biszkopt - 18068 przepisów (strona:143/1205)

Oszukane tiramisu 35

ciacho złożyć, pod warunkiem wcześniejszego rozpuszczenia galaretki. Którą dodałam tutaj razem z kawałkami mango z puszki dla przełamania i wzbogacenia smaków i muszę przyznać, że idealnie pasuje do biszkoptów nasączonych kawą i śmietankowego kremu.  Także jeśli szukacie czegoś  co będzie szybkie i proste w wykonaniu to bardzo polecam.  Składniki (na formę 20x28):  opakowanie podłużnych biszkoptów(...)śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki mleka  ok 300 ml mocnej kawy do nasączenia biszkoptów  2 galaretki (u mnie brzoskwiniowe) 1 puszka mango w syropie np takiego * (można zastąpić surowym) Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wrzątku i odstawiamy do przestygnięcia. Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia

Cynamonowe szczęście
Torcik karmelowo - waniliowy z czekoladą 31

autorami? Ja tak. Pierwszego listopada zapewne wrócą te wspomnienia. Sporo ich w mej pamięci. A w Waszej? Proponuję dziś naprawdę prosty, niewielki, wyjątkowy w smaku torcik. Jasny, waniliowy biszkopt rolowany jak ślimaczek, masa bezproblemowa,  nie grozi rozwarstwieniem, zważeniem, jest zwarta, kremowa  i naprawdę smaczna. I chrupie w niej czekolada :) Pewniak na świąteczny stół. Składniki biszkopta: proporcje na torcik(...)sokiem cytrynowym i cukrem do wykończenia wierzchu: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru śmietan - fix kilka kostek gorzkiej czekolady startej na tarce o drobnych oczkach. Wykonanie: Biszkopt: Jajka rozdzielamy, białka wkładamy do dużej miski  i ubijamy ze szczyptą soli na wysokich obrotach miksera na sztywną pianę.  Po zesztywnieniu masy, dosypujemy w kilku ratach cukier, cały

Kronika Piekarnika
CIASTO KILIMANDZARO + FILMIK 30

Ciasto Kilimandżaro to biszkopt czekoladowy przełożony masą waniliową i jabłkami. W całości pysznie smakuje i jest go dużo, polecam przepis.          CIASTO :  8 jajek  6 dużych łyżek z małym czubkiem mąki pszennej tortowej  2 łyżeczki proszku do pieczenia  3 łyżki ciemnego kakao  1 cukier waniliowy  3/4 szklanki cukru(...)jabłek 0,5 szklanki wody 2 galaretki cytrynowe        DODATKOWO :  200 g czekolady  5 łyżek mleka        PRZYGOTOWANIE :  BISZKOPT - Białka ubijamy na sztywno, następnie wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Po chwili dodajemy żółtka i miksujemy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką. Biszkopt wylewamy na blaszkę o rozmiarze 23/32

Kulinarne Fantazje Marioli
Zakręcony tort z lekkim kremem i borówkami 43

podwieczorek w ogrodzie to taki piękny tort. Tort zakręcony z pysznym kremem i borówkami. Do tego śliczna dekoracja w pastelowych kolorach. Idealny. Bardzo polecam.   Potrzebujemy:   Na biszkopt: 4 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Na krem: 25 dag serka mascarpone 125 ml śmietanki kremówki cukier puder(...)szklanka borówek amerykańskich cukier do smaku   Dodatkowo: melisa do dekoracji dowolne słodycze do dekoracji np. bezy, draże, jajka cukrowe borówki       Wykonanie pysznego tortu: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka i ubijamy dosłownie chwilkę. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Ciasto

Izabelawkuchni
Tiramisu z ajerkoniakiem 43

Pysznych inspiracji.   Potrzebujemy:   Na krem: 25 dag serka mascarpone 330 g śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku ( według uznania ) ajerkoniak według uznania Dodatkowo: 20 dag podłużnych biszkoptów  1 szklanka zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej ( zimnej )   dowolna dekoracja: małe biszkopciki, bezy, mini-pianki          Wykonanie pysznego tiramisu:   1. Przygotowujemy blaszkę lub foremkę(...)schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem do smaku na puszysty krem. Ubijamy wszystko razem od razu. Na koniec dodajemy ajerkoniak według mieszania i dokładnie mieszamy. 3. Biszkopty dzielimy tak żeby wystarczyły nam na trzy warstwy. 4. Następnie maczamy je w kawie i układamy pierwszą warstwę, na biszkopty wykładamy część kremu, ponownie biszkopty w kawie, krem i znów

Izabelawkuchni
Czekoladowo wiśniowe 32

Wiśnie i czekolada to idealny duet. Moje dzieciaczki uwielbiają to połączenie:) zapraszam. Składniki blaszka 25/33: Biszkopt: jajka 7 szt, cukier 1 szklanka,  mąka pszenna 140 g, kakao 50 g,  Warstwa wiśniowa: wiśnie świeże lub mrożone 500 g,  Galaretka wiśniowa 3 szt,  woda gorąca 3,5 szklanki,  Krem: mleko 500 ml, cukier 7 łyżek,  budyń(...)mleczna 50 g, czekolada gorzka 50 g, płatki migdałowe 1 garść,  Do nasączenia: kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka,  woda 3/4 szklanki,  cukier 1 łyżeczka,  Sposób przygotowania: Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku. Suche składniki przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką

kulinarne odsłony pati
Truskawkowe tiramisu 52

truskawkowe to inny wymiar przyjemności. Zwłaszcza teraz gdy truskawki są najlepsze, najsłodsze i najbardziej aromatyczne. W tym cieście znajdziemy je aż w kilku formach – syropu, którym namaczane są biszkopty i który dodajemy do kremu, plasterków tych najdorodniejszych sztuk między warstwami kremu oraz w postawi różowego pudru, który musicie przyznać – robi robotę. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu(...)wykonania w tym letnim czasie i na pewno na jednym razie się nie skończy – to ciasto jest nieziemsko pyszne. Składniki (na formę o wymiarach około 15cmx22cm): opakowanie biszkoptów w cukrze – około 200g opakowanie serka mascarpone 500ml śmietanki kremówki około 250g truskawek około 6g liofilizowanych truskawek Na syrop truskawkowy: około 300g truskawek 1/3 szklanki wody 1/2 szklanki cukru łyżeczka

Smaczna Strona
Ciasto Ptasie Mleczko z truskawkami-łatwe, delikatne i przepyszne-tylko kilka składników+FILM 54

składa się z trzech warstw-ptasiego mleczka, galaretki z kawałkami truskawek i ptasiego mleczka. Jest leciuteńkie, nie nadmiernie słodkie. Pięknie wygląda i do jego zrobienia potrzeba tylko kilku składników. Biszkopt można zastąpić okrągłymi lub podłużnymi biszkoptami-wtedy może to być ciasto bez pieczenia. Jest rewelacyjne, orzeźwiające, idealne na ciepłe letnie dni i nie tylko. Zapraszam  zapraszam też na film(...)jego przygotowaniem krok po kroku SKŁADNIKI Blaszka ok 25x35cm BISZKOPT (można pominąć i zastąpić okrągłymi biszkoptami) -4 jajka -0,5 szkl cukru (ok 110g) -3/4 szkl mąki pszennej tortowej (ok 100g) -łyżeczka proszku do pieczenia  WARSTWA I -400ml wrzątku -łyżka żelatyny -1 galaretka truskawkowa  -200ml mleka zagęszczonego niesłodzonego  WARSTWA II -ok 350g truskawek

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Truskawkowy maczek 48

każdym marketem stoją osoby sprzedające swoje zbiory. Takie owoce na pewno zawierają znacznie mniej chemii niż te z marketu niewiadomego pochodzenia.  A teraz już zapraszam na pyszny biszkopt z chrupiącym makiem, kremem budyniowym i musem truskawkowym.    Biszkopt makowy: 6 jajek 1 szklanka maku 3/4 szklanka cukru 1 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy(...)ubitych jajek i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (moja miała 23x33 cm). Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C.  Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Przecinamy na 3 cieńkie blaty.   Krem budyniowy: 750 ml mleka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (40 g każdy) bez cukru 4 łyżki cukru 200 g masła

