boczek w sosie - 1472 przepisów (strona:38/99)

Włoskie śniadanie 365

również pełnić rolę obiadu. Składniki: omlet 4 jajka 150ml mleka 45g kiełbasy podwawelskiej (wyobraźcie to sobie z boczkiem lub szynką) 1/4 małej cebuli 1 ząbek czosnku 2 garście tartego sera (u mnie gouda)  łyżeczka masła do podsmażenia cebuli i kiełbasy sos 1/4 małej cebuli 2 ząbki czosnku puszka pomidorów szczypta rozmarynu łyżka suszonej bazylii 150ml  wywaru z warzyw

W kuchni wieczorem
Warsztaty grillowe z firmą Sokołów 190

Nasze menu zawierało:  grzanki z masłem czosnkowym, sałatkę z arbuzem i fetą, żeberka z grilla, szaszłyki,  grillowane warzywa, ziemniaczki pieczone z boczkiem i z oscypkiem, sałatka z rostbefem i wiele dodatków w  postaci sosów i dipów.  Stoły uginały się od bardzo dobrej jakości produktów.  Sommelier z firmy Czerwona Oliwka profesjonalnie doradzał nam jak łączyć wino

AZgotuj!
Boczek z fasolą i pomidorami z wolnowara 169

Dzisiaj od dawna nie używany wolnowar. Podobnie jak nasz blog 😉 Ale wiadomo przerwy, święta, łyekndy, przedłużone łykendy i tak jakoś wyszło. Danie też będzie trochę na

slodkokwasnapl
Tradycyjne kluski śląskie 457

środku, to klasyka Kuchni Polskiej. Najczęściej są one dodatkiem do sosów (po to właśnie m.in jest ta dziurka, w której zatrzymuje się sos), jednak równie fantastycznie smakują jako samodzielne danie, np.; okraszone cebulką z boczkiem. Aby ich konsystencja była idealna, należy sztywno trzymać się proporcji, i tak w przypadku tych klusek masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części, z czego jedną

Kraina Miodem Płynąca
Wódka i ziemniak – szlachetna para 185

ziemniakiem ogólnoużytkowym, zawierającym więcej skrobi niż ziemniaki typu A. Pod widelcem się rozgniatają. Danie główne: zraz wołowy - polędwica sezonowana, ziemniaki Vineta ze śledziem, boczek sous vide, mus z ogórków z Hajnówki, konfitura z czerwonej cebuli, sos tymiankowy i wódka Młody Ziemniak 2014 (powstaje z ziemniaków odmiany Dukat zebranych w czerwcu, na Podlasiu). Vineta ziemniak typu AB, sałatkowy, wszechstronnie użytkowy. Deser

królestwo garów
Kartoflak czyli zapiekanka ziemniaczana 214

Kartoflak czyli zapiekanka ziemniaczana to super propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Kartoflak podajemy ciepłe z surówką, polane keczupem lub innym ulubionym sosem. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 pętka ulubionej kiełbasy 20 dkg wędzonego boczku 2 jaja 2 ząbki czosnku 5 łyżek mąki sól pieprz plasterki szynki Przygotowanie: Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce (można na średniej wielkości oczkach albo

Smaczne Potrawy
Spaghetti z groszkiem i kozim serem 230

Makaron z groszkiem w kremowym sosie z koziego sera, kremówki i jogurtu. Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu spaghetti 25 g (2 plastry) wędzonego boczku 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki białego wina 50 ml śmietany 30% 50 ml jogurtu naturalnego 1/4 bulionu warzywnego 100 g koziego sera kremowego 1 szklanka groszku, rozmrożonego skórka otarta(...)patelnię, włożyć boczek, smażyć chwilkę, aż się wytopi. Cebulę i czosnek posiekać. Dodać do boczku, podsmażyć. Zalać winem, jogurtem, śmietaną i bulionem. Zredukować o połowę. Dodać groszek oraz ser kozi. Mieszać, aż ser się rozpuści. Dodać skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Gotowy sos wymieszać z makaronem, posypać natką pietruszki

Moja Galeria Smaku
Biała pizza 253

Kolejna pizza. Tym razem z sosem nieco mniej tradycyjnym, ale tez powszechnie znanym. Dodatki do tego sosu też nie są niczym odkrywczym. Z całą pewnością pizza

Polska Zupa
Zaproszenie do akcji"Kuchnia Niemiecka" 2014 185

dobrego apetytu i smaku.Stworzyli kuchnie,ktora dostarcza podniebieniu wielu przyjemnosci. Kuchnia niemiecka to wiele wykwintnych dan,ale docenia popularna kapuste,szczegolnie kiszona,boczek czy kluski.Filarem kuchni jest jednak mieso,a Schweinebraten-pieczen z sosem to narodowa potrawa Niemcow.Maja przebogaty wybor przedniego pieczywa,pyszny,znany tort Schwarzwaldzki i Apfelstrudel. Zima zatem to idealna pora na zebranie przepisow z kuchni naszych zachodnich

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Andrzejkowe szybkie przysmaki 244

gorąco: Naleśnikowe ślimaczki z wątrobianką zapiekane z żółtym serem Piwoszki, czyli zapiekane pierożki z ciasta piwnego z farszem szpinakowym Nuggets'y z sosem musztardowo-miodowym Zupa serowa po studencku Na zimno: Sałatka z boczkiem i jajkiem Tortilla wegetariańska z pasta z czerwonej fasoli Łososiowa przekąska na szybko Na słodko: Błyskawiczny jabłecznik sypany Skubaniec, czyli szybki kruchy placek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pyttipanna czyli Smazone Miesne Kaski z warzywami i DUFF... 193

gałązek rozmarynu i tymianku sól, pieprz kiszone ogórki (u mnie korniszony) sos: 1  łyżeczka dobrej musztardy 1 łyżka octu cydrowego, u mnie jabłkowy 3 łyżki oliwy po małym pęczku szczypiorku, natki pietruszki i koperku, posiekane Wielką patelnię rozgrzewamy i wrzucamy na nią pokrojony na małe kawałki boczek. Tłuszcz powinien zacząć się wytapiać(...)czasie kroimy w kostkę kiełbasę, mięso, salami  i dorzucamy je stopniowo do boczku. Podobnie robimy z cebulą i marchewkami oraz ziemniakami i ziołami. Często mieszając smażymy całość ok 20 minut tak by marchewki i ziemniaki zmiękły. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Składniki sosu mieszamy dokładnie (np potrząsając słoikiem, w którym się znajdują :) Wlewamy dressing na patelnię

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczeń rzymska z prażoną cebulką 242

pieczeni, można nim smarować kanapki. Pieczeń rzymska jest idealna pokrojona w grube plastry jako danie obiadowe na ciepło podana z ciemnym sosem, albo jako dodatek do kanapek krojona w cienkie plastry. Pieczeń przygotowana została ze świeżej łopatki i boczku. Pieczeń rzymska (potrawa z pieczonego mięsa mielonego) jest u nas przygotowywana dosyć regularnie naprzemiennie z kotletami mielonymi. A w zeszłym roku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piersi kurczaka w kremowym sosie z białymi szparagami 257

Post Piersi kurczaka w kremowym sosie z białymi szparagami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Orientalny gulasz ze śliwką. 179

szynka wieprzowa 10 dag boczek wędzony 2 cebule 20 dag pieczarki 10 dag suszone śliwki 4 łyżki cebulki perłowe w zalewie 4 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki tymianek 1 łyżeczka posiekanego imbiru 150 ml wino czerwone Kadarka 1 łyżeczka cukru 300 ml bulion z drobiu 0,5 łyżeczki cynamon 2 łyżki sos sojowy kikkoman sól, pieprz olej do smażenia(...)śmietana 18% mąka vegeta Wykonanie: Mięso pokroić w grubą kostkę. Posypać  vegetą, pieprzem, tymiankiem, skropić sosem sojowym kikkoman i odrobiną oleju. Odstawić na 1 godzinę. Mięso oprószyć mąką i partiami przesmażyć na oleju, przełożyć do garnka w którym nasz gulasz będziemy dusić. Boczek pokroić w cienkie paski, cebulę w kostkę, przesmażyć, dodać drobno pokrojony imbir i czosnek, a następnie

Kulinarny karnet Christophera
KÖTTBULLAR - SZWEDZKIE KLOPSIKI 273

odrobina sosu sojowego i powstał mi świetny sos! Co tu dużo pisac?:) Bierzcie się do roboty, pyyyyyssszny obiad czeka:) Bardzo polecam! Przepis ten zgłaszam do akcji Mopsa w kuchni Kuchnia skandynawska 2014   SKŁADNIKI NA KLOPSIKI (na 4 porcje): 500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego 1 duża cebula 50 g boczku (wędzonego) 1 jajko 1 bułka kajzerka 0,5 szklanki(...)uznania) SKŁADNIKI NA SOS: 400 ml ciemnego bulionu wołowego (gorącego) 2 łyżeczki gęstego sosu sojowego (opcjonalnie) 1/4-1,3 szklanki gęstej śmietany kremówki 36% 2 łyżki masła 2 łyżki mąki WYKONANIE: KLOPSIKI: Bułkę kajzerkę wsadź do kubka lub miseczki i zalej mlekiem (możesz ją rozerwać na pół). Boczek pokrój w pastry i posiekaj drobniutko, tak drobno jak się da, by się

Słodko-Słony Świat Ilony