biszkopt - 18068 przepisów (strona:607/1205)

Kostka z brzoskwiniami i solonymi orzeszkami ziemnymi 394

Kakaowy biszkopt, krem śmietanowy z dodatkiem brzoskwiń, rodzynek i ... solonych orzeszków ziemnych:) Takie nietypowe połączenie proponuję dzisiaj jako dodatek do filiżanki kawy. Spróbujcie, naprawdę warto!    foremka 25x36cm   Biszkopt:    6 jajek, 2/3 szklanki cukru,  łyżeczka proszku do pieczenia,  3 łyżki mąki ziemniaczanej,  170g mąki pszennej,  2 łyżki kakao. Białka ubić na sztywno

Z miłości do słodkości
Ciasto "Nocka" 256

temu na poczcie, chyba już nie ma jej w sprzedaży. W końcu się zebrałam i zrobiłam to delikatne, kakaowe przypominające w smaku ptasie mleczko ciasto. Delikatnie słodkie, na ciemnym biszkopcie przełożone warstwami galaretki. Składniki: (forma 25x35) Ciasto biszkoptowe: 3 jajka 3 łyżki cukru 1 i  1/2 łyżki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao(...)należy zagotować.  Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo cukier. Następnie wsiewamy stopniowo kakao i dokładnie mieszamy. Krem dzielimy na dwie równe części. Przełożenie ciasta: Biszkopt ułożyć na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylać jedną część galaretki. Wstawić do lodówki do stężenia.  Do jednej części kremu wlewamy połowę jeszcze ciepłej żelatyny delikatnie miksując

talerz przyjemności
Rolada czekoladowa z nutellą 165

wielbicieli czekolady i nutelli :) Lekki, delikatny biszkopt, krem czekoladowy... Czekoholicy będą zadowoleni ;) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)  Składniki na biszkopt: 4 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku

Domowa cukiernia Ewy
Ule 201

roztopiona czekolada. Wg mnie są uniwersalne i lubiane chyba przez wszystkich. Jedyny warunek ich wykonania to trzeba się zaopatrzyć w odpowiednią foremkę. Składniki (na 28 uli) : 160 g biszkoptów (petitki) 160 g cukru pudru 2 łyżeczki kakao (ja nie zawsze dodaję) 60 g miękkiego masła 4 łyżki rumu Dodatkowo: opłatki/śląskie oblaty/andruty Biszkopty mielimy na pył. Łączymy z cukrem pudrem

Smaki Na Talerzu
Biszkopt jaglany dwukolorowy (z karobem, bez cukru i glutenu) 109

Najczęściej piekę biszkopty orkiszowe z mąki pełnoziarnistej, ale tym razem chciałam wypróbować coś innego i upiekłam wersję jaglaną w nowej foremce (chcąc sprawdzić, jak wyjdzie ;)). 2/3 ciasta są jasne, a do części dodałam karob i przyprawę korzenną, więc kotek wyszedł łaciaty ;) Ciasto najlepiej wyszłoby w tortownicy, u mnie powstał w formie kotka i 5 muffinek. Biszkopt jaglany dwukolorowy 3 jaja

FitKot
Sernik na zimno z brzoskwiniami i musem ananasowym 369

idealny a zimą też czasem mamy ochotę na coś deserowego a nie pieczonego ...polecam :) Składniki na blaszkę 26 cm ale śmiało można zrobić na 28 cm Spód : - 150 g biszkoptów - sok z brzoskwiń do namaczania Masa serowa : - 1 kg sera białego z wiaderka - 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym - pół szklanki cukru pudru lub do smaku - puszka brzoskwiń(...)brzoskwiniowe rozrabiamy w 100 ml wrzącej wody i studzimy. Galaretki ananasowe rozrabiamy w 200 ml soku z ananasa ( sok doprowadzamy do wrzenia) ,studzimy. Blaszkę wykładamy papierem lub folią aluminiową ,biszkopty namaczamy w soku z brzoskwiń  i łamiemy na kawałki, można ułożyć spód z całych ciastek ale połamane mają później lepszy efekt wizualny :) Jak galaretki sa już zimne to robimy

Wypieki Rene
Puszysty biszkopt gryczany 157

Delikatny i puszysty. Z delikatną nutą pomarańczy. Szybki biszkopt gryczany. Można podawać z konfiturą lub słodkim jogurtem – jogurtem wymieszanym z konfiturą lub miodem i sokiem z cytryny.   Puszysty biszkopt gryczany Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 12 porcji Składniki 3 łyżki erytrol lub inne słodziwo 3 łyżki mąka gryczana czubate 4 szt jajko 1 łyżeczka esencja pomarańczowa

Kucharzyca
ciasto piegowaty Jaś s. Anastazji 179

składniki na biszkopt z makiem: 160 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 szkl cukru 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli 1/2 szkl suchego maku wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywno. Miksujemy dodając stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie mieszamy przy pomocy szpatułki dodając stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu(...)czekolady rozpuszczonej z 50 g masła) wykonanie: Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy orzechy, wlewamy wystudzoną kawę i miksujemy. wykonanie ciasta: Na pierwszy blat biszkoptu z makiem równomiernie rozsmarowujemy 1/2 masy orzechowej. Następnie wykładamy całą masę makową, układamy kawałki brzoskwiń, zalewamy tężejącą galaretką. Całość wkładamy do lodówki aby galaretka całkowicie stężała. Następnie równomiernie rozsmarowujemy pozostałą

Domowy Smak Jedzenia
Placek o 2 masach 186

Pyszny deser, który z czystym sumieniem mogę polecić każdemu. Prosty i szybki w przygotowaniu, co jest najważniejsze w ciastach. Zróbcie, a nie pożałujecie. Placek o 2 masach BISZKOPT 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA: 750 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 3 łyżki kakao DODATKOWO: kilka paczek herbatników(...)szkolnych 2 opakowania galaretki truskawkowej BISZKOPT: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać, pod koniec dodać żółtka. Łyżką mieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec na brytfannie wysmarowanej margaryną w 180 st. przez ok. 25 minut. Po upieczeniu ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół. Przygotować galaretkę w pół litrze wody. MASA: Śmietanę ubić, dodać cukier puder i przygotowaną

Gotuję Testuję
Bananowiec 184

przepisy ... i takim również jest bananowiec, z ulubionych owoców Minionków :) Składniki : 5 bananów 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka np. truskawkowa 100 gram masła 82% (polecam z Mlekovity) kilkanaście okrągłych biszkoptów 1 żółtko  2 łyżeczki cukru waniliowego Przygotowanie : Obie galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml wrzątku. Masło utrzeć z żółtkiem i cukrem waniliowym. 4 banany zetrzeć na grubych oczkach tarki(...)dodać je do utartego masła i wymieszać. Lekko tężejącą galaretkę dodać do misy z masłem i bananami i dokładnie wymieszać. Biszkopty ułożyć na dnie okrągłej tortownicy i  zalać masą. Pozostawić do stężenia. Na górę pokładać 0,5 cm plastry piątego banana i zalać również tężejącą czerwoną galaretką. Odstawić ciasto na minimum 1 h do lodówki. W ciepłe dni przechowywać

Mechanik w kuchni
Idealny biszkopt kawowy 439

Pyszne ciasto z dużą ilością kawowy :) Idealnie nadaje się do tortów z masą kawową, orzechową, kajmakową, czy do tortu tiramisu :D  Składniki na biszkopt kawowy: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kawy inki/rozpuszczalnej/mielonej 1 kopiasta łyżka kakao(...)oraz kakao i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj wszystko szpatułką! Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy. Piecz 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka). Pamiętaj, że jak użyjesz mniejszej tortownicy to biszkopt wyjdzie wyższy, ale czas pieczenia się wydłuży, dlatego podany jest w "widełkach". Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę

Kulinarna (nie)codzienność
ciasto z malinami i galaretką 1335

składniki na biszkopt: 4 jajka 100 g mąki 145 g cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Dodajemy wodę, olej i mieszamy np. drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną(...)galaretki malinowe lub dowolnego smaku aby czerwone 300 – 400 g malin, świeżych 750 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do lekkiego stężenia. wykonanie ciasta: Na biszkopcie równomiernie rozsmarowujemy masę. Na masie układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Całość schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia galaretki. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem ok. 15 min. wcześniej wyciągamy ciasto

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania