Niedługo Święta Bożonarodzeniowe, więc wypadałoby zarzucić jakimś gamerskim przepisem w odpowiednim klimacie. Z pomocą przychodzi Wiedźmin 3: Dziki Gon, a konkretniej dodatek Krew i Wino, w którym w misji Tajemnica zaginionej łyżki znajdujemy 3 kulinarne receptury. [uwaga spoiler] Wspomniany quest otrzymujemy po znalezieniu łyżki w domu wichta. Musimy dowiedzieć się, co się stało – notatka przytwierdzona do łyżki wskazuje
Nerds Kitchenwczorajszych Mikołajek:) Mam nadzieję, że spędziliście ten dzień przyjemnie i dostaliście od Mikołaja jakieś słodkie upominki. Od dzisiaj na blogu zrobi się świątecznie i będę publikować przepisy w klimacie bożonarodzeniowym. W tym roku przygotowałam dla Was przede wszystkim słodkości bez cukru idealne na prezenty dla najbliższych . Zacznę od przepisu na prostą baklawę w syropie miodowym. Baklawę przygotowałam w formie małych
Chilli Czosnek i OliwaRosolli, bo tak brzmi oryginalna nazwa tej sałatki, to tradycyjne fińskie danie bożonarodzeniowe. Jednak tak bardzo pasuje do mojego stołu wigilijnego, na którym dominują potrawy rybne, że bez wahania przystąpiłam do jej przygotowania. Bardzo odpowiada mi jej smak. Wykorzystuje się tu proste składniki, dostępne przez cały rok. Bez żadnych egzotycznych upiększeń :) Mój syn nie przepada za smakiem surowej cebuli
zadanie-gotowaniemnie święta obowiązkowo pachną choinką i piernikami, dlatego postanowiłam to połączyć ;) Strasznie lubię przygotowywać różne dekoracje bożonarodzeniowe, jest to dla mnie niesamowita radość, normalnie, cieszę się jak dziecko! :) Dlatego przedłużam sobie tą przyjemność jak tylko mogę i już od weekendu stoi u mnie choineczka, a co tam! Jak szaleć, to szaleć ;) Przedstawiam Wam bardzo prosty przepis na zwykłe pierniczki
Czerwona PorzeczkaJest tylko jedna bardziej bożonarodzeniowa rzecz niż pierniczki – to George Michael i jego Last Christmas. Nieśmiałe dźwięki pieśni, które zna niemal każdy to jednak nic w porównaniu z potężnym aromatem tytułowego wypieku. Moja miłość do pierników nie przyjmuje kształtów typu gwiazdki, bałwanki, zajączki i inne renifery. Nie znoszę wycinania księżyców, serduszek i babrania się w lukrze. Nie i już
ladykitchenchoć otwieramy ją w różne dni. Polacy zazwyczaj rozpakowują prezenty po Wigilii, a Brytyjczycy muszą czekać aż do 26 grudnia. Podobno jednak Elżbieta II odpakowuje swoje już 24 grudnia! Bożonarodzeniowe kartki pocztowe, choć coraz częściej zastępowane przez cyfrowe pocztówki, to popularny w Polsce sposób składania sobie życzeń, który pochodzi z Wielkiej Brytanii. Pierwsza komercyjna kartka pocztowa powstała w Londynie
Poezja Smaków - blog kulinarnytort łączy w sobie smaki, które najbardziej lubię późną jesienią i zimą - jabłka, imbir i cynamon. Do tego biszkopt makowy, który daje całości bożonarodzeniowy akcent. Przygotowanie wymaga nieco czasu i uwagi ale nie ma tutaj bardzo ryzykownych elementów, których nie lubię przy tego typu przedsięwzięciach (jak np. krem na maśle, który czasami mi nie wychodzi). Przepis (z moimi modyfikacjami) pochodzi
Milion SmakówChoć opady śniegu omijają jak dotąd Szczecin, to jednak grudzień zobowiązuje i czas rozpocząć już odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia. Spodziewajcie się więc w tym miesiącu głównie inspiracji bożonarodzeniowych z mojej strony. Na dobry początek serwuję Wam przepis na kruche ciasteczka korzenne. A jeśli szukacie ciekawych foremek do ciasteczek, polecam Wam te. Składniki: 300 g mąki 100 g cukru
Smakowity Blog KulinarnyJoulutorttu, czyli fińskie ciasteczka świąteczne Tym razem bez pierniczenia, czyli zupełnie inne ciastka bożonarodzeniowe. Proste wiatraczki z ciasta francuskiego z powidłami śliwkowymi pochodzą z Finlandii. Są tam tradycyjnym świątecznym wypiekiem. To chyba jedne z najprostszych ciastek. Wystarczą tylko 3 składniki. Proporcje tak naprawdę są tu zbędne, wszystko zależy od wielkości kwadratów, na które kroimy płaty ciasta. U mnie były
Pełny talerzmroźnie, a za oknem powoli i leniwie spadają wielkie śnieżynki... Pierwsza myśl - jest śnieg - idą święta - czas zacząć pieczenie! Chcieliśmy uczcić pierwszy nieoficjalny dzień zimy i przemycić domownikom nieco bożonarodzeniowego klimatu, więc w naszej kuchni postanowiliśmy połączyć ze sobą korzenne aromaty z orzechowymi nutami, a wszystko zamknąć w formie gwiezdnych torcików pokrytych śnieżnobiałym lukrem. Aby jednak nie było tak monotonnie
Kuchnia od dwojgakawę Inkę Magne . Mleko spieniamy i za pomocą łyżki nakładamy do szklanek. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Świąteczną kawę z kremem makowym i prażonymi płatkami migdałowymi podajemy jako dodatek do bożonarodzeniowych słodkich wypieków. Kawa zbożowa zawiera wiele cennych składników mineralnych. Jest bezkofeinowa, dlatego mogą ją pić kobiety w ciąży, chorzy na nadciśnienie, a nawet dzieci. Jest bogata w błonnik i antyutleniacze
My Chcemy JeśćJuż grudzień - czas na świąteczne przepisy! Na pierwszy ogień idą pełnoziarniste pierniczki - zdrowsza, duuużo zdrowsza wersja tradycyjnych bożonarodzeniowych słodkości :) Białą mąkę zastępujemy pełnoziarnistą, cukier - ksylitolem - i możemy pałaszować - bo, co najlepsze - pierniczki są miękkie zaraz po upieczeniu i nie potrzebują leżakowania! SKŁADNIKI (na około 100 sztuk) 550 g mąki pszennej pełnoziarnistej (może być orkiszowa pełnoziarnista) 200 g mąki
Moje Kuchenne Rewelacjeulubionych postów, bo mogę sobie pooglądać jakie różności robiłam jakiś czas temu i co mogę z tego wybrać do siebie na świąteczny stół :D Szczególnie lubię ten czas bożonarodzeniowy ponieważ jest tak niesamowicie klimatycznie i mogę dłużej cieszyć się aurą świąt :) Nie przedłużajmy już, rampampamparam! ;) Zapraszam Was na kilkadziesiąt przepisów świątecznych, może znajdziecie coś dla siebie! :) Klikając w opis
Czerwona Porzeczkajest aktorką i propagatorką zdrowego odżywiania na co dzień i od święta. Jej nowa książka to właśnie zbiór przepisów na specjalne okazje, które mamy przez cały rok. Nie tylko bożonarodzeniowe pierniki i makowce, ale też walentynkowe słodkości dla ukochanych, tradycyjne mazurki, urodzinowe torty i jadalne prezenty, zdrowe pomysły na Dzień Dziecka, halloweenowe dynie czy letnie jagodzianki na Święto Lasu
Ugotowane pozamiataneMoje weekendowe ciasto to wytworny świąteczny seromakowiec. Aromat pomarańczowy i mak z bakaliami to typowe bożonarodzeniowe smaki i zapachy. Paza tym ciasto jest bardzo efektowne i mamy dwa w jednym, zamiast pieczenia sernika i makowca osobno. Polecam włączyć do światecznego menu. Składniki: Masa serowa • 1 kg sera mielonego np Piątnica
To co kocham