subiektywną definicję "comfort food". Dla każdego może to być inna potrawa dająca przyjemność i wprawiająca w lepszy nastrój. Dla jednych będzie to pomidorowa z domowym makaronem, dla innych budyń z sokiem malinowym, a dla mnie rogaliki pachnące cynamonem. Według zwolenników idei "comfort food" łatwe do przyrządzenia posiłki, których smak przypomina miłe chwile, to najskuteczniejszy sposób na chandrę, przygnębienie
Smakowity Blog Kulinarnyszczęście pagórkowatość ciasta nie wpływa na jego smak i bez urodziwych szczytów karpatka była pyszna jak zwykle. Jeśli nie chce się Wam robić kremu budyniowego od podstaw ugotujcie 2 budynie z torebki używając połowy mleka a potem zmiksujcie je z masłem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku budyniowego lub skrobi ziemniaczanej 90 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżki(10 ml) ekstraktu waniliowego lub mały aromat waniliowy 1. Mąkę,budyń/skrobię wraz z proszkiem przesiewamy do miski. Jajko lekko ubijamy i łączymy z mlekiem. 2. Masło rozpuszczamy i studzimy. W tym czasie na suchej patelni lekko podrażamy wiórki kokosowe
vaniliowoczekoladowacukrem (co jakiś czas mieszać żeby cukier dobrze się rozpuścił). Zmniejszyć ogień, dodawać po łyżce kaszy i mieszać do czasu wyraźnego zgęstnienia (masa powinna mieć konsystencję nieco gęstszą od budyniu). Odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem na jasną masę. Ciągle mieszając, dodawać po łyżce masy z kaszy manny. W formie układać na przemian blaty i krem
Bulliodrobiazgów jedną z "najulubieńszych" form są, przynajmniej w naszej rodzinie, różnego rodzaju rogaliki - drożdżowe , kruche, serowe, maślane, migdałowe , orzechowe. Rożki czy rogaliki wypełnione słodkim nadzieniem makowym, marcepanowym, orzechowym, powidłami, budyniem czy owocami. Wśród nich każdy znajdzie coś pysznego dla siebie :-) Już po raz drugi zachęcam Was do podzielenia się przepisami na "rogate" pyszności i zapraszam do wzięcia udziału w drugiej
babka w formieblendera przekładamy jeszcze ciepłą kaszę jaglaną i mieszamy z olejem kokosowym, aby się rozpuścił.Wszystkie pozostałe składniki dodajemy do kaszy i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy (o konsystencji budyniu - tak powiedziała Zuzia widząc co wlewam na blaszkę;)). Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (23x28cm lub ciut mniejsza) i pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach (piekarnika nie trzeba
Kolorowy Przepisownikmleku nie jadłam. Jakoś mnie do czegoś takiego nie ciągnęło a moja mama nie raczyła nas słodkościami. Mój małżonek, pewnie już wiecie, to słodki pamper, który uwielbia czekoladę, pudding, budynie ciasta, nutellę i też ryż na mleku. Deserek musi po obiedzie być! Tak na prawdę to nie tylko deser, ale również świetny pomysł na śniadanie. Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy
Szybko Tanio Smaczniejednakowej wielkości placki. Czas pieczenia każdego placka 15-20 minut w temp. 180*. W ganku zagotować mleko z cukrem i kaszą cały czas mieszając. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć jak budyń. Ugotowaną kaszę wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch,następnie dodawać porcjami kaszę cały czas miksować aby powstał puszysty krem. Na koniec dodać ekstrakt i sok z cytryny. Gotowym
Kolorowa kuchnia Elkitartaletki kakaowe ze śmietankowym kremem są bardzo szybkie do zrobienia i stanowią lekki deser po obiedzie. Efektownie wyglądają i co najważniejsze - są pyszne! Kremy śmietankowe i waniliowe podobne do budyniu, po prostu uwielbiam i nie mogę im się oprzeć. Dzisiaj więc będzie przepis na tartaletki kakaowe z kremem śmietankowym, a na końcu wpisu kilka zdjęć z jesiennej działki. Smacznego
Posadzone i zjedzoneprzeszkadza, bo dobrze łączą się ze słodką bezą. Najczęściej bezowe blaty przekładam bitą śmietaną lub kremem z mascarpone ale tym razem postanowiłam na waniliowy krem patissiere. To taki jakby budyń z żółtek. Trochę rzadszy od tradycyjnego ale bardziej kremowy i delikatny. To tego wypieku pasował idealnie. Składniki: na bezę: 4 białka szklanka cukru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka soku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabajka. Jeśli lubicie czekoladę to będziecie zachwyceni zarówno smakiem jak i konsystencją. Mój domowy czekoladoholik był bardzo, bardzo zadowolony. Tort czekoladowy zrobiłam na biszkopcie budyniowym czyli do ciasta dodałam budynie w proszku i tylko niewielką ilość zwykłej mąki. Dzięki temu taki biszkopt jest niezwykle delikatny i puszysty. Idealnie komponuje się z czekoladowym musem tworząc pyszną i leciutką całość. ROZWIŃ
Smaczna Pyzamieszankę wlewamy na gotujące się mleko i zagotowujemy mieszając, bo krem nam się nie przypalił. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy stopniowo budyń i nutellę. Dodatkowo: 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatny 3-4 łyżki mleka słoik dżemu (u mnie malinowy) herbatniki (użyłam kakaowych) 1/2 szklanki naparu kawy
Cynamonowe szczęścieWłosi mają także wyborny przepis na placek z jabłkami, czyli torta di mele. Nie jest to taka typowa szarlotka na kruchym cieście, z kruszonką, pianką czy budyniem. To raczej wilgotny biszkopt z cudownym aromatem cytryny, wanilii i jabłek. Bogaty smak, niezwykły aromat i nieziemski zapach podczas pieczenia - to charakteryzuje to ciasto. Ja postanowiłam podać je w niewielkich kokilkach z sosem
Cooking Monsterżółtek 1 małe opakowanie cukru waniliowego 1łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżeczki kakao beza: 6 białek 1 szczypta soli 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki budyniu śmietankowego dodatkowo: około 1 - 1,2 kg jabłek sok z 1/3 cytryny 2 łyżki cynamonu 3-4 łyżki dżemu z czarnych porzeczek orzechy włoskie Przygotowanie: Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijaglane! Bardzo zdrowe, smaczne, a na dodatek delikatnie waniliowo-karmelkowe dzięki dodatkowi wanilii i daktyli. Zastanawiałem się co zrobić z tej królowej wśród kasz (bynajmniej w mojej kuchni). Ciasteczka, budynie, jaglanice… Wszystko fajne i smaczne, ale trochę banalne – ostatnio dużo tego w sieci. Czemu by nie zrobić mleka? Jak więc wyglądały moje starania? Sami zobaczcie. Nieśmiało zbliżyłem się
Blendman