potrawa przywędrowała do nas z Anglii. Moja kuzynka Danka przywiozła nam to danie jako deser na świąteczny obiad bożonarodzeniowy( który szybko stał się daniem częściej u nas goszczącym). Od tej chwili ten pyszny deser, który równie dobrze może być lekkim obiadem zagościł w naszym domu. Nie ma świąt bez ryżu z jabłkami, bo taka wersja jest podstawowa. Niedawno nasz
Kuchnia Beatyktórym to w zasadzie wszystko odbywało się w tym roku na ostatni czas. Teraz jednak nastał ten moment gdy sprzątanie dobiegło wreszcie końca, choinka została ubrana, stroiki Bożonarodzeniowe zrobione, prezenty zapakowane, są też pierwsze potrawy wigilijne: kapusta z grzybami, ryby w pomidorach, pierogi z serem, pierogi z serem i kaszą, są też ONE- śledzie warstwowe. Tylko pomyśleć że jutro
Kuchenne aromatyDelikatne kruche ciasto z masą makową i dodatkiem wiśni. Polecam na bożonarodzeniowy stół zamiast tradycyjnego makowca. Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej 1 jajko + 1 żółtko 270 g zimnego masła 150 g cukru Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około
Bulliozrobienia rozgrzewającego koktajlu pomarańczowego z cynamonem. Pomimo, że koktajl na zimno to cynamon ma właściwości rozgrzewające i (co ucieszy na pewno wszystkie odchudzające się kobiety) wspomaga odchudzanie. :) Smak typowo Bożonarodzeniowy, jednak jeśli poza tym okresem chcecie sobie przypomnieć jak smakują święta to polecam :) Jeżeli lubicie jak koktajl jest bardzo gęsty to dodajcie mniej jogurtu, jeśli wolicie rzadkie to więcej. Składniki
JedzeniomaniaNarodzenia.... W poszukiwaniu przepisów na potrawy świąteczne natknęłam się na likier czekoladowy z przyprawą do piernika. Wypróbowałam przepis i naprawdę wspomnieniami wróciłam do świąt Bożego Narodzenia. Zachęcam do wypróbowania! Bożonarodzeniowe wspomnienie (likier pierniczkowy) Składniki: tabliczka czekolady mlecznej, 100 g cukru pudru, 1,5 szklanki mleka, 200 ml wódki, 2 łyżeczki przyprawy do piernika. Wykonanie: Mleko wlewamy do rondelka i gotujemy
paapilotkaaweekend byliśmy na jarmarku bożonarodzeniowym w Berlinie. Pochłonęła mnie świąteczna atmosfera. Czas rozpocząć świętowanie w domku:) Choinka czeka na pierniczki:) SKŁADNIKI: (ok 50 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki miodu 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 torebki przyprawy piernikowej 1 łyżka masła 1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania) około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
MarciochaKucharzytłustym weekendzie na jarmarku Bożonarodzeniowym w Brnie, czas na coś delikatniejszego :) Tagliatelle z krewetkami w sosie śmietanowo-pietruszkowym SKŁADNIKI: 300-400 g dużych krewetek 400 g makaronu 2-3 łyżki masła 1 biała cebula 3 ząbki czosnku kubek śmietany 18% pęczek posiekanej pietruszki sól, pieprz, białe wino, parmezan Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sparzone krewetki
MarciochaKucharzydaje największą radość? Jaka dałbyś radę osobom stawiającym woje pierwsze kroki w kuchni? Co uważasz za Twoje największe osiągnięcie w życiu? Zbliżają się święta - jaka jest Twoja ulubiona potrawa bożonarodzeniowa? Mile widziany opis :) Moje odpowiedzi: Spaghetti carbonara :) Szybko i smacznie Dobra książka "Sindre-mój syn" Oczywiście, że mam. Największa wpadką było upieczenie Karpatki, która nie wyrosła
Ciasteczkowy PotwórWspólne pieczenie pierniczków to wielka frajda , o czym mieliśmy okazję przekonać się z chłopakiem przed Świętami. Nigdy wcześniej nie robiłam tych kultowych Bożonarodzeniowych ciasteczek , choć samo wykonanie ciasta jest bardzo proste, a dekorowanie barwnymi lukrami otwiera pole do popisu gospodyni w każdym wieku Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze
Za drzwiami kuchnipowoli wsiąkają w świąteczną atmosferę. Powsiąkajmy razem:) Jestem jedną z tych osób, dla której Wielkanoc nie ma takiej magii jak Boże Narodzenie. A jak może pamiętacie i z atmosferą bożonarodzeniową miewam problemy;-). Ale zawsze uważam, że okazja do przygotowania czegoś wyjątkowego do jedzenia a potem zjedzenia tego z rodziną, jest warta celebrowania. I z okazji okazji do celebrowania, chciałabym wszystkim
les mirabellesUwielbiam ryby w galarecie. Od zawsze kojarzą mi się ze świętami bożonarodzeniowymi. Dzisiaj zachęcam Was do wypróbowania łososia w galarecie. Taka przekąska na zimno jest naprawdę łatwa do przygotowania i bardzo smaczna. Danie idealne na kolację wigilijną. Łososia w galarecie możecie przygotować kilka dni przed Wigilią. Przepis dodaje do akcji Wigilia 2014 i Świąteczna rybka . Składniki: 3 kawałki filetów
Ugotowaćjest u nas zbyt zimna, żeby jadalne kasztany zdążyły w pełni dojrzeć. W ten sposób musiałam się pożegnać z ideą gorących kasztanów prosto z piekarnika- pozostają mi te z bożonarodzeniowego targu. Kasztany niejadalne też uwielbiam- nie potrafię przejść obojętnie obok ich błyszczącej skórki i kłujących skorupek. Dziś też zebrałam sporą garść- do dekoracji zdjęć, bo od razu wiedziałam, co chcę
les mirabellesPełna wiary we własne możliwości zakasałam rękawy i z pomocą konQbka odprawiłam gruszkowo-bakaliowe czary. Zapachy unoszące się z piekarnika szybko pozwoliły zapomnieć o porażce, a przyniosły na myśl bożonarodzeniowy klimat. Taka październikowa dawka magii. Bo ten październik wydaje się trochę jak z bajki- temperatury w okolicach 20 stopni o tej porze roku to prawie wydarzenie pokroju spotkania jednorożca
les mirabellesrzeczy do załatwienia. Od poniedziałku skupiam się już na dekoracjach, zakupach i odgruzowywaniu pokoju. Ciężko się zmusić do innej, niezwiązanej ze świętami aktywności, szczególnie że jestem świadoma jak wiele bożonarodzeniowych obowiązków czeka w kolejce. Dlatego powtarzam sobie jak mantrę "jeszcze tylko trochę" i dociskam na tej ostatniej prostej. Nagromadziło się tego wszystkiego tyle, że w międzyczasie jednej czynności, zajmuję się
les mirabellesmieć inny smak, ponieważ, jak to się mówi na Ukrainie, "Każda gospodyni gotuje barszcz po swojemu" Przedstawiam przepis, na postny barszcz ukraiński - taki jaki gotuje się na święta bożonarodzeniowe i w trakcie postu, na Ukrainie. W ten sposób gotować barszcz nauczyłam się od rodziny mojego męża i moich ukraińskich przyjaciół. Barszcz ten rożni się troszkę od tego barszczu ukraińskiego
Kulinarnie z Polką na Kresach