boczek w sosie - 1472 przepisów (strona:42/99)

Roladki wieprzowe z kluskami śląskimi 214

chyba jednym z ciekawszych jakie jadłam. Do tego kluski śląskie i obiad mamy "na wypasie". Składniki: Dla dwóch osób: Roladki: 2x 2cm plastry schabu 2 ogórki konserwowe 10 dkg boczku wędzonego 1/3 opakowania mrożonych warzyw na patelnię z dodatkiem grzybów leśnych 2 łyżeczki "z kopką" musztardy sarepskiej sól, pieprz 2 łyżki oleju Kluski śląskie: 8 ziemniaków średniej wielkości(...)łyżka soli do gotowania ziemniaków 1 płaska łyżka soli do gotowania gotowych klusek śląskich ok 2 dkg masła Sos: Wywar z pieczenia roladek 1/2 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Schab bardzo cienko rozbijamy. Ogórki oraz boczek kroimy w kosteczkę. Dodajemy odpowiednią ilość warzyw na patelnię, zwracając uwagę, by nie dodać plastrów ziemniaka, które w tych

Kuchnia w czekoladzie
Makaron z kurkami w sosie śmietanowym 248

wersja.  Proste danie, bardzo szybkie w wykonaniu. Składniki możecie oczywiście zmodyfikować według własnych upodobań. Makaron z kurkami w sosie śmietanowym Składniki: 250-300 g makaronu tagiatelle 150-200 g kurek 70 g sera koziego ½ papryczki chili 200 g boczku w plastrach 1 mała czerwona cebula około 5 suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku 40 g startego parmezanu 2 garści rukoli(...)boczek. Smażymy chwile aby ser się lekko rozpuścił. Makaron gotujemy al. dente w osolonej wodzie. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem, jak na jajecznicę. Dodajemy śmietanę i parmezan,   mieszamy wszystko dokładnie. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka. Dodajemy do niego śmietanę i mieszamy intensywnie, cały czas podgrzewając na małym ogniu. Sos

Mania Gotowania
Zraziki mielone schabowo migdałowe 173

korniszony - sól morska - świeżo zmielony pieprz - 2-3 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - papryka łagodna w proszku - olej kokosowy - mąka pszenna do panierowania     Schab mielimy z boczkiem i czosnkiem. Dodajemy mielone migdały, sól, pieprz, jajka. Dokładnie wyrabiamy masę. Przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 15 minut. W międzyczasie umytą i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy na cienkie(...)Gotowe zraziki mielone schabowo migdałowe podałam z kaszą gryczaną i surówką ze startej marchewki. Dodatek boczku i migdałów sprawił, że mięso wyszło soczyste i o zaskakującym aromacie. Muszę przyznać, że mimo swojej prostoty jest to potrawa z… migdałowym charakterem. Pyszna do obiadu - z sosem, ale i również na kanapki. Zachęcam do wypróbowania, tym bardziej w okresie matur. Dodatek migdałów

mojewypiekiinietylko
Steki wołowe zawijane w bekonie, na sosie pieczarkowym 205

plasterek masła, mieszamy do rozpuszczenia. Sos dodatkowo zagęszczamy wsypując łyżeczkę mąki i całość dokładnie mieszamy. Dwa małe steki wykroiłam z jednego kawałka steku z rostbefu – wycinamy je tak, by łatwo dały się uformować w równe i okrągłe imitacje steków z polędwicy. Krawędzie każdego ze steków zawijamy w cieniutkie plastry surowego wędzonego boczku – użyłam po dwa plastry na jeden stek. Obwiązujemy(...)teraz już nic się nie rozpadnie i nie zmieni formy. Podajemy steki na sosie grzybowym, z domowymi frytkami i zieloną sałatą z prostym winegretem. Niczego więcej nie potrzebują. SKŁADNIKI 300-350g stek z rostbefu 150-200g pieczarek 4 cieniutkie długie plasterki surowego wędzonego boczku 50g (1/4 kostki) zimnego masła pokrojonego na 6 równych plasterków 3-4 malutkie szalotki

Karo in the Kitchen
Pieczony boczek z fenkułem 156

naszym boczkiem i razem z nim pieką się ostatnią godzinę. Możecie je parę razy przemieszać w piekarniku. Po wyjęciu z pieca boczek wyglądać będzie cudownie brązowa chrupiąca skóra kryjąca rozpływające się w ustach aromatyczne mięso. Pozostałość sosu z brytfanki pozbawiamy tłuszczu przy pomocy paru kromek chleba, które zadziałają na niego jak gąbka, wystarczy dosłownie zetrzeć chlebem tłuszcz z powierzchni płynu

Kuba Gotuje
Rolady ze granatym  (Wybuchowe zrazy wołowe ;) ) 141

egzotycznych krajów 10 ja 11 niektórzy 12 nieraz 13 bidulka 14 zmiotła 15 były 16 potrzeba 17 kawałków 18 garść 19 wędzonego boczku 20 musztardy 21 śmietany 22 łyżki 23 trochę 24 kilka kropel 25 babcie 26 sosu 27 mąka 28 macie 29 ochota 30 wziąć 31 roztrzaskajcie 32 rzeźnika 33 wrzućcie 34 każdą 35 połóżcie 36 uprażyć 37 wyrzucić

