proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 3 łyżki, jajka 1 sztuka "XL", śmietana kwaśna 4 łyżki SERNIK: twaróg 1 kg/wiaderko, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki "XL", budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, aromat waniliowy 1 łyżeczka, skórka pomarańczowa kandyzowana 125 gram, cukier puder - ile potrzeba zimną margarynę, śmietanę i pozostałe składniki ciasta kruchego posiekać siekaczką lub nożem
W Mojej Kuchni Lubięcukru, dodać pokrojone truskawki (niekoniecznie) i gotować na małym ogniu, aż rabarbar zmięknie. 6. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1/3 szklanki wody i dodać ją do rabarbaru, ugotować dość gęsty budyń. Zdjąć z ognia, dodać skórkę z cytryny, wymieszać i odstawić do przestygnięcia na około 20-25 minut. 7. Podpieczony spód w blaszce posypać równomiernie bułką tartą i na wierzch wyłożyć
Mała Cukierenkaszkl. mąki tortowej 200 g masła 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli pianka: 5 białek 1 szkl. cukru 2 op. budyniu malinowego (2x40g) 1/2 szkl. oleju rzepakowego ponadto: 3-4 łodygi rabarbaru 1 łyżka cukru Rabarbar umyć,pokroić na kawałeczki (nie obierać),posypać łyżką cukru i odstawić. Mąkę przesiać razem z proszkiem
Kolorowa kuchnia Elkigarnka i gotujemy. Odstawiamy z palnika i wsypujemy galaretki, mieszając je do rozpuszczenia. Dodajemy wiśnie i odstawiamy do wystudzenia, aż galaretka zacznie tężeć. Do przygotowanego wcześniej budyniu dodajemy stopniowo miękkie masło. Wystudzony biszkopt przekrajamy na pół. Na pierwszy blat ciasta wykładamy krem budyniowy i tężejącą galaretkę z wiśniami. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Teraz rozpuszczamy polewę
Pyszności Słodkościkokosową i migdałową. Tłuszcz ograniczyła tylko do jednego, do oleju kokosowego :-). Książka podzielona jest na rozdziały: O rety, omlety! - rewelacyjny rozdział pełen przepisów na omlety, kolorowe, z dodatkami, budyniem, takie do zjedzenia na ciepło lub na zimno. Proste, szybkie i smaczne :-) Piękne miski - owsianki, puddingi, michy mocy, pyszne kolorowe. Śniadania, które dostarczą energii na cały dzień. Na okrągło - tutaj
kruche babeczkidodawać do żółtek, ciągle mieszać. Nigdy nie dodawać całej ciepłej masy do żółtek, ponieważ się zważą. Ponownie postawić na ogniu i podgrzewając cały czas mieszać. Masa musi mieć konsystencję budyniu. Ostudzić masę. Masę budyniową połączyć z serkiem i dokładnie wymieszać. Podzielić masę na dwie części, jedna ma być trochę większa. ( 1/3 -2/3)Mniejszą część rozłożyć na ciastkach. Banany obrać
Kuchnia Pokoleńpół szklanki mleka rozbełtać żółtko, dodać obie mąki i dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka dodać masę ze szklanki. Cały czas mieszać aż powstanie budyń. Pozostawić do wystudzenia. Można przykryć folią spożywczą lub co jakiś czas przemieszać żeby nie zrobiła się skorupa. Masło utrzeć z cukrem waniliowym. Dodawać po łyżce masy budyniowej cały czas miksując
Agusiowe smakołykiSmakuje świetnie. Będzie idealny, aby uczcić ważne okazje. Polecam. Składniki: • 150 g ciasteczek digestive • 50 g miękkiego masła • 1 kg twarogu sernikowego • 250 g mascarpone • 1 szklanka cukru • 1 budyń waniliowy w proszku • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 laska wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego • 2 jajka • 100 g okrągłych biszkoptów • 150 ml kawy + 50 ml likieru amaretto
W mojej kuchnimąką, dodaj do gotującego się mleka i zmiksuj, zagotuj. Ostudź. Przykryj folią spożywczą, zapobiegnie to powstaniu kożucha. Masło utrzyj na puch i powoli , stopniowo , ciągle miksując dodaj zimny budyń.Na końcu dodaj amaretto, zmiksuj i krem jest gotowy. Przełóż placki masą i włóż placek do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnimąki -3/4 szklanki cukru -4 żółtka -1 kostka masła lub margaryny -3 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę serową: -3 kostki sera białego półtłustego -1 żółtko -1 budyń śmietankowy (proszek) -1/2 kostki margaryny -6 łyżek cukru Składniki na pianę z białek: -5 białek z jajka -1/2 szklanki cukru Dodatkowo: -puszka brzoskwiń -cukier puder do posypania ciasta
Magia jedzenia.mleka odlewamy szklankę, rozrabiamy w nim obydwie mąki, pozostałe zagotowujemy w rondlu z cukrem, masłem i wiórkami kokosowymi. Do gotującego się mleka wlewamy wymieszane mąki z mlekiem i gotujemy budyń, gorący wylewamy na ułożone herbatniki. Na wierzch układamy warstwę herbatników, lekko dociskamy, pozostawiamy do ostudzenia. Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy wierzch ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi, wstawiamy do lodówki
Bajeczna Kuchniagodzinę do lodówki. Składniki masa serowa: 1 kg sera (3 - krotnie mielonego) 100 g roztopionego i schłodzonego masła 1 1/3 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 40 gram bez cukru 5 jaj szczypta soli Twaróg i jajka wyjmujemy z lodówki około 2 godziny wcześniej. 1. Ser mielimy trzy razy. Białka oddzielamy od żółtek
kruche babeczkikakaowca, bo mogłabym je tak wymieniać i wymieniać przez kilka stron, a przecież nie chcę Was zanudzić tylko zachęcić do wypróbowania przepisu z wykorzystaniem wspomnianego wcześniej kakao... Kremowy, gęsty budyń na bazie jednej z najzdrowszych i najdelikatniejszych kasz w połączeniu z naturalnie słodkim bananem, masłem orzechowym i kakao to niezwykle smaczna propozycja na pochmurne popołudnie. Kiedy łapie chęć na słodkie
Kuchnia Elliecytryny 1 łyżeczka soku z cytryny Ciasto: 6 jaj ¾ szklanki cukru 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego 40 dag mąki tortowej Młynomag 20 dag masła 1 torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego 16 g cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 25-30 dag malin świeżych lub mrożonych Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Ciasto przygotowujemy
Wanilia i KardamonDzisiaj przepis na pyszny deser w kubeczku. Już raz robiłam podobny przepis w wersji waniliowej, ale przepis był bardziej tradycyjny. Ten przepis na budyń jaglany z wanilią i bananami zrobiony był na mleku i zawierał również jogurt naturalny. Dzisiejsza wersja ma nieco inną konsystencję i bardziej przypomina krem. W smaku mocno czekoladowy, bez białego cukru i laktozy
vaniliowoczekoladowa