minut , podlać odrobiną bulionu i poddusić kolejne 5 minut. -Umyte mięso osuszyć , pokroić w kostkę i oprószyć przyprawami oraz mąką. -Cebulę obrać , pokroić w krążki i podsmażyć na oliwie / 2 łyżki/. -Podsmażoną cebulę przełożyć na talerzyk, a na rozgrzaną patelnię wrzucić przygotowane kostki mięsa i obsmażyć(...)każdej strony . -Wlać wino i dusić do momentu wyparowania alkoholu. -Zalać bulionem i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok.20 minut. -Dodać koncentrat pomidorowy , podsmażoną cebulę i dusić do miękkości mięsa. -Jeśli w czasie gotowania płyn zbytnio wyparuje należy dolać gorącej wody lub bulionu w zależności od tego jaki gęsty powinien być nasz
Zakamarki mojej kuchniczosnku 1 cała puszka pomidorów krojonych, bez skórki 2 puszki białej drobnej fasolki , odcedzone, płyn wylewamy 100-150g młodego szpinaku lub jarmużu 1250ml bulionu jarzynowego lub drobiowego (może być z kostki, wtedy 1,5kostki na tą ilość płynu) 2 liście laurowe 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 4 łyżki drobno startego parmezanu olej
Karo in the KitchenSkładniki: 50 dag mięsa mielonego 50 dag dyni obranej i pokrojonej w kostkę 2 cebule 3 pomidory 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 garście świeżego szpinaku szklanka bulionu 2 łyżki masła sól, pieprz słodka papryka płaska łyżka oregano tłuszcz do smażenia 50 dag makaronu Sposób przygotowania: Dynię przez ok. 10 minut podsmażamy na maśle. Cebulę kroimy w kostkę, rumienimy(...)Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką Czekamy aż się ładnie zrumieni. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dokładamy do mięsa. Dusimy pod przykryciem ok. 5 min. Do garnka przekładamy mięso z pomidorami, dynię i szpinak. Zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. słodką papryką i oregano. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze
Pobite gary Barbarypokrywką i mięso dusimy do miękkości przez około 30 minut. W tym czasie na patelni na której smażył się schab, podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Kiedy schab będzie już dość miękki, a większość bulionu odparuje, wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie i jałowca. Mięso zalewamy przecierem z pomidorów i dodajemy startą na tarce o dużych oczkach lub pokrojoną
e-PrzepisyKulinarnesłupki oraz marchew obraną i pokrojona w plastry. Całość smażymy przez dwie minuty, często mieszając, a następnie zalewamy mięsnym bulionem. Po zagotowaniu bulionu z warzywami dodajemy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotowane, wcześniej obrane ze skórki, pokrojone w talarki buraki ( lub starte na tarce), przyprawiamy cukrem, octem, pieprzem i solą. Całość gotujemy do czasu
Miód i pieprzpietruszki) duże jajko 100ml mleka 75g bułki tartej 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego sól morska, świeżo zmielony pieprz oliwa SOS: sok z 1/2 cytryny 300ml bulionu wołowego (poszłam na skróty 300ml wody + kostka wołowa) 1 łyżka mąki 60ml śmietanki 36% 200g dżemu z żurawiny Siekam drobno zioła, wrzucam do miski. Dodaję mięso, jajko, bułkę, mleko, ziele angielskie, sól(...)szybkich ruchów patelnią (no wiecie o co chodzi :)). Gdy usmażymy klopsiki, przekładamy je do miski, z patelni odlewamy nadmiar tłuszczu (o ile został). Wyciskamy sok z cytryny, dolewamy trochę bulionu i dodajemy mąkę, śmietanę, czubatą łyżkę dżemu oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy cały czas stopniowo dodając bulion, aż zużyję cały. Gdy masa jest gładka zwiększam ogień i doprowadzam
Brzuszki Łakomczuszkiśmietany sól, pieprz do smaku szczypta chilli Przygotowanie ; Cebule i por pokroić w kostkę i zeszklić. Cukinie, ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę, brukselkę pokroić na mniejsze kawałki Dodać do cebuli i pora dolać bulion i gotować do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować wszystko na gładki krem, doprawić do smaku. Zagotować. Dodać śmietankę - można dodać mniej według uznania
Garnkowe fanaberiedrobiożercom. Składniki: 70 dag piersi z kurczaka 1/2 kg pieczarek puszka groszku konserwowego 1,5 szklanki śmietany 12 % 2,5 szklanki bulionu warzywnego sól pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy sola i pieprzem, obsmażamy na oleju. Na patelnię dokładamy pokrojone w plastry pieczarki, kiedy się delikatnie zrumienią, dolewamy bulion, wrzucamy groszek, doprawiamy
Z Majeczką w kuchniogórki kwaszone szklanka soku z kwaszonych ogórków bulion drobiowy: skrzydło z indyka wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, majeranek Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu. Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też osobno ugotować wywar
w kuchni i w ogrodzieogórki kwaszone szklanka soku z kwaszonych ogórków bulion drobiowy: skrzydło z indyka wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, majeranek Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu. Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też osobno ugotować wywar
prawdziwe jedzenieSkładniki:1 średni kalafior;1 duża marchewka;5 średnich ziemniaków;Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu około 285 g);2 l bulionu drobiowego lub warywnego - u mnie 2 litry gorącej wody + 2 kostki rosołowe drobiowe;Pęczek koperku;Sól;Pieprz;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)Sposób przygotowania:Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na różyczki.Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.Kukurydzę odsączyć z zalewy.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Koperek drobno posiekać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić różyczki kalafiora, pokrojone ziemniaki i marchewkę i zalać 2 litrami bulionu. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą al dente (lekko twarde.)Następnie dodać odcedzoną
Gospodyni Miejskaplasterki boczku oliwa z oliwek, masło 2 – 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 średnia cebula- pokrojona w drobną kostkę 2 – 3 ząbki czosnku – posiekane 1/2 szklanki ryżu arborio 1/2 szklanki białego wina 700 ml bulionu warzywnego 3 łyżki parmezanu – drobno startego świeżo zmielony pieprz, tymianek 1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Boczek pokrój w drobną(...)kostkę. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu. Dodaj boczek i smaż do momentu aż się zarumieni. * Bób ugotuj w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru. Posól pod koniec gotowania. Obierz ze skórki. Cukinię umyj i pokrój na mniejsze kawałki. W rondelku podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj drobno posiekaną cebulę, smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj
Moja pasja smakuwytopi się z niej większość tłuszczu. Dodaję pokrojony drobno czosnek i cebulkę. Smażę składniki kilka minut. Następnie dodaję obrane i pokrojone w kostkę pomidory oraz przyprawy i ugotowaną fasolę. Wlewam bulion. Całość duszę 25-30 minut. Dekoruję natką pietruszki. Podaję z pieczywem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaraczej niezbyt dobry pomysł. No i wreszcie bulion – najlepiej warzywny i najlepiej samodzielnie zawczasu ugotowany, choć można użyć i tego z kostki. To wprawdzie zbieg okoliczności, że w ostatnim wpisie publikowaliśmy właśnie przepis na bulion warzywny , ale nada się jak ulał! Wśród składników jest również sól i warto posypać nią nieco łososia, ale bądźmy ostrożni – bulion, musztarda
Kulinarna Pokusaszparagów z kaszą gryczaną składniki 1 cebula 2 średnie ziemniaki 1 pęczek zielonych szparagów śmietana 18% bulion warzywny pieprz, sól kasza gryczana - sypka wykonanie: W bulionie warzywnym (około 500ml) gotuję pokrojone w dużą kostkę cebulę i ziemniaki. W tym czasie przygotowuję szparagi, myję je i odcinam zdrewniałe końcówki. Kroję na mniejsze kawałki. Gdy ziemniaki są już miękkie dodaje do nich
Przysmaki Karolki