zmięknięcia i zrumienienia przez około 10-15 minut. Przekładamy do garnka - zostawiamy jednak ich niewielką ilość do dekoracji zupy przed podaniem. 2 Pora zalewamy gorącym bulionem i dodajemy obrane warzywa pokrojone w kostkę - pietruszkę, seler, ziemniaki. Gotujemy 30 minut pod przykryciem na średnim ogniu, do momentu, aż warzywa zmiękną. 3 Całość blendujemy i doprawiamy sporą ilością soli, pieprzu i gałki
Kuchnia Bazyliibazylia vegeta masło 1. Cukinie i cebule posypać delikatnie vegetą i podsmażyć na maśle do zeszklenia się cebuli. 2. Do garnka nalać wody, wrzucić kostkę rosołową, zagotować. 3. Do gotującego się bulionu wrzucić gorącą cukinię i ziemniaki. Gotować ok. 40 min na małym ogniu. 4. Całość zmiksować blenderem, doprawić solą, pieprzem i koperkiem. Smacznego
Kuchnia smakówsmaczne,że można ją zjadać samą. składniki główka kapusty 3 - 4 ząbki czosnku czerwona cebula kminek łyżka masła sól, pieprz 3/4 - 1 szklanki bulionu rodzynki - opcjonalnie przygotowanie Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Z kapusty usunąć zewnętrzne liście, przekroić na 4 części, usunąć głąb. Pokroić w cienkie paski, opłukać, osączyć z wody. W głębokiej dużej patelni rozgrzać
Stare Garyprzez praskę 2 marchewki, pokrojone w kostkę 1 średnia główka młodej kapusty,posiekanej plus garść drobno posiekanej do podania 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 6 posiekanych listków szałwii 6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego ½ szklanki ulubionego ciemnego piwa 1 liść laurowy ½ szklanki startego sera cheddar (lub innego ulubionego sera żółtego) sól i pieprz do smaku Przygotowanie
karmelowyświeżego szpinaku100 ml śmietany kremówki (38%)sólpieprzCebulę i czosnek obrać, posiekać. Podsmażyć na oleju, dodać kolendrę i kumin. Smażyć, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Zalać bulionem, dodać obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Gotować 10-15 minut. Dodać ciecierzycę, gotować jeszcze 5 minut. Odlać 1-2 szklanki zupy (w zależności od tego, jak gęsta ma być), do garnka dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzebrokułowa) Składniki na 4 porcje:500 g brokułów (u mnie mrożone, ale w sezonie lepsze będą świeże)1 łyżka suszonej mieszanki bulionowej (lub kostka rosołowa jeśli używacie lub 1 litr bulionu warzywnego)1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1 ząbek czosnkupieprz czarny mielony4 łyżki startego parmezanu Sposób przygotowania:Do garnka wlać 1 litr wody, dodać mieszankę bulionową, posolić
Obiad za dychęobgotowujemy grzyby.Sos- Do garnka dajemy pol kostki masla, dwie lyzki maki - laczymy. Dodajemy bulionu wolowego -250 ml. Laczymy. Zciagamy z gazu I dodajemy ok 250 ml smietany , pieprz, duzo papryki. Pokrojona natke pietruszki. Blendujemy. Stawiamy na gaz, dodajemy pokrojone grzyby. Gotujemy ok 10 min. I sos gotowy.Kroimy poledwice w wieksze kawalki I marynujemy w papryce, pietruszce, pieprzu
Smaki Edytyboczku parzonego 6 dużych cebul papryczka chilli ser z niebieską pleśnią oliwa chleb pszenny Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w piórką i wraz z pokrojonym w kostkę boczkiem podsmażyć na patelni na odrobinie oliwy. Do bulionu dodajemy smietankę i cebulkę z boczkiem.Przegotowujemy.Dodajemy pokrojona w plasterki papryczkę z wraz z pestkami). Na patelni,na której smażylismy cebulkę podsmażamy chleb pokrojony w kosteczkę
Wielki apetytdobrze przygotowane są prawdziwym rarytasem. Na dwie porcje: 0,5 kg flaków wołowych 1 marchewka 1 pietruszka mały kawałek selera 2 kostki rosołowe (lub 3 szklanki prawdziwego rosołu, lub bulionu) 5 listków laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 3 ząbki czosnku gałka muszkatałowa majeranek magii sól, pieprz 2 łyżki oleju Flaki należy zalać woda(...)zalać świeżą i jeszcze raz gotować. Dla pewności pozbycia się przykrego zapachu czynność tą należy wykonać 3 razy. Do garnka wlać 3 szklanki wody (lub rosół), włożyć kostki rosołowe, wszystkie przyprawy i flaki. Gotować do miękkości flaków. Warzywa zetrzeć na grubych oczkach i podsmażyć do miękkości na oleju, następnie dodać do flaków, wraz z zmiażdżonym
Jadło i czytadłomoim przypadku, lub świeżą dynię. Jeśli wykorzystujemy świeżą dynię, trzeba ją najpierw pokroić w kostkę a następnie zasmażyć na oliwie aż będzie miękka. Składniki: 300 g ryżu do risotto 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 kg musu z dyni ok. 1 - 1,5 l bulionu warzywnego* 100 g masła pęczek pietruszki pęczek(...)szczypiorku parmezan do posypania (ok 50 g) oliwa z oliwek gałka muszkatołowa sól pieprz Wykonanie: Mus z dyni zagrzać, najlepiej żeby był gorący, bulion zagotować. Pietruszkę i szczypiorek posiekać, parmezan zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę podsmażyć a następnie dodać ryż i smażyć go aż zrobi się szklisty i przezroczysty
Mama Gotujeszklanki słodkiej śmietany-10-15 dkg mielonego mięsa-marchewka-natka pietruszki-garść suszonych grzybów-pieprz Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę.Z mięsa formujemy małe kuleczki. Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojone ziemniaki i marchewkę, kaszę i umyte grzyby.Po 10 minutach wkładamy nasze mięsne kuleczki i wszystko gotujemy ok. 40 minut na małym ogniu
Maminek kulinarnyTego obiadu dzisiaj miało nie być. Miał być makaron z sosem z pieczarkami. Ale wcale nie żałuję. 2 papryki zielone 1 żółta szklanka bulionu 3/4 szklanki kaszy bulgur marchewka pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku 1 cebula pół łyżeczki kminku 2 łyżki oleju pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego pół puszki pomidorów ( pulpa) sól pieprz cayenne ( według upodobania(...)angielskie, sól i pieprz cayenne. Kiedy warzywa będą miękkie dodaj ugotowaną kaszę bulgur i pomidory. Mieszaj chwile gotując. Umyj papryki i przekrój je wzdłuż. W żaroodpornym naczyniu wylej bulion połóż nafaszerowane papryki. Przykryj folią aluminiową. Piecz w 200 stopniach przez 1- 1,5 aż będzie miękka. Dekoruj kolendrą
AZgotuj!pieprz zielenina : pietruszka lub koperek kleks śmietany Wykonanie: cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić i zeszklić na łyżce masła ghee buraki obrać, pokroić w kostkę lub cienkie talarki, dołożyć do cebuli z czosnkiem i obsmażyć razem. Wlać bulion i gotować do miękkości około 30-40 minut. Długość gotowania zależy od wielkości kawałków i rodzaju buraków. 15 minu pod koniec gotowania dodać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dużą przyjemność jedzenia. Soczysty schab aromatyzowany przyprawami korzennymi i rozmarynem opływa w pikantnym, kremowym sosie z pieczonej dyni Hokkaido, z dodatkiem chrupiących warzyw, dyni i papryki, pociętych w kostkę i podsmażonych z dodatkiem wina. Soczyście pomarańczowy sos ożywiają kawałki zielonego jarmużu. Potrawa zostało wykończone wysmażonym boczkiem, chrupiącym w ustach i przyjemnie łechcącym powonienie aromatem wędzonki oraz(...)szklanka drobno pokrojonej czerwonej papryki,1 szklanka drobno pokrojonej dyni Hokkaido,1 szklanka liści jarmużu porwanych na małe kawałki (tylko miękkie części bez twardych nerwów),Bulion (ok. 700 ml),1 cebula posiekana w kostkę,3 ząbki czosnku pocięte w cienkie plastry,2 papryczki chili,2 gałązki rozmarynu,Sok z cytryny,100 ml białego wina (wytrawnego),1 łyżka startego imbiru
SzczyptaSmaQSkładniki: 500g ziemniaków 150g cebuli 300g kukurydzy konserwowej kilka plasterków wędzonego boczku pęczek szczypiorku bulion warzywny sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki, cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku roztopić 2 łyżki masła i podsmażyć w nim ziemniaki i cebulę. Gdy cebula się lekko zeszkli zalać wszystko bulionem ( równo z linią ziemniaków ), dodać kukurydzę i gotować do miękkości. Boczek pokroić
Gaździnka warzySkładniki: 2 gruszki 200 g mrożonego groszku 3 cebule ząbek czosnku sól, pieprz, tymianek bulion warzywny 50 ml białego półwytrawnego wina kilka plasterków wędzonego boczku (opcjonalnie) 60 g masła Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku roztopić 50 g masła, dodać cebulę-trzymać na ogniu(...)niech się zeszkli. Dodać groszek, przyprawić solą, pieprze, tymiankiem i wymieszać. Po 2-3 minutach wlać wino i dodać obrane gruszki pokrojone w większą kostkę, wymieszać i trzymać na ogniu 2-4 min. Wszystko zalać bulionem, trzymać na niedużym ogniu, aż groszek będzie miękki. Kilka plasterków boczku pokroić w cienkie słupki, podsmażyć i zdjąć z patelki. Następnie na tej samej
Gaździnka warzy