budyń - 12640 przepisów (strona:613/843)

Paczki z 4 jajami 196

pączków WSKAZÓWKI:  Ciasta drożdżowego nie wyrabiamy w metalowej misce ani przy użyciu metalowej łyżki. Najlepiej sprawdzą się do tego przyrządy drewniane, ewentualnie plastikowa miska. Jeśli nadzieniem ma być budyń, adwokat albo bita śmietana, nadziewamy szprycując, dopiero po usmażeniu pączków. Lukrować możemy pączki jeszcze ciepłe - technika ta ma o tyle przewagę, że możemy nadać lukrowi smak a także posypać dodatkowo

Kuchnia od dwojga
Jaglany budyń z mango i z figami 175

nadaje się również na śniadanie jako pożywny początek dnia. Kasza jaglana ma w sobie wszystko czego nam potrzeba aby dzień zacząć ze sporą dawką energii. Zachęcam do spróbowania. Jaglany budyń z mango i z figami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Dżem z pigwy z cynamonem 352

roku opanowała moją spiżarkę! Dżem jest super, a jeśli szukacie innych propozycje z pigwą to polecam Wam także dżem z pigwy z jabłkami oraz szarlotkę z pigwą i budyniem . Dla kogo: dla lubiących poznawać nowe smaki dla mających szczęście posiadać krzaczek pigwy w ogrodzie dla lubiących kwaskowate klimaty Składniki: 1kg pigwy 300ml wody 400g cukru łyżeczka cynamonu sok z połówki

Mania Wypiekania
Pudding chia 276

nasionka chia trzeba wymieszać z mlekiem i zostawić w lodówce najlepiej na całą noc. Jeśli deser ma być na już można przyśpieszyć proces gotując mleko z nasionkami jak tradycyjny budyń. Polecam Wam jednak tę pierwszą opcję. Po nocy spędzonej w lodówce nasionka powinny zwiększyć swoją objętość, a masa ma mieć konsystencję mniej więcej kisielu. Brzoskwinie z puszki odlewamy z syropu

Ciastkozercy
Sos lub konfitura żurawinowo-jabłkowa do mięsa 150

Dzisiaj zapraszam Was na sos, a może konfiturę z żurawiny i jabłek. Idealna do mięsa, sera ale nie tylko. Pasuje nawet do budyniu, a może znajdziecie jeszcze jakieś inne zastosowania? Warto przemycać żurawinę do naszej kuchni, bo jest naprawdę zdrowa, ale ma specyficzny smak i nie każdemu musi on pasować. Żurawina w takiej postaci, ma szansę przypaść do gustu dużej

Mieszam w Garnku
Kurczak Gong Bao (po syczuansku) 204

wrzenia na dość dużym ogniu i dopiero wtedy przykrywamy, jednocześnie zmniejszając płomień. Nie mieszamy. Gotujemy do momentu, aż na powierzchni zaczną pojawiać się kratery - takie same jak przy gotowaniu budyniu. Wyłączamy i zostawiamy na 15 min, aby ryż napęczniał i wchłonął resztę wody. Tak ugotowanego ryżu nie przepłukujemy, dzięki temu jest kleisty i zachowuje wszystkie aromaty. W woku, na odrobinie

Kuchnia od dwojga
ciasto Twix 201

około 20 minut. Wystudzić i pozostawić w foremce.  przygotować krem: Żółtka rozmieszać z mąkami, cukrem i odrobiną mleka. Wlać na gotujące się pozostałe mleko i ugotować jak budyń. Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem.  Z mleka odłożyć dwie łyżki, resztę wymieszać z likierem. Nasączyć biszkopt i posmarować  kajmakiem. Na kajmak wyłożyć połowę kremu. Biszkopty moczyć w mleku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Gofry na serku ricotta 310

łyżki cukru z wanilią Dodatkowo kilka kropel aromatu waniliowego 100 g miękkiego masła Gofrownicę dobrze nagrzać. Składniki zmiksować na gładką masę. Ciasto powinno być gęste, coś jak budyń. Na rozgrzane płytki nakładać ciasto. I tu uwaga. Jeśli macie gofrownicę o słabej mocy, a chcecie by gofy były chrupiące, należy nałożyć po łyżce ciasta na blaszkę i rozprowadzić łyżką. Jeśli chcecie

Niebieski kubek z kawa
Kokosowo-makowy z masą adwokatową 207

resztę mleka zagotowujemy w większym naczyniu. Gdy się mleko zagotuje wlewamy rozpuszczone mąki i mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy do schłodzenia. Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy stopniowo zimny budyń, pod koniec wlewamy adwokat. SKŁADANIE   Ciepłą masę kokosową wykładamy na zimny biszkopt kakaowy. Połowę masy adwokatowej smarujemy po masie kokosowej, na nią kładziemy biszkopt makowy i równo smarujemy drugą połową

Gotuję Testuję
Biszkopt z masą czekoladową 174

części mleka rozrobić żółtka, mąki i cukier wanilinowy. Wlać do gotującego mleka i mieszać aż się zagotuje. Odstawić do wystudzeniu. Margarynę utrzeć, dodać cukier, a następnie po odrobinie zimnego budyniu, a na końcu spirytus. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać rozpuszczoną czekoladę. Na spód kładziemy biszkopt makowy. Następnie gotowany kokos jeszcze ciepły, aby się dobrze rozcierało. Później masę

Gotuję Testuję
Filet na rukoli z sosem z granata 140

mieszamy z zimną wodą, hartujemy dodając do niej łyżeczkę sosu i dopiero wlewamy. Pamiętajmy, że musimy energicznie mieszać, żeby nie zrobiły się grudki, bardzo szybko wyłączamy. Przypomina to gotowanie budyniu lub kisielu. Do miski wrzucamy rukolę, przekrojone na pół pomidorki, doprawiamy solą pieprzem i oliwą. Odstawiamy na 10 min, żeby smaki się ze sobą połączyły Rozgrzewamy suchą patelnię i układamy

Kuchnia od dwojga
Kokosanki proste, szybkie ciasteczka - kokosowa rozkosz. 124

dwóch oznakach, pierwsze piana robi się błyszcząca, a dwa robi się jakby oporniejsza, gęściejsza.  I teraz już można dodać resztę składników. Kto nie ma odżywki może dodać waniliowego budyniu. Już nie miksujemy tylko delikatnie mieszamy  aby wszystko połączyć. Blachę wykładamy papierem i wykładamy kupki masy tak z jednej łyżki wystarczy.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni

Dieta moja pasja
Ciasto Izaura w nowej, prostej odsłonie. 186

gazowanej 2 jajka łyżeczka octu 2 łyżki mocnej kawy ( płyn) Masa twarogowa: 0,5 kg twarogu półtłustego szklanka śmietany 18% 3 jajka cukier według uznania 2 łyżki manny łyżka budyniu łyżka soku z cytryny łyżka skórki -//-  -//-  Polewa: 1/2 kostki masła 3 łyżki kakao łyżka mocnej kawy 4 - 5 łyżek cukru łyżka oleju Mokre składniki mieszamy razem z cukrem

Dieta moja pasja
Lamingtony vel kudłacze 224

więc warto upiec specjalnie duży biszkopt i zrobić swoje własne lamingtony. Dzisiaj wersja podstawowa, ale można biszkopt przekroić na pół i przełożyć go domowym dżemem porzeczkowym albo posmarować gęstym budyniem i dopiero potem pokroić na kostki i opanierować. Zróbcie jak wolicie, my tym razem raczyliśmy się takimi zwykłymi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sernik ze śliwkami 188

drobnego cukru Opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii na masę serową: 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie 500 g serka ricotta 2 duże jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g) 2/3 szklanki drobnego cukru 500 g śliwek węgierek, odpestkowanych Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić między palcami do momentu kiedy ciasto zacznie się formować kruszonkę

Fabryka pomysłów