Chop w kuchni
Gołąbki z kaszą perłową i boczkiem 138

Gołąbki tradycyjne lubi chyba każdy. Tym razem zachęcona przez apetyczne fotki z gotujmy.pl, postanowiłam zrobić nietradycyjne, z kaszą i boczkiem. Smakują zupełnie inaczej, ale jak stwierdził mój mąż: całkiem dobrze. Można je podać z sosem pomidorowym, ale mnie zwyczajnie zabrakło cierpliwości na jego przygotowanie i zjadłam takie "golaski". Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Boczek duszony 128

włożyć przekrojoną w poprzek główkę czosnku, dodać tymianek, posmarować skórę boczku miodem i dusić pod przykryciem do miękkości (około 1,5 godziny). Boczek wyjąć, ostudzić. Podawać na zimno, ale można również na ciepło z wytworzonym podczas duszenia sosem. zastawa

królestwo garów
Kurczak w musztardzie 3298

boczek. Na gorącą jeszcze patelnię wlać wino, zeskrobać z dna wszystkie smaki. Ponownie włożyć na patelnię kawałki kurczaka  razem z boczkiem i cebulą. Przykryć i gotować kurczaka na małym lub średnim ogniu, obracając kawałki w sosie kilka razy, aż kurczak będzie upieczony  przez 15 do 25 minut. Sprawdzić czy mięso nie jest czerwone - jeśli tak, kontynuować gotowanie przez

Stare Gary
Pasztet drobiowy z żurawiną, czyli co zrobić z warzywami i ćwiartką kurczaka z zupy 420

dużo tłuszczu, bo użyłam tylko mięsa drobiowego. Nie jest jednak suchy, czego trochę się obawiałam. Może następnym razem dodam trochę boczku. Na pewno wypróbuję wersję z grzybami. Chodzi mi też po głowie dodanie jakiegoś pikantnego sosu: worcestershire, BBQ, sojowego? Co jakiś czas fiksuję się na testowaniu różnych wersji jednego rodzaju dania. Coś czuję, że nadszedł czas na pasztety :) Składniki

W kuchni wieczorem
Spaghetti carbonara 242

wędzonego boczku mała cebula  1 żółtko  sól pieprz parmezan Przygotowanie : Ugotować makaron al dente, zahartować i odcedzić.Cebule obrać. Boczek wraz z cebulą pokroić w kostkę i podsmażyć. Wlać połowę śmietany i podgrzewać, aby sos się zredukował. Do pozostałej śmietany dodajemy żółtko, mieszamy i wlewamy na patelnie* . Doprawić do smaku.Sos połączyć z makaronem. I przez chwilę podgrzewać

Garnkowe fanaberie
Szwajcarska zapiekanka serowa 300

masło, dodajemy mąkę, mieszamy, a po około 2 minutach dodajemy starte sery. Przyprawiamy białym pieprzem i solą. Ugotowany makaron mieszamy z boczkiem i cebulą, przekładamy do naczynia do zapiekania (do jednego dużego lub kilku mniejszych), polewamy sosem serowym i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Akcja "Sztuka Mięsa" edycja letnia - podsumowanie 270

Podniebienne Pieszczoty Grillowana karkówka w coli autorka: Bernadetta | blog: Prawo do gotowania z pasją Kacza pierś Ewy Wachowicz autorka: Bernadetta | blog: Prawo do gotowania z pasją Polędwiczka z wiśniowym sosem autorka: Myszka | blog: Myszka gotuje Karkówka z grilla marynowana w wódce autorka: Myszka | blog: Myszka gotuje Pieczony karczek z tymiankiem, czosnkiem i cytryną autorka: Goaa | blog: jedz i smakuj Karkówka(...)Monia miesza i gotuje Grillowana polędwiczka marynowana w sosie sojowym autorka: migotka28 | blog: Monia miesza i gotuje Żeberka w sosie z kurkami autorka: Mami | blog: Prawdziwy biszkopt Żeberka pieczone po amerykańsku autorka: miracle | blog: Mój punkt smaku Roladki wieprzowe z boczkiem autorka: epithimija | blog: z charakterem Kurczak z ziemniakami, cukinią, papryką i marchewką autorka: epithimija | blog: z charakterem Grillowana karkówka

Kuchenna Kontrrewolucya
PIERWSZORZĘDNE FASZEROWANE ZIEMNIACZKI - IMPREZOWY HIT!!! 4479

ziemniaczki muszą być i BASTA!!!  No kochani! Tak szczerze, to jak zrobicie te rarytasowe ziemniaczki, Wasi goście Was PO-KO-CHA-JĄ!!! Słowo!;-) Do tego najlepszy jaki jadłam sos czosnkowy i tak po prostu we własnym domku można posmakować nieba. Achhh... Koniecznie trzeba ich zrobić całą piekarnikową blachę, bo dam stówkę a nawet dwie;-P, że ze stołu znikną(...)potrzebować: ok 15 ziemniaków średniej i najlepiej tej samej wielkości 200 g boczku wędzonego (wegetarianie niech pominą ten składnik) 2 duże cebule 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła kalrowanego pietruszka w sezonie świeża, zimą mrożona;-) sól, pieprz ulubiony ser żółty do posypania Na GENIALNY sos czosnkowo - ziołowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego (może być grecki) 3 łyżki majonezu

Restauracyjka Literacka
Pomysł na obiad- Medaliao z sosem serowo- musztardowym i surówką z pora i marchewki ;) 816

godziny. Po upływie czasu każdy kawałek mięsa owijamy w plasterek boczku, podsmażamy na patelni na rumiano. Następnie układamy na blasze, uprzednio posmarowanej olejem. Pieczemy około 15 minut w temp. 200 stopni na termoobiegu.    (w przypadku braku takiej funkcji w piekarniku pieczemy około 25 minut). Sos serowo-musztardowy Składniki: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki   ¾ szkl. mleka serek

Czerwona Porzeczka