bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:41/100)

Zupa krem ze skorzonery.Czy znasz skorzonerę? 166

zupę ze skorzonerą w roli głównej.Kremową konsystencję zupy przełamuje chrupiąca marchewka i pestki dynii.Składniki na 4 porcje:400 g skorzonery1 cebula1 ząbek czosnku1 cebula2 marchewki2 ziemniaki700 ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła gheesól,pieprzszczypta gałki muszkatałowej50 g creme fraiche 2 łyżki oleju z dyni2 łyżki nasion dynii2 łyżki soku z cytryny-opcjonalnieWykonanie:obrać i rozdrobnić cebulę z czosnkiem.W(...)ściemniały.Zdążyłam jednak je obrać i pokroić bez moczenia w wodzie z cytryną.Szybko dołożyć do obsmażenia z cebuląobrać 1 marchewkę i ziemniaki.Pokrojone w kostkę dołożyć do skorzonery z cebulą do obsmażeniaobsmażone warzywa zalać bulionem i gotować około 20 minut,aż zmiękną.Zblendować na gładki krem.Doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatałowa.Zabielić śmietaną (niestety zapomniałam)zrumienić pestki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapusta czerwona zasmażana 159

bulionu warzywnego 1 łyżka mąki sok z cytryny (do smaku) 1 pęczek koperku sól i pieprz Przygotowanie Cebulę pokroiłem w kostkę i na maśle zeszkliłem. Kapustę poszatkowałem i dodałem do cebuli. Podsmażałem razem ok. 5 min. Zalałem bulionem ,dodałem liść laurowy i dusiłem pod przykryciem do miękkości kapusty. Oprószyłem mąką ,smażyłem ok. 2 min. Do smaku doprawiłem solą oraz pieprzem

R'n'G Kitchen
Zupa pieczarkowa zabielana 197

makaronem. Smacznego! Składniki: 700 g pieczarek; 250 ml słodkiej śmietanki UHT o zawartości tłuszczu 12% (w kartoniku, takiej do kawy); 1,5 bulionu (u mnie 1,5 l gorącej, przegotowanej wody + 2 kostki bulionowe o smaku grzybowym); 1 duża cebula; 2 ząbki czosnku; 2 czubate łyżki drobno posiekanej natki pietruszki; 1 łyżka majeranku; 3 łyżki masła; Sól(...)koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przez bardzo krótką chwilę (około 30 sekund) razem podsmażać. Podsmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem przełożyć z patelni do granka. Wlać bulion i gotować na średnim ogniu, aż pieczarki będą miękkie. Śmietankę wlać do miseczki. Dodać chochlę gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Tak zahartowaną śmietankę wlać do zupy. Zupę zagotować.  Dodać

Gospodyni Miejska
Zupa misz-masz (z kalarepą, porem, boczniakami i zielonym groszkiem) 230

groszku (może być mrożony, w sezonie oczywiście używamy świeżego) duży pęczek szczypiorku sól, pieprz Wykonanie: Kalarepę obieramy i kroimy w ok. 1-2 cm kostkę, pora kroimy w półkrążki. Natomiast boczniaki kroimy w paseczki Do bulionu wrzucamy serki topione i pokrojone warzywa. Całość gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dorzucamy zielony groszek i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Doprawiamy solą

IMPRESJA SMAKU
Polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z jabłkami / Creamy pork tenderloin baked with apples 234

Składniki na polędwiczkę: 1 łyżka oliwy z oliwek 500 g polędwiczki wieprzowe, pokrojone w większe kawałki 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę 250 ml wytrawnego cydru 300 ml bulionu drobiowego ½ łyżeczki suszonej szałwii (lub łyżeczkę posiekanej świeżej) 75 ml śmietany 18% 2 jabłka, pokrojone w ósemki 4 łyżki zamrożonego groszku Składniki(...)chrupiące ziemniaki: 400 g ziemniaków, pokrojonych w grubą kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki 100 g bułki tartej (lub panko) 100 g cheddara, startego (lub innego ulubionego sera żółtego) sól i pieprz Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 170 oC. W głębokiej patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej olej i włóż wieprzowinę. Smaż

karmelowy
Pęczak z grzybami leśnymi 179

Składniki na 3 porcje: 1,5 szklanki pęczaku 2 garście mrożonych grzybów leśnych, w sezonie świeżych 1 cebula 3 szklanki bulionu Sól Pieprz olej Przygotowanie: Grzyby wyjmij z zamrażalki ok. 30 minut przed przygotowaniem. Cebulę i grzyby pokrój w kostkę. Usmaż na odrobinie oleju. Posól i popieprz.  Wsyp kaszę, chwilę podsmaż, aby ziarna zostały oblepione tłuszczem. Podlej bulionem. Gotuj

