tych ciast, które wymagają większej ilości pracy, a zarazem tych, których efekt końcowy wynagradza trud przygotowania. Ciasto przygotowała mama, a przepis otrzymała od koleżanki z pracy. Połączenie puszystego biszkoptu, z waniliowym, budyniowym kremem, malinowym dżemem i śmietankową pianką tworzy fantastyczną całość, której absolutnie nikt się nie oprze. Troszkę można powiedzieć, że to trochę taki malinowy 3Bit. Koniecznie spróbujcie! Będzie hitem(...)Waszym stole! Polecam! SKŁADNIKI: ( 24×30 ) BISZKOPT: * mąka pszenna – 60 g * mąka ziemniaczana – 20 g * jajko – 3 szt * cukier – 60 g KREM BUDYNIOWY: * mleko tłuste – 1 l * budyń waniliowy ( bez cukru ) – 120 g * mąka pszenna – 30 g * żółtko – 5 szt * cukier – 150 g * masło min. 82% – 250 g PIANKA
Ostra na Słodkomiejscu rabatowym kod: BLOG15, zyskacie 15% zniżki na całe zakupy. Warto skorzystać! Kupon rabatowy działa do końca września ;) Składniki na ok 12 pucharków o poj. 100ml każdy Biszkopt, forma o wymiarach: 20 x 24cm 2 jajka 70g drobnego cukru 3 łyżki espresso (np. kawa Corrida- Palarnia Cafe Panamera) szczypta soli 70g mąki pszennej 40g mąki ziemniaczanej Espresso do ponczowania(...)tabliczki białej czekolady Frużelina wiśniowa: 150g mrożonych wiśni 3 łyżki wody 40g cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 8g mąki ziemniaczanej rozmieszane w 3 łyżkach wody Sposób przygotowania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Gdy się spienią dodajemy szczyptę soli, a gdy ubiją po odrobinie cukru. W kolejnym kroku dodajemy żółtka oraz powoli wystudzoną kawę espresso. Do masy biszkoptowej
Kuchnia w czekoladzieCzekoladowy biszkopt i czekoladowy mus, do tego świeże owoce. Tort czekoladowy z owocami to doskonała propozycja na lato, kiedy z łatwością możemy dostać mnóstwo świeżych owoców. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na biszkopt (tortownica 20 cm): 6 jajek dużych ½ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżki kakao Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec(...)cukier i ubijam jak na bezę. Zmniejszam obroty o połowę i dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną oraz kakao mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. (Biszkopt piekę zawsze 1 dzień lub 2 dni wcześniej, żeby dobrze się kroił). Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy
Słodki sentymentpoprzez wiadomość prywatną na e-mail. Zachęcam także do obserwacji profilu na Instagramie i czynnego udziału w budowaniu naszego wspólnego miejsca ;) Składniki na tortownicę o śr. ok 24cm Biszkopt: 6 jajek 1 niepełna szklanka drobnego cukru 1 niepełna szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem śmietanowy: 100g śmietanki 36% 200g mascarpone 2 łyżki cukru pudru(...)70ml mleka 70g drobnego cukru 100g mleka w proszku Kropla różowego barwnika w żelu Drip: 100g białej czekolady 70ml słodkiej 30% śmietanki odrobina różowego barwnika w żelu Sposób przygotowania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Do lekko spienionych dodajemy szczyptę soli, a następnie do sztywnej piany stopniowo dodajemy po 2 łyżki cukru. Gdy cukier nie będzie wyczuwalny między palcami
Kuchnia w czekoladzieBiszkopt, krem z białej czekolady i owoce. To moja propozycja dla Was na weekend. Coś pysznego. Zrobiłam sobie taką przyjemność na urodziny. Krem z białej czekolady to poezja. Jestem nim zachwycona. Oprócz tego, że jest pyszny, to jest prosty w wykonaniu. Można go wykorzystać również do tarty, lub przełożyć nim tort. Pomysł na posmarowanie(...)owoców dżemem, od Moniki z bloga Pysznie czy przepysznie Krem z białej czekolady również od Moniki. U mnie tylko inne proporcje. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski) szczypta soli 4 pełne łyżki mąki pszennej tortowej (80 g.) 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej (60 g.) Krem z białej czekolady
Agusiowe smakołykiprzepis. Przyznam, ze jeszcze nie próbowałam ale zamierzam zrobić to ciasto z mrożonych truskawek, wówczas ten orzeźwiający smak będę mogła poczuć także zimą. Składniki: Szklanka to pojemność 250 ml. Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka maki pszennej 1/5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego (lub 1 łyżka) Krem – masa budyniowa: 1 budyń(...)blaszki o wielkości 26 x 26 cm. Moja jest kwadratowa ale może być również tradycyjna tortownica. Blaszkę wyścieliłam papierem do pieczenia, piekarnik nastawiłam na 180 stopni C. Krok 1. Biszkopt. Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam na wysokich obrotach, aż stały się sztywne. Następnie dodałam żółtka i obie mąki połączone ze sobą. Po wsypaniu mąki do białek, całość wymieszałam
Ania gotujewzięła się za naszą dekorację, czyli pierniczkowy Fendt. Całość choć delikatna, była spójna i bardzo smaczna. A pierniczek do dzisiejszego dnia ma swoje honorowe miejsce w pokoju! Średnica 22cm Biszkopt (Inspiracja-Kęsy codzienności) 6 jajek 180g świeżego szpinaku 130g drobnego cukru 180ml oleju roślinnego 320g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: 300ml mleka kokosowego 60g wiórek kokosowych(...)łyżka wody 1 płaska łyżka żelatyny+ 1 łyżka zimnej wody Tynk: 200g masła 82% 1 puszka mleka skondensowanego Kilka kropelek zielonego barwnika w żelu (2-3) Sposób przygotowania Biszkopt: Szpinak miksujemy z olejem, tyle, by nie było żadnych grudek. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany stopniowo dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu
Kuchnia w czekoladzielepszego. Dużo w nim likieru słony karmel, oczywiście karmelu który bardzo łatwo się robi. Do tego truskawki świeże i liofilizowane. biszkopt: 6 jajek wielkość M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru kokosowego karmel: 200 g cukru kokosowego(...)porcji sosu karmelowego pozostałe: 100 g orzechów laskowych prażonych 20 dkg truskawek truskawki liofilizowane 5 cukierków krówki dekoracja karmelowa 250 ml likieru słony karmel Bocian Biszkopt: Białka ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam aż cukier dobrze się rozpuści. Dodaję po jednym żółtku i miksuję na puszystą masę. Mąkę, kakao i proszek przesiewam.Dodaję stopniowo
wesoła kuchniaSezon na truskawki trwa w najlepsze, więc nie mogłam się oprzeć, żeby przygotować jakieś pyszne ciasto z tymi owocami. Postawiłam na ciasto na jasnym biszkopcie, z budyniem, pianką śmietankową, i truskawkami oblanymi galaretką. Ciasto jest mało pracochłonne, ładnie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Polecam. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: 3 jajka 3 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej 3 płaskie(...)ubijałam, aż piana zrobiła się błyszcząca. Następnie dodawałam po jednym żółtku i olej i miksowałam do połączenia składników. Do masy jajecznej przesiałam mąkę i wymieszałam delikatnie drewnianą łyżką. Biszkopt przelałam do kwadratowej tortownicy o wymiarach 25x25cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni (ok. 30min.). Po upieczeniu biszkopt wystudziłam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Waniliowe ImprowizacjeUwielbiacie babciny biszkopt z truskawkami, ale uważacie że ciasto mogłoby być bardziej wilgotne? Wypróbujcie biszkopt olejowy z dodatkiem sera. Jest puszysty, wilgotny, a dzięki twarogowi ciasto jest idealne nawet na drugi czy trzeci dzień. Biszkopt z serem i truskawkami ma kilka etapów (trzeba przygotować ser, kruszonkę itd) – niech Was to jednak nie zraża, bo ciasto jest bardzo łatwe(...)smaku jest to coś pomiędzy klasycznym biszkoptem z truskawkami, a wilgotną serową struclą. Dla mnie zdecydowanie smak lata. Biszkopt z serem i truskawkami: 500 g twarogu (w kostkach/zmielonego) w temp. pokojowej 8 jajek w temp. pokojowej 2 łyżki cukru z wanilią 4 łyżki drobnego cukru do wypieków skórka otarta z cytryny 400 g świeżych truskawek ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
Poezja smakuCześć, dziś zapraszam Was na przepyszne ciasto Margaretka. Ciasto wspaniale smakuje i ślicznie wygląda. Na pewno zwróci uwagę każdego. Składa się z kakaowego biszkoptu, kremu, warstwy ciasteczek margaretek oraz galaretki cytrynowej. Bardzo polecam i zapraszam. Zapraszam na FILM Duża blaszka ok 25x35cm BISZKOPT KAKAOWY -4 jajka -1/3 szkl cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżka(...)galaretki cytrynowe -800ml wrzątku Na początek robimy bazę kremu-do garbka dajemy mleko, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz budynie. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy mieszając. Powstały budyń studzimy. BISZKOPT żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy żółtka-miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao-miksujemy na najniższych
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSezon na rabarbar się zaczął więc do dzieła : ) Dzisiaj zapraszam Was na puchaty biszkopt z grysikowym kremem , gdzie motywem przewodnim jednak jest lekko kwaskowa masa rabarbarowa połączona z agrestową galaretką. Kompozycja słodkiej masy na bazie kaszy mannej sprawdza się świetnie z rabarbarem- nie jest ani za słodko, ani za kwaśno- a w sam raz : ) Biszkopt to miła odmiana od tradycyjnego(...)podania rabarbaru z ciastem ( bo zazwyczaj rabarbar łączy się z kruchym) . Blaszka 22 x 25 cm. Składniki na biszkopt : 6 jaj (M) szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Następnie żółtka i miksujemy na najniższych obrotach
Domowe ciastachoć słyszałam też historie, że ktoś zamiast folii używał plastikowych podkładek na stół i również się sprawdziły folia spożywcza, taśma klejąca, blender\malakser. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 120g cukru 90g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej Nasączenie biszkoptu: ok 200ml wody sok z połowy cytryny 2 łyżeczki cukru Kremy i żelka: 250g serka mascarpone 250ml śmietanki kremówki(...)owocowo-galaretkowy: 4 przeźroczyste galaretki o smaku owocowym (u mnie truskawkowe) Dowolne owoce do dekoracji + mięta (uwaga, pod galaretkę nie nadaje się kiwi i ananas) *** Przygotowujemy biszkopt (bardzo szczegółowy przepis znajdziecie TUTAJ ). Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem razem z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę. Mąki mieszamy razem i przesiewamy partiami do masy jajecznej
Blog z ApetytemNazwa trochę dziwna ale przepis pochodzi z przepisów Siostry Anastazji, a ciasto nie tylko wygląda zachwycająco ale także tak smakuje. Jest leciutkie, piankowe i nie zbyt słodkie. Klasyczny biszkopt, jabłka w galaretce połączone z jogurtową pianką i cienką warstewką bitej śmietany stanowią naprawdę dobrane towarzystwo, które będzie ozdobą stołu zanim z niego błyskawicznie zniknie. Biszkopt: 4jajka 1 szklanka(...)połączenia. Przekładamy na blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C Masa jabłkowa: 1 kg kwaśnych jabłek 2 zielone galaretki opakowanie okrągłych biszkoptów Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Jabłka obieramy kroimy w kawałki (jak to ja mówię na "grubszy tryb") wrzucamy do garnka dolewamy kilka łyżek wody i dusimy aż zrobią się
Cynamonowe szczęściedokładkę. Poniżej znajdziecie przepis na pyszne ciasto toffi, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Zapraszam! PRZEPIS NA CIASTO TOFFI (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki Blacha 24×24 cm BISZKOPT 4 jajka 1/2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 64g budyniu o smaku toffi bez cukru – sam proszek 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru szczypta soli MASA(...)pianę z solą. Stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy żółtka, mieszamy, zmniejszając obroty mikseram. Dodajemy mąkę, proszek, cynamon, kakao, budyń, mieszamy szpatułką. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Po upieczeniu biszkoptu pozostawiamy go do ostygnięcia. Zimny biszkopt kroimy na pół. Żelatynę łączymy z ciepłą wodą. Pozostawiamy na chwilę, by żelatyna napęczniała. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Śmietankę ubijamy z cukrem
Przepiski.pl