boczek w sosie - 1472 przepisów (strona:35/99)

Makaron ze szparagami i grillowanym łososiem w cytrynowym dressingu 223

przygotowuję dania na szybko- najczęściej z makaronem- z wykorzystaniem sezonowych warzyw, które niestety tak szybko znikają :( Dzisiaj znowu szparagi, tym razem nie z boczkiem  (przepis tutaj) , a z grillowanym, soczystym łososiem marynowanym w sosie sojowym z dodatkiem skórki cytryny oraz cytrynowym dressingiem na bazie soku z cytryny, który nadaje fantastycznej nutki orzeźwienia i lekkości. Danie proste, dające uczucie sytości

Kraina Miodem Płynąca
Placki z cukinii z boczkiem i fetą 255

Placki z cukinii to szybki obiad dla dzieci i dorosłych. Są łatwe w przygotowaniu, delikatne w smaku, można je dowolnie modyfikować przez dodatki np boczek, paprykę, suszone pomidory, fetę czy zioła. Do tego do sos jogurtowy i lekki, letni obiad gotowy. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ser smażony z kminkiem 256

zawsze gdy byłam u niej to ten ser był. Wspominając kuchnię babci Tosi to właściwie zawsze mam na myśli ser smażony, ruskie pierogi, królika w sosie słodko-kwaśnym i najpyszniejsze gołąbki z ryżem i boczkiem, których do tej pory nie potrafię odtworzyć. W innych rejonach Polski ser smażony również jest znany, ale jednak to u nas w Wielkopolsce jest uznany

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bourguignon z kurczaka 375

zestaw gotowanych warzyw Osobiście lepiej mi smakowało z ryżem gotowanym z dodatkiem 2 chochel sosu, który powstaje z potrawy. Próbowałam obie kombinację. Sposób przygotowania: Nagrzać piekarnik do 150 stopni. W żaroodpornym naczyniu obsmażyć kurczaka, po czym wyjąć i zostawić na później. Do naczynia wrzucić pieczarki, boczek, szalotki i czosnek. Smażyć 4 minuty do podsmażenia. Do warzyw dodać ponownie kurczaka, posypać(...)wrzenia. Dodać zioła. Można dodatkowo doprawić solą i pieprzem, ale z solą radzę być ostrożnym, bo bulion i boczek solą danie wystarczająco. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika na 1,5 godziny. Po 45 minutach zdjęłam pokrywkę ponieważ sosu było tak dużo, że chciałam chociaż trochę go odparować. Jest on rzadki, to nie znaczy, że coś źle zrobiliście. Sos jest

W kuchni wieczorem
ROLADY WOŁOWE I/LUB WIEPRZOWE 202

smaży się tak samo długo jak wieprzowina (przynajmniej ja tak trafiam). Dodatkowo różne gatunki mięs dają lepszy w smaku sos. Składniki na 6 rolad: - 3 plastry karkówki - 3 plastry wołowiny - 6 kawałków chleba (najlepiej razowego na zakwasie) - 6 kawałków boczku (u mnie wędzony) - 1 duża cebula (obrana i przekrojona na 6 części) -  1,5-2 ogórki kiszone (przekrojone wzdłuż(...)wykładamy na półmisek, a z pozostałego tłuszczu możemy przygotować pyszny sosik. Osobiście rzadko robię sosy, ale taki sos wołowo-wieprzowy, to niezła gratka, ja "zaciągam" go skrobią maizena, lub mąką orkiszową. U mnie roladki były w towarzystwie naszej ulubionej, zasmażanej kapusty z boczkiem ... Pycha ;-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Sos carbonare z makaronem penne 200

Światowy Dzień Makaronu nie sposób pominąć dania z makaronem. Dziś prezentuję sos carbonare do makaronu penne.Na pewno syty i tuczący, ale czego nie robi się dla smaku. SKŁADNIKI 1 opakowanie makaronu penne 30 dag. boczku lub szynki 1 cebula 0,25 l śmietany kremówki 30% 3 żółtka sól, pieprz garść tartego ser parmezan lub inny żółty WYKONANIE Boczek(...)pokroić w kostkę, podsmażyć. Nadmiar tłuszczu odlać. Żółtka rozbić ze śmietaną, doprawić solą , pieprzem, wsypać ser. Wszystko wylać do boczku, mieszać i smażyć ok 5 min.  Makaron ugotować . Powinien być lekko twardy typu al dente. Makaron wymieszać z sosem. Podawać posypany serem. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Placki ziemniaczane z boczkiem i tymiankiem 172

chyba każdy. Są idealne jako ciepła przekąska bądź kolacja. Doskonale smakują zarówno same, z gęstym sosem grzybowym, jak i z aromatycznym gulaszem. Ja osobiście preferuję takie z keczupem lub meksykańską salsą.  Potrzebne nam: - 1 kg ziemniaków - 180-200 g wędzonego boczku - 1 duża cebula - 2 jajka - 4 łyżki mąki (jeśli ziemniaki są    mączyste, wystarczą 3 łyżki) - sól(...)dużych oczkach. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Z ziemniaków odciskamy wodę, mieszamy je z resztą składników i dobrze doprawiamy. Tak przygotowaną masę wykładamy łyżką na patelnię z mocno rozgrzanym olejem i smażymy na złotobrązowy kolor. Gotowe placki układamy na papierowych ręczniczkach, by usunąć nadmiar oleju. Placki podajemy z keczupem, cukrem i śmietaną, sosem grzybowym lub z gulaszem

W poszukiwaniu inspiracji
Zapiekanka makaronowa z boczkiem, szynką i ... 276

... i sosem na bazie mascarpone, śmietany i czosnku, czyli różności pozbierane z lodówki i skomponowane w jedno, jak się później okazało, wielce smakowite, danie:) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Sałatka z bekonem, jajkiem i pestkami z dyni 229

porcję dla 2 osób: 8 cienkich plasterków boczku dowolna sałata ( u mnie masłowa - pół główki) duży pomidor albo kilka pomidorów koktajlowych pół zielonego ogórka 2 rzodkiewki 2 jajka na twardo garść oliwek 4 plasterki żółtego sera pół kostki sera feta garść pestek z dyni i słonecznika listki bazylii szczypiorek  oliwa albo sos balsamiczny sól, pieprz Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy(...)żółty w paseczki, fetę kroimy w kostkę, jajka ugotowane na twardo w ćwiartki. Wszystko układamy na talerzu, dodajemy oliwki. Boczek podsmażamy na oliwie z obu stron aż będą chrupkie i jeszcze ciepłe kładziemy na wierzch sałatki. Polewamy dowolnym sosem np. winegret albo sosem balsamicznym jak u mnie. Pestki dyni i słonecznika prażymy na rozgrzanej, bez tłuszczu patelni i posypujemy sałatkę

Bon Appetit Małgorzaty
Lasagne bolognese 153

należy do dań najpiękniejszych, ale na pewno do najsmaczniejszych. Warto spróbować! :) Lasagne przygotowałam w naczyniu o wymiarach 31 x 21 x 6 cm. Sos boloński: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego ok. 150 g boczku wędzonego parzonego pokrojonego w kostkę (może być także pancetta) 1 cebula pokrojona w kosteczkę 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 3 łodygi selera naciowego(...)się zeszkli, następnie dodajemy czosnek oraz seler naciowy i marchewkę (jeśli jej używacie). Smażymy wszystko, tak by warzywa zmiękły. Warzywa przekładamy do miseczki, do rondelka wrzucamy zaś boczek. Podsmażamy go aż nabierze koloru, dorzucamy warzywa i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy mięso w 3 turach za każdym razem pozwalając mu nabrać odpowiedniego koloru. Wszystko smażymy do momentu, gdy cały płyn odparuje

Cooking Monster
Sos do makaronu z batatami i boczkiem 168

porcję sosu podałam z rewelacyjnym makaronem ryżowym od Fabijańskich. Smak rewelacyjny! O makaronie poczytacie  (tutaj) . Do przygotowania sosu wykorzystałam koncentrat pomidorowy od Firmy Orzech - bardzo aromatyczny. 1 batat 1 marchew 200 g pieczarek 1 czerwona papryka 3 cebule 200 g boczku wędzonego 350-400 ml bulionu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Orzech  (KLIK) 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki(...)Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Warzywa dokładamy do garnka. Całość podlewamy bulionem z koncentratem pomidorowym. Dokładamy pokrojony boczek, przyprawiamy ostrą czerwoną papryką, warzywną przyprawą do potraw, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości warzyw. Podajemy z makaronem. Gorący sos możemy przełożyć do wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem. Po wystudzeniu trzymamy w lodówce

VioletoweKucharzenie
Fasolka po bretońsku. Smaczne danie jednogarnkowe. 160

syte, gęste potrawy doskonale nas rozgrzewają i zaspokajają głód :) Polecam :) Składniki - duża fasola jaś 80 dkg. - dobra najlepiej podwędzana cienka kiełbasa 30 dkg. - boczek wędzony 30 dkg. - sól, czosnek mielony, majeranek, kminek mielony, papryka czerwona mielona - sos sojowy ciemny, cebulka prasowana w kostce - koncentrat pomidorowy - śmietana 18 % - mąka ok.3 łyżki Wykonanie Fasolę dokładnie płuczę, przekładam do dużego garnka zalewam wodą(...)godzin. Jeśli jest bardzo sucha to nawet całą noc. Kiedy fasolka jest namoczona, dodaję ok. pół łyżki soli i gotuję na wolnym ogniu. Kiełbasę kroję w ćwierć plasterki, boczek w paseczki lub kostkę. Na suchej patelni obsmażąm do wytopienia tłuszczu boczek z kiełbasą. Kiedy fasolka jest w pół miękka, dodaję do niej przesmażony boczek i kiełbasę i wszystkie przyprawy. Gotuję

Kuchnia z widokiem na ogród
Prawdziwa carbonara 192

wiecie, ale włosi nigdy nie dodaliby do carbonary śmietany. To jest nasz wymysł, aby ją dodawać. Sos składa się z jajka lub samego żółtka i jest naprawdę pyszny ! Nie wiem po co ktoś zaczął tam pchać śmietanę. Składniki: 70g makaronu tagliatelle 40g boczku (najlepiej pancetty) jajko lub żółtko i trochę wody z gotowania makaronu mała garstka pietruszki(...)Makaron gotuj według instrukcji na opakowaniu. Na suchą patelnię wrzuć boczek pokrojony na małe kawałeczki i podsmaż, aż się lekko zarumieni. Do małej miseczki wbij jajko i rozbełtaj. Dorzuć pietruszkę i połowę startego parmezanu. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj ugotowany makaron i wlej masę jajeczną. Szybko wymieszaj, tak aby sos ładnie się zagęścił, ale aby jajko się  nie ścięło

Moja Micha
Drodzy Państwo magia się dzieje! 281

piekielnie ostre chilli, do tego soczysty pomidor, chrupiąca sałata, orzeźwiająca kolendra i limonka, maślane awokado, ostry sos połączony z łagodzącym jogurtem. Drodzy Państwo, magia, powtarzam jeszcze raz magia w czystej postaci. Do roboty! Składniki: MIĘSO: 250g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 150g boczku gotowanego w kawałku ostra papryka wędzona słodka papryka ziarna kolendry sól i pieprz SAŁATKA: sałata lodowa(...)limonki sól i pieprz SOS: jogurt naturalny mały sos do tacos (ja kupiłam w Lidlu, ostrość medium bardzo polecam) POZOSTAŁE: ser żółty tacos 1/2 limonki dla chętnych tequila z cytryną i solą do popijania - polecam!  Na patelni rozgrzewamy minimalną ilość oleju, gdy tłuszcz będzie już ciepły wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Smażymy aż tłuszczyk się wytopi (poczekajmy aż się

Brzuszki Łakomczuszki
Młode gołąbki w śmietanowym sosie 232

dwóch główek młodej kapusty 0,5 kg mięsa mielonego 1/2 szklanki ryżu 0,3 kg wędzonego boczku 1 łyżka koncentratu 100 ml słodkiej śmietanki 12 % 1 łyżeczka – płaska cukru 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej łyżka mąki do zagęszczenia sosu sól , pieprz do smaku Mięso mielone mieszamy w misce razem z ryżem ( nie ugotowanym ! ) , koncentratem pomidorowym , gałką muszkatołową , solą(...)przypalał boczek , ani gołąbki ( około 1 szklanki ) , doprawiamy solą , cukrem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do momentu , aż kapusta zmięknie , około 30 minut . W razie potrzeby można dolać jeszcze z pół szklanki wody , jeśli zbytnio odparuje . Na koniec mąkę rozrabiamy ze śmietaną i zagęszczamy nią , powstały przy pieczeniu wywar. Żeby sobie ułatwić zagęszczenie sosu i nie rozwalić gołąbków

Ogrodnik w podróży