twardo 1- 1,5 l wody- bulionu PRZYGOTOWANIE : Jajka gotujemy, obieramy i kroimy w kawałki. Warzywa kroimy w kostkę, przekładamy do garnka z przyprawami i białą kiełbasą
Kulinarne Fantazje Mariolidużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy liście szpinaku, gdy ich objętość znacznie się zmniejszy podlewamy wszystko bulionem i jeśli robimy wersję z mięsem dodajemy obsmażonego fileta pokrojonego w kostkę. Wszystko razem dusimy przez 2-3 minuty. 3. Śmietanę łączymy z mąką, a następnie zagęszczamy nią sos szpinakowy, doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy i łączymy
Apetyczna babeczkaodparuje, następnie wlewamy połowę bulionu i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie płyn , stopniowo dolewamy bulion w trakcie gotowania aż ryż będzie ugotowany. Gruszkę myjemy, kroimy w kostkę ze skórką, dodajemy do ryżu wraz z pokrojonym serem pleśniowym oraz topionym i posiekanymi orzechami włoskimi, mieszamy chwilę do momentu aż ser się rozpuści
Wanilia i KardamonSkładniki: – 1 duży kabaczek (ok. 1,5 kg) – ok. 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego – 1 cebula – 1-2 ząbki czosnku – 3 łyżki startego chrzanu – 1-2 jabłka – 2 łyżki masła – 1/2 kostki sera typu feta – 120 ml mleka – 1 łyżka cukru – sól, pieprz Wykonanie(...)Cebulę i czosnek poszatkować. Kabaczek obrać ze skóry, wydrążyć miękki miąższ z pestkami, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać kabaczek i podsmażać kilka minut, aż zacznie się robić szklisty. Przerzucić do garnka i zalać gorącym bulionem. Gotować około 10 minut, aż kabaczek zacznie mięknąć. Zmiksować na gładką masę. W miseczce rozdrobnić fetę
Pociąg Do Kuchnioliwie w woku lub głębokiej patelni. Do cebuli dodajemy drobno pokrojone papryczki chilli, imbir i czosnek. Dynię hokkaido obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy z pozostałymi warzywami. Dodajemy łyżkę żółtej pasty curry i podlewamy bulionem. Następnie do curry dajemy krewetki. Przyprawiamy solą i gotujemy aż dynia będzie miękka. Na koniec dodajemy kremowy serek Apetina India. Ryż gotujemy na sypko
Smakowity Blog Kulinarnywypatroszonej i pokrojonej na kawałki 1 mały seler pokrojony na kawałki 1 duża marchew pokrojona na kawałki 1 mała cebula pokrojona w kostkę 3-4 ząbki czosnku garść suszonych grzybów 1 l wrzątku lub bulionu warzywnego 2 łyżki suszonego majeranku szczypta pieprzu kajeńskiego po pół łyżeczki sproszkowanego imbiru i gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki posiekanej
Czerwień i błękitliść laurowy, pieprz czarny ziarnisty , sól Przygotowanie : Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie dzień wcześniej. Razem z powstałym wywarem ugotować grzyby z bulionem warzywnym oraz pokrojoną w plasterki marchewką i przyprawami. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy. Można dodać makaron łazanki, wtedy gotuję makaron oddzielnie. Śmietanę rozprowadzić z mąką i łyżką gorącej zupy. Wlać do garnka
Magiczne Życie MartyZagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Mięso zemleć. Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu (masło, oliwa, smalec). Dodać mięso, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wlać trochę bulionu (około 50 ml), tak aby farsz nie był bardzo ścisły. Można doprawić ostra papryką, chilli, tymiankiem....wariacji może być dużo. Ciasto wałkować
królestwo garówKsiążęce. Burgundowe. Trzy słody....w mojej potrawie....Potrawa ta została specjalnie skomponowana pod nowe piwo Książęce. Oby więcej takich inspiracji w mojej kuchni.składniki:400 kaszy pęczak250-300 ml bulionu warzywnegook. 10 suszonych grzybów leśnych (np. podgrzybki)2 szalotki100 ml śmietanki kremówki100 ml wody z gotowania grzybów150 ml piwa (Książęce Burgubdowe Trzy słody z dziką różą)3 łyżki tartego parmezanu30(...)minut. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie aż do miękkości (ok. 30 minut). Potem kroimy je w kostkę. Szalotkę także kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle wraz z grzybami. Następnie dodajemy przepłukaną kaszę i zalewamy bulionem oraz piwem. Gotujemy około ok. 20 minut często mieszając. Aż do odparowania płynów. Następnie dolewamy śmietankę oraz tarty parmezan i tarte orzechy. Doprawiamy