Cynamonowe szczęście
Biszkopt Szpinakowy 169

Szybki i łatwy przepis na Biszkopt Szpinakowy który jest wilgotny i mięciutki. Nie potrzebuje nasączania. Można wykorzystać go do zrobienia przeróżnych kreatywnych wypieków.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na BISZKOPT SZPINAKOWY   SKŁADNIKI: jajka (3 szt.)  cukier (1 szklanka)  mąka krupczatka (2 szklanki), lub mąka pszenna tortowa  proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki)  olej(...)szklanki)  szpinak świeży bez łodyżek (130 g) najlepiej się sprawdzi Szpinak Baby WYKONANIE: Zobacz krok po kroku jak wykonać Szpinakowy Biszkopt Nigdy nie przegap przepisu! Blendujemy s zpinak  z 1/4 szkl. oleju na papkę. Jajka z cukrem miksujemy na najwyższych obrotach miksera około 15 minut na puszysto, dolewamy stopniowo pół szklanki oleju, przesianą mąką i przesiany proszek

RITA food channel
Sernik owocowy 49

jestem pewna, że efekt końcowy zachwyci Was tak jak mnie. Przepis inspirowany przepisem siostry Anastazji jednak poddałam go swoim modyfikacjom i w takiej wersji Wam go prezentuję.  Biszkopt jasny: 3 jaja 3 łyżki cukru 1/2 szk. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy  szczyptą soli. Następnie partiami wsypujemy cukier i dalej(...)mąkę i proszek do pieczenia i teraz już tylko mieszamy delikatnie do połączenia. Przekładamy na blachę (25x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C Biszkopt kakaowy: 3 jaja 3 łyżki. cukru 1/3 szk. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao  szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą

Cynamonowe szczęście
Ciasto Ambasador 42

kilka nowych przepisów na słodkości. Dzisiaj ciacho zrobione na wzór słynnego tortu: ,,Ambasador'', tylko u mnie bez rodzynek, bo dzieciaki niestety nie lubią. Ciacho składa się z biszkoptu, kremu czekoladowego, kremu jasnego z orzechami oraz galaretką z brzoskwiniami, zapraszam! Składniki (blaszka 23/33): biszkopt: jajka 4 szt, cukier 150 g, mąka pszenna 120 g, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, proszek do pieczenia(...)włoskie drobno posiekane 100 g, dodatkowo: galaretka pomarańczowa 2 szt. , brzoskwinie z puszki 6 szt, do nasączenia: woda 0,5 szklanki, cukier waniliowy i sok z cytryny, Sposób przygotowania: Biszkopt: Jajka ubić z cukrem przez 10 minut na najwyższych obrotach. Następnie dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec

kulinarne odsłony pati
Ciasto dakłas 50

Ciacho dla prawdziwych łasuchów. Czekoladowy biszkopt, krem toffi z mascarpone, z orzechami, daktylami, a na wierzchu pyszna chrupiąca beza. Dla przełamania słodyczy, biszkopt można posmarować dżemem z czarnej porzeczki.  Składniki (blaszka 24/34): biszkopt: jajka 3 szt, cukier 160 g, olej 70 g, woda 70 g, kakao 20 g, mąka pszenna 120 g, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, beza: białka(...)posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ubitą pianę wyłożyć na blachę. Piec w 140 st. C przez 1 godzinę. Upieczoną bezę pozostawić w piekarniku przez całą noc.  Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (8 minut). Miksując na wysokich obrotach, dodać strumieniem olej oraz wodę. Następnie dodać suche, przesiane składniki i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto

kulinarne odsłony pati
Snikers według siostry Anastazji 269

blogu jest już przepis na klasycznego Snikersa na kruchym miodowym cieście z kremem budyniowym, jednak ostatnio szukając inspiracji natknęłam się na wersję siostry Anastazji na kakaowym biszkopcie z kremem maślanym i orzechową wkładką. Oczywiście musiałam spróbować co z tego wyjdzie, a że wyszło przepysznie to zostawiam Wam przepis, bo jestem pewna, że zachwycicie się połączeniem ciemnego biszkoptu z kremem, kajmakiem(...)chrupiącymi orzechami.  Biszkopt:  5 jaj 4 łżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż się całkowicie rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia.  Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy

Cynamonowe szczęście