bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:20/100)

Zupa kalafiorowa delikatnie orientalna 163

mleka 2 nieduże ziemniaki mała marchewka mała pietruszka średni kalafior 2 łyżeczki curry szczypta kuminu (można pominąć) 1 cebula Opcjonalnie grzanki pietruszka Do dzieła! Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę, po ok 5 minutach dorzucamy ziemniaki (także pokrojone w kostkę). Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i wrzucamy na nie curry i kumin, ciągle mieszając

sierotka maRysia w kuchni
lekka zupa paprykowo pomidorowa 196

cebuli dodajemy pietruszkę i posiekany czosnek. Całość smażymy jeszcze przez minutę, a następnie wrzucamy ryż, smażymy do momentu aż ryż stanie się szklisty a następnie zalewamy całość bulionem. Dodajemy posiekane w kostkę pomidory i gotujemy całość przez dwadzieścia minut. W tym czasie z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy je w paski i dodajemy do gotującej się zupy, całość gotujemy przez

Miód i pieprz
Kokosowa zupa krem z cukinii 131

Składniki: 1 kg obranej i pokrojonej w szerokie plastry zielonej cukinii 1/4 kalarepy pokrojonej w kostkę 0,5 litra bulionu warzywnego 2 łyżki oleju szczypta ostrej papryki łyżeczka słodkiej papryki łyżka soku z cytryny skórka z 1/2 cytryny 1/2 szklanki mleka kokosowego (np. z tego przepisu) do dekoracji - liście kalarepy, pietruszka, nasiona chia lub czarny sezam   sól, pieprz Przygotowanie

Powiedz dietom nie
Zupa koperkowa 182

pęczki koperku 20 dag ryżu, (2 woreczki ) 3-4 litry bulionu z kości lub kostek rosołowych pierz sól Podprawka: 2-3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 2 łyżki mąki pszennej  3/4 szklanki zimnej wody 1. Gotujemy  wywar na kościach lub łączymy wodę z kostkami rosołowymi. Koperek drobno kroimy, dodajemy do wywaru. Ryż gotujemy osobno

Apetyczna babeczka
Zupa marchewkowa z fetą i pestkami dyni 214

Bulion doprowadzamy do wrzenia z kilkoma listkami laurowymi i zielem angielskim. Cebulę i czosnek kroimy na mniejsze części i podsmażamy na maśle. Jak się zarumienią, dodajemy do bulionu. Marchewkę kroimy w kostkę, dodajemy do garnka i  gotujemy, aż będzie miękka. Doprawiamy solą, pieprzem i kminem. Wyjmujemy listki i ziele. Do kubeczka wlewamy kilka łyżek zupy i mieszamy ze śmietaną

Czerwona Porzeczka
Zdrowy rosół bez kostki rosołowej 178

  Dziś rzecz o „zwykłej” a jednocześnie „niezwykłej” zupie, tradycji i sposobie na zdrowe gotowanie bez zbędnych polepszaczy – w roli głównej

Kulinarna Patilogia
Zupa z muli na białym winie 129

cebule 3 ząbki czosnku słodka śmietana białe wytrawne wino sół, pieprz bulion rosołowy/kostka rosołowa masło Na maśle podsmażamy cebulkę na złoto i zalewamy ją szklanką przygotowanego bulionu rosołowego (przegotowana woda + kostka rosołowa). Dodajemy mule i wyciśnięte 3 ząbki czosnku. Gdy wywar się zagrzeje (nie zagotuje) zalewamy wszystko białym wytrawnym winem do poziomu przykrycia owoców morza (może być ciut

upichcona
Pomysł na obiad z niczego, czyli pikantny sos warzywno - mięsny doskonały na danie główne, dodatek czy tam na dokładkę ;) 281

papryki żółtej 1-2 pieczarki 1/2 małej cebuli 1/2 kostki rosołowej wołowej 1/2 litra wody 100 ml przecieru pomidorowego domowej produkcji solidna szczypta płatków chili Przygotowanie: Paprykę pokroiłam  w kostkę, a cebulę i pieczarki w talarki ;) Na gorącą wodę wrzuciłam kostkę rosołową. Do gotowego bulionu wrzuciłam usmażone mięsko. Dusiło się ok. pół godzinki. Dorzuciłam paprykę

Kuchnia po mojemu
Zupa jarzynowa po karaibsku czyli Zupowy Wtorek odc.59 188

pomidorów w zalewie (bez zalewy) 400 g batatów, obranych i pokrojonych w ćwiartki a następnie w grube plasterki 300 g dyni, bez pestek i skóry, pokrojonej w kostkę 1 l warzywnego bulionu 200 g konserwowej kukurydzy, odcedzonej sól, pieprz, chili w płatkach szczypiorek do dekoracji Bulion zagotowujemy, wrzucamy wszystkie warzywa i gotujemy do miękkości czyli ok 30 minut. Moja dynia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa krem z kukurydzy z mięsem mielonym 166

kostkę cebulę. Po chwili dodajemy pokrojony por, seler naciowy i czosnek. Warzywa delikatnie solimy i dusimy, aż zmiękną. Następnie dodajemy kukurydzę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko zalewamy bulionem. Dodajemy starty imbir, przyprawiamy solą, pieprzem cayenne, kurkumą i gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki i kukurydza zmiękną. Następnie zupę zdejmujemy z palnika i blendujemy na jednolity krem.Mięso

Smakowity Blog Kulinarny
Dynia na dwanaście sposobów, czyli wspólne gotowanie 146

jednak pozostał mi niesmak - pestki pestkami - nie warto dla nich kupować całej ogromnej kuli. Gdy jednak bardziej zainteresowałam się gotowaniem i pieczeniem okazało się, że dynia to nie tylko kostki w occie, ale też zupy, gnocchi, tarty, chleby, ciasta przeróżne... Istnieją miliony możliwości, a co jedna, to bardziej smakowita. Postanowiłam więc spróbować... I przepadłam. Odtąd jesienią(...)waga samego miąższu)2 gruszki2 l bulionu300 ml mleka kokosowegosólpieprz1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka mielonego imbirudodatkowo:2-3 gruszki1 gałązka rozmarynuDynię obrać, pokroić w mniej więcej równej wielkości kostkę. Włożyć do garnka, zalać bulionem, posolić i gotować, dopóki dynia nie zmięknie. Kilka minut przed końcem gotowania obrać gruszki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Kiedy dynia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepsze są spontany 170

zjadła dzisiaj zupy, to chyba bym pękła. Więc sami widzicie, że nie mogła się nie udać ;)  Shrek Zupa1,5 l bulionu drobiowego 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 2 marchewki pokrojone w krążki 3 kostki mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 roztrzepane żółtko sól, pieprztrochę Vegety Bulion ugotowałam na udkach kurczaka.  Do gotowego bulionu dorzuciłam ziemniaki

bastalena
Zupa góralska z czosnkowymi grzankami 138

talerze wlać zupę, dodać grzanki i posypać szczypiorkiem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Można użyć serków o dowolnym smaku (u mnie to Gouda).Szczypiorek można zastąpić cebulką dymką.Bulion można przygotować także z kostek rosołowych czy vegety.Źródło przepisu: Moje pasje

Gospodyni Miejska
CHŁOPSKI KOCIOŁEK 158

Makarony ognista mieszanka przypraw Kamis młyneksól morska z piepzem Kamis młynek2 łyzki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią KamisWykonanie:Mieso kroimy  w kostkę , podsmazamy, dodajemy pokrojona w plastry cebulę. Chwilę podsmażamy razem, dodajemy bulion, przyprawiamy przyprawami Kamis. Dodajemy pokrojona w plastry marchew. Podduszamy ok 25 minut. Dodajemy pomidory z puszki, pokrojona w kostkę cukinię. Po ok 15 minutach

Z Majeczką w kuchni
Cow Pie (krowi placek) 200

pieczarek, pokrojonych w plastry 5 g świeżego tymianku, posiekanego 25 g masła 30 g mąki pszennej 250 ml piwa 2 łyżeczki musztardy Dijon 250 ml bulionu drobiowego (może być z kostki) 1 jajko, białko oddzielone od żółtka ciasto francuskie sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W misce mieszamy cebulę, szalotki, pieczarki, tymianek(...)mąkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy zawartość miski. Smażymy do miękkości, od czasu do czasu podlewając odrobiną bulionu drobiowego (ok. 7 minut). Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i musztardą Dijon. 2. Rozgrzewamy duży garnek. Wrzucamy pokrojone mięso i przesmażamy. Podlewamy piwem i gotujemy przez 2 minuty. Dodajemy zawartość patelni, resztkę bulionu, doprawiamy pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień

My Culinary Art
Bogracz wieprzowy- zupa węgierska 166

papryczka chili 1 szklanka bulionu warzywny (może być z kostki) sól do smaku pieprz do smaku kminek mielony do smaku Wykonanie: Mięso umyć, pokroić w kostkę i włożyć do rondelka na rozgrzany smalec wraz z pokrojona cebulą i posiekanym czosnkiem. Smażyć mieszając co jakiś czas. Wlać bulion, włożyć pokrojone pomidory, oczyszczoną z nasion paprykę i pokrojone ziemniaki

Tradycyjna Kuchnia
Krem kukurydziany z mlekiem kokosowym 132

żaden grill (;))- musiałam je zużyć inaczej, więc połączyłam przyjemne z pożytecznym. Składniki: 2 kolby kukurydzy (po sezonie można użyć odsączonej kukurydzy z puszki -  2 szklanki) 500 ml wywaru, bulionu lub wody (użyłam wody) 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 2 średnie ziemniaki 2 średnie cebule 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy(...)minuty aż składniki się przyrumienią. Dodać ziarna kukurydzy i mieszając smażyć około 3 minuty - aż kukurydza się zarumieni. Dodać kurkumę, paprykę w proszku i dokładnie wymieszać. Dodać bulion lub wodę, pokrojone w kostkę ziemniaki i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i gotować jeszcze około 5 minut. Po tym czasie dodać mleko kokosowe i gotować przez 10-15 minut, aż kukurydza będzie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Kremowe risotto z dynią, kurkami i cielęciną 172

risotto- 1 szklanka * bulion warzywny- 1 litr (ew. wołowy lub drobiowy) * kurki- 350 g * dynia- 350 g * cielęcina- 250 g * białe wino-150 ml * cebula- 1 szt. * masło- 50 g * sól, pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku * sól, pieprz, słodka papryka czerwona- do przyprawienia mięsa * świeży koper- do posypania * olej ryżowy- do smażenia Cielęcinę pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem oraz(...)wlać 2 chochelki gorącego bulionu, a kiedy ryż wchłonie cały płyn wlać następną porcję bulionu (i postępować tak, aż do wyczerpania się bulionu). Przy wlewaniu ostatniej porcji bulionu dodać pokrojoną w drobną kostkę dynię oraz doprawić gałką muszkatołową. Kiedy już risotto będzie gotowe, należy doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z masłem oraz świeżym, posiekanym koprem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
KARKÓWKA Z PŁATKAMI POMIDORÓW 120

przyprawy do wieprzowiny, ½ łyżeczki bazylii , sól,  biały pieprz mielony , 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka śmietanki 30%, 2 łyżki oleju, ¾ szkl. bulionu WYKONANIE Karkówkę kroimy w większą kostkę, obsypujemy przyprawą do wieprzowiny. Podsmażamy mocno na oleju z każdej strony, podlewamy bulionem, przykrywamy przykrywką, dusimy aż połowa płynu odparuje. Gdy mięso zmięknie dodajemy obrane i pokrojone

słodki bratek
Galareta w kształcie jajka 173

marchew groszek kukurydza litr bulionu mięsnego lub warzywnego 8-9 łyżeczek żelatyny natka pietruszki Przygotowanie Wydmuszki wyparzamy wrzątkiem i układamy w wytłaczance. Kurczaka i marchewkę kroimy w kostkę. Żelatynę wsypujemy do gorącego bulionu i mieszamy. Kurczaka, marchew, groszek, kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki ostrożnie wkładamy do wydmuszek. Wydmuszki zalewamy bulionem i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki na kilka

e-PrzepisyKulinarne
Krem z purpurowej marchwi z pieczoną papryką i czerwoną czubrycą 118

