bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:60/100)

Risotto parboiled z pieczarkami. 130

Składniki: 200 g ryżu parboiled około 1,5 l bulionu drobiowego 500 g pieczarek 1 pęczek koperku 1 cebula 100 g mozzarelli sól, pieprz, czosnek granulowany masło 5 łyżek śmietanki 18% Pieczarki kroimy w kawałki, cebulę w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na maśle, kiedy pieczarki nam zmiękną doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Smażymy do wyparowania całej wody

Moje-pitraszenie
Polędwica wołowa i sos z czerwonego wina 248

patelni wrzuć gałązkę rozmarynu. Smaż polędwicę 2 minuty po każdej stronie. Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na maśle, po czym dodaj tymianek, laurowy liść i wino. Gotuj aż większość wina wyparuje. Przetrzyj przez sito. Wlej zawartość z powrotem do garnka i dodaj bulion. Gotuj sos przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem, ewentualnie cukrem

codojedzenia
Risotto z warzywami i całymi pieczarkami 230

cebula, 150 g cukinii, 3 łyżki masła klarownego, 50 ml białego wytrawnego wina, 200 ml bulionu, 100 g zielonej fasoli, 1-2 łyżki posiekanego koperku, 30 ml śmietanki 30%, sól, pieprz do smaku, świeży tymianek, ponadto: pomidorki koktajlowe. Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, cukinię na większą, pieczarki myjemy i suszymy. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulkę

Moniki Smakołyki
Gulasz z indyka z marchewką i cukinią 75

indyka duża marchewka mała pietruszka kawałek selera mała cukinia cebula 2 ząbki czosnku 0,5 litra bulionu 80 g koncentratu pomidorowego pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili łyżeczka tymianku sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przepis 1 Mięso kroimy w kostkę i oprószamy solą i pieprzem. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy. Marchewkę kroimy w plasterki, pietruszkę i selera(...)czosnek kroimy w drobną kostkę. 2 Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso na dużym ogniu do zrumienienia, po czym mięso przekładamy do garnka/rondelka. Na tej samej patelni podsmażamy pietruszkę i selera starte na tarce, posiekany czosnek oraz cebulkę, smażymy do zrumienienia i przekładamy do mięsa. 3 Do garnka z mięsem dodajemy marchewkę, bulion, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy (słodką paprykę

Kuchnia Bazylii
Gulasz z karkówką i cukinią / Pork and zucchini stew 231

kostkę 250 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 100 g fasolki szparagowej, pokrojonej na 2 cm kawałki 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 ml passaty pomidorowej 1 szklanka bulionu drobiowego 1 liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, majeranku, rozmarynu i słodkiej papryki cukier, sól

karmelowy
Krupnik 257

gotujemy do miękkości (około 1 godziny). Z bulionu wyławiamy warzywa i mięso które po przestygnięciu kroimy na małe kawałeczki. Do bulionu wrzucamy kaszę jęczmienną i gotujemy do miękkości (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu). Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym naczyniu. Kiedy kasza jest już miękka dodajemy wszystkie warzywa, mięso i przyprawy. Dla lepszego aromatu zupę posypujemy natką

paapilotkaa
Pasztet z czerwonej soczewicy 145

pieprz, kmin rzymski 3 jaja L masło i bułka tarta do wysypania formy Wykonanie: soczewicę wypłukać na sitku, zalać 2 szklankami bulionu i gotować , aż wchłonie całą wodę i stanie się puree obrać cebulę i czosnek, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju obrać marchewkę i selera, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Dołożyć do cebuli i smażyć powoli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Risotto z kiełbasą i papryką 139

masło dodajemy ryż i przesmażamy, aż ryż będzie perłowy wówczas zalewamy 2 szklankami bulionu warzywnego i gotujemy ryż do całkowitego odparowania bulionu. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, papryki myjemy i oczyszczamy z nasion i kroimy w paski bądź kostkę. Na patelni podsmażamy na oleju cebulę z kiełbasą i dodajemy paprykę - przesmażamy. Kiedy ryż mamy ugotowany dodajemy do niego kiełbaskę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kapuśniak na golonce z wolnowaru 261

egzamin.składniki230 -250g golonka parzona, peklowana300 - 400 g kapusty kiszonej (zależy czy bardzo kwaśna)3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę 1 duża cebula pokrojona w kostkę50 - 60 g wędzonego boczku pokrojony w kostkękilka suszonych grzybów1500 ml bulionu mięsnego1 listek laurowykilka ziarenek pieprzupo kilka  ziarenek jałowca i ziela angielskiegoolej do smażeniaprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Boczek podsmażyć, zdjąć

Stare Gary
Pomidorowa nie do końca klasycznie 163

dodatkowo:4 łyżki śmietany kremówki (38%)natka pietruszkiPomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę.Cebule obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać.Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek. Dodać pomidory, gotować 5 minut. Wlać bulion, wsypać sól, pieprz i chilli, gotować 15 minut.Zdjąć z ognia, zmiksować, wlać śmietanę i wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku. Podgrzać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krem z kukurydzy z chipsami z boczku 282

zupa z kukurydzy Kamis sól Przygotowanie:Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, odsączoną kukurydzę i całość podsmażać około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać 1 szklankę bulionu warzywnego, dodać włoszczyznę, łyżeczkę przyprawy i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksować blenderem na krem. Jeśli zupa jest

Ala piecze i gotuje
Kurczak w potrawce. 402

Chicken fricassee. Składniki. 3 szt . udziec z kurczaka 2 marchewki 1 kostka bulionowa 2 liść laurowy 3 ziele angielskie Sos. 1 łyżka masła 1 łyżka mąka 100 ml. bulion 100 ml. śmietana 36 % 10 dag świeży agrest 5 dag rodzynki 1 łyżeczka cukier sól pieprz sok z cytryny  Wykonanie. Kurczaka ugotować w  bulionie z dodatkiem liścia laurowego

Kulinarny karnet Christophera
KREMOWA ZUPA SEROWA 207

Pyszna, kremowa zupa serowa to idealne, szybkie danie. Nam smakowała bardzo, może zasmakuje również i Wam. Przepis znaleziony tutaj ( klik ) Składniki na 5 porcji: - 1,5l bulionu - 100g serka topionego śmietankowego - 100g serka topionego Maasdamer - 100g serka topionego Emmentaler - 1 średnia cebula - 200ml słodkiej kremówki (30%) - oliwa lub olej kokosowy bezzapachowy (2 łyżki) -  2 łyżki masła - sól i świeżo(...)przyrumienić je. Dopawić ziołami prowansalskimi i chili. W garnku rozgrzać olej z masłem, dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmażyć ją na złoty kolor. Do garnka wlać wino i odparować całość ok.5 minut. Następnie do garnka wlać bulion i pokrojone na mniejsze kawałki serki topione. Całość gotować na średnim palniku ok.15 minut, cały czas mieszając. 5 minut

Smaczne Zdrowe
Gulasz z kurczaka z pieczarkami 1154

liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 500 ml rosołu lub bulionu warzywnego (ja użyłam z tego przepisu: bulion warzywny – przepis ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gulasz z kurczaka z pieczarkami – Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę. Wrzucić do pojemnika, następnie dodać 1 łyżkę sosu sojowego, szczyptę soli (niewielką, bo sos sojowy też jest dość słony(...)zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Następnie dorzucić pieczarki pokrojone w ćwiartki i smażyć do czasu aż nadmiar wody odparuje. Kolejno wrzucić mięso na patelnię z cebulką i pieczarkami, zalać całość bulionem, dodać sos sojowy, ziele angielskie oraz liść laurowy. Dusić całość pod przykryciem przez ok. 30 minut. W niewielkiej ilości zimniej wody rozpuścić łyżkę mąki pszennej, a następnie przelać do gulaszu

Kulinarne Przeboje
Kaszotto z burakiem, gruszką i wędzoną makrelą 213

puszki pomidorów, 1 litra bulionu drobiowego, 50 gram masła, 50 gram wędzonego twarogu, 1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 1 łyżeczki suszonego lubczyku, 1 łyżeczki suszonego cząbru, 2 łyżek oliwy, soli, białego mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od ugotowania buraków do miękkości. Ugotowane buraki obrałem ze skórek i pokroiłem w półcentymetrową kostkę. W identyczną kostkę pokroiłem(...)Dzięki dodatkowi oliwy masło nie będzie się przypalać. Po rozpuszczeniu masła dodałem na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę, którą smażyłem aż do lekkiego zrumienienia. Następnie do cebuli dodałem kaszę pęczak. Całość wymieszałem i smażyłem przez około 3 minuty. Następnie podlałem kaszę chochlą bulionu drobiowego. Danie doprawiłem łyżeczką mielonej gałki muszkatołowej, połową łyżeczki mielonego ziela angielskiego, łyżeczką suszonego cząbru, łyżeczką suszonego

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania