bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:50/100)

BARSZCZ BIAŁY + FILMIK 163

twardo 1- 1,5 l wody- bulionu                                                                  PRZYGOTOWANIE : Jajka gotujemy, obieramy i kroimy w kawałki. Warzywa kroimy w kostkę, przekładamy do garnka z przyprawami i białą kiełbasą

Kulinarne Fantazje Marioli
Makaron w sosie szpinakowym 100

dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy liście szpinaku, gdy ich objętość znacznie się zmniejszy podlewamy wszystko bulionem i jeśli robimy wersję z mięsem dodajemy obsmażonego fileta pokrojonego w kostkę. Wszystko razem dusimy przez 2-3 minuty. 3. Śmietanę łączymy z mąką, a następnie zagęszczamy nią sos szpinakowy, doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy i łączymy

Apetyczna babeczka
Risotto z serem pleśniowym, gruszką i orzechami 162

odparuje, następnie wlewamy połowę bulionu i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie płyn , stopniowo dolewamy bulion w trakcie gotowania aż ryż będzie ugotowany. Gruszkę myjemy, kroimy w kostkę ze skórką, dodajemy do ryżu wraz z pokrojonym serem pleśniowym oraz topionym i posiekanymi orzechami włoskimi, mieszamy chwilę do momentu aż ser się rozpuści

Wanilia i Kardamon
Krem z kabaczka z chrzanową nutą i karmelizowanym jabłkiem 173

Składniki: – 1 duży kabaczek (ok. 1,5 kg) – ok. 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego – 1 cebula – 1-2 ząbki czosnku – 3 łyżki startego chrzanu – 1-2 jabłka – 2 łyżki masła – 1/2 kostki sera typu feta – 120 ml mleka – 1 łyżka cukru – sól, pieprz Wykonanie(...)Cebulę i czosnek poszatkować. Kabaczek obrać ze skóry, wydrążyć miękki miąższ z pestkami, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać kabaczek i podsmażać kilka minut, aż zacznie się robić szklisty. Przerzucić do garnka i zalać gorącym bulionem. Gotować około 10 minut, aż kabaczek zacznie mięknąć. Zmiksować na gładką masę. W miseczce rozdrobnić fetę

Pociąg Do Kuchni
Dyniowe curry z krewetkami 183

oliwie w woku lub głębokiej patelni. Do cebuli dodajemy drobno pokrojone papryczki chilli, imbir i czosnek. Dynię hokkaido obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy z pozostałymi warzywami. Dodajemy łyżkę żółtej pasty curry i podlewamy bulionem. Następnie do curry dajemy krewetki. Przyprawiamy solą i gotujemy aż dynia będzie miękka. Na koniec dodajemy kremowy serek Apetina India. Ryż gotujemy na sypko

Smakowity Blog Kulinarny
Kremowa zupa z dyni z suszonymi grzybami 196

wypatroszonej i pokrojonej na kawałki 1 mały seler pokrojony na kawałki 1 duża marchew pokrojona na kawałki 1 mała cebula pokrojona w kostkę 3-4 ząbki czosnku garść suszonych grzybów 1 l wrzątku lub bulionu warzywnego 2 łyżki suszonego majeranku szczypta pieprzu kajeńskiego po pół łyżeczki sproszkowanego imbiru i gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki posiekanej

Czerwień i błękit
Zupa grzybowa idealna na Wigilię 197

liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty , sól     Przygotowanie : Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie dzień wcześniej. Razem z powstałym wywarem ugotować grzyby z bulionem warzywnym oraz pokrojoną w plasterki marchewką i przyprawami. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy. Można dodać makaron łazanki, wtedy gotuję makaron oddzielnie. Śmietanę rozprowadzić z mąką  i łyżką gorącej zupy. Wlać do garnka

Magiczne Życie Marty
Pierogi z mięsem 111

Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Mięso zemleć. Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu (masło, oliwa, smalec). Dodać mięso, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wlać trochę bulionu (około 50 ml), tak aby farsz nie był bardzo ścisły. Można doprawić ostra papryką, chilli, tymiankiem....wariacji może być dużo. Ciasto wałkować

królestwo garów
Serce na talerzu... czyli orzechowe pęczotto z grzybami 155

Książęce. Burgundowe. Trzy słody....w mojej potrawie....Potrawa ta została specjalnie skomponowana pod nowe piwo Książęce. Oby więcej takich inspiracji w mojej kuchni.składniki:400 kaszy pęczak250-300 ml bulionu warzywnegook. 10 suszonych grzybów leśnych (np. podgrzybki)2 szalotki100 ml śmietanki kremówki100 ml wody z gotowania grzybów150 ml piwa (Książęce Burgubdowe Trzy słody z dziką różą)3 łyżki tartego parmezanu30(...)minut. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie aż do miękkości (ok. 30 minut). Potem kroimy je w kostkę. Szalotkę także kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle wraz z grzybami. Następnie dodajemy przepłukaną kaszę i zalewamy bulionem oraz piwem. Gotujemy około ok. 20 minut często mieszając. Aż do odparowania płynów. Następnie dolewamy śmietankę oraz tarty parmezan i tarte orzechy. Doprawiamy

