fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami 200 g grzybów np. pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 50 g boczku pokrojonego w kostkę 250 ml bulionu drobiowego 250 ml śmietanki 36% 100 g sera żółtego, startego na tarce sól i pieprz Przygotowanie: Do osolonego wrzątku wrzuć fasolkę i gotuj przez 5 minut, po czym odcedź
karmelowykapusta, pokrojona w ćwiartki (najlepiej młoda) sól, pieprz, cukier do smaku 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 cebula, pokrojona w kostkę 50 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę 1 szklanka bulionu drobiowego 1/2 szklanki śmietanki 36% 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki Przygotowanie: Umieść kapustę w garnku, zalej zimną wodą, dodaj pół łyżki cukru, soli i szczyptę pieprzu
karmelowyEnglish Makaron z kiełbasą i brokułami (6 porcji) Składniki: 1 łyżka oleju roślinnego 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 350 g kiełbasy pokrojonej w kostkę 2 szklanki bulionu drobiowego 1/2 szklanki mleka sól i pieprz do smaku 250 g drobnego makaronu 1/2 główki brokuła lub 1 mały, podzielony na małe różyczki 1 szklanka startego sera żółtego
karmelowygarnku. Kurczaka kroję na mniejsze kawałki, doprawiam solą, pieprzem i podsmażam chwilę w garnku z cebulą i czosnkiem. Dodaję ryż i chwilę go podsmażam, następnie dolewam połowę bulionu. Paprykę kroję w kostkę, kukurydze odsączam z wody, całość wrzucam do garnka. Dolewam pozostałą część bulionu, wsypuję pół łyżeczki papryczki w proszku i gotuję przez około 15 minut, do czasu
KukuleczkiKolejna "kostka rosołowa", chyba się od nich uzależniłam. Ta ma w sobie jeszcze więcej aromatu, jest ciemniejsza od swojej poprzedniczki, kostki nr
MamaOskarkapół, marchewkę pokrojoną w kostkę, opłukane udka i zalewamy wodą doprawiamy natką pietruszki solą i pieprzem. Gotujemy około 30 minut. W między czasie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Następnie do bulionu wrzucamy starte ogórki oraz ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków, kiedy już będą odpowiednio miękkie wlewamy zahartowaną śmietanę (do kubeczka ze śmietaną wlewamy trochę zupy i mieszamy). Gotujemy jeszcze
Moje-pitraszenieprzygotowaniu. Składniki (2 porcje): 1,5 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 pory - tylko jasne części, pokrojone w księżyce 1 batat - obrany i pokrojony w kostkę 3 szklanki bulionu z warzyw 100 g białej fasoli ugotowanej 150 g świeżego szpinaku pół pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta soli Szczypiorek i rzodkiewka, do przybrania 1. Czosnek
Powiedz dietom nieRisotto z kurkami Składniki: 1 szklanka ryżu do risotto 250 gram kurek gorść tartego parmezanu kieliszek białego wina 1 łodyga selera naciowego 1 cebula pokrojona w kostkę 2 szklanki bulionu warzywnego łyżka masła natka pietruszki Przygotowanie: 1. Rozgrzej rondel dodaj łyżkę masła i zeszklij cebulę, dodaj seler pokrojony w drobną kosteczkę. Po kilku minutach wsyp
AZgotuj!łyżki koncentratu pomidorowego majeranek bulion z 2 kostek rosołowych słodka papryka pieprz Sposób Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na niewielkiej ilości oleju, kiełbasę kroimy w półksiężyce i dorzucamy do cebuli, dodajemy pokrojone warzywa: paprykę, obranego ze skórki, wypestkowanego i pokrojonego w kostkę kabaczka, pokrojoną w kostkę marchewkę, rozciśnięte rękoma pomidory pozbawione uprzednio skórki(...)posiekane na plasterki pieczarki. Kostki rosołowe rozpuszczamy w 500 ml wody, wlewamy do garnka z leczem, dodajemy koncentrat pomidorowy. Wszystko przyprawiamy, dusimy na niewielkim ogniu do czasu aż warzywa zmiękną. Przedstawiam Wam również tegoroczne kabaczkowe zbiory
Kuchenne aromatymięso umyć, osuszyć. Marchewkę i pietruszkę obrać, cebulę opalić na ogniu. Włożyć do garnka i gotować do miękkości z dodatkiem przypraw i czosnkiem. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę włożyć do bulionu po uprzednim wyciągnięciu mięsa, marchewki, pietruszki, cebuli i selera. Po ok 10 min, kiedy ziemniaki będą miękkie dodać łyżeczkę octu jabłkowego, a następnie zahartowaną śmietanę. Zagotować i wyłączyć
Gaździnka warzypokrojona w drobną kostkę lub starta na tarce 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w 1 cm kostkę 1/2 cukinii, pokrojonej w kostkę 2 szklanki bulionu drobiowego i warzywnego 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki śmietanki 30 % 50 g sera cheddar, startego na tarce lub innego ulubionego żółtego garść młodego szpinaku, umytego 2 łyżki startego
karmelowytwardo pieprz biały sok z cytryny do skropienia przed podaniem Wykonanie: Na początku ugotowałam marchewki i brokuł al dente. Jajka na twardo. W połowie litra wrzącej wody rozpuściłam kostkę rosołową warzywną. Bulion przecedziłam przez gazę, aby pozby ć się pływających przypraw. Doprawiłam pieprzem. Łososia z puszek wyłożyłam na talerz i usunęłam z mięsa sos. W przygotowanych silikonowych foremkach
Blondynka Gotujesłodkiej kapusty, wzbudza wiele kontrowersji, ale… nie u mnie. Ja podzielam opinię tych, dla których kapuśniak jest tak samo z kapusty kiszonej, jak i słodkiej. Składniki: - ok.3 litrów bulionu- średnia kapusta (ok.900g)- ziemniaki- ok. 300g wędzonego boczku- ok. 300g kiełbasy- 2 marchewki- młode części pora- 2 pomidory- 1 główka czosnku- 1 cebula - 1 papryka czerwona- ½ świeżej chilli- cebulka prażona(...)ustrzec się przed nieprzyjemnymi konsekwencjami styczności z gołą ręką. Chilli kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do kapusty. Całość mieszamy i chwilę smażymy. Do gorącego bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania – dodajemy kapustę przesmażoną z warzywami. Na tej samej patelni rumienimy pokrojone na kawałki kiełbaski, które również dodajemy do zupy
mojewypiekiinietylkojajo i wymieszać. Nadzienie ułożyć na środku fileta, który następnie należy zwinąć ciasno w roladę i związać nitką. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać resztą soku pomarańczowego i bulionem (nie stosuję kostek rosołowych, a zamiast tego gotuję wywar z suszonej startej włoszczyzny z łyżką oliwy i solą, której na pewno jest mniej niż w kostce rosołowej). Jeszcze raz posmarować
Delicious Titbitsużyłyśmy pieczarek, ale równie dobrze można użyć np.borowików) 1 pierś z kurczaka ½ cebuli Bulion drobiowy Sos sojowy Sól, pieprz Opakowanie ciasto francuskiego Opakowanie sera z niebieską pleśnią Najpierw obieramy ziemniaki, wstawiamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki czyścimy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy na to cebulkę(...)kurczaka w drobną kostkę i dorzucamy do grzybów. Gdy sok na patelni się zredukuje, a mięso nieco nam się podsmaży i zarumieni, podlewamy grzyby z kurczakiem bulionem drobiowym lub rozpuszczoną kostkę rosołową. Na patelnie dodajemy łyżkę sosu sojowego, doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie czekam do redukcji płynu ( tak by zostało nam około łyżki soku) i gasimy ogień pod patelnią
Kolizje Smakówskrzydła lub piersi) 1 średnia czerwona papryka (250g) 1 średnia zielona papryka (250g) 1 średnia cebula (150g) 2 ząbki czosnku kawałek skórki z cytryny 200 ml bulionu drobiowego (może być z kostki, ale lepszy będzie własny) 2 łyżki masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka soli(...)Instrukcje Mięso z kurczaka nacieramy większości soli i pieprzu. Pozostawiamy na kilka(naście) minut. Papryki rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ok. 1 cm kostkę. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, czosnek siekamy. Na głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy masło. Gdy się roztopi i zacznie wrzeć, podsmażamy na nim kawałki kurczaka – przez ok. 5 minut
Kulinarna Pokusakopa. Jednak co zakwas to zakwas. I nie piszę tutaj o tych syfiastych koncentratach z buraków, które można kupić. Fu. Róbcie swój zakwas. Zawsze. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 3 średnie buraki 5 ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz 1 łyżka masła (przepis(...)smażymy je na wolnym ogniu około 10 minut. Pod koniec smażenia dorzucamy do nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy do jej zeszklenia. Na tym etapie dodajemy bulion, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, majeranek i rozdrobnione ząbki czosnku, gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania wlewamy zakwas, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, chwilę znowu gotujemy. Podajemy
Kardamonovydyni obranej i pokrojonej w kostkę · 5 pomidorów · 2 cebule · 1 litr bulionu · sól. pieprz · słodka papryka(...)masła Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na maśle. Dodajemy dynie. Smażymy ok. 10 minut. Pomidory sparzamy wrzątkiem. Obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dynię przekładamy do garnka. Dodajemy pomidory i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 30 minut. Zupę miksujemy za pomocą blendera. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy słodką paprykę do smaku. Pierożki przygotowujemy według opisu na opakowaniu
Pobite gary Barbarysię zagotuje. Dodać ponownie porcję i tak kilka razy aż bulion się wyczerpie. Zmniejszyć ogień, nakryć pokrywką i gotować wszystko ok. 40 minut. pulpety: nastawić bulion (może być z kostki). Z mięsa formować pulpeciki nieco wieksze niż piłeczki pingpongowe a nastepnie obtoczyć w mące. Gdy bulion się zagotował, wrzacać do niego pulpeciki od razu próbując je delikatnie
Sztuka gotowania w/g Samiryskładniki* 1 butelka żurku* 35 dag białej kiełbasy* 30 dag chudego boczku gotowanego* 2 i 1/2 litra bulionu (może być z kostki)* 250 ml kwaśnej śmietany 18%* kilka suszonych grzybków* 2 małe listki laurowe* 4 ziarenka ziela angielskiego* sól, pieprz* 2 łyżeczki koperku świeżego lub łyżeczka suszonegoSposób wykonaniaGrzybki namoczyć, a następnie do garnka w którym będziemy gotować(...)wlać 1/2 litra bulionu, włożyć grzyby i gotować ok. 20 min.Do garnka wlać resztę bulionu, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i zagotować.Do garnka z gorącym bulionem włożyć boczek, kiełbasę i na delikatnym ogniu pod przykryciem gotować ok. 20 min.Następnie wyjąć kiełbasę i boczek i lekko ostudzić. Kiełbasę pokroić w plasterki, a boczek w kostkę. Na patelnię wlać nieco
Mix smakuprzyprawy (sól, pieprz, maggi) opcjonalnie 1/4 szklanki mleka do zabielenia Wykonanie:Warzywa obieramy, kroimy - ziemniaki w kostkę, marchew i cebulę w plasterki. Jeśli nie macie gotowego bulionu, można go zastąpić bulionetką lub kostką rosołową, którą wkładamy do garnka. Wsypujemy warzywa, soczewicę oraz liść i ziele angielskie. Wszystko zalewamy wodą ok 3 - 5 cm ponad poziom warzyw. Gotujemy na wolnym ogniu
Taste Of My Dayoraz ziemniaka i chwilę dusimy. Warzywa zalewamy niewielką ilością bulionu warzywnego i gotujemy ok. 10 min. pod przykryciem. Następnie dodajemy obraną, oczyszczoną z pestek i pokrojoną w kostkę dynię. Zalewamy resztą bulionu. Dodajemy kardamon i gałkę. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Całość zdejmujemy z ognia. Miksujemy w blenderze na gładki krem. Dodajemy mleczko kokosowe i chwilkę znów podgrzewamy stale mieszając
Gotujemy i jemyselera naciowego 3 ziemniaki 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego 150 ml śmietany 18% sól, pieprz szczypiorek Przygotowanie: Marchew, pietruszkę i seler myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do gotującego się bulionu. Łodygi selera naciowego myjemy, kroimy w plastry i dodajemy do zupy razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, obieramy i kroimy
Smakowity Blog Kulinarnyszklanka bulionu drobiowego lub z kostki rosołowej - pęczek szczypiorku - 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego - makaron Vega z pomidorami (Lubella, świderki nr 22) - 3 ząbki czosnku - 3 łyżki oliwy z oliwek Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do rozgrzanego oliwą garnka, dorzucamy pokrojone w paski 3 ząbki czosnku. Podsmażamy 2 minuty. Zalewamy szklanką bulionu drobiowego. Wrzucamy mieszankę rybną. Dodajemy
upichcona