bożonarodzeniowe - 776 przepisów (strona:26/52)

Brownie na wafelkach Lusette z truskawkami i żurawiną 261

pełnoziarnistej lekko uzdrowi nam ten kaloryczny deser. Smacznego! Chciałabym jeszcze sprostować, czemu wróciłam do cukru wanilinowego w ostatnim czasie. Cóż, zapas domowego cukru waniliowego skończył mi się przy wypiekach bożonarodzeniowych, a wciązżnie umiem dostać moich ulubionych, tanich, a wysokiej jakości lasek wanilii, więc nie zrobiłam dotąd nowego, niestety. A już mi brakuje tego cudownego zapachu... Składniki (blaszka

Anioszek w kuchni
Christmas cake – tort bogaty w suszone owoce z dużą ilością sherry 190

Christmas cake to tradycyjny bożonarodzeniowy tort w Wielkiej Brytanii. Zawiera duże ilości suszonych owoców takich jak rodzynki, żurawina oraz kandyzowane wiśnie zalane wcześniej sherry. Najlepiej przygotować to ciasto parę tygodni przed świętami i zostawić by dojrzało (trochę tak jak z naszymi pierniczkami) Całość ozdobiłam masą cukrową ale można zamiast tego posmarować wierzch dżemem pomarańczowym i posypać orzechami i suszonymi owocami

wysmienity
Sałatka z figami, serem wensleydale, soczewicą oraz musztardowym sosem. 178

twaróg jednak jest twardy, lekko się kruszy. Często spotykany z dodatkami – szczególnie owocowymi jak żurawina czy morele. W hrabstwie Yorkshire ser ten jest jedzony jako dodatek do tradycyjnego ciasta Bożonarodzeniowego lub jabłecznika. Mają nawet powiedzenie „an apple pie without the cheese is like a kiss without the squeeze” czyli - jabłecznik bez sera jest jak pocałunek bez przytulania. Hmmmm bardzo ciekawe

wysmienity
Wspomnienie zimowej focacci i o tym, co w szkole słychać 154

zakochałam - połączenie słodkawej, karmelizowanej czerwonej cebuli i kwaśnej żurawiny z aromatycznym rozmarynem i nutą pomarańczy nie mogło się nie sprawdzić. I tak, brzmi całkiem świątecznie, ale za oknami typowo bożonarodzeniowa pogoda - śnieg sypie bezustannie od dwóch dni, przykrywając wszystko białym puchem. I jak tu się oprzeć świątecznym połączeniom smaków...? Czyżbym aż tak wcześnie w tym roku miała zacząć z pierniczkami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Keks świąteczny 220

Bożonarodzeniowe tradycje Radosna atmosfera tych najpiękniejszych w roku świąt widoczna jest niemal we wszystkich zakątkach kuli ziemskiej. I chodź różne są zwyczaje, tradycyjne obrzędy i serwowane potrawy, miliony ludzi na całym świecie jedną miłość i duch Bożego Narodzenia. Dla wielu z nas święta to skrzypiący pod nogami śnieg, pachnąca lasem choinka, wigilijny karp, gdzie do świątecznego

Kulinarne pyszności Molki
Czerwona kapusta z jabłkami, kasztanami i żurawiną na winie 186

Czerwona kapusta z jabłkami, kasztanami i żurawiną na winie  Zapraszam na danie z czerwonej kapusty, popularne na Alzacji, zwłaszcza porą świąteczną Bożonarodzeniową. Sprawdza się doskonale jako dodatek do da ń głównych, a dokładniej do pieczonego indyka. Moje własne urozmaicenie to dodanie żurawiny, miodu oraz aromatycznego cynamonu wraz z goździkami, Rozgrzewająco i smacznie. Składniki: 1 czerwona kapusta

Wino Francja Kuchnia
Grzane wino 192

super wypasionym kubku i udawać że to procenty :D A propos kubków - wyprzedzam pytania na ich temat i już odpowiadam, że te widoczne na zdjęciu przywiozłam sobie z jarmarku bożonarodzeniowego z Drezna w 2015 roku :) Zimą nie ma nic lepszego niż rozgrzewające napoje. Miło jest usiąść wieczorem z drugą osobą czy znajomymi i uraczyć się czymś ciepłym i procentowym

