bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:55/100)

Krem z batatów 184

duża cebula 1 czerwona papryczka chili 2 łyżeczki pikantnej pasty curry  400 ml mleka kokosowego 1/3 szklanki bulionu warzywnego 750ml wody 1 łyżka soku z limonki/cytryny sól pieprz  olej  świeża kolendra PRZYGOTOWANIE Cebulę i obrane bataty kroimy w kostkę. Marchewkę w plasterki. Papryczkę chili przekrawamy wzdłuż, usuwamy pestki i siekamy. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju

Moje Kuchenne Rewelacje
Risotto z grzybami 123

najlepiej smakuje, kiedy jest podane natychmiast po przygotowaniu. Jeśli wychodzi zbyt gęste, należy jeszcze dodać bulion lub wodę i przyprawić. Składniki: • 300 g ryżu Arborio • 500 g grzybów, u mnie mrożone podgrzybki • 1,5 litra wody/3 kostki bulionowe, u mnie warzywne • 1 cebula • 3 łyżki suszonej włoszczyzny • 2 łyżki oliwy • 2 łyżki masła(...)wysokich brzegach lub rondlu rozgrzać oliwę z  masłem, wrzucić cebulę i zeszklić. • Wrzucić ryż i smażyć przez 2 minuty, dolewając w trakcie łyżkę bulionu. • Wlać resztę bulionu, suszoną włoszczyznę, przyprawić pieprzem, ewentualnie dosolić i gotować 15 minut cały czas mieszając. • Grzyby rozmrozić, drobno posiekać i gotować 3 minuty w osolonej wodzie

To co kocham
Vichyssoise 121

masła (niesolonego) 280 g pora (biała część) 2 łodygi selera naciowego 150 g białego wina 850 ml bulionu z kurczaka sól morska biały pieprz 300 ml śmietany 18% (do zup) szczypiorek do podania         Wykonanie: Ziemniaki pokroiłam w grubą kostkę. Ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam. Por oczyściłam   i pokroiłam w krążki. Łodygi selera pokroiłam w plasterki

Kuchnia u Krysi
Delikatna potrawka z kurczaka z sosem jogurtowym 864

jest z kością. Pokroić w paseczki - wielkość dowolna. Ugotowaną marchewkę pokroić w kostkę, pieczarki oczyścić i pokroić w plastry.Masło stopić w garnku, dodać pieczarki, przesmażyć je krótko. Dołożyć mięso i marchewkę - całość krótko podsmażyć. Jogurt połączyć z rosołem (bulionem lub wodą) i mąką. Wlać do mięsa i warzyw i mieszając

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zielony Krem 274

pokroić na mniejsze kawałki, ok. 3 cm. Następnie marchewkę pokroić na małe krążki, resztę warzyw w kostki. Czosnek z cebulą podsmażamy przez ok. 2 minuty na oliwie. Teraz przekładamy czosnek z cebulą do garnka i dodajemy resztę warzyw. Zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.  Następnie miksujemy zawartość garnka na gładki krem, dodajemy sól, pieprz oraz

Chocolate Stop Tempting
KURCZAK PO TAJSKU Z ORZECHAMI NERKOWCA ( Thai chicken cashew ) 455

czosnek – 3 ząbki * imbir – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy. Na ten sam wok wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone mięso, przesmażamy ok. 3-4 minuty, wyciągamy. Wlewamy bulion, dodajemy sherry, sos sojowy, cukier, zmiażdżony czosnek i imbir – podgrzewamy, ale nie doprowadzamy

Ostra na Słodko
Zimowa zupa fasolowa 183

się zezłoci. Następnie dosypujemy 2 łyżeczki mąki i dokładnie mieszamy. Nie przerywając mieszania dolewamy po trochu bulionu z garnka, aż zasmażka nabierze gęstej, ale lejącej się konsystencji. Gotową zasmażkę wlewamy do zupy. Chwilę gotujemy aż zupa zgęstnieje. Na końcu dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i vegetą. Podajemy z pieczywem

