dodajemy czosnek, dusimy do wyparowania płynów. 3. W naczyniu mieszamy ze sobą śmietankę, żółtka, ser, sól i pieprz. Do cebuli dodajemy podsmażony boczek, wlewamy przygotowaną śmietankę, zmniejszamy ogień, gotujemy chwilę aż zgęstnieje. 4. Do przygotowanego sosu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy serem i dekorujemy listkami bazylii
Szefowa kuchnistopni, około 15-35 minut do momentu aż boczek z obu stron będzie upieczony. W połowie pieczenia obrócić na drugą stronę by boczek podpiekł się równomiernie. Podawać na ciepło jako przystawkę. Smacznego:) Propozycja podania z sosem holenderskim Zobacz także
KreatywnePinycudownie gasi pragnienie w upalne dni, które są już dziś tylko wspomnieniem... Podwójnie jabłkowy dopalacz dał w efekcie danie mięsne w orzeźwiająco-kwaskowym sosie :) Składniki: 1 kg schabu, 4 dorodne antonówki 250 gram szalotek, 250 wędzonego boczku, garść rodzynek 8-10 kapsułek kardamonu (nasionka wyjmujemy z kapsułek i rozcieramy w moździerzu) 0,5 litra cydru lubelskiego (dostępny w butelkach litrowych
Delicious TitbitsCebulę drobno posiekać, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w makaronik, parówki obrać z osłonek i pokroić w kostkę. Jarzynki razem z boczkiem zeszklić na tłuszczu. Pomidory rozgnieść widelcem i razem z zalewą dodać do sosu, smażyć, na niewielkim ogniu stale mieszając, aż sos wyraźnie zgęstnieje (ok. 15 minut). Doprawić do smaku - sos powinien być pikantny. Gotowy sos wymieszać
Moje domowe kucharzenietylko z opowiadań. Można ją zrobić na dwa sposoby: smażoną na patelni lub pieczoną. Chciałem spróbować czegoś nowego, a nie usmażyć ziemniaki z boczkiem i cebulą, więc zdecydowałem się na wersję pieczoną. Tołkanicę można podać z sosem lub ze śmietaną, ale całkiem nieźle smakuje bez dodatków. Czytaj dalej
Gotuj z Misiempatelni. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków. Na to układamy cebulkę z czosnkiem, kiełbasę i boczek. Czynność powtarzamy. Na drugiej warstwie boczku układamy jeszcze raz ziemniaki - to powinna być nasza ostatnia warstwa. Teraz przygotowujemy sos. Można powiedzieć, że jest to rodzaj sosu beszamelowego. Robi się go bardzo podobnie. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy ok. 2 łyżki mąki
Ratunku obiadręką. Oczywiście dziś ten przepis jest mocno zmieniony i będzie nadal zmieniany. A oto moja wersja: - Pieczarki 40dkg - Sos pomidorowy 1 litr - szynka surowa wędzona 30dkg , może być również każda inna, taka jaką mamy w domu, może być salami lub wędzony boczek - niecałe pół szklanki śmietany słodkiej, czy kwaśnej (dowolnie) - przyprawy: pieprz, czosnek i sól opcjonalnie gdyż inne składniki
Pasje Jolkibulion drobiowy. Możecie je zastąpić lub zmieszać z dowolnym innym mięsem gotowanym lub podsmażanym. No może z wyjątkiem boczku wędzonego ;) Składniki (12 sztuk) 12 arkuszy papieru ryżowego olej roślinny do smażenia nadzienie 300g gotowanego mielonego mięsa z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 zielona papryka 2 cebule dymki ze szczypiorkiem 225g pędów
W kuchni wieczorempaski wędzonego boczku ( grubości ok 1 cm , a długości takiej jak szerokość kotleta po rozklepaniu ) 4 paski skórki z razowca 1 średni ogórek kiszony garść suszonych grzybów ( krojonych -tak ok 10 dużych kapeluszy ) 4 płaskie łyżeczki ostrej musztardy sól pieprz mielony papryka mielona słodka majeranek 1 cebula biała 1 cebula czerwona 1 cebula cukrowa sos sojowy grzybowy sos Teriyaki(...)minut. Każdy płat posypać pieprzem , papryka i majerankiem. posmarować musztardą . Układać na środku każdego płata kawałek boczku, ćwiartkę kiszonego ogórka, pasek cebuli, skórki od chleba , grzybek suszony . Zwinąć zrazy . Obwiązać nicią jak roladę . Posypać z wierzchu papryka mieloną , majerankiem .Skropić sosem Teriyaki i sosem sojowym . Na patelni rozgrzać smalec z masłem . Smażyć zrazy na rumiano ze wszystkich stron
Buniabaje w kuchnitrudne w przygotowaniu, a z dodatkiem domowego ketchupu, czy najlepszego sosu tzatziki smakują wręcz obłędnie. Mój przepis na domowy ketchup i sos tzatziki zamieszczę niebawem. Spróbujcie :) Składniki na ok. 10 szaszłyków: - 800g filetu z piersi indyka - 300g boczku lub szynki np. brandenburskiej - 1-2 papryki np. czerwonej - 2 cebule - ulubione przyprawy (u mnie mieszanka: papryki słodkiej, ostrej, pieprz, czosnek, sól
Be Fit Be Strongszerokiego wachlarza potraw. Ja np. używam go do gołąbków, niektórych rodzajów mielonych kotletów czy fileta z kurczaka faszerowanego boczkiem i serem . W dodatku bardzo łatwo wprowadzać w nim modyfikacje dopasowujące go do jeszcze większej ilości dań – stosownie do potrzeb sos może być łagodny lub pikantny, gęsty lub rzadki, gładko zblendowany lub zachowujący strukturę drobnych kawałków warzyw. Teoretycznie można go też
Kulinarna Pokusasmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ta potrawa jest wolno duszona , na dodatek podczas gotowania powstaje wspaniały aromatyczny sos pieczeniowy , który nie ma sobie równych . Jeśli dodamy kaszę i zasmażane buraczki ..mniam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)cebulki) musztarda angielska lub sarepska ( ostra ) 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu Łopatkę kroimy w dość grube plastry około 1,5 cm . Rozklepujemy jak kotlety schabowe , dość cienko ( najlepiej klepać , przez woreczek foliowy , nie rozpadają się i są równe ) . Cebulkę ogórek i boczek kroimy w równą kostkę i mieszamy razem – to będzie nasz farsz . Każdy plaster
Ogrodnik w podróżyPrzepis na ciekawą i tanią przekąskę. Kuleczki najlepiej smakują na zimno z sosem czosnkowym. Składniki: 6 kromek chleba (może być czerstwy pół szklanki mleka 2 jajka 6 czubatych łyżek mąki 150 g żółtego sera 200 g boczku wędzonego oregano, sól, pieprz, papryka ostra szczypta soli Przygotowanie Chleb kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem i wbijamy jajka. Odstawiamy na chwilę, następnie miksujemy
e-PrzepisyKulinarneligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu sos: 3 cebule 2liście laurowe ścinki mięsa 2-3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sproszkowana papryka ostra(...)każdego plastra mięsa połóż drobno pokrojony boczek/plaster boczku, ogórek kiszony pokrojony w słupki i pokrojony chleb 3. Zwiń w roladkę mięso, zepnij wykałaczkami 4. Rozgrzej na dużej patelni/garnku z szerokim dnem - olej lub smalec. 5. Obsmaż roladki z każdej strony. 6. Przełóż do naczynia żaroodpornego Celsjusza albo garnka z grubym dnem. Zalej sosem*. piecz 2 godziny w 180 stopniach
Fiolka w kuchnidrobną kostkę. Pieczarki pokroić na 2 lub 4 części Na patelnię wylać 2 łyżki oleju, dodać boczek, podsmażyć. Następnie dołożyć cebulkę z czosnkiem, zmniejszyć ogień aby delikatnie się zeszkliła. Dorzucić pieczarki, smażyć ok. 5 minut mieszając. Zalać całość kremówką. Do sosu przełożyć odcedzony makaron. Wymieszać. Przykryć pokrywką i odstawić na około 10 minut aby smaki się połączyły a makaron zmiękł
kawawszklance