brzmi tak pysznie, że zaraz zjem drugą porcję! " Składniki na 3 pucharki 3 jabłka 50 ml wody mielony cynamon 100 ml śmietanki pół laski wanilii 10 truskawek okrągłe biszkopty Sposób przygotowania: Jabłka obieramy i wydrążamy środki. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka. Całość zalewamy wodą, posypujemy cynamonem i dusimy, do momentu, aż jabłka będą miękkie, a woda(...)ostygnięcia. Truskawki kroimy na plasterki, wszystko przekładamy do pucharków. Na spód wlewamy mus jabłkowy, następną warstwę tworzymy z waniliowej śmietanki, kolejno układamy pokrojone truskawki. Wszystko dekorujemy kleksem śmietany i biszkoptem. Smacznego
Słodkie Przyjemnościsztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru i 1 łyżki syropu karmelowego. Wyłóż ją na ciasto. Na ubitą śmietanę wyłóż bezy. Przykryj wszystko trzecim blatem ciasta. 8. Ponownie nasącz biszkopt. Wyłóż na niego pozostałą masę budyniową i posyp posiekanymi orzechami. Całość przykryj ostatnim krążkiem biszkoptu. Odstaw do schłodzenia na ok. 2 godziny. Krok 5 9. Przełożone ciasto uformuj w kształt buta
CoolinarniePLlitr mleka 3,2% * 5 jajek * 250 ml kwaśnej śmietany 18% * 1 szklanka cukru * 250 g margaryny Kasia * 1/2 szklanki cukru pudru * sok z 1 cytryny * 1 galaretka * biszkopty okrągłe Sposób wykonania Śmietanę, jajka, cukier i 1/2 szklanki mleka wymieszać. Resztę mleka zagotować, zestawić z ognia, wlać wymieszane składniki, zagotować mieszając i gotować jeszcze ok. 5 min. Zestawić z ognia(...)dodawać po łyżce ser. Ucierać do uzyskania gładkiej masy, na koniec dodać sok z cytryny według uznania. (do masy serowej można dodać owoce, rodzynki, orzechy...) Tortownicę (24 cm) wyłożyć biszkoptami, a na nie masę serową, wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu i zimną wylać na masę serową, wstawić do lodówki do stężenia
Mix smakutemperaturze 200 stopni (z termoobiegiem 180 stopni), 12-15 min. Ciasto wyjąć i od razu wyłożyć na zwilżoną wodą bawełnianą ściereczkę. Papier zwilżyć zimną wodą i ostrożnie zdjąć. Biszkopt zwinąć razem ze ściereczką. krem Mąkę rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka, resztę zagotować z 3 łyżkami cukru kryształu, wlać mleko z mąką i mieszając zagotować. Budyń ostudzić do temperatury pokojowej. Sparzyć(...)posypania rolady) i odsączyć. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodawać po łyżce budyń i dalej ucierać, na koniec dodać orzechy i wymieszać. Rozwinąć biszkopt i wyłożyć krem (zostawić ok.4 łyżek) i rozsmarować. Na dłuższym brzegu, od którego będzie zwijana rolada ułożyć banany i zwinąć roladę. polewa Czekoladę i olej rozpuścić w kąpieli wodnej
Mix smakuskładniki biszkopt jasny *6 jajek *3/4 szklanki cukru * 3/4 szklanki mąki pszennej *1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia *2 łyżeczki soku z cytryny biszkoptowe czekoladowe * 4 białka * 2/3 szklanki cukru * 1/2 szklanki mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 budyń czekoladowy * 1/3 szklanki mielonych migdałów * 1/4 szklanki oleju krem kokosowy * 1 szklanka wiórek kokosowych * 1 szklanka kaszy manny błyskawicznej(...)łyżki cukru kryształu * 250 g masła lub margaryny * 3 łyżki cukru pudru dodatki * likier migdałowy * wiórki kokosowe * cukierki perełki * barwniki spożywcze * biała masa cukrowa przepis tutaj Sposób wykonania biszkopt jasny Oddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
Mix smakubita śmietana w proszku śnieżka * 3 galaretki w ulubionych smakach * 2 płaskie łyżeczki żelatyny * 3 łyżki cukru pudru * dowolne owoce świeże z puszki lub mrożone * 1 paczka okrągłych biszkoptów Sposób wykonania 2 galaretki rozpuścić w 250 ml wody, żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do galaretek. Do śmietany dodać śnieżkę i ubić. Do serka(...)dodać 3 łyżki cukru pudru i ucierać dolewając po trochu chłodną płynną galaretkę, a następnie dodawać po trochu ubitą śmietanę cały czas mieszając łyżką. Masę wylać do tortownicy wyłożonej biszkoptami. Na wierzchu ułożyć owoce i zalać lekko tężejącą galaretką przygotowana według przepisu na opakowaniu. Odstawić do lodówki do stężenia na ok.3 godziny
Mix smakuskładniki biszkopt * 1 jajko * 35 g mąki pszennej * 30 g cukru * olejek waniliowy masa serowa * 500 g mielonego twarogu śmietankowego * 400 ml śmietany kremówki * 75 g cukru pudru * sok z 1/2 cytryny * 5 łyżeczek żelatyny * 1 kg truskawek (lub innych owoców) * 1 galaretka ananasowa lub cytrynowa Sposób wykonania Do miski wybić jajko, wsypać cukier i ubijać przy pomocy miksera(...)utartego twarogu, wymieszać, a następnie wlewać do twarogu cały czas mieszając, najlepiej przy pomocy miksera. Odstawić masę do lekkiego stężenia, ubić śmietanę na sztywno, dodać do masy i wymieszać. Biszkopt otoczyć obręczą, wylać 1/3 masy twarogowej, wstawić na 5 minut do zamrażalki. Po wyjęciu na masie ułożyć 2/3 truskawek, następnie wyłożyć resztę masy i delikatnie rozprowadzić na truskawkach. Odstawić
Mix smakudopadnie nas ochota na coś słodkiego wystarczy przeszukać szafki, popatrzeć co mamy w lodówce, połączyć składniki i mamy gotowe… biszkopciki z masą kokosową i truskawkami. Składniki: - 20 podłużnych biszkoptów (na 10 ciastek) - truskawki (kilka sztuk) - czekolada (na polewę do ozdoby) Masa kokosowa: - 200 ml mleka kokosowego - 1 łyżeczka cukru pudru - ok. 50g wiórków kokosowych Umyte i pozbawione szypułek(...)kilka dni w lodówce) odlewamy wodę. Ubijamy wytworzoną śmietankę dodając 1 łyżeczkę cukru pudru. Wiórki kokosowe mielimy (w młynku lub blenderze) i dodajemy do masy, mieszamy. Gotową masą smarujemy biszkopty i składamy po dwa. Nadmiar masy zbieramy nożykiem. Na wierzchu każdego ciastka wyciskamy workiem cukierniczym rozetki. Plasterki truskawek układamy, po kilka sztuk, między rozetkami. Z czekolady robimy polewę i ozdabiamy
mojewypiekiinietylkoBardzo lubimy ciasta z kremem:) A z takim kremem w szczególności... Delikatny biszkopt przełożony kremem z dodatkiem czekoladowych cukierków trufli oraz chrupiących orzechów włoskich to po prostu idealne połączenie. Ciasto wydaje się dość pracochłonne, jednak wcale nie jest takie trudne w wykonaniu. foremka 25x36cm Biszkopt: 6 jajek, szklanka mąki tortowej, szklanka cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Z miłości do słodkościmąka ziemniaczana – 3 łyżki - mąka pszenna – 3 łyżki - cukier puder – 3 łyżki - masło – 250 g WIERZCH: - wódka – ok . 200 ml - okrągłe biszkopty – 1,5 op - polewa czekoladowa – 200 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier , kokos i mak. Dokładnie , ale delikatnie mieszamy. Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika(...)żółtkami. Zagotowujemy razem ( ciągle mieszając ). Miękkie masło ucieramy z cukrem. Cały czas miksując miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy. Na cieście kokosowym rozsmarowujemy masę budyniową. Układamy nasączone w alkoholu biszkopty. Polewamy czekoladą. Posypujemy wiórkami