My simple kitchen
Kokosowa dyniowa z pomarańczem i łososiem 131

część 1 cebula 1 pomarańczo duże sól, pieprz papryczki chili żółta 200 ml mleczka kokosowego 750 ml bulionu warzywnego natka pietruszki 1 łyżka masła klarowanego 150 g łososia wędzonego na gorąco pieprz czerwony Cebulę, por kroję. Korzeń pietruszki obieram i kroję w kostkę. Z pomarańcza wyciskam sok. Na maśle klarowanym przesmażam cebulę,por, korzeń. Dynię kroję na kawałki ze skórą

wesoła kuchnia
Dynia, cebula, brukselka 179

czosnku 1 łyżka zielonej pasty curry 1 łyżeczka przyprawy mango-curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 l bulionu 1 łyżka masła sól pieprz dodatkowo: 400 g brukselki 2 łyżki masła prażona cebulka Marchewki, pietruszkę i ziemniaki obrać, razem z dynią pokroić w kostkę mniej więcej tej samej wielkości. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Na rozgrzane masło dodać pastę curry

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa krem z marchewki 164

dyni, ja nie miałam) 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego sok z cytryny słodka mielona papryka pieprz sól Marchewkę obrać i pokroić w talarki (ja to zrobiłam malakserem bo było szybciej) Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę (u mnie ubite ziemniaki, które zostały z obiadu) Cebulę obrać o pokroić w kostkę Pora

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Różowe risotto. 192

Kiedy ryż jest już al dente dodać śmietankę i sok, a następnie starty parmezan i pokrojone w kostkę buraczki. Podawać natychmiast z pokruszonym białym serem, orzechami i listkami pietruszki. Jeśli danie zbyt zgęstnieje na talerzu można  rozluźnić je łyżką gorącego bulionu

zadanie-gotowanie
Karkówka duszona w pomidorowej kapuście kiszonej 305

oleju rzepakowego 4 łyżki przyprawy do karkówki 1 duża cebula 200 g pieczarek 500 g kapusty kiszonej 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego lub 1 puszka pomidorów Pelati 2 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka miodu sól majeranek pieprz czarny olej rzepakowy do smażenia Ulubioną przyprawę do karkówki połączyć z olejem rzepakowym. Tak przygotowaną marynatą natrzeć plastry karkówki grubości(...)minucie z każdej strony. Powinna się przyrumienić. Przełożyć do naczynia z szerokim dnem. Na tą samą patelnię wrzucić skrojoną w kostkę cebulę, usmażyć i przełożyć do karkówki. Tak samo postąpić z pieczarkami i kiszoną kapustą. Wlać do wszystkiego bulion drobiowy i przecier pomidorowy. Przyprawić, przykryć pokrywką i postawić na minimalnym ogniu, tak aby delikatnie się dusiło przez około

https:KKuchniaMniam
Schab po bałkańsku 219

ziemniakami, a nawet ze zwykłym pieczywem. SKŁADNIKI: 60-70 dag schabu  2 czerwone papryki 250 g pieczarek 3 pomidory pokrojone w kostkę lub 1 puszka pomidorów w kawałkach 1/2 szkl przecieru pomidorowego typu passata 1/2 szkl bulionu 2 cebule 1-2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) olej do smażenia sól, pieprz, ulubiona przyprawa

Kto ugości moich gości?
Masz niskie żelazo we krwi? Jedź zupę z dyni z pestkami i mleczkiem kokosowym 166

ziemniak mleczko kokosowe papryczka chilli gałka muszkatołowa 1 łyżka oleju kokosowego pestki dyni  Przygotowanie: 1. Cebulę pokrój w kostkę zeszklij na odrobinie oleju kokosowym. Dadaj pokrojoną dynię. 2. Całość zalej 1,5 litra bulionu, dodaj batata pokrojonego w duże kawałki. Gotuj ok 20 minut.  3. W między czasie dodawaj przyprawy

AZgotuj!
Zupa z porów 218

jest naprawdę dobra i delikatna. Polecam!składniki150 g porów (białe części)100 g ziemniaków100 ml śmietany (opcjonalnie)1 łyżka masła1500 ml bulionu z kurczakasól, pieprzszczypiorek do podaniaprzygotowaniePory opłukać, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem roztopić masło, włożyć pory i dusić na małym ogniu aby zmiękły, mieszać, nie rumienić. Dodać ziemniaki i dusić

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania