boczek w sosie - 1472 przepisów (strona:52/99)

Grillowana tortilla z kurczakiem teriyaki – dookoła świata 285

piersi kurczaka kilka kawałków boczku wędzonego dla smaczku mała cebula kawałek świerzego ogórka kilka rzodkiewek 1/2 papryki czerwonej liście mizuny w różnych kolorach i kształtach ( musztardowca lub mix sałat, jeśli nie macie – warto jednak wyhodować tą roślinkę , jest bezobsługowa , śliczna i smaczna ) pomidor śliwkowy trochę drobno tartego sera – parmezanu marynata : 4 łyżki sosu teriyaki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

Ogrodnik w podróży
Bigos orientalny 191

schabu, karkówki lub łopatki wieprzowej (zastąpiłem wielbłądziną, bo wieprzowina jest w Arabii Saudyjskiej zabroniona)  0,5 kg dziczyzny (zastąpiłem jagnięciną)  0,5 kg wędzonego boczku (użyłem surowego boczku wołowego, bo innego tutaj nie ma)  0,5 dobrej wędzonej kiełbasy (dodałem carpaccio, do wyboru miałem tylko to lub wędliny drobiowe)  5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki(...)drobną kostkę boczek i cebulę. Mięso, boczek z cebulką i pokrojoną w kostkę kiełbasę (można ją wcześniej także zrumienić na patelni) dodać do kapusty. Śliwki i grzyby odsączyć, pokroić w paseczki i wraz z wodą z nich dodać do kapusty. Dodać pozostałe przyprawy - wędzoną paprykę, kardamon, miód, gałkę muszkatołową oraz sól (lub sos sojowy) i pieprz do smaku. Gotować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Włoska carbonara z surowym żółtkiem – makaronowy ideał 196

szerokim płaskim rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy boczek i smażymy, aż stanie się brązowy i chrupki. Wyjmujemy go z tłuszczu, odkładamy go na chwilę na bok (zostawiamy sobie łyżkę boczku do dekoracji). Wrzucamy na pozostały w rondlu tłuszcz czosnek, szybko mieszamy żeby od razu się usmażył i nie zrumienił, wrzucamy odcedzony makaron. Wlewamy wodę z gotowania makaronu, wsypujemy cały(...)dokładnie mieszamy całość, aż jajko zagęści sos i makaron stanie się szklisty– już bardziej rondla nie podgrzewamy , bo jajko się zetnie i wyjdzie nie carbonara, ale makaron z jajecznicą. Rozkładamy dwie porcje gorącego makaronu na talerze, robimy na szczycie wgłębienia w które wkładamy po jednym surowym żółtku. Całość posypujemy odrobiną boczku i ziół, świeżo mielonym, ziarnistym grubym kolorowym pieprzem

Karo in the Kitchen
Najlepsze Ciasto na Pizze 6040

Ciasto na pizzę to połowa (jak nie więcej) sukcesu na idealną pizzę. Według mnie najlepsze ciasto na pizzę to lekko chrupiąca skorupka z delikatnym, puszystym i

Słodka Strona
Nóżki kurczaka w musztardzie i boczku 232

godzin do zamarynowania. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Każdą nóżkę kurczaka owijamy plastrem boczku, spinamy wykałaczką. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy winem, na wierzchu kładziemy drugą gałązkę rozmarynu i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 60 minut, od czasu do czasu polewając powstającym sosem. Podajemy z ziemniakami/ryżem i/lub ulubioną surówką, posypane szczypiorkiem. Smacznego

My Culinary Art
Ziemniaki zapiekane z bekonem i serem pleśniowym 116

piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. Zapiekałem do czasu, aż ziemniaki się zezłociły. Sos : wymieszałem majonez, musztardę Dijon i ocet balsamiczny. Wstawiłem na pół godziny do lodówki. Cebulę obrałem, pokroiłem w cieniutkie plasterki. Bekon usmażyłem na chrupko. Upieczone ziemniaki posypałem cebulą, boczkiem, posiekana natka pietruszki, a na koniec pokruszonym serem

R'n'G Kitchen
Z Codzisw.menu po boskiej stronie Wisły - Sesja fotograficzna dla Boskiej Pragi 175

sous-vide Policzki wołowe z pęczakiem z grzybami oraz ciepłą sałatką z brukselki i boczku  Polenta z suszonymi pomidorami, serem pleśniowym, purée z bakłażana i sezamu, chutneyem z dyni i jabłka oraz pianą z palonego masła Czarne pierogi z łososiem, sezamem i sosem chrzanowym Hummus Ekipa Codzisw.menu prawie w komplecie: Natalia, Asia, Karolina, Wiktoria, Monika, Michał, Michał