Bon Appetit Małgorzatyliście laurowe, by później nie przeszkadzały w zupie (najłatwiej wywar po prostu przecedzić przez gęste sitko).Następnego dnia bulion stawiamy na mały ogień i wszystko kroimy. Pieczarki w półplasterki, kalarepę, seler naciowy, cebulę i pomidora oraz boczek w kostkę. Czosnku nie trzeba drobno siekać, można pokroić go jedynie w cienkie plasterki. Mięso wyjmujemy z wywaru i rozdrabniamy na niezbyt drobne
Ratunku obiadmenopauzy - przyspiesza trawienie - ułatwia odchudzanie - zawiera wapń, magnez, fosfor, potas, kw. foliowy, wit. C i fitoestrogeny Składniki na 4 porcje: - 1l bulionu (1l wody + dwie czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 1 fenkuł (koper włoski) - 1 por - 2 cebule (u mnie 1 zwykła, 1 czerwona) - 2 ziemniaki - 2 małe jabłka - 2 pietruszki - 1 łyżka oleju kokosowego, rzepakowego - 1 łyżeczka tymianku(...)zupę) i obieramy z zewnętrznej warstwy. Przecinamy koper włoski na pół i kroimy w plastry. Ziemniaki, jabłka i pietruszki obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy wraz z fenkułem do cebuli i pora. Smażymy ok. 5 minut. Zalewamy bulionem i dosypujemy suszone zioła z kurkumą. Gotujemy ok. 15-20 minut do miękkości ziemniaków. Miksujemy na krem, ewentualnie doprawiamy wedle uznania. Dekorujemy koperkiem
Be Fit Be Strongziarna jałowca 400 g pieczarek 1 łyżka masła 1 gałązka świeżego rozmarynu 100 ml czerwonego wina 200 ml mięsnego bulionu sól i pieprz do smaku 300 g bucatini, waga sucha utarty parmezan do posypania Pokrój cebulę w drobną kostkę. Rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidorowy przecier. Smaż mięso cały czas mieszając
codojedzeniapietruszki parmezan lub inny starty ser Sposób przyrządzenia: Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i dodać cebulę z kalarepą. Smażyć do moment zeszklenia, dodać czosnek. Dokładnie wymieszać, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać pozostałe warzywa. Gotować ok. 25 min do miękkości. Dodać przyprawy. W międzyczasie gotować bób w osobnym garnku
pieprzny smaczekoprószyć solą i podsmażyć na oleju wraz ze startym imbirem i garam masalą (około 3 - 5 minut). Dodać pokrojone w kostkę seler, pomidory, grzyby i kapustę oraz sos sojowy i smażyć kolejne 10 minut. Wlać połowę wody lub bulionu i gotować na małym ogniu 10 minut. Wlać drugą połowę wody i gdy zacznie wrzeć dodać groszek i rzodkiew (przepłukaną
zadanie-gotowanietutaj, ryż arborio, parmezan i świeżutkie kurki. Czego chcieć więcej? Składniki: 200 g ryżu arborio 120 g masła 1/2 białej cebuli 1 ząbek czosnku 200 g kurek 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 g tartego pamigiano reggiano kilka gałązek natki pietruszki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kurki oczyścić, umyć (sposób na mycie kurek znajdziesz tutaj ), większe sztuki pokroić(...)smaku. Grzyby przełożyć do miski lub do dalszych działań użyć drugiej patelni. Na patelni rozgrzać 40 g masła, przesmażyć pokrojone w kostkę czosnek i cebulę. Lekko posolić. Gdy warzywa się zeszklą wsypać ryż. Dodać tyle ciepłego bulionu aby pokrył ryż. Mieszać delikatnie lub potrząsać patelnią aż ryż wchłonie bulion. Dolewać porcjami bulion - czynność powtarzać do czasu aż ryż stanie
Codziennik Kuchennyjarmużu (bez grubych łodyżek) sól, pieprz czosnek granulowany oliwa z oliwek (lub oliwa czosnkowa ) PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w kostkę i szklimy w garnku na oliwie. Dodajemy drobno pokrojone, umyte łodygi selera naciowego. Dusimy razem około 10 minut. Dolewamy bulion, dodajemy serek topiony. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut
Moje Kuchenne Rewelacjegarnku rozgrzać oliwę. Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Pokrojoną w kostkę cukinie i różyczki brokuła wrzucić do garnka i wszystko razem podsmażać na średnim ogniu przez 6 minut. Zalać warzywa bulionem i gotować pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie. Odstawić z ognia i zmiksować blenderem na krem. Doprawić
pink envelope