bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:46/100)

Kuskus szafranowo-cytrynowy 193

startej skórki z cytryny; pół łyżeczki kurkumy; szczypta pieprzu cayenne; kilka kropel soku z cytryny; nać pietruszki (do smaku). Zaczynamy od ugotowania bulionu. Do garnka wlewam 300 ml wody, kiedy zacznie wrzeć wrzucam pokrojone w drobną kostkę warzywa (małą marchew i pietruszkę). Przykrywam pokrywką i czekam aż się zagotuje.                W tym czasie(...)cytryny, kurkumę, pieprz cayenne oraz kilka kropel soku z cytryny. Mieszam wszystko dokładnie i odstawiam na parę minut.                  Ugotowany bulion zdejmuję z gazu, "prószę" do środka odrobinę szafranu (dosłownie 3 nitki) i również odstawiam do nabrania aromatu. Po paru minutach wsypuję kaszę, przykrywam pokrywką i czekam aż cały bulion zostanie wchłonięty

Życie na widelcu
Gulasz wołowy z kminkiem 185

posiekanej cebuli1   - 1 1/2 łyżki stołowej  papryki3 łyżki mąki1 łyżka kminku1/2 łyżeczki pieprzu1 łyżka pasty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego1 szklanka bulionu wołowegoew 1/2 kieliszka winasóltłuszcz do smażenia przygotowanieWołowinę umyć,  pokroić w dużą kostkę (3x3 cm). Posiekaną cebulę przesmażyć na patelni w 3-4  łyżkach masła z oliwą lub na oleju.  Dodać 1 łyżkę papryki(...)stron. Przełożyć całe podsmażone mięso na patelnię ,posypać mąką , posolić, dodać kminek wymieszać . Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją . Do misy wolnowaru nałożyć cebulę, na nią  mięso. Zalać bulionem ,ewentualnie dodać wino wino. Mięso powinno być prawie   zakryte. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 10  godzin. Podawać

Stare Gary
Zupa pomidorowa z mozzarellą i pesto 142

łyżka oliwy z oliwek 4 łyżki tartej mozzarelli 2 łyżki pesto Do garnka wkładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę pomidory, oliwę z oliwek. Smażymy na małym ogniu przez 5 minut. Po upływie tego czasu wlewamy bulion, dodajemy sól i pieprz. Zagotowujemy, po czym kontynuujemy gotowanie przez kolejne 20 minut. Na koniec całość blendujemy. Zupę serwujemy z odrobiną pesto

mecooks
Rozgrzewający krem z dyni 163

Przygotowanie: Wydrążoną dynię obieramy ze skóry i kroimy w małe kawałki. Imbir obieramy i kroimy w półplasterki, a cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa z dodatkiem sambalu. Następnie zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy mleczko kokosowe (można odłożyć dwie łyżki do dekoracji) i gotujemy około 20 minut. Zupę miksujemy i przecieramy przez sito i ponownie

W poszukiwaniu inspiracji
Kapuśniak na żeberkach 140

gotujemy bulion, żeberka dobrze jest przekroić na kilka części. Bulion jest gotowy gdy mięso jest miękkie. Kapusta: - 1 litrowy słój kapusty - 2 duże cebule - kawałek dobrej wędzonej słoniny, ok. 25 dag - cukier Kapustę wyciągamy ze słoja i mocno odciskamy w dłoniach.  W dużym rondlu smażymy słoninę pokrojoną w kostkę, gdy się wytopi dodajemy cebulę, smażymy, następnie dodajemy kapustę(...)płaską łyżeczkę cukru i co jakiś czas mieszamy oraz uzupełniamy wodę, która odparuję.  Gdy bulion jest gotowy łączymy go z kapustą, mieszamy i doprawiamy do smaku, gotujemy razem wg. potrzeby. Dodatkowo: - 6 dużych ziemniaków Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy z małą ilością soli w małym rondlu. Kapuśniak podajemy z ziemniakami i porcją żeberek. Smacznego!. Przyprawy i dodatki