marchwi – odmiana Deep Purple (waga po obraniu) 1 duży ziemniak (15-20 dag) 1 duża czerwona papryka 1-2 łyżki masła 1,5-2 litry bulionu warzywnego – może być z kostki bardzo duży ząbek czosnku czerwona czubryca czerwona papryka w proszku – u mnie słodka w sporej ilości sól pieprz sok z cytryny gęsta śmietana 18% do przybrania(...)purpurowa marchew bardzo brudzi - ślady zupy widnieją nawet na kuchennym suficie :/). Ziemniaka obrałam, opłukałam i pokroiłam w kostkę. Ząbek czosnku obrałam i drobno posiekałam. W rondlu rozgrzałam masło, obsmażyłam na nim marchew i ziemniaka, chwilę przed końcem dorzuciłam czosnek. Zalałam wrzącym bulionem. Paprykę obrałam ze skóry i pokroiłam w kosteczkę. Zachowałam przy tym wypływający ze środka sosik i dodałam

Kuchenne zapiski Edyty
Kalarepka w sosie z bazylii 107

Uwielbiam sezon na kalarepki ! :) u mnie dziś w sosie ze świeżą bazylią. Składniki: 300 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 4 łyżki gęstej śmietany Pieprz do smaku Gałka muszkatołowa do smaku 4 kalarepki 5 łyżek oleju z bazylią 2 łyżki posiekanej bazyli Wykonanie: Bulion zagotować, dodać śmietanę cały czas mieszając. Doprawić pieprzem i wymieszać z posiekaną

Tradycyjna Kuchnia
PĘCZOTTO Z KURCZAKIEM 302

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Kaszę płuczemy .Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę , przesmażamy na złoto.Wsypujemy kaszę , zalewamy połową bulionu , przykrywamy i dusimy.Po ok. 10 minutach , jak bulion odparuje dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka , przesmażamy razem 2-3 minuty i zalewamy resztą bulionu.Oprószczamy solą i pieprzem i dalej na wolnym ogniu dusimy do momentu aż bulion nam odparuje.na

Ostra na Słodko
ZUPA KREM Z PASTERNAKU 139

jeszcze bardziej niż pierwszego. Składniki:  - 1 kg obranych korzeni pasternaku - 200g obranej marchwi - 2 łodygi selera naciowego - biała część pora - 1 duża cebula - 6 ząbków czosnku - ok.2,5l bulionu lub wody (dałam 1l wywaru od parzenia szynki i ponad 1,5l wody) - 1 łyżeczka kurkumy - 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego imbiru - 1/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - chili, sól i świeżo(...)podsmażyć ją do miękkości. Pod koniec dodać obrane, zmiażdżone (przeciśnięte przez praskę) 4 ząbki czosnku, chwilkę podsmażyć ciągle mieszając. Do garnka wlać ok.1,5-2l bulionu i/lub wody, dodać pokrojone w kostkę marchewki, pasternak, pokrojony por, łodyżki natki pietruszki oraz łodygi selera naciowego. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na mniejszym palniku ok.20-25 minut. Gdy warzywa zmiękną, blendujemy

Smaczne Zdrowe
Egipska zupa z soczewicą, ciecierzycą i makaronem 227

kostkę 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 puszka (400 g) pomidorów z puszki  4 cebulki dymki pokrojone na plasterki 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego szczypta szafranu 1 pomidor pokrojony w kostkę sól do smaku do podania: posiekana papryczka chilli, liście kolendry lub natki pietruszki (ja dałam natkę marchewki) Przygotowanie: Dzień wcześniej wsyp ciecierzycę(...)smaż przez ok. 5 minut, aż zmiękną. Dodaj czosnek, namoczone ciecierzycę i soczewicę oraz pomidory z puszki. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Dodaj cebulki dymki, bulion warzywny, ziele angielskie, szafran oraz pomidora pokrojonego w kostkę. Dopraw do smaku solą i gotuj na małym ogniu przez 25 minut. Dodaj makaron i gotuj przez czas podany na opakowaniu makaronu, czyli

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz anyżowy z makaronem ryżowym 181

opcjonalnie) Dodatkowo: 300 g makaronu ryżowego 1 szalotka 1 dymka (zielona część) prażona cebulka* świeża kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie warzywa na bulion obieramy, wołowinę kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną szalotkę i czosnek, podsmażamy przez chwilę. Wlewamy 1,5 l wody, wrzucamy pozostałe składniki na bulion. Gotujemy

Tajskie smaki

Proponowane wyszukiwania