Ostra na Słodkoniezwykle puszyste … delikatne … a krem lekki i absolutnie nie za słodki! Robi się go naprawdę ekspresowo a smak zadowoli nawet tych , którzy od tortów uciekają! Składniki: Biszkopt: ( tortownica 22 cm ) - jajko – 4 szt – cukier drobny – 3/4 szklanki – mąka pszenna – 1 szklanka – kakao – 3 łyżki – proszek do pieczenia(...)śmietan fix – 2 szt – cukier puder – 3 łyżki – kakao – 1 łyżka Dodatkowo : - rum z wodą lub herbata do nasączenia Sposób przyrządzenia: Biszkopt : Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę razem ubijamy ( piana ma byc błyszcząca i sztywna ). Dodajemy rozbełtane żółtka i delikatnie mieszamy. Mąką przesiewamy
Ostra na Słodkogardle mi stawała. Zniechęciłam się do tego przysmaku na długie lata! Ostatnio postanowiłam jednak dać roladzie jeszcze jedną szansę i tak w sobotnie popołudnie wzięłam się do pieczenia. Duży biszkopt wypełniony kakaowym kremem już po chwili wylądował w lodówce. Tak samo szybko jak w niej wylądował , szybko znikł – rolada okazała się przepyszna i od tej pory na stałe wchodzi(...)aromat rumowy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Mieszamy z masą maślano – jajeczną. ( można dodać odrobinę spirytusu do smaku! ) CAŁOŚĆ: Ze ściereczki rozwijamy biszkopt, skrapiamy wodą, smarujemy masą kakaową, układamy powidła i ponownie zwijamy ciasną roladę. Całośc polewamy roztopioną polewą czekoladową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Ostra na Słodkosię lubi, to się lubi co się ma, i tak było przepysznie! :) 1 opakowanie serka mascarpone (250g) ok. 200 ml śmietanki 36% kilka łyżek cukru pudru podłużne biszkopty bardzo mocna kawa (jeśli ktoś lubi osłodzona i z dodatkiem amaretto) kakao gorzkie do posypania Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Śmietankę ubijamy na sztywno. Mieszamy śmietankę i serek, delikatnie mieszamy do uzyskania(...)jednolitej masy. Biszkopty moczymy krótko w kawie i układamy w pucharku na przemian z serkiem, na wierzchu ma znaleźć się serek. Całość posypujemy gorzkim kakao i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Ot i cała filozofia, gotowe
Z butelką mleczka w tle200ml śmietanki kremówki 36% 100g cukru pudru (modyfikujemy w zależności od upodobań) Mascarpone ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy do tego ubitą na sztywno śmietanę, mieszamy i odstawiamy do lodówki. BISZKOPT: na każde jajko przypada 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej i 2 łyżki cukru. U mnie: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek(...)proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Na wystudzony biszkopt nakładamy krem (możemy wmieszać do niego część owoców), na krem rozsypujemy owoce, wszystko polewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy na noc do lodówki. Rano robimy sobie kawkę i wcinamy
Z butelką mleczka w tlericotty 100 g białej czekolady 300 ml śmietany kremówki 3 łyżki żelatyny + ok. 50 ml wody 5 łyżek cukru pudru cukier z prawdziwą wanilią (lub cukier puder) biszkopty Efektowny Sernik na Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą - Sposób przygotowania : Jedną galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Po lekkim ostudzeniu przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy na lód/czekoladki(...)czekoladę, a na końcu ciągle mieszając wlewamy rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę. W osobnej miseczce ubijamy kremówkę i dodajemy do sera - łączymy składniki. Dno tortownicy (ok. 23 cm) wykładamy biszkoptami, wylewamy masę serową i w odstępach ok. 1 centymetra "wtykamy" serduszka (pionowo tak aby po przekrojeniu uwidocznił się ich kształt). Całość zalewamy przestudzoną galaretką. Sernik przyozdobiłam truskawkami polanymi białą czekoladą
Słodka Strona