budyń - 12640 przepisów (strona:624/843)

Świąteczne galaretki 133

Mleko zagotować. Resztę składników dokładnie wymieszać i wlać na gotujące się mleko. Zdjąć z ognia, gdy całośc ponownie się zagotuje. Jeśli sos wyszedł nam za gęsty i przypomina bardziej budyń niż sos, należy wlać odrobinę mleka i energicznie zamieszać. Tak przygotowany sos podawać z galaretkami. UWAGA!!! Takie galaretki można przygotować z dowolnego soku i dodatków, należy tylko pamiętać o proporcji

Malinowo w kuchni
Czy warto kupić mikser z Lidla za 89zł? NIE POLECAM. Szybki chleb bezglutenowy z mąki kokosowej i oleju kokosowego. 187

mąki  www.polskaolejarnia.pl , łuski, ksylitol, sól, drożdże) dokładnie mieszamy.   Wlewamy lniany kisiel, olej kokosowy ( www.polskaolejarnia.pl ), wodę (zacznijmy 600ml) i włączamy mikser.   Ciasto powinno mieć konsystencję porównywalną do budyniu - jeśli trzeba dodajemy wodę.   Foremkę smarujemy olejem kokosowym (żeby chleb nie przywarł), wlewamy ciasto.   Mokra dłonią wygładzamy ciasto, oprószamy mąką kokosową i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia

IzaGotuje
Świąteczny sernik z karmelową nutą na orzechowym spodzie - bez glutenu 179

Ciasto: 60g zmielonych orzechów włoskich 30g zmielonych migdałów 4 łyżki mąki kukurydzianej 1,5 łyżki cukru 1 jajko 25g masła Masa serowa: 500g twarogu półtłustego 2 żółtka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1,5 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1 opakowanie posypki karmelowej Decorada (Delecta) 120g cukru szczypta miłości Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć dość gładkie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasto pijak 252

Składniki: biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 3/4 szklanki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 1 budyń waniliowy + 1,5 szklanki mleka 1 … Czytaj dalej Ciasto pijak

czarrna od kuchni
Musaka z indykiem 208

będzie lekko zrumienione, stopniowo dodawać mleka, cały czas mieszając. Nie można dopuścić do powstania grudek. Po około 5 minutach i wykorzystaniu całego mleka, powinniśmy uzyskać gęstą masę, podobną do budyniu. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, należy doprowadzić go do wrzenia, ciągle mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową. To właśnie świeżo starta gałka muszkatołowa nadaje niepowtarzalny, charakterystyczny

Pij soki wyciskane
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA CZEKOLADOWE ZE ŚNIEŻNĄ POSYPKĄ 137

Składniki: 220 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 1 łyżka cukru pudru waniliowego 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru (40 g) 1 łyżka kakao 110 g margaryny lub masła 2 żółtka 2 łyżki mleka Dodatkowo: 2 białka  migdały w płatkach cukier perlisty Przygotowanie: Mąkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz kakao przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe

Ciastka - domowe słodkości
Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami 525

szklanki cukru 2 płaskie łyżki cukru z wanilią szczypta soli Masa serowa: 1200 gramów jogurtu greckiego 1 pełna po brzegi szklanka cukru 6 białek szczypta soli 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 2 łyżki cukru waniliowego Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń cukier puder do posypania Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą,  dodajemy masło, siekamy

Cukiernia Pychotki
Kawowa legumina z wiśniową frużeliną 168

mojej cioci-babci Wiesi. Znalazłam tam leguminę - deser bardzo popularny kiedyś. Leguminą nazywano dania mączne, przeważnie na słodko, które można było podać na podwieczorek. Najczęściej były to różne rodzaje budyni, kasz, sufletów, podawanych z owocowymi sosami, konfiturami czy świeżymi owocami. Naleśniki i racuchy też zaliczano do legumin. Nie znajdziecie więc jedynego i słusznego przepisu na leguminę 😊 Na blogowym facebooku wywiązała

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki budyniowe 860

naleśniki np, drożdżowe, maślane, bananowe itp. Wszystkie pomysły znajdziecie w zakładce   Naleśniki i gofry Składniki: 2 jajka 400 ml mleka 2 łyżki oleju 400 ml wody 2 budynie waniliowe 2 szklanki mąki pszennej cukier w razie potrzeby Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić ciasto na 15 minut, a następnie smażyć naleśniki

O kuchni z uczuciem
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2176

pierniczków Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania Tarta jabłkowa- Rose. Ciasto z różami Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem Zapisz Zapisz

Karo in the Kitchen
Przepisy na Świąteczne ciasteczka 462

Szybkie pierniczki  8. Kruche rogaliki migdałowe  9. Cynamonowe ciasteczka  10. Półksiężyce z lukrem  11. Wafle z masą z dodatkiem galaretki  12. Kruche ciasteczka z budyniem  13. Rogaliki z nutellą  14. Kruche ciasteczka z posypką orzechową  15. Budyniowe wersja II  16. Wafel z masą kajmakową i petitkami  17. Ciasteczka serowe

kruche babeczki
Styropian, czyli sernik bez sera 783

szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 250 g margaryny 5 żółtek smalec do posmarowania blachy Masa: 3 x 400 g śmietany 18%  2 budynie śmietankowe 5 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli Przygotowanie: Ciasto kruche: Ze składników wyrobić ciasto (gdyby się nie kleiło dodać łyżkę śmietany). Całość podzielić na 2 części w stosunku

Malinowo w kuchni
Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy 201

pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika masa serowa : 1 kg sera dwukrotnie mielonego, może być z wiaderka 4 jajka 3/4 - 1 szklanka cukru 1 duży budyń waniliowy 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 80-100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 8-10 kropli aromatu pomarańczowego  szczypta soli dodatkowo : opłatkowe śnieżynki do dekoracji Przygotowanie : Mąkę przesiewamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
SERNIK KRÓLEWSKI / WARSZAWSKI 248

gęstej kwaśnej śmietany 18% -2 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy budyń waniliowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kruche ciasto: Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, owijamy w folię i odkładamy na 2 godziny do zamrażalnika. Masa serowa: Jajka ucieramy

RAROSSA
BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ I MASŁA ORZECHOWEGO 237

przelać do rondelka. Kaszę wsypać do mleka. Gotować na małym ogniu ok. 10-15 min.   Pod koniec dodać miód i masło orzechowe. Mieszamy. Następnie wszystko zblendować na konsystencję budyniu. Podawać z pokrojonym bananem oraz migdałami. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą