boczek w sosie - 1472 przepisów (strona:50/99)

Wielkanoc tuż tuż 145

propozycjami? Ja mam w planach przygotowanie: Żurku na kościach wołowych z dodatkiem białek kiełbasy i wędzonego boczku oraz jajkiem. :) a niech ostrości doda i rozpali nasze kubki smakowe 1/2 łyżeczki chrzanu na talerz zupy. Myślę także nad przygotowaniem królika w sosie śmietanowym z przepisu Pani Anny Starmach Zdjęcie wygrzebane z internetu

ClauditteMissCooking
Roladki z kurczaka ze śliwkami opasane boczkiem 202

jednej strony mięso oprószyć tymiankiem i rozmarynem, ułożyć po dwie suszone śliwki, delikatnie zwinąć. Roladkę opasać plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie zalać śmietanką i dusić ok. 8 minut na małym ogniu.  Podawać z wytworzonym sosem oraz pieczonymi ziemniakami

Z miłości do słodkości
Spaghetti a`la Carbonarra 191

momentu, aż będzie al dente. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek i grubo posiekany czosnek. Gdy boczek lekko się przesmaży, dokładamy do niego ugotowany makaron  (nigdy odwrotnie)  i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Wyłączamy kuchenkę. Do gorącego makaronu wlewamy sos z żółtek i śmietany. Szybko mieszamy, ponieważ makaron jest gorący, żółtka powinny lekko zgęstnieć i sos zrobi się

Blondynka Gotuje
Shakshouka (szakszuka) – jajka w pomidorach 1266

śniadanie (szczególnie po piątkowej imprezie). Ja robię szakszukę, gdy na śniadaniu mam gości – sos robię wieczorem, a rano tylko zapiekam w nim jajka. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby stanowiła także obiad czy kolację – warto wtedy dodać do dania coś mięsnego np. wędzony boczek. Szakszukę podajemy z pieczywem – prosto z patelni. Składniki: 4 ekologiczne jajka 2 duże(...)czosnku i bardzo drobno posiekaną papryczkę chili (lub wsypujemy chili w płatkach). Smażymy jeszcze minutę i wlewamy pomidory z puszki (lub kartonika). Wrzucamy także paprykę pokrojoną w niedużą kostkę. Sos mieszamy i dodajemy: koncentrat, ocet, cukier i kmin rzymski. Solidnie solimy i pieprzymy. Sos gotujemy przez 5 minut, a następnie robimy cztery wgłębienia i wbijamy w nie cztery jajka. Gotujemy

Poezja smaku
Fasolka po bretońsku 333

jeść non stop i to bez specjalnego namawiania. Fasolka po bretońsku. Ach, to był prawdziwy rarytas, a jedzenie było niemal rytuałem. Obowiązkowym dodatkiem był świeży, biały chlebek maczany w sosie i jedzony dopiero wtedy, gdy namiękł tak bardzo, że niemal zostawał w miseczce z fasolką. Nic dodać, nic ująć. Danie doskonałe, ale... Ale to było kiedyś. A teraz? Dawno fasolki(...)Dzięki temu wszystko jest równomiernie zrumienione. Tak przygotowany boczek, kiełbasę i cebulę dorzucamy do gotującej się fasoli. Wtedy też dodajemy przyprawy i pomidory z puszki oraz posiekany jak najdrobniej czosnek. W zależności od smaku posiadanych pomidorów można dodać jeszcze mały słoiczek koncentratu pomidorowego. Całość gotujemy tak długo, aż powstanie gęsty sos, a fasola będzie mięciutka. Jeśli nie uda nam się

Ratunku obiad
Pizza Domowa z Ostrym zielonym pomidorem! 171

poranek, Tak jak obiecałem w ostatnim czasie przesyłam Wam przepis na najlepszą domową Pizze z ostrym zielonym pomidorem, ale nie martwcie się jeżeli nie macie go możecie zrobić zwykły sos pomidorowy lub po prostu dać przecier pomidorowy. To wszystko napiszę Wam tutaj moi mili :). tutaj podaje Wam link, gdzie możecie zakupić ten produkt, http://lukspomada.pl/index.php?m=m&id=123. Pizza z ostrym zielonym(...)robimy troszeczkę większe wkładamy tam sera startego i zawijamy tym samym nigdy nie zostawimy boczków po pizzy lub nasi goście. 7. Rozgrzewamy piekarnik na maxa  u mnie to było 250 stopni z obydwoch stron 8.  smarujemy nasze ciasto  Ostrym zielonem pomidorem lub sosem pomidorowym płynnym ruchem łyżki. 9. dodajemy sera mozzarelli i reszte naszych składników na koniec

pichciszto
Spaghetti z boczkiem i szpinakiem 208

cebula zmięknie. W tym czasie zmiksować szpinak na gładki mus. Do boczku z cebulą, dodać drobno posiekany ząbek czosnku. Gdy czosnek zacznie uwalniać mocny aromat, dodać serek mascarpone i zmiksowany szpinak - wymieszać. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Makaron tuż przed podaniem połączyć z sosem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Mięso mielone zawijane w cukinię i boczek 200

tartej lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180'C przez około 40 min. (aż boczek się zarumieni wedle upodobania bardziej lub mniej a po bokach mięso zmieni kolor) Gotowe! Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą z surówkami lub ulubionymi sosami

Tagebuch po polsku
Gołąbki z koperkiem w sosie pomidorowym 211

sztuki   - 1 kilo łopatki - 0,5 kilo boczku świeżego - 2 młode kapusty - pęczek koperku - łyżka soli, pieprzu, majeranku - 2 duże cebule - 2 szklanki ryżu - 3 liście laurowe - 3 ząbki czosnku - 2 szklanki sosu pomidorowego  Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Na dwie szklanki ryżu daj 4 szklanki wody, zagotuj wszystko i zmniejsz gaz na minimum, przykryj i gotuj

Pasje Jolki
Majówka 150

kiełbaski białe i tradycyjne-śląskie. Pojawiły się również hamburgery z karkóweczką i tortellini zapiekane w boczku. (Przepisy znajdziecie na blogu)     W tym roku poza rodzinką w naszym spotkaniu uczestniczyli " Jan Niezbędny " , Kamis i nasz ulubiony majonez Winiary  (co prawda jako sos majonezowy, ale nie wyobrażam sobie przygotować go na innym majonezie, więc gościło również Winiary

Wielki apetyt
Perliczka w winie z wolnowaru 240

wolnowar. Poza tym kurczaka zastąpiłam perliczką. Perliczka wyszła fantastycznie. Nie była przesuszona, miała dużo aromatu, sos świetny. Bardzo polecam na pyszny obiad. Wpomagałam się  tym  przepisem składniki 1 perliczka 1-2  łyżki mąki Sól i pieprz do smaku 80 g boczku wędzonego, pokrojony w kostkę 3 łyżki masła lub oliwa z oliwek ok 10 sztuk małych pieczarek

Stare Gary
Makaron z Boczkiem 214

drobną kostkę.  Na oleju podsmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek- chwilę smażymy po czym wrzucamy boczek - smażymy do zrumienienia. Następnie dodajemy paprykę, pomidory, bulion i wszystko razem dusimy do otrzymania pożądanej konsystencji. Doprawiamy.  Ugotowany al dente makaron mieszamy razem z sosem, wykładamy na talerze i posypujemy tartym serem. Moje posty

Słodka Strona
Ragu alla bolognese (sos boloński) 224

dodatkiem warzyw, pomidorów i czerwonego wina. Ragu alla bolognese jest jednym z najbardziej popularnych i aromatycznych włoskich sosów, który przez długie i powolne gotowanie zawdzięcza swój wyborny smak. Podaje się go z makaronem typu tagliatelle. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 100 g boczku 2 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka 1 cebula 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1 puszka pomidorów

Oryginalny smak
Ryż curry z cukinią i boczkowymi chipsami 160

Ryż świetnie łączy się z większością dodatków. Lubię ryż z pieczarkami, lubię z kurczakiem i sosem słodko-kwaśnym. W tym przepisie połączyłam ryż z przyprawą curry, pieczarkami i cukinią. Do tego olej z pestek dyni i chrupiące chipsy z boczku. Musicie spróbować tego połączenia koniecznie. Składniki : * torebka białego ryżu * cukinia * 5-6 pieczarek * 2 plasterki boczku wędzonego  * curry, wędzona

Magiczne Życie Marty
Roladki z kurczaka w sosie szałwiowym 177

Witam Was! Często dostajemy pytania jak to naprawdę z nami jest... kto tego bloga prowadzi, kto gotuje, kto co robi... Nie ma żadnych tajemnic i szczerze

Pora coś zjeść