1 mały seler pokrojony na kawałki 1 duża marchew pokrojona na kawałki 1 mała cebula pokrojona w kostkę 3-4 ząbki czosnku garść suszonych grzybów 1 l wrzątku lub bulionu warzywnego 2 łyżki suszonego majeranku szczypta pieprzu kajeńskiego po pół łyżeczki sproszkowanego imbiru i gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki posiekanej

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania