bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:24/100)

Drobiowa zupa gulaszowa 158

kostkę. Wymieszać z przyprawą do kurczaka i obsmażyć na rumiano najlepiej na suchej patelni. Około 2,5 litra wody zagotować, dodać ziele angielskie, liście laurowe, bulion. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, razem z fasolką szparagową wrzucić do garnka. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, paprykę obrać i pokroić w kostkę, a pieczarki pokroić w plasterki. Do zrumienionego kurczaka

talerz przyjemności
ZUPA ZIMOWA 141

warzywnego lub drobiowego ząbek czosnku  przyprawy : sól, pieprz ziołowy, papryka słodka w proszku, papryka ostra w proszku, odrobina masła  Mieszankę chińską, pokrojone w dużą kostkę ziemniaki wrzucić do gotującego się bulionu. Gotować do miękkości warzyw - ok. 25 min. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić i podsmażyć na maśle razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać do zupy

pieprzny smaczek
Zupa krem ziemniaczano pietruszkowy 144

bulionu warzywnego 100 g serka topionego gouda pieprz biały do smaku 1 szczypta gałki muszkatołowej  grzanki – do podania PRZYGOTOWANIE : Pietruszkę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw.  Dodajemy serek topiony oraz posiekana natkę pietruszki i całość blendujemy do uzyskania gęstego kremu, Doprawiamy białym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Krem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekane ziemniaki w sosie musztardowym z jabłkami 267

uzupełniających się smaków. Składniki - 1 kg ziemniaków - 40 dag kwaskowych jabłek - sok z połowy cytryny - 3 plastry żółtego sera - 2 dymki ze szczypiorkiem - 1 szklanka śmietany 18% - 1 szklanka bulionu drobiowego - 3 łyżki musztardy francuskiej - sól, pieprz ziołowy Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz  wziąć udział(...)przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do garnka, zalać śmietaną, bulionem, dodać musztardę i doprawić solą i pieprzem. Powoli podgrzewać. Od momentu zagotowania trzymać na małym ogniu ok.25 minut. Sos zagęścić ( mąką lub bułką tartą – nie redukować ). Całość

Świat Smaku
Krem brokułowo-cukiniowy 139

bulionu, ja dałam drobiowy 1/3 szklanki śmietanki Różyczki brokuła dokładnie umyć i podzielić na małe kawałki. Cukinie umyć, odkroić końce i razem ze skórką pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do garnka. Zalać bulionem i gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie garnek zestawić z ognia, wlać śmietankę. Zmiksować blenderem na krem. I można zupkę od razu podawać, ja podałam z prażonym

Monia miesza i gotuje
Ramen // japoński rosół na wypasie po mojemu 199

naszego koszyka ląduje niemalże wszystko, co potrzeba. Później pozostaje nam tylko cierpliwie poczekać na kuriera, który przywiezie nasze zamówienie prosto pod drzwi! * SKŁADNIKI na 4-6 porcji Bulion: 3 marchewki 2 cebule 1 pietruszka kawałek selera, korzeń 1 łodyga selera naciowego 1 por 5 cm korzenia imbiru 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżeczka czarnego pieprzu(...)sojowy i wsyp jagody goi. Wymieszaj dokładnie i spróbuj. Podane przeze mnie ilości są orientacyjne, dlatego wywar dopraw po swojemu. Możesz go również wzmocnić warzywnym bulionem w proszku. Marynowane tofu Tofu pokrój w niedużą kostkę i umieść w misce. Czosnek i imbir zetrzyj na tartce i dodaj do sera wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszaj wszystko i odstaw na przynajmniej

Food Square
Zupa krem z jarmużem 117

bulionu lub wywaru warzywnego 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, opukujemy ze skrobi. Marchewkę i pietruszkę również obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w krążki. Warzywa dodajemy do bulionu i gotujemy ok 10 min, dodajemy masło i doprawiamy solą i pieprzem W tym czasie liście jarmużu dokładnie płuczemy i obrywamy listki od twardego nerwu głównego

W kuchennej krainie
Fińska zupa z łososia 160

masła – 1 cebulę, drobno posiekaną – 4-5 ziemniaków (odmiana, która się nie rozpada po ugotowaniu) – 1,5 l wywaru rybnego lub bulionu warzywnego – 1/2 kg filetu z łososia (pokrojonego w kostkę) – 100-200 ml śmietanki (lub mleka) użyłam sojowej – 1 filiżankę posiekanego koperku – liście laurowe – sól, pieprz Przygotowanie zaczynamy od przygotowania(...)składniki po czym zalewamy wodą tak aby ziemniaki były przykryte i gotujemy do miękkości (cała woda powinna odparować). W osobnym garnku podgrzewamy bulion i dodajemy do niego ugotowane ziemniaki, posiekany koperek oraz łososia pokrojonego w dużą kostkę. Całość doprowadzamy do wrzenia po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 20 minut na średnim „gazie”. Po tym czasie dodajemy

