biszkopt - 18139 przepisów (strona:606/1210)

Malinowo Jagodowy Sernik na Zimno 236

mleka 5 łyżek cukru pudru 3 płaskie łyżki żelatyny dowolna czerwona galaretka (u mnie o smaku owoców leśnych) 100 g malin 100 g jagód + owoce na dekorację biszkopty + niewielka ilość mleka Malinowo Jagodowy Sernik na Zimno - Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuszczamy w ok. 400 ml wrzątku. Studzimy. Do ciepłego mleka wrzucamy żelatynę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Całkowicie studzimy*. Kremówkę(...)jednej z nich wrzucamy maliny, do drugiej jagody. Chwilę miksujemy do połączenia składników. Tortownicę z obręczą (o średnicy ok. 21 cm) smarujemy masłem. Dno wykładamy namoczonymi w mleku biszkoptami. Jagodową masę wylewamy na spód formy - chłodzimy w lodówce do stężenia. Następnie wylewamy masę malinową i znów umieszczamy w lodówce. Gdy masa serowa zastygnie wierzch ciasta dekorujemy owocami i zalewamy tężejącą

Słodka Strona
Urodzinowy tort malinowo- kokosowy 303

się w smakowitą całość. Nie był ani za słodki, ani mdły, po prostu boski. Proponuję ciasto przygotować dzień wcześniej, gdyż jest to deser raczej pracochłonny. Potrzebne nam:   Na biszkopt: - 7 jajek - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej  Na przełożenie: - pół słoika konfitury malinowej - 8 łyżek likieru kokosowego - 2-3 łyżki wiórek kokosowych(...)papierem do pieczenia, boki zostawić odsłonięte i nie posmarowane. Przelać ciasto do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika. Piec około 40 minut, do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt do ostudzenia, po 10 minutach odwrócić do góry dnem i postawić na desce pokrytej papierem do pieczenia. Zostawić na około godzinę do ostudzenia.  Ja ciasto zrobiłam dzień wcześniej

W poszukiwaniu inspiracji
Ciasto z jabłkami i ptasim mleczkiem 956

porze roku ciasta z jabłkami smakują zdecydowanie najlepiej;)) Dlatego też często u nas goszczą. Tym razem sięgnęłam po stary, sprawdzony przepis na biszkopt z masą jabłkową, delikatnym kremem budyniowym i puszystą pianką z białek... forma 23x33 cm Biszkopt: 3 jajka,  3 łyżki cukru,  3 łyżki mąki pszennej. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Stale ubijając dodawać

Z miłości do słodkości
Shrek - zielone ciasto 424

połączone z śmietankową warstwą i zielonym budyniem ugotowanym na soku. Zielone galaretki i masa nadają ciastu fajny wiosenny wygląd . Ciasto na pewno przypadnie do gustu młodszym i starszym łakomczuchom :) Biszkopt: 5 jaj 1 cukier waniliowy 16 g 4 łyżki cukru 5 łyżek mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrami(...)gorącej wody ewentualnie 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 2 opakowania delicji 2 galaretki zielone 1/2 l wody Opis przygotowania:  Na soku ugotować budyń .Jeszce gorący wyłożyć  na biszkopt .Na zieloną warstwę układamy delicje, czekoladą do góry . Następnie ubitą śmietanę z 2 galaretkami rozpuszczonymi w 1 szklance wody ( dolewamy je do śmietany gdy wystygną i lekko zaczną tężeć

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto cappuccino 611

Kakaowy biszkopt, kokosowe wnętrze i krem kawowy czyli ciasto cappuccino. Przepis znalazłam na blogu moje ekspresje kulinarne , jednak go troszkę zmodyfikowałam.  Jest to jeden z przepisów siostry Anastazji , który można odnaleźć w książce  103 ciasta siostry Anastazji. Biszkopt kakaowy: 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka) 1/2 szkl cukru kryształu 3/4 szkl  mąki pszennej 4 dag kakao

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Truskawkowiec 234

Pyszny delikatny kakaowy biszkopt, śmietana i truskawki :) Ciasto: 3 jajka 1/2 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 3 łyżki wody 4 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, do żółtek dosypujemy proszek do pieczenia, wlewamy olej i wodę,  powstałą masę wlewamy do ubitych białek. Delikatnie(...)Ubitą śmietanę łączymy z żelatyną. Do masy śmietanowej wsypujemy całe truskawki i mieszamy Dodatkowo 2 galaretki np. truskawkowe truskawki ok 1 szkl Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szkl wody. Biszkopt układamy w blaszce wyłożonej folią, wykładamy bitą śmietanę z truskawkami, na wierzchu układamy polówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką, wstawiamy do lodówki. Smacznego

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ladyfingers 168

Biszkopty nie skłamię jak powiem, że wręcz idealne! Nadają się do wszystkiego. U mnie znikają prosto z blachy. Kolejny Idealny przepis Dorotki z MW . Tylko z mniejszą ilością cukru.  Składniki na 2 piekarnikowe blachy: 3  jajka   70 g cukru  75 g mąki pszennej, przesianej odrobina zapachu waniliowego cukier puder  Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli(...)pieczenia. Ciasto delikatnie nakładamy do rękawa cukierniczego. Powinno to się robić  grubą okrągłą nasadką, ale ja odcięłam tylko róg bo takiej jeszcze nie posiadam i wyciskamy na blachę biszkopty, długości około 10 cm pozostawiając odstępy między nimi. Teraz musimy je oprószyć dość solidnie cukrem pudrem i zostawić na ok5 minut, aby przeschły. Przed  włożeniem blach do piekarnika ponownie

Malinowe Pocałunki
Śmietanowy tort z musem malinowym w pionowe pasy. 310

cytryny co smaku Wykonanie: Jako pierwsze poszedł kwiatek 3D w żelatynie. Trochę zabawy ale efekt wizualny bombowy! Zdjęcia były robione w nocy więc przepraszam za ich jakość.  Biszkopt: Ubijamy białka na sztywno dodając partiami  cukier i ubijając na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy kolejno żółtka stale ubijając. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie mieszamy szpatułką(...)gust, więc zazwyczaj staram się przedstawiać przepis z możliwością wykonania go pod swój smak i upodobania. To przecież ma smakować każdemu, a nie tylko mi i mojej rodzinie :) Zimny biszkopt odklejamy od papieru do pieczenia i układamy go tam ponownie. Teraz kolejne czynności z nim związane będą odbywały się na blaszce. Kroimy go na 4 równe paski wzdłuż dłuższego boku

Malinowe Pocałunki
Tort z m&m's-ami 447

Bardzo ładnie się prezentuje, jest prosty w przygotowaniu, a dzieciakom sprawia ogromną frajdę. Wykorzystałam przepis na biszkopt rzucany - niezawodny, lekki i puszysty :) Składniki: *na biszkopt: 5 jajek  3/4 szklanki cukru (szklanka o pojemności 250 ml)  2/3 szklanki mąki pszennej  1/3 szklanki mąki ziemniaczanej  szczypta soli * do nasączenia: szklanka słodkiej herbaty z cytryną * na krem

Kulinarny Pamiętnik
Puchatek - ciasto z kremem i masą śmietanową 12059

oknem typowo jesienna pogoda... Trzeba więc trochę ocieplić i osłodzić atmosferę pysznym ciastem:) Proponuję puszysty biszkopt, przełożony kremem budyniowym i dżemem, pokryty pyszną masą śmietanową. Zaręczam, że na jednym kawałku się nie skończy! Biszkopt: 6 jajek,  szklanka cukru,  3/4 szklanki mąki pszennej,  1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,  łyżeczka proszku do pieczenia.  Białka oddzielić od żółtek. Białka