Fabryka pomysłów
Kurczak duszony z młodą marchewką 382

cebula 1 łyżeczka natki pietruszki 0,5 łyżeczki chili 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki lubczyku Sól Pieprz 1 szklanka bulionu 100 g ryżu Filet z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w większą kostkę. Doprawiamy natką pietruszki, solą, pieprzem, lubczykiem. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Marchewkę kroimy w kółeczka, cebulę w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy

VioletoweKucharzenie
3 dania kuchni włoskiej, które warto przyrządzić 176

marzano). Sposób przygotowania: Pieczywo pokrój w średniej grubości kromki. Zetrzyj czosnek na grubszych oczkach i natrzyj nim pieczywo, a następnie skrop je obficie oliwą. Pomidory pokrój w drobną kostkę, przypraw pieprzem i ułóż na kromeczkach. Bruschettę zapiekaj przez ok. 7 minut w temperaturze 180°C (pieczywo powinno być lekko zarumienione). Tak przygotowane włoskie kanapki posyp liśćmi świeżej bazylii i dodaj(...)masła, sól, pieprz. Sposób przygotowania: Masło rozpuść na patelni i podsmaż na nim pokrojony w plasterki czosnek. Pokrój cukinię w średniej wielkości kostkę i duś na patelni razem z czosnkiem aż do miękkości. Wlej na patelnię warzywny bulion i gotuj całość na średnim ogniu przez ok. 15 minut. Poczekaj, aż zupa ostygnie, a następnie blenduj ją aż do uzyskania aksamitnej

codojedzenia
Dyniowe Curry z mleczkiem kokosowym - Pumpkin Curry with cocosmelk 223

bulionu warzywnego lub w wersji nie wegetariańskiej: drobiowego 400 ml mleczka kokosowego 1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki 4 łyżeczki podprażonych pestek dyni do posypania Wykonanie: Dynię przekroić na pół, usunąć nasiona, obrać z twardej skóry a miąższ pokroić w kostkę ok. 1,5x1,5 cm do 2x2 cm. Kostki dyni wymieszać z 1/2 łyżeczki(...)pozostałe 1/2 łyżeczki soli i podsmażać na średnim ogniu przez ok. 1 minuty. Dodać paprykę pokrojoną w drobną kostkę, marchewkę pokrojoną w taka samą kostkę i kukurydzę oraz pastę curry, zamieszać i chwilę podsmażać. Teraz dodać mleczko kokosowe i bulion, zamieszać, doprowadzić do wrzenia, wtedy zmniejszyć ogień do minimum, nakryć pokrywką i dusić do miękkości dyni. Gdy dynia jest już

Sztuka gotowania w/g Samiry
zupa dyniowa Gordona Ramsaya-- zuppa di zucca di Gordon Ramsay 141

miąższu z dyni , oliwa z oliwek, 1 cebula, 2 ząbki czosnku,  1 łyżeczka imbiru w proszku, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz, 500 ml bulionu warzywnego, natka pietruszki, jogurt grecki(...)Czosnek i cebulę posiekać. Dynię pokroić w kostkę. Na oliwie zeszklić czosnek i cebulę, dodać dynię i smażyć ok. 10 minut. Gdy zacznie mięknąć wsypać przyprawy, sól i pieprz – gotować 3 minuty. Całość zalać gorącym bulionem i gotować ok. 10 minut. Przestudzić i zmiksować blenderem. Krem ponownie zagotować, dodać odsączoną fasolkę i pogotować minutkę. Teraz zupę można ewentualnie doprawić. Podawać

w mojej kuchni
Wegański żurek wielkanocny :) 146

kawałek pora - pół średniej cebuli - 1 duży ziemniak - 2 białe kiełbaski Polsoja - pół kostki tofu wędzonego Polsoja - 1 łyżeczka majeranku - sól - pieprz prawdziwy i ziołowy - 100 ml mleka sojowego Wodę zagotowujemy. Obieramy warzywa i kroimy w grubą kostkę lub talarki. Dodajemy do wrzącej wody (oprócz ziemniaków!). Przyprawiamy. Po około 20 minutach dodajemy ziemniaki i pokrojone kiełbaski(...)sojowej. Po kolejnych 10 minutach wlewamy zakwas. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Pod koniec gotowania rozrabiamy mleko sojowe z kilkoma łyżkami bulionu i zaprawiamy żurek. Ponownie zagotowujemy i gotowe :) Podając dodajemy pokrojone w kostkę tofu. Smacznego

Zdrowie na języku :P
Zapraszam na dynie 154

oliwek masło do smarowania foremek 4 łyżki startego parmezanu wykonanie: Cebule kroimy w kostkę. Dynie obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę równej wielkości. Cebule i dynie podsmażamy na oliwie przez około 3 minuty. Zalewamy bulionem i gotujemy przez 10 minut. Odcedzamy i miksujemy na pure. Jajka wraz ze Śmietana ubijamy mikserem. Łączymy z dynią. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką

Przysmaki Karolki
Lekki bigos z cukinii 233

przecieru pomidorowego 30 dag wiejskiej kiełbasy sól, pieprz, łyżeczka vegety Cukinie obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych ze środka i kroimy na kostkę o grubości mniej więcej 1 cm.  W garnku gotujemy szklankę wody wymieszaną z vegetą lub szklankę bulionu warzywnego. Wrzucamy cukinię i gotujemy. Dodajemy pokrojony w plasterki por.  W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojoną

Kuchnia moimi oczami
Krem z dyni 242

ząbki czosnku sól i pieprz do smaku gęsty jogurt naturalny pietruszka do dekoracji Dynię obieramy ze skórki, usuwamy środek z pestkami, kroimy w kostkę. W ten sposób przygotowaną dynię umieszczamy w garnku i zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem tak aby zakryć dynię. Doprawiamy jeszcze co smaku solą i pieprzem. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko i gotujemy do momentu

Animelka Blog
Zupa z bobem, fasolką szparagową i ziemniakami 164

łyżka masła - kilka gałązek kolendry Składniki dla 2 osób Jeżeli nie mamy bulionu to najpierw go gotujemy według własnych upodobań – albo mięsny albo warzywny My do przepisu wykorzystaliśmy bulion mięsny. Następnie gotujemy bób. Bób płuczemy i wrzucamy na gotującą się wodę, lekko solimy i gotujemy ok. 15 minut. Po ugotowaniu bób studzimy i obieramy ze skórki. Teraz w rondelku topimy(...)się zeszkli dodajemy fasolkę szparagową żółtą (fasolkę myjemy, odcinamy z niej końcówki i kroimy na 3-4 części). Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do fasolki. Wszystko podsmażamy ok. 10 minut, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Na koniec dorzucamy obrany bób, gałązki kolendry, przyprawiamy, chwilkę gotujemy i podajemy Smacznego

Kuchenne Wariacje
Świąteczna zupa grzybowa 163

przed, robimy taka swoją wyjątkową :D Świąteczna zupa grzybowa SKŁADNIKI: 80 g suszonych grzybów (borowików i/lub podgrzybków)  2 łyżki masła 1 cebula 4 szklanki  bulionu warzywnego 2 łyżki śmietany kremówki sól i pieprz, liść laurowy ziele angielskie świąteczny makaron w renifery natka pietruszki Suszone grzyby dość dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą, po czym(...)mniejsze kawałki i włożyć do większego rondla z grubym dnem. Smażyć delikatnie mieszając, aż odparuje z nich sok. Dodać masło oraz pokrojona w kostkę cebulę, smażyć razem przez chwilę, aż cebula się zeszkli. Wlać bulion i gotować przez około 10 - 15 minut na małym ogniu. Ubić śmietanę , następnie wymieszać z mąką i przelać do garnka z zupą. Doprawić do smaku

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania