boczek w sosie - 1472 przepisów (strona:37/99)

powoli duszona wieprzowina z warzywami - w wolnowarze 240

może zamiast boczku, lepszy będzie inny kawałek wieprza.  Przepis pochodzi z  książki  "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis.  składniki ok 900 g chudego boczku, bez skóry i kości, umytego i osuszonego 1 łyżeczka oliwy 1 cebula, posiekana 1 czerwona papryka , pozbawiona pestek, pokrojona w duże kawałki 1 żółta papryka , pozbawiona pestek, pokrojona w duże kawałki(...)się zbyt rzadki, możemy go przenieść na patelnię i odparować. Mięso dzielimy na 4 porcje i podajemy z tłuczonymi ziemniakami i warzywnym sosem. Uwagi: Warzywa wyszły świetne, mięso bardzo miękkie, ale następnym razem zamiast boczku dam może karczek, jednak mniej tłusty

Stare Gary
Kociołek węgierski 174

wody lub bulionu 1 łyżka oleju przyprawy: świeże gałązki lubczyku, sos sojowy, pieprz, papryka wędzona, papryka słodka, chili, sól Z oleju, sosu sojowego, pieprzu i papryki zrobić marynatę, mięso pokroić w grubą kostkę i marynować kilka godzin. Boczek pokroić w kostkę i wrzucić do rozgrzanego kociołka, poczekać aż tłuszcz się wytopi. Dodać cebulę, czosnek i podsmażyć. Gdy cebula będzie już

Dobra karma
Zrazy wołowe z boczkiem 371

oleju na złoty kolor. Podlać wodą i dusić pod przykryciem ok 1 i 1/2 godz. Wyjąć rolady i zdjąć wykałaczki, sos w razie potrzeby zagęścić mąką i włożyć do niego rolady. Smacznego! Post Zrazy wołowe z boczkiem pojawił się poraz pierwszy w Anielskie Smaki

Anielskie Smaki
Boeuf bourguignon, czyli Julie, Julia i Ja 169

garnek, to rzucam się na to danie wygłodniała i zniecierpliwiona. Talerze czekają na stole, wino oddycha w kieliszkach, a bagietka w koszyku aż prosi się, żeby zanurzyć ją w sosie. Boeuf bourguignon ! Danie kuchni francuskiej, które Amerykanie poznali dzięki Julii Child, a my poznaliśmy je i Julię dzięki Meryl Streep i filmowi Julie i Julia . To chyba mój ulubiony film(...)używam zamiast gazy dużych torebek na herbatę sypaną (sprawdzają się świetnie w takim rozwiązaniu. Nie dosalamy gulaszu. Solone było mięso, słony był boczek i soliliśmy marchewkę z cebulą. Najwyżej doprawicie na końcu po zredukowaniu sosu. Pieczemy 2-3 godziny w 160 stopniach pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Do czasu zagotowania się sosu nie zakładajcie pokrywki na garnek, zróbcie

W kuchni wieczorem
Pasztet z kaczki 280

bardzo powoli pod przykryciem przez 20 minut, czasami mieszając, ewentualnie dodając też odrobinę wody, co jednak nie powinno być konieczne. Boczek kroimy w niedużą kostkę i blendujemy na gładką masę. Wątróbkę z cebulą i czosnkiem po przestygnięciu wyjmujemy z sosu z duszenia i również blendujemy na gładko. Z upieczonej kaczki usuwamy skórę, mięso kroimy na mniejsze kawałki, po czym blendujemy

Kulinarna Pokusa
MAKARON Z KURCZAKIEM, BOCZKIEM I KOZIM SEREM W KREMOWYM SOSIE 240

pierwszy kosztować na jednej z ostatnich imprez :) Soczysty kurczak w majeranku i tymianku, w towarzystwie skwarek z chrupiącego boczku, czerwonej cebuli, koziego sera i czarnych oliwek, a do tego zaskakujący element dodający odrobiny słodyczy - suszona żurawina. Wszystko zatopione w aksamitnym, śmietanowym sosie, ale którego jest nie za wiele, akurat tyle, by nie zdominować potrawy. Całość smakuje rewelacyjnie i jestem pewna(...)plasterki oliwki i całą żurawinę, podsmaż wszystko 1-2 minuty .  Do garnka z makaronem dodaj boczek z cebulą, kurczaka z oliwkami i żurawiną wraz z powstałymi sokami, podgrzej całość, mieszając dokładnie. Dorzuć poszarpany kozi ser i śmietankę. Ma powstać jednolity, aksamitny sos. Gotowe danie możesz posypać świeżo posiekaną bazylią. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Makaron z kurkami, boczkiem i sosem śmietanowym 258

kolejna już propozycja na makaron w 15 minut - bo cały sos robi się w trakcie, gdy makaron się gotuje. Co więcej - sos może i nie wygląda super estetycznie, ale jest przepyszny! :)   Składniki: 1 średnia cebula 100 g boczku w plastrach, drobno pokrojonego 250 g kurek 1 mała śmietana 18% szczypta ostrej papryki sól pieprz 2 ząbki czosnku ulubiony makaron(...)zacznie wrzeć wrzucamy do niej makaron. Gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni podsmażamy boczek - jeśli jest mało tłusty, można dodać łyżkę oleju lub oliwy z oliwek. Gdy boczek się zarumieni - dodajemy cebulkę i smażymy, aż nabierze złotego koloru, po czym na patelnię wrzucamy kurki i całość dokładnie mieszamy, podsmażając przez około 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Krokiety z kaszy gryczanej 334

uszy mu się trzęsły. Zapewne zjadłby ich więcej, ale ja wykorzystałam tylko 1 woreczek 100 g kaszy, z której przygotowałam 10 krokietów. Dodałam jeszcze do nich podsmażony boczek i cebulkę, oraz siekaną natkę pietruszki, jeśli pominiemy te składniki to będą to krokiety w wersji wegetariańskiej. Krokiety z kaszy są bardzo sycące. Ugotowana kasza jest bardzo plastyczna, świetnie formuje się(...)ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie) Krokiety o smaku ruskich pierogów Krokiety z kapustą i grzybami Kotlety z jajek (kotlety jajeczne) Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym Przepis na krokiety z kaszy gryczanej: Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej palonej (100g) 3 plastry boczku parzonego 1 mała cebula 2 jajka sól ognista mieszanka przypraw bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron z kurkami 147

mała cebula lub 1/2 większej makaron świderki (odmierzyć na 1 osobę) 1/2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu 1 łyżka śmietany do zabielenia sosu 1 łyżka masła do duszenia sól  pieprz maggi opcjonalnie: można dodać podsmażony boczek pokrojony w kosteczkę. D oda bardziej wyraźnego smaku Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (zazwyczaj ok. 15-20 minut(...)kurkami i dorawiamy solą oraz pieprzem - dusimy... ... i gdy już są miękkie podlewamy trochę gorącą zagotowaną wodą (ok. 1/3 szklanki) Następnie w kubeczku roztrzepujemy mąkę ze śmietaną, dolewamy trochę sosu spod kurek - dokładnie mieszamy   Wlewamy na patelnię śmietanę z mąką i mieszamy, żeby nie powstały "kluchy" z mąki Następnie, po powstaniu jednolitego sosu, dokładamy ugotowany makaron i wszystko razem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Fasolka po bretońsku 208

piękny jaś 200 g kiełbasy (np. śląskiej lub suszonej) 200 g boczku wędzonego surowego 1 duża cebula 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki majeranku Sól morska, świeżo mielony pieprz Sos: 1 puszka pomidorów krojonych 3 łyżki przecieru pomidorowego Przepis: Fasolę zalewamy zimną(...)czasie sprawdzamy, czy fasola jest już miękka i następnie dodajemy do niej cebulę z kiełbasą i boczkiem. W blenderze miksujemy pomidory z puszki na gładką masę i dodajemy do fasoli razem z pozostałymi przyprawami i przecierem pomidorowym (możemy również użyć do tego domowego sosu pomidorowego ). Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy aż fasola będzie miękka

Emcia Pichci
Szaszłyki z młodymi ziemniakami i boczkiem oraz warzywami + film 180

więcej jednakowej wielkości kawałki. Większe ziemniaki przekrawamy na pół a mniejsze zostawiamy w całości, po czym owijamy je plastrami boczku. Tak przygotowane ziemniaki nabijamy na patyczki do szaszłyków na przemian z papryką, cebulą i pieczarkami. Gotowe szaszłyki smarujemy dość obficie sosem ketchupowo- ziołowym i układamy na tackach do grillowania. Szaszłyki pieczemy na dobrze rozgrzanym palenisku około 20 minut, często odwracając

Smakowite Dania
Makaron z cukinią a’la carbonara 204

cukinię. Mamy dla Was kilka ciekawych propozycji z jej udziałem. Na początek prezentujemy fantastyczny sos do makaronu. Jego wykonanie jest banalnie proste, a smak niebanalnie fantastyczny. Zapraszamy Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1 duża cukinia (o wadze około 350-400g) 300g boczku 4 żółtka 3 łyżki masła 2 łyżki mascarpone Łyżka oliwy Około(...)dużych oczkach. Boczek kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy boczek. Obsmażamy chwilkę, aż się zarumieni. Dodajemy startą cukinię i smażymy kilka minut. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy żółtka, mascarpone, 2 łyżki miękkiego masła i oliwę. Na patelnie wlewamy sos, dorzucamy makaron i mieszamy całość. Kosztujemy i w razie konieczności ponownie doprawiamy

Kolizje Smaków
Makaron z prawdziwkami 165

Danie z kuchni włoskiej. Porcino czyli prawdziwki w połączeniu w makaronem i sosem śmietanowym, cóż chcieć więcej :) Składniki 400 g makaronu wstążki ( np. tagliatelle, papardelle ) 350 g prawdziwków 150 g wątróbek drobiowych 50 g boczku 1 ząbek czosnku 1 cebula pół szklanki białego wina pół szklanki śmietany 22 % 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 3 łyżki masła Przygotowanie Grzyby(...)czosnek posiekałem. Boczek pokroiłem w kostkę. Na patelni rozgrzałem masło oraz 3 łyżki oliwy, przesmażyłem boczek, cebulę i czosnek. Dodałem grzyby, dusiłem około 10 minut na małym ogniu. Gdy grzyby puszczą sok, dodałem pokrojone wątróbki, smażyłem jeszcze chwilę. Wlałem wino, odparowałem sos na średnim ogniu. Wlałem połowę śmietany, doprawiłem solą i pieprzem. Podgrzewałem na małym ogniu, aż sos zgęstniał. Makron

R'n'G Kitchen
Gulasz pieczony. Pieczone mięso a'la gulasz z piekarnika. 189

wystarczyła na dwa dni obiadów dla trzech osób. W pierwszy dzień podałam upieczone mięso z pieczywem, na drugi dzień do mięsa dorobiłam sosu i zjedliśmy w towarzystwie kaszy gryczanej. Polecam :) Składniki - 0.70 dkg łopatki wieprzowej - 0.40 dkg boczku wędzonego-parzonego - 0.40 dkg pieczarek - 2 kolorowe papryki - 2 cebule - sól, pieprz, czosnek mielony, papryka słodka mielona, kminek mielony, majeranek,  - kilka

Kuchnia z widokiem na ogród