Apetyczna babeczka
Zupa krem z dyni. 213

Składniki: 1 kg dyni1 cebulka2 ząbki czosnku1,5 l bulionu drobiowegooliwasólpieprzgrzanki Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry. Wydrążamy nasiona i włókna. Twardy miąższ kroimy w dużą kostkę, przekładamy na brytwankę, polewamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku do miękkości. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy. Szklimy na nie dużej ilości oliwy i przekładamy do gotującego się bulionu

Kuchnia Łukasza
Kremowa zupa z pieczonej papryki. 97

temperaturze 230 stopni Celsjusza. Następnie przekładamy do miski, szczelnie przykrywamy folią aluminiową i czekamy aż przestygnie. Ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. W średnim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, szklimy cebulkę, dodajemy paprykę i zalewamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy na gładki krem. Na koniec dodajemy śmietanę. Podajemy z grzankami i natką pietruszki. Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny
Risotto z łososiem wędzonym i koprem włoskim (Risotto con salmone affumicato e finocchio) 164

SKŁADNIKI  250 g ry ż u  100 g wędzonego łososia 1 szalotka 2 fenkuły  500 ml bulionu warzywnego 150 ml białego wina 40 g masła  s ó l, pieprz   oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 250 g di riso 100 g di salmone affumicato 1 scalogno 2 finocchio 500 ml di brodo vegetale 150 ml di vino(...)ogniu tostujemy ok. 2 minut. Dodajemy koper włoski oraz połowę łososia wędzonego pokrojonego w kostkę. Ryż zalewamy białym winem. Ryż gotujemy na małym ogniu dopóki wino nie odparuje.  Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny.  Risotto mieszamy delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek i napowietrzenia ryżu

La grande e la piccola cuoca
Tajska zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem 259

drobno pokrojone polędwiczki z kurczaka z dodatkiem posiekanego imbiru, pasty krewetkowej Tom Yum i startej skórki z limonki. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i czerwoną paprykę. Podsmażamy wszystko na wolnym ogniu ok. 5 min. Dolewamy bulionu warzywnego. Dodajemy rozbitą trawę cytrynową, liście limonki, sok z połówki limonki i pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min. Dolewamy mleko kokosowe

kulinarnyJa
Z serii podstawy kucharzenia : bulion warzywny 157

domowym wywarze. Tylko co, jeśli nie bardzo mamy pojęcie, jak takowy przyrządzić? Wielu z nas na szybko (lub dla smaku), używa kostek rosołowych, choć mamy pełną świadomość, że są one przesycone chemią... Myślimy, że ugotowanie własnego bulionu to nie lada wyczyn i mnóstwo zmarnowanego czasu, którego i tak nie mamy pod dostatkiem. Nic bardziej mylnego! Dziś

Gotowanie to kochanie
Paella 176

oliwa,dymka,natka pietruszkiNa dużej patelni rozgrzewamy oliwę, Następnie wrzucamy chorizo oraz kurczaka. Smażymy 8 minut, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Dosypujemy czosnek i całość smażymy 10 min.Dodajemy ryż, przesmażamy go na patelni 2 min i zalewamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem. Cały czas mieszamy tak około 15-18 minut.Wlewamy pomidory z puszki ( w sezonie świeże) dodajemy krewetki

Kulinarna rozmowa
ZUPA KUKURYDZIANA 149

łyżki masła, sól, pieprz, ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej , pietruszka, słodka papryka WYKONANIE Cebulę i obranego ziemniak kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę, podsmażamy, dodajemy kukurydzę wraz z zalewą, chwilkę podsmażamy, następnie dodajemy ziemniaka i bulion, gotujemy pod przykryciem 20-25 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i imbirem, dodajemy śmietanę. Gotową zupę blendujemy, rozlewamy na talerze, posypujemy

słodki bratek
Zupa dyniowa 75

łyżeczka imbiru w proszku, 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski), 1 łyżeczka kurkumy, sól i pieprz do smaku, 500 ml bulionu, natka pietruszki, jogurt. Sposób przygotowania zupy dyniowej: Dynie obieram ze skórki i kroję w kostkę, siekam cebulę i czosnek. W garnku rozgrzewam oliwę i podsmażam cebulę oraz czosnek przez około minutę, dodaję dynię

Gotuj Się Kto Może
Zupa szczawiowa z grzankami i jajkiem 203

wyszła pyszna i że teraz jest co wspominać :) Składniki dla 4 osób: 2 litry bulionu np. drobiowego* Pęczek świeżego szczawiu (ok. 200g) 1 łyżka mąki Sól Pieprz Maggi *lub jeśli ma być w wersji ekspresowej, 2 litry wody i 2 – 4 kostki rosołowe, Dodatkowo: 4 jajka ugotowane na twardo 2 – 3 kromki czerstwego chleba Ok. 30g margaryny(...)gorącym bulionem i gotujemy około 10 minut od zagotowania, na wolnym ogniu. W ½ szklanki zimnej wody rozpuszczamy mąkę (najlepiej wodę wlać do niewielkiego słoja, wsypać mąkę, zakręcić i potrząsnąć). Gotową zawiesinę wlewamy do gotującej się zupy, mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy. Na koniec doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i maggi. Czerstwy chleb kroimy w niewielką kostkę, a następnie pieczemy

Smakowy Raj
Krem z kalafiora 123

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} W osobnym garnku zagotować wodę z kostką rosołową. Delikatnie schłodzić a następnie połączyć ze śmietaną. Tak przygotowany bulion dolać do podsmażonego kalafiora, całość gotować na małym ogniu aż kalafior będzie miękki. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style

kulinarnyswiatdomi
Placki ziemniaczane po wegiersku / Hungarian style potato pancakes 613

grubą kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki lub ćwiartki 2 czerwone papryki (lub mix kolorów), pokrojone w kostkę 2 duże cebule, pokrojone w kostkę 1 ząbek czosnku, posiekany 3-4 łyżki mąki 1 litr bulionu drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3-4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki papryki słodkiej w proszku (najlepiej wędzonej) 2-3 łyżki oleju do smażenia

karmelowy
Kasza pęczak a'la risotto 113

tarte  pecorino ( 2 łyżki stołowe) świeże listki majeranku Kasza pęczak po polsku Przygotowanie: 1. Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki. 2. Zeszklij cebulę na łyżce masła, dodaj opłukany pęczak, i wino. 3. Wymieszaj i za kilka chwil dolej bulion. Najpierw 0,5 litra, potem w miarę pęcznienia pęczaku:) dolewaj pozostałą część

AZgotuj!
Szparagowa potrawka z cukinią 164

przez około 15 minut. Wywar szparagowy otrzymamy gotując obierki z kilku pęczków szparagów w wodzie. Jeśli nie mamy wywaru szparagowego możemy użyć wody lub bulionu warzywnego czy drobiowego. Ugotowane piersi wyjmujemy, i kroimy w dużą kostkę. Ponownie wkładamy je do wody wraz z obranymi i pokrojonymi w mnijsze kawałki szparagami oraz pokrojonymi na 4 częsci plasterkami cukinii. Doprawiamy solą, białym

Pyry na Gaz
Ratatouille 167

papryki 2 żółte papryki 1 bakłażan 1 mała cukinia 2 cebule 4-5 ząbków czosnku kilka łyżek oliwy ¼ szklanki wody zioła prowansalskie 2 łyżki bulionu wegetariańskiego pieprz Pomidory obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę. Tak samo pokrój: paprykę, bakłażana, cukinię. Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Wszystkie warzywa wrzuć do dużego i szerokiego garnka. Zalej oliwą, wodą i dodaj

Qlinarnie i Qlinarnie
Confit z kaczki z soczewicą 136

książki Jamie Oliver "Kulinarne wyprawy Jamiego"składniki2 marchewki, obrane i drobno pokrojone2 łodygi selera naciowego,obrane i pokrojone2 cebule obrane i pokrojone w kostkę tłuszcz do smażenia - kaczy lub oliwa500 g zielonej soczewicy1 l bulionu warzywnego1 ziemnak obrany i grubo pokrojony6 kaczych nóg  confit200 g młodego szpinakusól morska, pieprzczerwony ocet winnyjogurt naturalnybukiet ziół:1 łodyga selera naciowegopęczek tymiankupęczek

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania