bożonarodzeniowe - 776 przepisów (strona:35/52)

Śledzie pod pierzynką z burakami 9883

Połączenie warzyw i buraków - niby proste, ale bardzo smaczne.  Ponadto sama nazwa śledzie pod pierzynką już zachęca do spróbowania sałatki.  Poniższa sałatka jest obowiązkowa na święta bożonarodzeniowe. Dodatkowo znika jako pierwsza ze świątecznego stołu :) Składniki: 1 opakowanie śledzi a'la matyjas (250 g) 1 słoik majonezu (250 ml) 4 ziemniaki 4 buraki podłużne 5-6 dużych ogórków konserwowych

Ugotować
Krokiety z mięsem i kapustą 205

kolejna, sprawdzona świąteczna propozycja. Krokiety z kiszoną kapustą, papryką i mięsem idealne do czerwonego barszczu i do bożonarodzeniowego menu. Tym razem gotuje Mama Agnieszka. 2 h ok. 18 szt. Składniki: farsz kapusta kiszony (litrowy słoik) mięso gotowane z rosołu ok 0,5 kg 2 czerwone papryki 4 większe cebule sól, pieprz naleśniki 0,5 l mleka 1 szklanka wody

Ania i Marcin gotują
Krajanka orzechowa! 393

malutkie Bożonarodzeniowe ciasteczka są moim odzwierciedleniem Świąt. Nie wyobrażam sobie, żeby zabrakło ich na Wigilijnym stole. W ustach miesza się smak lekko wilgotnego, orzechowego spodu i pysznej, cytrynowo - jajecznej polewy. Składniki na ciasto: 180g mąki pszennej typu 650 (mąka krupczatka) 200g mielonych orzechów włoskich 250g masła w temp. pokojowej 200g cukru pudru 5 białek jaj kurzych Sposób wykonania: Masło ucieramy

Kuchnia Pani Wiosny
Miłosne spaghetti 167

przyrządziłam najbardziej miłosną potrawę jaką znam - zapewne już się domyślacie - proszę państwa, oto Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym! PS. Poza tym Lady trafiła do swojego domu jako prezent bożonarodzeniowy, zatem ostatecznie uznaję, że klopsiki całkiem pasują do klimatu świąt :] Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym 0,5kg mielonej wieprzowiny 1 duża cebula 1 jajko 4 łyżki tartej bułki oliwa

Przepysznik - BLW i nie tylko
Orzechowe rożki 182

pewien specjał, w którym zakochałam się na zabój. W sumie spróbowałam te ciasteczka przez przypadek i zapałałam do nich dozgonną miłością w tej samej chwili. Są to niemieckie ciasteczka Bożonarodzeniowe, z tego co słyszałam, piecze się je także kilogramami w Czechach. Są rewelacyjne i idealnie nadają się dla dzieci z uczuleniem na jajka. Jeśli trafi się też ktoś uczulony

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bigos 210

więc nie mogłam znaleźć tej chwili na odwiedzenie bloga. Potrawy z mojego wigilijnego stołu dodawać będę stopniowo, tak żebyście w przyszłym roku mogli już bez wysiłku je tutaj odszukać :) Bożonarodzeniowych życzeń nie mogę już Wam złożyć, ale składam najserdeczniejsze życzenia noworoczne! :) BIGOS Składniki: - średniej wielkości główka kapusty - 500 gram mięsa (może być łopatka) - 300 gram kiełbasy (może być śląska

Życie zamknięte w smaku
Włoska lista bucketa, czyli marzenia do spełnienia w Italii 309

Aman Canal Grande w Wenecji   Zjeść kolację przy świecach w Grotta Palazzese Przepłynąć gondolą w Wenecji   Wziąć udział w palio w Sienie, karnawale w Wenecji, jarmarku bożonarodzeniowym w Trydencie, florenckim calcio i… Przejechać Vespą po Rzymie niczym Audrey Hepburne   Połapać się we wszystkich włoskich dialektach

Bon Ton Italia
Kruche ciasto z pianką waniliową i jagodami 172

książkę "Cukiernia Lidla", autorstwa Pawła Małeckiego. Pan Paweł zebrał w jednym miejscu wiele znakomitych przepisów na smakowite ciasta i apetyczne desery. Książka zawiera także receptury na wypieki świąteczne, zarówno bożonarodzeniowe jak i wielkanocne. Znajdziemy tam też pomysły na domowe przetwory oraz pieczywo. Gorąco zachęcam do zapoznania się z tym wydawnictwem. Gwarantuję, że każdy - bez względu na stopień zaawansowania cukierniczego - znajdzie

Chocolate Muffin Blog
Ziemniaki z pieca (Hasselback) 201

teraz do rzeczy; chciałam zrobić takie pieczone w folii kartofle z pieca, jakie sprzedają na każdym jarmarku bożonarodzeniowym w Niemczech, a którym nigdy nie umiem się oprzeć - uwielbiam je szczególnie z twarożkiem szczypiorkowym lub czosnkowym. Na jarmarkach przygotowują je w wielkich żeliwnych piecach i szczególnie w mroźny dzień, jedzone na dworze i popijane grzanym winem smakują takie ziemniaki naprawdę wyjątkowo

Kuchnia Prezydentowej
CYNAMONOWY SERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 182

Zbyt późno zaczęłam szukać przepisów na Bożonarodzeniowe wypieki...Długo siedziałam przed laptopem, aż w końcu znalazłam przepis na ten sernik na Kwestii Smaku . Od razu wiedziałam, że to sernik w sam raz dla mnie - cynamoholika! Niesamowicie wilgotny, ciężki, zbity, czyli taki, jaki lubię! Jak wcześniej wspomniałam, piekłam go na święta, ale prawie cały rozwieźliśmy po rodzinie i niewiele

chili & sugar
drożdżowa gwiazda makowa 199

Niestety nie udało mi się opublikować wszystkich Bożonarodzeniowych przepisów przed Świętami...Nie chcę żeby zginęły gdzieś w czeluściach folderu ze zdjęciami jedzenia więc podzielę się z Wami przepisami, mimo, że już po Świętach...Swoją drogą - nikt nie mówi że te dania są zarezerwowane tylko i włącznie na ten czas. Możecie je przygotować kiedy tylko najdzie Was ochota :) Jako pierwszy spośród

chili & sugar
Zapomniane ozdoby świąteczne część II - Pająk 232

nawet domownikom z ciężkim przypadkiem arachnofobii - o ukrywających się pod taką samą nazwą, ludowych dekoracjach świątecznych. Pająki, popularne zresztą jeszcze wciąż do lat 70. XX wieku, to ozdoba typowo bożonarodzeniowa. Każdego roku, jako symbol urodzaju, dostatku, gospodynie tworzyły nowe dekoracje, dosłownie z tego, co miały akurat pod ręką. Głównie temu, zawdzięczały tradycyjne pająki swoje powodzenie wśród gospodyń, jednak mimo taniości

Kuchenna Kontrrewolucya
Sześć makowców Babci Anielki 253

lubię tego ciasta, sama zjadam przynajmniej połowę rulonika. Choć babcia robi je bez rodzynek, ja pokusiłam się (na prośbę męża) o dodanie ich do farszu. Tak więc bożonarodzeniowy makowiec, na bogatości (bo chyba odrobinę przesadziłam z ilością farszu, ale co tam). Właściwie sześć makowców. <3 Przepis na 6 sporych makowców. Ciasto: 1kg mąki pszennej wrocławskiej 250g masła 5 jajek

Kuchenna Kontrrewolucya
Zapomniane ozdoby świąteczne część III - Światy 179

wesele do cna pomarnowały." Jak nam wiadomo, również z tejże książki, w Lipcach mistrzynią w klejeniu światów była Jagusia Paczesiówna. Tak za to, o tej typowo polskiej ozdobie bożonarodzeniowej, pisze w swoim utworze pt. "Ozdoby" Emilia Szybista: Czy wiecie moi mili czym nasi przodkowie iglaki zdobili? Najczęściej się stroiło tym co pod ręką było.. Ozdoby z papieru

Kuchenna Kontrrewolucya