elementem wyrobu sera jest tzw. skrzep (brrr, co za nazwa). Jest to forma, w jaką przemieni się mleko po dodaniu podpuszczki i odstaniu. Można powiedzieć, że będzie przypominać nieco budyń. Na pewno jak podniesiecie pokrywkę garnka i dźgniecie skrzep nożem, nie będziecie mieć wątpliwości co to skrzep. Jakość skrzepu zależy od jakości mleka jakie użyjemy do wyrobu sera. Jeśli użyjemy
Mieszam w Garnkuśliwkami. Składniki 250 ml kefiru 16 g cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1/3 szklanki mąki z sorgo 40 g budyniu waniliowego 2 jajka 10-12 szt śliwek węgierek Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jajka i kefir powinny mieć temperaturę pokojową. Następnie mieszamy je w misce
R'n'G Kitchenzamrażarki. ( jeżeli ciasto będzie na tyle twarde , by je zetrzeć na tarce,) Składniki na masę serową : 1 kg twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie, 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku, 125 g. miękkiego masła, 3 jajka, 1 szklanka cukru, SPOSÓB PRZYGOTOWANIA masy serowej: Mielimy dwukrotnie ser. Żółtka jaj utrzeć z połową cukru , dodać masło, po trochę przesianą mąkę
Pysznosci Babci Basimleka, pozostałe zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać rozmieszane mąki i gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Miękkie masło ucieramy, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Masa jabłkowa 1 kg. jabłek 10 łyżek cukru 6 łyżek wody 2 galaretki cytrynowe, pomarańczowe lub agrestowe Jabłka obrać, pokroić na "grubszy tryb" wlać wodę wsypać cukier i gotować
Cynamonowe szczęścienaturalnego tofu (u mnie dokładnie było to 5 kostek po 180 g) 30-40 g mąki (3 czubate łyżki, może to być pszenna, kukurydziana, ziemniaczana lub opakowanie budyniu waniliowego) 100 g cukru 2 średnie banany 200 ml mleka sojowego sok z połowy cytryny (mniej więcej 3 łyżki) 100 g solonych orzeszków ziemnych 100 g gorzkiej czekolady Spód sernika
greenscarfmożecie już zajadać, jeśli jednak zupa wydaje się Wam za gęsta to dodajcie do niej śmietankę lub mleko i ponownie zagotujcie. Zupa smakuje niemal jak dyniowy budyń i jest wyśmienita! Według mnie dzieci się w niej zakochają, bo jest aksamitna, delikatna i słodka. Ja zajadam ją z maślanymi herbatnikami - mniam! :) ___________________________________________________________________ Ten przepis to ulubiona zupa krem Dominika, pyta
Cooking Monstersorbinianem potasu... Uważam, że to jest prawdziwe zagrożenie i na to powinniśmy dziś patrzeć, a nie zastanawiać się czym zastąpić mąkę w cieście ze śliwkami albo czym posłodzić budyń z nasion chia. Byłabym nieszczera wobec siebie i wobec Was, pisząc, że moje dzieci noszą w plecakach homemade-eco-batoniki, jedzą tylko jogurty naturalne, a w czasie przerwy chrupią suszone
bistro mamaDziś zapraszam Was na coś pysznego i zdrowego – quinoa pudding. Zdrowy pudding czekoladowy na bazie quinoa (komosy ryżowej), to mój hit ostatnich dni. Jem go zamiast budyniu. Idealny na deser i śniadanie. Smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. A przygotujecie go dosłownie w kilka minut. Nic tylko jeść i to bez wyrzutów sumienia Quinoa biała (inaczej komosa
Słodkie okruszkiwycięciu gniazd nasiennych) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej sok z 1 cytryny Masa jogurtowa: 700 g gęstego jogurtu greckiego ( po nocnym odsączeniu serwatki powinno być około 380 g ) 1 budyń waniliowy 40 g (proszek) 100 g cukru 2 jaja 100 ml zimnej śmietany kremówki Kruszonka: 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 50 g płatków migdałowych
Świat Ciastablaszkę (23x32) wyłożoną papierem do pieczenia. Leko przygnieść palcami. Przygotować masę śmietanową. Masa śmietanowa: 3 duże (400g) opakowania gęstej śmietany 18% 5 białek 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać proszek budyniowy i jeszcze chwilę ubijać, następnie połączyć ze śmietaną. Powstałą masę wyłożyć na ciasto. Wstawić
Praktyczna plledwo dotrwały do zdjęć, ja sama wciągnęłam 3 Składniki na 25 sztuk: 300 g mąki pszennej, z czego 100 może to być mąka pełnoziarnista 2 opakowania po 40 g budyniu waniliowego lub 80 g mąki zeimniaczanej 100 g cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 120 ml mleka roślinnego (sojowe jest najlepsze do wypieków) 100 g nerkowców 60 g oleju
greenscarfziemniaczanej (może być skrobia) -0,5 szkl mąki pszennej tortowej -100g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny lub masła -2 małe jajka -5 łyżek cukru pudru -2 łyżki oleju -1 budyń waniliowy -1 łyżka cukru waniliowego -1 łyżeczka proszku do pieczenia *butelka po napoju kakao Wszystkie składniki dajemy do miski i zagniatamy ciasto.Ciasto jest bardzo plastyczne i gładkie. Następnie robimy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku