budyń - 12640 przepisów (strona:607/843)

Zosia. 982

przekłuć wykałaczką i docisnąć grzbietem łyżki. Studzimy. MASA: 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (lub z dobrej jakości z wiaderka) 180 g masła 2 jajka 1 niepełna szklanka cukru 1 budyń waniliowy w proszku (duży, na 3/4 litra mleka) 220 ml mleka 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii (przepis  tutaj )      W sporym garnku

Rozpustne gotowanie
Placek cytrynowy z bezą 181

dodać skórkę z cytryny i wymieszać z resztą wody i sokiem z cytryn. Wlać do rondla i zagotować stale mieszając. Gotować do momentu aż powstanie masa o konsystencji gęstego budyniu. Zdjąć z palnika i wymieszać z cukrem. Odstawić do wystudzenia.Po wystudzeniu wymieszać z żółtkami Wlać masę na upieczone ciasto. Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier

O kuchni z uczuciem
Sernik królewski 172

wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy połowę ciasta. Masa serowa: 1 kg twarogu 15 dag masła 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej  Masło ucieramy z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę, następnie cały czas ucierając dodajemy kolejno po jednym żółtku. Na koniec dodajemy

Cynamonowe szczęście
Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą 445

czwartek i życzę smacznego. A co jeszcze na tłusty czwartek u mnie na blogu? Tradycyjnie… i nie tylko: Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Pączki z budyniem Chrusty na winie Oponki z twarogu Churros z masą migdałową Chruściki z ciasta na pierogi Sycylijskie cannoli z ricottą Pudrowane poduszeczki Markizy z kremem ajerkoniakowym Wydrukuj przepis The post Pączki

mojewypiekiinietylko
Kokosowa kasza manna 184

wydaniu klasycznym większości nas kojarzy się z zamierzchłymi czasami, kiedy w przedszkolach i w domach niepodzielnie królowała na dziecięcych talerzach. Dla jednych jest to miłe wspomnienie słodkiego niby-budyniu, innym kojarzy się raczej źle: jako grudkowata papka, która „staje” w gardle od pierwszej łyżki. Bez względu na to, do której grupy się zaliczasz, […] Artykuł Kokosowa kasza manna

Wiszniówka
KRUCHE KSIĘŻYCE MOCNO WANILIOWE 159

około 30 sztuk * 250 g mąki pszennej * 150 g miękkiego masła * 2 żółtka * 100 g cukru * 2 łyżki cukru waniliowego  (domowy cukier waniliowy) * 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru * 2 łyżki cukru waniliowego i 3 łyżki cukru pudru do obtoczenia Wykonanie: Ze wszystkich składników (oprócz cukrów do obtoczenia) zagnieść ciasto. Odrywać od ciasta kawałki wielkości orzecha włoskiego

Zrób to smacznie
krakusek (bez pieczenia) 192

pieczenia wyścielić wysoko papierem. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Dwie szklanki mleka zagotować. W reszcie rozrobić cukier, make, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Wlać na wrzące mleko i ugotować budyń. Kiedy zgęstnieje dodać masło i mieszać (lub miksować) aż całkowicie się połączą. Od razu gorąca masę wylać na krakersy, wyrównać i przykryć drugą warstwą krakersów. Odstawić aż całkowicie wystygnie.  Żelatynę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Oszukany sernik z jogurtów greckich 284

formę o wym. ok. 22x22 cm: 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki oleju 800 ml jogurtów greckich 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru opakowanie okrągłych biszkoptów  polewa: 100 g czekolady gorzkiej + 1 łyżka masła + kilka łyżek mleka   Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę, dodać cukry, miksować, aż się rozpuszczą

Simply Food
Drożdżowe rogaliki z nadzieniem 401

dużą ilością masła i cukru. Ciasto wymaga dość długiego wyrabiania, ale dzięki tej czynności rogaliki są puszyste i ładnie wyrośnięte. Jako nadzienie może posłużyć Wam ulubiony składnik, np. twaróg, budyń czy marmolada. Ja swoje nadziałam powidłami śliwkowymi i to jedna z moich ulubionych wersji tych rogali. Z poniższego przepisu przygotujecie około 25 sztuk . Drożdżowe rogaliki z nadzieniem Składniki: 380g mąki

Smakołyki Bereniki
Napoleonka 171

odlać 3/4 szklanki. Pozostałą część mleka zagotować z masłem. Mąkę i żółtka wymieszać z mlekiem w szklance. Masę wlać na gotujące się mleko. Mieszać intensywnie do czasu zgęstnienia. Powstały budyń (jeszcze ciepły) wylać na jeden z blatów ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wystudzić i wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Bullio
Sernik gotowany na naturalnym spodzie, bez dodatku cukru i tłuszczu. 178

więc da go mniej lub więcej. Stawiamy garnek na palniku i podgrzewamy, cały czas mieszając. Gdy zacznie mrugać, wlewamy mleko z mąką ziemniaczaną. Energicznie mieszamy, jak przy gotowaniu budyniu. Jeśli nawet zrobią się grudki, nie ma problemu, wystarcz zmiksować i będzie ok. Gorącą masę wykładamy na przygotowany spód, równamy, a na wierzch ścieramy kostkę czekolady. Lekko się rozpuści , później stwardnieje

Dieta moja pasja
Eklerki z kakaowym kremem budyniowym 210

garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka oraz dosypujemy cukier. W reszcie mleka mieszamy żółtka, mąki oraz kakao. Gdy mleko wrze dolewamy masę z kakao. Mieszamy do momentu powstania budyniu. Garnek okrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Gdy przestygnie wbijamy kolejno jajka i miksujemy na gładki krem.  Polewa czekoladowa:  W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masą orzechową. Dodajemy

VioletoweKucharzenie
Makowo- wiśniowa panienka 455

szklnka cukru 100g migdałów 100g kokosu 150g maki 4 żółtka Krem: 400 ml mleka UHT (kartonowe) sok wyciśnięty z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 2 cytryn 200g cukru 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąkiziemniaczanej 4 żółtka 1 kostka makła Polewa: ½ białej czekolady 60ml słodkiej śmietanki 3 łyżki mleka 50g prażonego kokosu Sposób przygotowania: 1. Placek wiśniowy

Kuchnia w czekoladzie
Chleb gryczany. 176

przemieszać i uzupełnić wodą (powinna lekko zakrywać kaszę) i odstawić na kolejne 8 godzin. Kaszę zmiksować blenderem na pół gładko. Dodać sól i  wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu. Przelać je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub natłuszczonej) o boku 25 cm. Wstawić do nienagrzanego piekarnika i pozostawić na kolejne 8 godzin. Ciasto powinno lekko wyrosnąć. Piec

zadanie-gotowanie