budyń - 12640 przepisów (strona:610/843)

Wegańskie desery jaglane KOKO YOGO :) 195

kremowa, jakby "kleista". Jeżeli ktoś z Was gotował kaszę jaglaną, a następnie blendował na krem/budyń to wie, co mam na myśli :) Bowiem deser przypomina konsystencją domowej roboty gęsty budyń jaglany. Kolor raczej subtelnie żółty, lekko szarawy. W środku masy można zauważyć odrobinki kaszy, niczym ziarenka sezamu, których obecność jest mało wyczuwalna. Deser ma idealnie dobraną słodycz. Kasza jaglana jest

Zdrowie na języku :P
Kruche rogaliki budyniowe 197

puszce długo zachowują świeżość i ładny wygląd. Składniki na około 35 szt.: 220 g mąki pszennej 110 g miękkiego masła 95 g cukru 5 g cukru waniliowego 40 g budyniu waniliowego bez cukru 2 żółtka 2 łyżki mleka Do obtoczenia: ok. 2 łyżki drobnego cukru 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i zagnieść

Świat Ciasta
Bezglutenowy biszkopt z truskawkami i galaretką 281

wyjść na balkon, czy ogródek z kawą i kawałkiem takiego ciasta! Brakuje mi co prawda warstwy śmietankowej pomiędzy biszkoptem a galaretką, ale przymierzam się, żeby następnym razem pokombinować z budyniem na mleku kokosowym, albo mleku kokosowym z żelatyną... Przepis jest banalnie prosty. Możemy upiec wysoki biszkopt w okrągłej formie - np na tort - wtedy używamy 3 jaj. Ja chciałam upiec dużą

Mama z Motylem
Pieczone mini serniczki na spodzie z ciasta francuskiego 366

fanpage’u mojego bloga ! Składniki: – 1 arkusz ciasta francuskiego – 500g twarogu chudego – 3 łyżki ksylitolu – 2 łyżki śmietany 30% – 2 łyżki mąki ziemniaczanej (budyniu waniliowego w proszku) – 2 jajka – wydrążone ziarenka z 1/2 laski wanilii lub 1/2 łyżeczki esencji waniliowej *ulubione dodatki: dżem, karmel, czekolada lub masło orzechowe Twaróg mielimy

Be Fit Be Strong
Kruche rogaliki budyniowe 191

przygotowania 40 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 40 min Składniki 220 g mąki pszennej 110 g miękkiego masła 95 g cukru 40 g budyniu waniliowego 1 łyżeczka pasty waniliowej 2 żółtka 2 łyżki mleka Dodatkowo cukier puder Przygotowanie Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą

Wędrówki po kuchni
Makaron z brzoskwiniami w sosie makowo-waniliowym 175

dodaję skórkę do gotowania mleka. – Z zagotowanego mleka z dodatkami wyjąć skórkę z wanilii i wlać mleko z mąką. Ugotować lekki budyń. – Na koniec dodać brandy. – W międzyczasie w lekko posolonej wodzie ugotować makaron al dente – ok. 5-6 minut, i odcedzić. – Do gorącego

To co kocham
Świąteczne galaretki 136

Mleko zagotować. Resztę składników dokładnie wymieszać i wlać na gotujące się mleko. Zdjąć z ognia, gdy całośc ponownie się zagotuje. Jeśli sos wyszedł nam za gęsty i przypomina bardziej budyń niż sos, należy wlać odrobinę mleka i energicznie zamieszać. Tak przygotowany sos podawać z galaretkami. UWAGA!!! Takie galaretki można przygotować z dowolnego soku i dodatków, należy tylko pamiętać o proporcji

Malinowo w kuchni
Czy warto kupić mikser z Lidla za 89zł? NIE POLECAM. Szybki chleb bezglutenowy z mąki kokosowej i oleju kokosowego. 193

mąki  www.polskaolejarnia.pl , łuski, ksylitol, sól, drożdże) dokładnie mieszamy.   Wlewamy lniany kisiel, olej kokosowy ( www.polskaolejarnia.pl ), wodę (zacznijmy 600ml) i włączamy mikser.   Ciasto powinno mieć konsystencję porównywalną do budyniu - jeśli trzeba dodajemy wodę.   Foremkę smarujemy olejem kokosowym (żeby chleb nie przywarł), wlewamy ciasto.   Mokra dłonią wygładzamy ciasto, oprószamy mąką kokosową i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia

IzaGotuje
Świąteczny sernik z karmelową nutą na orzechowym spodzie - bez glutenu 187

Ciasto: 60g zmielonych orzechów włoskich 30g zmielonych migdałów 4 łyżki mąki kukurydzianej 1,5 łyżki cukru 1 jajko 25g masła Masa serowa: 500g twarogu półtłustego 2 żółtka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1,5 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1 opakowanie posypki karmelowej Decorada (Delecta) 120g cukru szczypta miłości Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć dość gładkie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasto pijak 260

Składniki: biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 3/4 szklanki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 1 budyń waniliowy + 1,5 szklanki mleka 1 … Czytaj dalej Ciasto pijak

czarrna od kuchni
Musaka z indykiem 219

będzie lekko zrumienione, stopniowo dodawać mleka, cały czas mieszając. Nie można dopuścić do powstania grudek. Po około 5 minutach i wykorzystaniu całego mleka, powinniśmy uzyskać gęstą masę, podobną do budyniu. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, należy doprowadzić go do wrzenia, ciągle mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową. To właśnie świeżo starta gałka muszkatołowa nadaje niepowtarzalny, charakterystyczny

Pij soki wyciskane
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA CZEKOLADOWE ZE ŚNIEŻNĄ POSYPKĄ 146

Składniki: 220 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 1 łyżka cukru pudru waniliowego 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru (40 g) 1 łyżka kakao 110 g margaryny lub masła 2 żółtka 2 łyżki mleka Dodatkowo: 2 białka  migdały w płatkach cukier perlisty Przygotowanie: Mąkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz kakao przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe

Ciastka - domowe słodkości
Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami 532

szklanki cukru 2 płaskie łyżki cukru z wanilią szczypta soli Masa serowa: 1200 gramów jogurtu greckiego 1 pełna po brzegi szklanka cukru 6 białek szczypta soli 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 2 łyżki cukru waniliowego Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń cukier puder do posypania Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą,  dodajemy masło, siekamy

Cukiernia Pychotki
Kawowa legumina z wiśniową frużeliną 173

mojej cioci-babci Wiesi. Znalazłam tam leguminę - deser bardzo popularny kiedyś. Leguminą nazywano dania mączne, przeważnie na słodko, które można było podać na podwieczorek. Najczęściej były to różne rodzaje budyni, kasz, sufletów, podawanych z owocowymi sosami, konfiturami czy świeżymi owocami. Naleśniki i racuchy też zaliczano do legumin. Nie znajdziecie więc jedynego i słusznego przepisu na leguminę 😊 Na blogowym facebooku wywiązała

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki budyniowe 867

naleśniki np, drożdżowe, maślane, bananowe itp. Wszystkie pomysły znajdziecie w zakładce   Naleśniki i gofry Składniki: 2 jajka 400 ml mleka 2 łyżki oleju 400 ml wody 2 budynie waniliowe 2 szklanki mąki pszennej cukier w razie potrzeby Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić ciasto na 15 minut, a następnie smażyć naleśniki

O kuchni z uczuciem