Food Square
ZAPIEKANKA BRUKSELKOWO - WARZYWNA 173

piekarnika na około 40 minut w temp.200 stopni. Należy podlać ją wodą aby warzywa puściły sos i dobrze się upiekły. Pod koniec pieczenia posypałam zapiekankę startym serem wedle uznania. Ja użyłam mozzarelli. Możecie oczywiście użyć dowolnych warzyw i dodać pokrojoną wędlinę np.wędzony boczek. Smacznego! Proste i zdrowe danie

potrawyregionalne
Gulasz z żołądków, przepyszny 202

Zrobiłam go dzisiaj na obiad, tym razem z warzywami. Sos który się wytworzył podczas gotowania jest pyszny, bardzo polecam. Smakowało wybornie Żołądki dokładnie oczyścić i pokroić na drobne kawałki. Rozgrzać patelnię i wrzucić pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony, smażyć chwilkę, tłuszcz z boczku musi się lekko stopić. Dodać posiekaną drobno cebulkę i smażyć, aż zmięknie. Wrzucić pokrojone żołądki, łodygę

Kuchnia Pokoleń
Truskawkowa sałatka z rukolą, ziarnami i miodowo-bazyliowo-miętowym sosem 171

jeść nie tylko jako przekąskę, ale również jako dodatek do grillowanych mięs. Karkówka, czy boczek są idealne. Spróbujcie ;) Składniki: 10 średnich truskawek 2 garści rukoli łyżka ziaren słonecznika 10 oliwek czarnych pomidory suszone ok 5 sztuk pół kotki sera feta pęczek szczypiorku Sos: 1 łyżki płynnego miodu 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy sól, pieprz 2 łyżeczki

ChilliJemy
Baba Ziemniaczana 272

Baba ziemniaczana jest świetną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Można ją podawać ze śmietaną, ulubionym sosem lub po prostu samą. Wymaga trochę pracy ponieważ trzeba zetrzeć ziemniaki, ale warto. To proste i bardzo dobre danie. Składniki: 1,5  kg ziemniaków 200 g wędzonego boczku może być dodatkowo zapażony 2 duże cebule 200 g mąki 2 jajka 3 ząbki czosnku

Mama Gotuje
Pasztet z królika 194

chyba najbardziej pasuje  do tego typu potrawy. Doskonale smakuje z dodatkiem żurawiny, sosu tatarskiego, czy też ćwikły.  Jeśli ktoś jeszcze nie próbował to  z przyjemnością  zapraszam do obejrzenia przepisu.   SKŁADNIKI: mięso  z królika ok. 1,5 kg 1/2 kg. surowego boczku lub podgarla 20 dag wątróbki drobiowej 2 udka  z kurczaka włoszczyzna

W kuchennym oknie Ewy
Roladki z kurczaka w boczku/ bakłażan perfumowany różą z granatem! 296

minut. Owijamy boczkiem i smażymy, posypując tymiankiem, na minimalnej ilości tłuszczu (tłuszcz wytopi się z boczku). Na złoty i rumiany kolor. NA BAKŁAŻANY: -  bakłażan dość spory - 3 cebule szalotki lub dymka - 3 łyżki oliwy z oliwek - 3 łyżki melasy z granata - 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego - woda różana około 1/3 łyżeczki - sól, pieprz kolorowy świeżo zmielony Bakłażany kroimy

SMYKWKUCHNI
WYKWINTNY PASZTET Z INDYKA LUB KRÓLIKA 443

pewno się nie zawiedziecie. Przepis zaczerpnięty od Kurta Schellera. Można go podawać z chrzanem, sosem cumberland lub sam. Nam najbardziej smakuje z żurawiną z chrzanem. Pychotka! Składniki: -750g mięsa z indyka lub królika ( filet) -400g słoniny (lub podgardla) -200g boczku -250g wątróbki (drobiowej lub wieprzowej) -800g karkówki wieprzowej -2 duże cebule -75g masła

Smaczne Zdrowe
GNOCCHI W KURKACH / GNOCCHI WITH CHANTERELLES 166

telegraficznym skrócie to takie małe kopytka, które w połączeniu z sosem dają pyszne, nieskomplikowane danie. Nie zrobisz go w pół godziny, ale niewiele więcej czasu będzie Ci na to potrzebne. Tym razem danie w wersji wegetariańskiej, ale z powodzeniem możesz do tego dodać mięso – kurczaka, boczek, na co masz ochotę. Ziemniaki na ciasto warto ugotować dzień wcześniej, żeby były(...)them. There are literally five ingredients, which most likely you have at home – have fun cooking! SKŁADNIKI: Gnocchi: 300 g ugotowanych ziemniaków 150 g mąki pszennej 1 jajko Sos: 200 g kurek 200 g jogurtu greckiego 1 średnia cebula 75 g Gorgonzoli 1 łyżka masła INGREDIENTS: Gnocchi: 300 g boiled potatoes 150 g white flour 1 egg Sauce

Martyna Cooks