My simple kitchen
Bożonarodzeniowe inspiracje. 163

Edyta Guhl. Witajcie, zapraszam na krótką podróż fotograficzną w przeszłość. No, może nie aż taką daleką...Chciałabym Wam dzisiaj pokazać, co działo się u mnie przed rokiem na Święta Bożonarodzeniowe, kiedy jeszcze nie pisałam blogu i nie mogłam Wam opowiedzieć o tych smacznych rzeczach, które zrobiłam. Dzisiaj taka mała wycieczka w rok ubiegły. Może uda mi się kogoś

dolcevitainmykitchen
Dla Babci i Dziadka. I drożdżowe, bożonarodzeniowe serce 216

nadzieję, że Dziadkom ta odrobina czekoladowej słodyczy przypadła do gustu. Dzisiaj mam przepis, który idealnie sprawdziłby się na wizytę u ukochanych Dziadków, ale generalnie pomyślany został jako smakołyk bożonarodzeniowy. Od kiedy tylko zobaczyłam zdjęcie w Spis bedre , nr 11/2016, nie mogłam przestać o tym wieńcu myśleć. Te kolory, i ta czekolada na wierzchu! No coś wspaniałego! Oczywiście, zajęta pierniczeniem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pumpernikiel w Styczniowej Piekarni 199

jeszcze bakalie w środku (suszona śliwka czy morela) oraz przyprawy korzenne - i przy kolejnym pieczeniu nie omieszkam tak zaeksperymontwać :)  Chlebek ten rzeczywiście rewelacyjnie wpasowuje się w klimaty bożonarodzeniowe i nie ma co się dziwić, że często gości na świątecznym stole . Będę na pewno wracać jeszcze do tego przepisu i to nie tylko przy świątecznej okazji :) Składniki na 1 dużym

Grunt to przepis!
Pumpernikiel na zakwasie - styczniowa Piekarnia 223

Pumernikiel otwiera nowy sezon w Piekarni Amber . Tym razem Ania zaproponawała upieczenie pumpernikla, który obowiązkowo od lat pojawia się na jej bożonarodzeniowym stole. Pumernikiel Ani jest dość nietypowym pumperniklem, bo drożdżowym. Nie ma nic wspólnego z ciężkim, zwartym, prawie czarnym razowcem krojonym w kilkumilimetrowe kromki. Ponieważ "lodówkowy" zakwas domagał się zagospodarowania, w moim chlebie zaczyn drożdżowy zastąpiłam 3- stopniowym żytnim

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kulisy fotografii kulinarnej: Jak robi zdjęcia Ania z bloga Everyday Flavours? + Linkowe Party 173

ciast i deserów. Czego bardzo zazdroszczę Ani to rozpoznawalny styl i spójność wizualna zdjęć, która przysporzyła jej wielu followersów na Instagramie . W grudniu Ania publikowała piękne zdjęcia w klimacie bożonarodzeniowym, wprost zapierały mi dech, dlatego poprosiłam ją, aby pokazała nam dziś, jak powstało jedno z nich. Oddaję głos Ani. Anna Witkiewicz Od 5 lat prowadzi bloga Everyday Flavours , gdzie wyżywa

Chilli Czosnek i Oliwa
Kruche ciasto z makiem i wiśniami 131

Delikatne kruche ciasto z masą makową i dodatkiem wiśni. Polecam na bożonarodzeniowy stół zamiast tradycyjnego makowca. Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej 1 jajko + 1 żółtko 270 g zimnego masła 150 g cukru Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około

Bullio
Karp pieczony w galarecie 186

Wielkimi krokami zbliżamy się do Bożonarodzeniowych dań.   W Newsweeku czytamy:"Bez karpia nie ma Wigilii? Jeszcze kilkadziesiąt lat temu nikt tak nie uważał. Przez ostatnie 900 lat karp to pojawiał się w jadłospisie Polaków, to z niego znikał.  W Wigilię na stołach Polaków pojawiały się różne ryby, ale „tradycyjnego” karpia na dobre wprowadziła na nie dopiero ... komuna

Życie zaczyna się w kuchni
Nic ni ma, ino zima... 163

mogę nic sensownego sklecić. Może ograniczę się do stwierdzenia, że był wyjątkowo thujowy. Na tyle, że wszelkie świąteczne klimaty wydawały mi się nie na miejscu i zrobiłam małą rewolucję bożonarodzeniową. To była inna Wigilia niż wszystkie, ale nie żałuję. Osiągnęłam jakiś swój mini zen. Wiem, że to nie tak powinno wyglądać, ale dochodzę do wniosku, że jestem chyba ostatnią osobą

les mirabelles