Bon Appetit Małgorzaty
Pikantna zupa wielowarzywna 211

liście laurowe, by później nie przeszkadzały w zupie (najłatwiej wywar po prostu przecedzić przez gęste sitko).Następnego dnia bulion stawiamy na mały ogień i wszystko kroimy. Pieczarki w półplasterki, kalarepę, seler naciowy, cebulę i pomidora oraz boczek w kostkę. Czosnku nie trzeba drobno siekać, można pokroić go jedynie w cienkie plasterki. Mięso wyjmujemy z wywaru i rozdrabniamy na niezbyt drobne

Ratunku obiad
Zupa krem z kopru włoskiego (fenkułu) z jabłkiem 197

menopauzy - przyspiesza trawienie - ułatwia odchudzanie - zawiera wapń, magnez, fosfor, potas, kw. foliowy, wit. C i fitoestrogeny Składniki na 4 porcje: - 1l bulionu (1l wody + dwie czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 1 fenkuł (koper włoski) - 1 por - 2 cebule (u mnie 1 zwykła, 1 czerwona) - 2 ziemniaki - 2 małe jabłka - 2 pietruszki - 1 łyżka oleju kokosowego, rzepakowego - 1 łyżeczka tymianku(...)zupę) i obieramy z zewnętrznej warstwy. Przecinamy koper włoski na pół i kroimy w plastry. Ziemniaki, jabłka i pietruszki obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy wraz z fenkułem do cebuli i pora. Smażymy ok. 5 minut. Zalewamy bulionem i dosypujemy suszone zioła z kurkumą. Gotujemy ok. 15-20 minut do miękkości ziemniaków. Miksujemy na krem, ewentualnie doprawiamy wedle uznania. Dekorujemy koperkiem

Be Fit Be Strong
Bucatini z ragu z mielonego mięsa i pieczarkami 193

ziarna jałowca 400 g pieczarek 1 łyżka masła 1 gałązka świeżego rozmarynu 100 ml czerwonego wina 200 ml mięsnego bulionu sól i pieprz do smaku 300 g bucatini, waga sucha utarty parmezan do posypania Pokrój cebulę w drobną kostkę. Rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidorowy przecier. Smaż mięso cały czas mieszając

codojedzenia
Krem z kalarepy z bobem 152

pietruszki parmezan lub inny starty ser Sposób przyrządzenia: Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i dodać cebulę z kalarepą. Smażyć do moment zeszklenia, dodać czosnek. Dokładnie wymieszać, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać pozostałe warzywa. Gotować ok. 25 min do miękkości. Dodać przyprawy. W międzyczasie gotować bób w osobnym garnku

pieprzny smaczek
Zupa tybetańska. 147

oprószyć solą i podsmażyć na oleju wraz ze startym imbirem i garam masalą (około 3 - 5 minut). Dodać pokrojone w kostkę seler, pomidory, grzyby i kapustę oraz sos sojowy i smażyć kolejne 10 minut. Wlać połowę wody lub bulionu i gotować na małym ogniu 10 minut. Wlać drugą połowę wody i gdy zacznie wrzeć dodać groszek i rzodkiew (przepłukaną

zadanie-gotowanie
Risotto z kurkami. 191

tutaj, ryż arborio, parmezan i świeżutkie kurki. Czego chcieć więcej? Składniki: 200 g ryżu arborio 120 g masła 1/2 białej cebuli 1 ząbek czosnku 200 g kurek 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 g tartego pamigiano reggiano kilka gałązek natki pietruszki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kurki oczyścić, umyć (sposób na mycie kurek znajdziesz tutaj ), większe sztuki pokroić(...)smaku. Grzyby przełożyć do miski lub do dalszych działań użyć drugiej patelni. Na patelni rozgrzać 40 g masła, przesmażyć pokrojone w kostkę czosnek i cebulę. Lekko posolić. Gdy warzywa się zeszklą wsypać ryż. Dodać tyle ciepłego bulionu aby pokrył ryż. Mieszać delikatnie lub potrząsać patelnią aż ryż wchłonie bulion. Dolewać porcjami bulion - czynność powtarzać do czasu aż ryż stanie

Codziennik Kuchenny
Krem z selera naciowego z chipsami z jarmużu 282

jarmużu (bez grubych łodyżek) sól, pieprz czosnek granulowany oliwa z oliwek (lub oliwa czosnkowa ) PRZYGOTOWANIE   Cebulę kroimy w kostkę i szklimy w garnku na oliwie. Dodajemy drobno pokrojone, umyte łodygi selera naciowego. Dusimy razem około 10 minut. Dolewamy bulion, dodajemy serek topiony. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa krem z cukinii i brokułów 166

garnku rozgrzać oliwę. Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Pokrojoną w kostkę cukinie i różyczki brokuła wrzucić do garnka i wszystko razem podsmażać na średnim ogniu przez 6 minut. Zalać warzywa bulionem i gotować pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie.  Odstawić z ognia i zmiksować blenderem na krem. Doprawić

pink envelope

Proponowane wyszukiwania