Szybko Tanio Smacznie
ZUPA - KREM Z CUKINII - NAJLEPSZA 173

pokrojoną w 3-4 cm kawałki marchewkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, przekrojone na pół gałązki selera naciowego lub seler w korzeniu pokrojony w większą kostkę, liście laurowe i ziele angielskie. Przykryj garnek pokrywką i gotuj bulion na średnim ogniu przez około 25 min, aż warzywa zmiękną.ZUPA:Cukinie dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je w większą kostkę(...)poszatkuj w drobną kostkę.Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć na nią cukinię wraz z cebulą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posól wszystko (około 1 łyżeczka soli). Podsmaż warzywa do miękkości, ale żeby sie nie rozpadały, raczej by były al dente. Zajmie to około 5-7 minut.Do blendera lub misy malaksera przełóż warzywa z bulionu (wyjmij tylko wcześniej

Słodko-Słony Świat Ilony
Gulasz 103

łyżeczka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki Wykonanie : Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na odrobinie dobrze rozgrzanego tłuszczu.Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Mięso przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać przecier i musztardę. Garnek przykryć pokrywką i dusić mięso na małym ogniu  około 60 minut aż będzie prawie miękkie. W międzyczasie pokroić pieczarki

cucinare
Krem dyniowo - marchewkowy 165

kostkę w zamrażalniku lub przygotowując mus z pieczonej dyni.  W ten sposób nawet zimą można się rozkoszować smakami jesieni :) Składniki: 1 kg dyni pokrojonej w kostkę 10 marchewek 2 litry bulionu warzywnego 350 ml soku pomarańczowego 400 ml mleczka kokosowego świeży rozmaryn oliwa miód pieprz chili cayenne sól kurkuma Dynię skrapiamy oliwą i wraz z rozmarynem wkładamy do piekarnika

Taste Therapy
Zupa krem z brokułów z pestkami dyni i grzankami 167

ziemniaków 450 g brokułu  1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku pestki dyni  grzanki: około 8 kromek chleba tostowego  masło Przygotowanie : Do bulionu wkładamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około 8 minut.  Cebule obieramy, siekamy drobno i szklimy na maśle. Do ziemniaków dodajemy brokuły i cebulę. C ałość gotujemy przez około

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa krem z białych szparagów z dodatkiem mięty 159

niesamowite- zaciekawił mnie niegdyś pewien fakt: przeprowadzano eksperyment na grupie ochotników, którym podawano dokładnie w tej samej ilości, złożone z takich samych warzyw zupy: jeden rodzaj jako bulion z pokrojonymi warzywami w kostkę, a drugi w formie zupy krem. Okazało się, że zupa krem mimo tej samej wagi i ilości kalorii syci na dłużej, ponieważ jest wolniej trawiona i dłużej

Roślinna - blog wegański
Botwinka z jajkiem 106

składniki:   pęczek botwinki 1 l wywaru warzywnego mały jogurt naturalny 1/3 pęczka pietruszki sól, pieprz 1 jajko puszka fasolki białej puszka fasolki czerwonej Przygotowanie: Do bulionu warzywnego dodajemy pokrojoną w kostkę botwinkę wraz z młodymi buraczkami. Jak młode buraczki zmiękną dodajemy czerwoną i białą fasolkę. Jak się zupa zagotuje dodajemy jogurt naturalny, pieprz, sól. Przed dodajemy jajko

Łycha smaków
Zupa-krem kartoflana ze świeżym majerankiem 125

laurowe, ziele angielskie i trochę czarnego pieprzu. Po około 10-15 minutach dorzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę. Gotujemy do momentu, aż warzywa zaczną się robić miękkie. Do bulionu dorzucamy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Przed wrzuceniem ziemniaków (lub nawet po, ale wtedy więcej roboty) jest dobry moment na wyjęcie liści laurowych i ziela (ja wolę zmiksowaną zupę bez tych przypraw

Kolorowy Przepisownik
SAŁATKA Z GOTOWANYM KURCZAKIEM, BROKUŁAMI, FETĄ I SOSEM CZOSNKOWYM 332

mięso z rosołu, bez skóry) pomidorki koktajlowe ser feta ziemniak majonez jogurt grecki czosnek świeżo zmielony pieprz bulion warzywny do ugotowania piersi Wykonanie:  Pierś gotujemy w bulionie warzywnym. Studzimy, kroimy w kostkę.  Brokuły dzielimy na różyczki. Gotujemy al dente, w wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby  zachowały swój ładny zielony

Walijskie Pichcenie
Zupa cebulowa z pasztecikami z serem camembert + film 189

danie. składniki na 4 porcje                    zupa 6 cebul 1,5 l bulionu mięsnego  ( może być z kostki ) 2 łyżki masła pieprz              paszteciki gotowy arkusz ciasta francuskiego białko opakowanie sera camembert

Smakowite Dania
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z czerwonym ryżem i orzeszkami piniowymi 186

papryki czerwonej 1/2 czerwonej cebuli  30 g orzeszków piniowych Skworcu   1 pomidor   sól, pieprz oliwa  Przygotowanie: Filet z kurczaka gotujemy w bulionie lub wodzie z dodatkiem kostki rosołowej lub po prostu wykorzystujemy mięso z rosołu. Ugotowane mięso kroimy na małe kawałki. Ryż czerwony gotujemy w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu (trwa

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wegetariańskie curry z kotletów sojowych. 153

dyni 2 łyżki rodzynek oliwa z oliwek jogurt naturalny tymianek, kardamon, garam masala, curry, pieprz cayenne, sos sojowy Zaczynamy od pokrojenia papryki, cukinii i cebuli w grubą kostkę i ugotowania wody z bulionem warzywnym, do której wrzucamy na ok. 8 min kotlety sojowe. Kiedy mamy przygotowane warzywa rozgrzewamy suchą patelnię, ale nie zbyt mocno i wsypujemy na nią curry, garam

vegetanie
Krem czosnkowy na ostro 170

pieprz - chili pieprz cayenne - 1 łyżka oleju Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekać drobno i zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną w krążki papryczkę i podsmażyć razem minutę. Podlać bulionem i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Delikatnie przestudzić i zmiksować na gładką masę. Dodać kremówkę i doprawić solą, pieprzem oraz chilli. Podawać ciepły

W poszukiwaniu inspiracji
Krupnik 128

ziemniaki 15-20 dkg kaszy jęczmiennej 1 spora łyżka masła sól i pieprz do smaku , vegeta, 2-3 szczypty roztartego w palcach majeranku opcjonalnie bulion grzybowy( ja dodaję 1/2 kostki na 3l zupy) WYKONANIE: Mięso dokładnie opłukać, zalać wodą, posolić, dodać vegetę i gotować. Warzywa opłukać i obrać.  Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojoną marchewkę

Kuchnia Beaty
Wegańskie KOTLETY SOJOWE W OCCIE 165

opakowaniu czyli że zalać wrzątkiem i zostawić na ileś tam minut - takie kotlety są po prostu do bani.  Trzeba je normalnie ugotować (najlepiej w bulionie warzywnym albo - szybciej - w kostkach warzywnych) - czyli zalać zimną wodą, zagotować i pogotować 10-15 minut; potem odcedzić. Przestudzone kotlety panierujemy po wegańsku czyli bez jajka.  Osobiście nie używam żadnych

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wegetariański kapuśniak 152

cebuli razem ze startą marchewką. Smażymy, mieszając, aby się nie przypaliła. Dodajemy pokrojony w talarki por. Całość smażymy nie dłużej, jak 10 minut. W międzyczasie w bulionie warzywnym gotujemy pokrojone w  kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dokładamy do garnka  kapustę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju z pestek winogron, dodajemy drobno pokrojony czosnek, lekko podsmażamy, posypujemy 2 łyżkami

mojewypiekiinietylko
Rosół z chili i wołowiną 186

znalazłam na tej stronie. Bardzo dobra i sycąca zupa. A przy tym jaka  ładna!składniki na 4 osoby 1,5  l bulionu warzywnego (może być z kostki)6 cienkich plasterków świeżego imbiru obranego1/2  czerwonej chili, przekrojona  wzdłuż na połowę (daję zdecydowanie mniej)3 ząbki czosnku , posiekane1 pęczek cebuli dymki

Stare Gary
Zupa winna 208

potrafię już powiedzieć gdzie znalazłam przepis. Wyjątkowo smaczna ,a przy tym szybka do zrobienia. Piękny kolor zawdzięcza moja zupa temu, domowemu bulionowi.składniki1l bulionu drobiowego (może być z kostki) ok 300 ml białego , wytrawnego winagałka muszkatołowa2 żółtka1/3 szklanki śmietanysólpieprzbułka na grzanki , najlepiej czerstwadowolne zioła do podania - szczypiorek, kolendraprzygotowanieBulion zagrzać, dodać wino i gałkę muszkatołową

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania