wilgotna, delikatna, niemalże się sama rozpada przy dotknięciu widelca. A co najważniejsze jest lekka dla żołądka, bez konieczności wykorzystywania tłuszczu podczas smażenia. Niskokaloryczna propozycja obiadowa, wyśmienita dla zmęczonego bożonarodzeniowym świętowaniem organizmu
Grunt to przepis!pozaglądam, bo jestem ciekawa, co u Was słychać :) Dziś śpieszę do Was, aby przed końcem roku pokazać Wam moje propozycje do Sylwestrowego menu. Ponieważ mam dość ciężkiego bożonarodzeniowego jedzenia, postawiłam na sałatki - proste, lekkie, ale niebanalne i efektowne. Taka jest właśnie dzisiejsza sałatka z pomarańczą i koprem włoskim - będziecie zaskoczeni, jak świetnie za sobą smakują! A że wyglądają pięknie
Chilli Czosnek i Oliwasmaku jak np. bourbon przełamuje nieco mdlącą słodkość drinka. Zamiast cukru użyłam w przepisie syropu klonowego, który również oferuje bardziej wyrafinowany smak. Eggnog może być potraktowany nie tylko jako bożonarodzeniowy drink, ale i deser. Jest idealnym sosem do owoców. Koniecznie spożywać dobrze zmrożony. Za-eggnog-ujcie, zaflaszkujcie i dajcie komuś w prezencie! Kogel Mogel dla dorosłych Składniki
Jem więc Jestemjeszcze tak wiele! Moją propozycją na dziś jest połączenie wszystkiego co najlepsze w tradycyjnych, świątecznych wypiekach. Czyli nadzienia makowego z twarogiem , w ramówce pulchnego ciasta drożdżowego – moje ulubione bożonarodzeniowe słodkości. A jednocześnie jest to specjał do przygotowania którego naprawdę nie potrzeba zbyt wiele wysiłku i czasu. Wystarczy raz dwa zagnieść ciasto, potem migiem nadziać bułeczki i gotowe! Składniki
Grunt to przepis!wyobrażam sobie ciast bożonarodzeniowych bez skórki pomarańczowej. Zawsze dodaję je do ciast drożdżowych, piernika czy serników. Dlatego też dziś na blogu pojawia się skórka pomarańczowa w syropie. najlepiej zamknąć ja w małych słoiczkach. Natomiast jeśli nie zużyjecie wszystkiego do razu, podgrzejcie to co Wam zostało w słoiczku w mikrofali i zamknijcie na gorąco. Skórka pomarańczowa w syropie
Kulinarne przygody Gatitydomek, a właściwie szopkę zrobiłam w zeszłym roku razem z córką na konkurs bożonarodzeniowych szopek. Poświęciłyśmy 2 dni, ale trud się opłacał bo zajęłyśmy 3 miejsce. Ale nie to jest ważne, ważne żeby raz przynajmniej z dzieckiem zrobić na święta piernikową szopkę, bo wspólny czas przy wypiekaniu, lukrowaniu i składaniu jej (no może oprócz używania niecenzuralnych słów, gdy się
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzerwie pomiędzy nowymi przepisami na Cieszyńskie ciasteczka Bożonarodzeniowe, przesyłam Ci mój drogi Czytelniku zdjęcia tych ciasteczek, o których nie możesz zapomnieć. Pojawiły się na moim blogu dużo wcześniej, należą do "tych" tradycyjnych i co roku przygotowywanych. Polecam! Przepis na orzeszki znajdziesz tutaj . Przepis na kakaowe Ule znajdziesz tutaj . Przepis na orzechowe Ule znajdziesz tutaj. "A nadzieja znów wstąpi
Kuchnia Pani Wiosnyjest autorem legendarnej receptury magdalenek. Moje magdalenki w świątecznej odsłonie, pachnące przyprawami korzennymi, z nadzieniem z powideł śliwkowych, oblane czekoladą i udekorowane posypkami zasługują na zaszczytne miejsce wśród bożonarodzeniowych smakołyków. Składniki: 2 jajka 150 g cukru 150 g mąki pszennej 125 g roztopionego masła 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników 2 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia powidła śliwkowe
Smakowity Blog KulinarnyWspaniała, mięciutka, delikatna biszkoptowa rolada, świątecznie uperfumowana przyprawą do piernika, przełożona pysznym marcepanowym kremem to idealna propozycja na Bożonarodzeniowy stół. Jest tak dobra, że zniknęła w ciągu jednego popołudnia. Polecam! Składniki na roladę piernikową z marcepanowym kremem: BISZKOPT: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki oleju 2/3 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao
Rozpustne gotowaniemasą i ciacho było gotowe. A, że od imienin taty, do Barbórki (mama), był rzut beretem a od Barbórki do Świąt… też blisko, w mojej pamięci to ciasto Bożonarodzeniowe i kropka Ale wróćmy do orzechowca. Ciasto miodowe z dodatkiem sody, a więc sam placek przypomina nieco ormiańską Marlenkę . Nie ma tutaj za to masy kajmakowej a jedynie budyniowa. Krem
Mieszam w GarnkuHiszpanii tradycyjnym produktem bożonarodzeniowym jest turron, czyli nugat. Produkowane są nugaty twarde i miękkie, o różnych smakach i z różnymi dodatkami. Te desery równie popularne są we Włoszech czy Francji. U nas nie ma takiej świątecznej tradycji, ale w tym roku postanowiłam to zmienić i na moim stole, wśród innych słodkości pojawi się właśnie nugat. Orzechowy nugat Proporcje na formę
Kulinarne przygody Gatitypodobnie w Niemczech i Austrii, we Włoszech noszą daleko śpiewniejszą nazwę – Canederli . Popularne przede wszystkim w regionach północnych, w Trydencie – Górnej Adydze są jedną z potraw świątecznego, bożonarodzeniowego stołu. Składniki (dla 4 osób): czerstwy chleb – ok. 200 gr, mleko – 150 ml, 2 litry bulionu, pancetta – 150 gr (ewentualnie pokrojonego w kostkę boczku) mąka
Bon Ton ItaliaChoinka (Albero di Natale). Pierwszą choinkę bożonarodzeniową we Włoszech udekorowała na Kwirynale królowa Małgorzata Sabaudzka. Zgodnie ze zwyczajem choinkę ozdabia się już 8 grudnia, a rozbiera 6 stycznia. Najpopularniejszym drzewkiem używanym w tym celu jest świerk pospolity. Poza bombkami i gwiazdą, choinkę przybiera się także m.in. bakaliami, zabawkami i ozdobami z masy solnej. 2. Szopka (Prespe). Już w 1223 roku
Bon Ton Italiaprzyschną. Oberwijcie je od razu i problem z głowy. Sznurek, wstążka, kokarda – i pod sufit. Buziak i… udanych przygotowań! Jeszcze więcej inspiracji na świąteczne dekoracje? Wpadnijcie na moją bożonarodzeniową tablicę na Pinterest
Karo in the Kitchen