Z miłości do słodkości
Śmietanowiec z brzoskwiniami 366

dużo przepisów na ciasta, że czasami sama się zastanawiam czy jestem w stanie upiec jeszcze coś zupełnie innego:) Wychodzi na to, że chyba tak. Tym razem upiekłam ciemny biszkopt i nie miałam żadnego pomysłu na krem. Ale szukając czegoś w szafce znalazłam dwie puszki brzoskwiń i od razu wpadł mi do głowy pomysł na masę śmietanową, podobną jak do ciasta(...)Biała Dama. I tak oto powstało kolejne ciasto:) Co prawda zniknęło szybciej niż powstało, ale co tam... Biszkopt: 5 jajek,  szklanka cukru,  1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka kakao.  Białka ubić na sztywną pianę. Stale miksując, dosypywać powoli cukier. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian żółtka

Z miłości do słodkości
Biszkoptowe ciasto z truskawkami 331

jest już upieczone i ładnie zrumienione wyjmujemy tortownicę z piekarnika i upuszczamy ją z wysokości 60 cm na blat. W ten sposób zapobiegniemy opadnięciu biszkoptu podczas stygnięcia. Tortownicę z powrotem wkładamy do piekarnika i studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Galaretkę zalewamy szklanką wrzątku i mieszamy, aż rozpuści się żelatyna. Odstawiamy do wystygnięcia(...)wysokim pojemniku  ubijamy  zimną kremówkę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, a następnie cały czas miksując cieniutkim strumieniem wlewamy gęstniejącą  galaretkę. Biszkopt kroimy na 2 blaty. Jeden blat układamy na dnie tortownicy, zakładamy obręcz i ją zaciskamy. Ciasto zwilżamy  wystudzona herbatą i wylewamy na nie połowę masy. Na masie układamy pokrojone w plasterki

Kulinarne przygody Gatity
Kilimandżaro - ciasto z jabłkami 16621

pełni, trzeba więc korzystać! Dlatego skorzystałam z przepisu Siostry Anastazji i zrobiłam ciasto o wdzięcznej nazwie Kilimandżaro:) Ciasto okazało się naprawdę bardzo pyszne i delikatne w smaku. Puszysty biszkopt, masa jabłkowa i delikatny krem świetnie ze sobą współgrają. Na pewno jeszcze nie raz je upiekę! Biszkopt: 6 jajek,  szklanka cukru,  3 łyżki mąki ziemniaczanej,  3 łyżki mąki

Z miłości do słodkości
Czekoladowa Rozkosz z Jagodami 190

Wczoraj piekłam tort urodzinowy, który składał się z 4 warstw. Po wykonaniu go pozostał mi zarówno biszkopt jak i kremy. Nie chciałam aby się zmarnowały, więc zrobiłam takie ciacha. Pyszne! Świetnie wyglądają na stole i powiem, że moich niespodziewanych gości zachwyciły zarówno smakiem jak i wyglądem. Tu również pomogła mi firma ETERNO , gdyż konfitura Owoce Leśne świetnie przełamała słodycz deseru(...)Wszystkich zapraszam na fan page bloga na portalu Facebook, tam dzieje się wszystko wcześniej :) - A to link -----> BlondynkaGotuje Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 150 g cukru drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła, roztopionego i wystudzonego Krem porzeczkowy: 250 ml śmietanki kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 250 g serka mascarpone 3 łyżki musu

Blondynka Gotuje
Biszkopt przekładany 191

Biszkopt z kremem, owocami i galaretką to bardzo popularne połączenie. Jednak w zależności od doboru składników może smakować bardzo różnie. Proponuję biszkopt przełożony kremem budyniowym i galaretką agrestową z pomarańczami, posypany cukrem pudrem. Banalnie proste, a efekt - pyszna kremówka. Biszkopt: 8 dużych jajek 9 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 9 łyżek mąki krupczatki 2 łyżki octu 2 łyżki(...)Gotowy krem wyłożyć na jedną część ciasta. Pomarańcze obrać jak najdokładniej, poszarpać na małe kawałki  i rozłożyć na warstwie kremu, następnie zalać tężejącą galaretką i przykryć drugą częścią biszkoptu. Z wierzchu zdjąć "skórkę" z biszkoptu (koniecznie) i posypać cukrem pudrem. Schłodzić

Praktyczna pl

Proponowane wyszukiwania