biszkopt - 18068 przepisów (strona:614/1205)

Tęczowy Sernik na Zimno 429

śmietany 36% 250 ml śmietanki 30% 7 łyżek cukru pudru 2 łyżki żelatyny + ok. 50 ml wody barwniki spożywcze w proszku: fioletowy granatowy niebieski zielony żółty pomarańczowy biszkopty galaretka truskawkowa/malinowa/wiśniowa Tęczowy Sernik na Zimno - Sposób przygotowania: Galaretkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu - studzimy. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ciepłej wodzie.  Ser miksujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, powoli wlewamy(...)dodajemy do twarogu. Masę serową dzielimy na 6 części. Do każdej z nich dodajemy po odrobinie barwnika i dokładnie mieszamy.  Na  dno tortownicy (ok. 20 cm) wykładamy biszkopty. Na nie wykładamy kolejno masy: fioletowa, granatowa, niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa. Na górę wylewamy tężejącą galaretkę.  Po zastygnięciu sernik możemy udekorować bitą śmietaną, wisienkami a całość posypać kolorową posypką

Słodka Strona
Sernik na Zimno Cappuccino z Ptasim Mleczkiem 300

sera dwukrotnie zmielonego 350 ml śmietanki kremówki 1/3 szklanki cukru pudru 2,5 łyżki żelatyny + ok. 30 ml wody 2-3 łyżki cappuccino łyżeczka kawy rozpuszczalnej typu velvet biszkopty pół opakowania ptasiego mleczka o smaku cappuccino (można użyć klasycznego) Sernik na Zimno Cappuccino z Ptasim Mleczkiem - Sposób przygotowania : Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie - studzimy. Ser miksujemy z cukrem pudrem, cappuccino(...)ciągle mieszając wlewamy wodę z żelatyną. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę i dodajemy do sera i delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dno tortownicy (18 cm) wykładamy biszkoptami namoczonymi w mleku lub w kawie cappuccino. Smarujemy boki masłem i wylewamy połowę masy serowej. Wkładamy do lodówki do momentu lekkiego stężenia. Następnie układamy kostki ptasiego mleczka naokoło formy

Słodka Strona
Jagodowo Poziomkowe Ptasie Mleczko z Mlekiem Skondensowanym 340

Skondensowanym - Składniki: pół szklanki mleka (125 ml) 2 czubate łyżki żelatyny 200 g śmietanki kremówki 30% 200 ml mleka skondensowanego 150 g poziomek 150 g jagód ok. 100 g biszkoptów ok. 100 ml kremówki dodatkowe poziomki i jagody na dekoracje (opcjonalnie) Jagodowo Poziomkowe Ptasie Mleczko z Mlekiem Skondensowanym - Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy żelatynę i mieszamy do momentu rozpuszczenia(...)rozpuszczoną żelatyną. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy lekko rozgniecione borówki, do drugiej poziomki. Mieszamy do połączenia składników. Na dno tortownicy z obręczą (ok. 18 cm) wykładamy biszkopty. Boki smarujemy tłuszczem. Wykładamy najpierw poziomkową masę, a na nią masę jagodową - wygładzamy. Chłodzimy w lodówce.  Gdy masa stężeje ubijamy kremówkę, którą następnie dekorujemy ciasto. Wysypujemy pozostałe owoce

Słodka Strona
Prosty Sernik na Zimno z Galaretką i Owocami 468

temp. pokojowa) 60 ml mleka 4 łyżki cukru pudru (lub więcej) 3 płaskie łyżki żelatyny dowolna galaretka (u mnie truskawkowa) ok. 300 g dowolnych owoców (u mnie truskawki)  biszkopty + niewielka ilość mleka Sernik na Zimno z Galaretką i Owocami - Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuszczamy w ok. 400 ml wrzątku. Studzimy. Do ciepłego mleka wrzucamy żelatynę i dokładnie mieszamy(...)delikatnie mieszając stopniowo dodajemy po łyżce twarogu. Ciągle mieszając, powoli wlewamy mleko z żelatyną. Tortownicę z obręczą (o średnicy ok. 21 cm) smarujemy masłem. Dno wykładamy namoczonymi w mleku biszkoptami. Przygotowaną masę wylewamy do formy i umieszczamy w lodówce do stężenia. Następnie wierzch ciasta dekorujemy owocami i zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy do momentu zastygnięcia. Gotowy deser możemy podać z bitą

Słodka Strona
Malinowo Jagodowy Sernik na Zimno 208

mleka 5 łyżek cukru pudru 3 płaskie łyżki żelatyny dowolna czerwona galaretka (u mnie o smaku owoców leśnych) 100 g malin 100 g jagód + owoce na dekorację biszkopty + niewielka ilość mleka Malinowo Jagodowy Sernik na Zimno - Sposób przygotowania: Galaretkę rozpuszczamy w ok. 400 ml wrzątku. Studzimy. Do ciepłego mleka wrzucamy żelatynę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Całkowicie studzimy*. Kremówkę(...)jednej z nich wrzucamy maliny, do drugiej jagody. Chwilę miksujemy do połączenia składników. Tortownicę z obręczą (o średnicy ok. 21 cm) smarujemy masłem. Dno wykładamy namoczonymi w mleku biszkoptami. Jagodową masę wylewamy na spód formy - chłodzimy w lodówce do stężenia. Następnie wylewamy masę malinową i znów umieszczamy w lodówce. Gdy masa serowa zastygnie wierzch ciasta dekorujemy owocami i zalewamy tężejącą

Słodka Strona
Urodzinowy tort malinowo- kokosowy 270

się w smakowitą całość. Nie był ani za słodki, ani mdły, po prostu boski. Proponuję ciasto przygotować dzień wcześniej, gdyż jest to deser raczej pracochłonny. Potrzebne nam:   Na biszkopt: - 7 jajek - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej  Na przełożenie: - pół słoika konfitury malinowej - 8 łyżek likieru kokosowego - 2-3 łyżki wiórek kokosowych(...)papierem do pieczenia, boki zostawić odsłonięte i nie posmarowane. Przelać ciasto do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika. Piec około 40 minut, do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt do ostudzenia, po 10 minutach odwrócić do góry dnem i postawić na desce pokrytej papierem do pieczenia. Zostawić na około godzinę do ostudzenia.  Ja ciasto zrobiłam dzień wcześniej

W poszukiwaniu inspiracji
Ciasto z jabłkami i ptasim mleczkiem 923

porze roku ciasta z jabłkami smakują zdecydowanie najlepiej;)) Dlatego też często u nas goszczą. Tym razem sięgnęłam po stary, sprawdzony przepis na biszkopt z masą jabłkową, delikatnym kremem budyniowym i puszystą pianką z białek... forma 23x33 cm Biszkopt: 3 jajka,  3 łyżki cukru,  3 łyżki mąki pszennej. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Stale ubijając dodawać

Z miłości do słodkości
Shrek - zielone ciasto 387

połączone z śmietankową warstwą i zielonym budyniem ugotowanym na soku. Zielone galaretki i masa nadają ciastu fajny wiosenny wygląd . Ciasto na pewno przypadnie do gustu młodszym i starszym łakomczuchom :) Biszkopt: 5 jaj 1 cukier waniliowy 16 g 4 łyżki cukru 5 łyżek mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrami(...)gorącej wody ewentualnie 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 2 opakowania delicji 2 galaretki zielone 1/2 l wody Opis przygotowania:  Na soku ugotować budyń .Jeszce gorący wyłożyć  na biszkopt .Na zieloną warstwę układamy delicje, czekoladą do góry . Następnie ubitą śmietanę z 2 galaretkami rozpuszczonymi w 1 szklance wody ( dolewamy je do śmietany gdy wystygną i lekko zaczną tężeć

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto cappuccino 572

Kakaowy biszkopt, kokosowe wnętrze i krem kawowy czyli ciasto cappuccino. Przepis znalazłam na blogu moje ekspresje kulinarne , jednak go troszkę zmodyfikowałam.  Jest to jeden z przepisów siostry Anastazji , który można odnaleźć w książce  103 ciasta siostry Anastazji. Biszkopt kakaowy: 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka) 1/2 szkl cukru kryształu 3/4 szkl  mąki pszennej 4 dag kakao

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Truskawkowiec 201

Pyszny delikatny kakaowy biszkopt, śmietana i truskawki :) Ciasto: 3 jajka 1/2 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 3 łyżki wody 4 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, do żółtek dosypujemy proszek do pieczenia, wlewamy olej i wodę,  powstałą masę wlewamy do ubitych białek. Delikatnie(...)Ubitą śmietanę łączymy z żelatyną. Do masy śmietanowej wsypujemy całe truskawki i mieszamy Dodatkowo 2 galaretki np. truskawkowe truskawki ok 1 szkl Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szkl wody. Biszkopt układamy w blaszce wyłożonej folią, wykładamy bitą śmietanę z truskawkami, na wierzchu układamy polówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką, wstawiamy do lodówki. Smacznego

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ladyfingers 139

Biszkopty nie skłamię jak powiem, że wręcz idealne! Nadają się do wszystkiego. U mnie znikają prosto z blachy. Kolejny Idealny przepis Dorotki z MW . Tylko z mniejszą ilością cukru.  Składniki na 2 piekarnikowe blachy: 3  jajka   70 g cukru  75 g mąki pszennej, przesianej odrobina zapachu waniliowego cukier puder  Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli(...)pieczenia. Ciasto delikatnie nakładamy do rękawa cukierniczego. Powinno to się robić  grubą okrągłą nasadką, ale ja odcięłam tylko róg bo takiej jeszcze nie posiadam i wyciskamy na blachę biszkopty, długości około 10 cm pozostawiając odstępy między nimi. Teraz musimy je oprószyć dość solidnie cukrem pudrem i zostawić na ok5 minut, aby przeschły. Przed  włożeniem blach do piekarnika ponownie

Malinowe Pocałunki
Śmietanowy tort z musem malinowym w pionowe pasy. 263

cytryny co smaku Wykonanie: Jako pierwsze poszedł kwiatek 3D w żelatynie. Trochę zabawy ale efekt wizualny bombowy! Zdjęcia były robione w nocy więc przepraszam za ich jakość.  Biszkopt: Ubijamy białka na sztywno dodając partiami  cukier i ubijając na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy kolejno żółtka stale ubijając. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie mieszamy szpatułką(...)gust, więc zazwyczaj staram się przedstawiać przepis z możliwością wykonania go pod swój smak i upodobania. To przecież ma smakować każdemu, a nie tylko mi i mojej rodzinie :) Zimny biszkopt odklejamy od papieru do pieczenia i układamy go tam ponownie. Teraz kolejne czynności z nim związane będą odbywały się na blaszce. Kroimy go na 4 równe paski wzdłuż dłuższego boku

Malinowe Pocałunki
Tort z m&m's-ami 408

Bardzo ładnie się prezentuje, jest prosty w przygotowaniu, a dzieciakom sprawia ogromną frajdę. Wykorzystałam przepis na biszkopt rzucany - niezawodny, lekki i puszysty :) Składniki: *na biszkopt: 5 jajek  3/4 szklanki cukru (szklanka o pojemności 250 ml)  2/3 szklanki mąki pszennej  1/3 szklanki mąki ziemniaczanej  szczypta soli * do nasączenia: szklanka słodkiej herbaty z cytryną * na krem

Kulinarny Pamiętnik
Puchatek - ciasto z kremem i masą śmietanową 12024

oknem typowo jesienna pogoda... Trzeba więc trochę ocieplić i osłodzić atmosferę pysznym ciastem:) Proponuję puszysty biszkopt, przełożony kremem budyniowym i dżemem, pokryty pyszną masą śmietanową. Zaręczam, że na jednym kawałku się nie skończy! Biszkopt: 6 jajek,  szklanka cukru,  3/4 szklanki mąki pszennej,  1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,  łyżeczka proszku do pieczenia.  Białka oddzielić od żółtek. Białka

Z miłości do słodkości
Śmietanowiec z brzoskwiniami 333

dużo przepisów na ciasta, że czasami sama się zastanawiam czy jestem w stanie upiec jeszcze coś zupełnie innego:) Wychodzi na to, że chyba tak. Tym razem upiekłam ciemny biszkopt i nie miałam żadnego pomysłu na krem. Ale szukając czegoś w szafce znalazłam dwie puszki brzoskwiń i od razu wpadł mi do głowy pomysł na masę śmietanową, podobną jak do ciasta(...)Biała Dama. I tak oto powstało kolejne ciasto:) Co prawda zniknęło szybciej niż powstało, ale co tam... Biszkopt: 5 jajek,  szklanka cukru,  1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka kakao.  Białka ubić na sztywną pianę. Stale miksując, dosypywać powoli cukier. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian żółtka

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania