jestem pewna, że efekt końcowy zachwyci Was tak jak mnie. Przepis inspirowany przepisem siostry Anastazji jednak poddałam go swoim modyfikacjom i w takiej wersji Wam go prezentuję. Biszkopt jasny: 3 jaja 3 łyżki cukru 1/2 szk. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy szczyptą soli. Następnie partiami wsypujemy cukier i dalej(...)mąkę i proszek do pieczenia i teraz już tylko mieszamy delikatnie do połączenia. Przekładamy na blachę (25x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.C Biszkopt kakaowy: 3 jaja 3 łyżki. cukru 1/3 szk. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą
Cynamonowe szczęściekilka nowych przepisów na słodkości. Dzisiaj ciacho zrobione na wzór słynnego tortu: ,,Ambasador'', tylko u mnie bez rodzynek, bo dzieciaki niestety nie lubią. Ciacho składa się z biszkoptu, kremu czekoladowego, kremu jasnego z orzechami oraz galaretką z brzoskwiniami, zapraszam! Składniki (blaszka 23/33): biszkopt: jajka 4 szt, cukier 150 g, mąka pszenna 120 g, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, proszek do pieczenia(...)włoskie drobno posiekane 100 g, dodatkowo: galaretka pomarańczowa 2 szt. , brzoskwinie z puszki 6 szt, do nasączenia: woda 0,5 szklanki, cukier waniliowy i sok z cytryny, Sposób przygotowania: Biszkopt: Jajka ubić z cukrem przez 10 minut na najwyższych obrotach. Następnie dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec
kulinarne odsłony patiCiacho dla prawdziwych łasuchów. Czekoladowy biszkopt, krem toffi z mascarpone, z orzechami, daktylami, a na wierzchu pyszna chrupiąca beza. Dla przełamania słodyczy, biszkopt można posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Składniki (blaszka 24/34): biszkopt: jajka 3 szt, cukier 160 g, olej 70 g, woda 70 g, kakao 20 g, mąka pszenna 120 g, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, beza: białka(...)posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ubitą pianę wyłożyć na blachę. Piec w 140 st. C przez 1 godzinę. Upieczoną bezę pozostawić w piekarniku przez całą noc. Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (8 minut). Miksując na wysokich obrotach, dodać strumieniem olej oraz wodę. Następnie dodać suche, przesiane składniki i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto
kulinarne odsłony patiblogu jest już przepis na klasycznego Snikersa na kruchym miodowym cieście z kremem budyniowym, jednak ostatnio szukając inspiracji natknęłam się na wersję siostry Anastazji na kakaowym biszkopcie z kremem maślanym i orzechową wkładką. Oczywiście musiałam spróbować co z tego wyjdzie, a że wyszło przepysznie to zostawiam Wam przepis, bo jestem pewna, że zachwycicie się połączeniem ciemnego biszkoptu z kremem, kajmakiem(...)chrupiącymi orzechami. Biszkopt: 5 jaj 4 łżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż się całkowicie rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy
Cynamonowe szczęścieDziś chciałam Wam przedstawić przepis na ciasto idealne na różne przyjęcia i okazje. Jest to ciasto na ciemnym biszkopcie, z dżemem wiśniowym i kremem budyniowym domowej roboty. Ciasto jest stabilne, dobrze się kroi i długo zachowuje świeżość. Jest wilgotne, nie za słodkie a do tego ładnie wygląda. Oto przepis: Biszkopt: 4 jajka ok. 0,5szkl. cukru 1 kostka masła (200g(...)mlecznej lub gorzkiej 2-3 łyżki śmietany 30% ok. 150ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej osłodzonej cukrem (u mnie 1 łyżeczka kawy i 1 łyżeczka cukru na 150ml. wrzątku) Sposób przygotowania: Biszkopt: 200g miękkiego masła utarłam z cukrem na puszystą masę. Następnie dalej miksując, dodawałam po jednym jajku i ucierałam do całkowitego połączenia się składników. W oddzielnej misce wymieszałam przesianą mąkę tortową
Waniliowe Improwizacjemojej kuchni nic się nie może zmarnować, więc białka pozostałe po smażeniu pączków wykorzystałam do upieczenia biszkoptu z którego powstała ta piękna i pyszna rolada. Ten krem wymyślony na szybko jest obłędny w smaku. Rolada powstała w takim Walentynkowym wydaniu i może będzie dla Was inspiracją. Upieczcie i dajcie znać czy smakowała. Udanych wypieków. Potrzebujemy: Na biszkopt(...)łyżki mleka skondensowanego słodzonego Dodatkowo: pół słoiczka dobrej jakości dżemu truskawkowego ( u mnie 100 % owoców ) cukier puder do oprószenia cukrowe dekoracje jadalne Wykonanie pysznej rolady: 1. Biszkopt białkowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy, następnie wlewamy olej i ubijamy kilka chwil. Na koniec wsypujemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Następnie
Izabelawkuchnispecjalne okazję. Wykorzystujemy mrożone wiśnie, więc spokojnie możemy to ciasto przygotować o każdej porze roku. Polecam! Przepis na blaszkę o wymiarach 32 x 20 centymetry Składniki: Biszkopt: 5 jajek 200g cukru 150g mąki pszennej typ 450 50g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 500ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru(...)mrożonych drylowanych wiśni 600 ml gorącej wody (do galaretek) Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej ok 40 sztuk (20 dkg) herbatników kakaowych Warstwy ciasta od dołu: – biszkopt, – krem śmietankowy, – herbatniki, – kajmak, – herbatniki, – krem śmietankowy, – biszkopt, – galaretka z owocami. *** Przygotowujemy biszkopt. Całe jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem razem z cukrem
Blog z Apetytemsłodkie, ale ma też coś chrupiącego, kwaskowatego i kremowego ;) Jeśli jesteście ciekawi to zajrzycie do przepisu, a jest on bardzo prosty :) Składniki na blaszkę 17 x 17 cm Biszkopt: 4 jajka kl M 80 g mąki pszennej razem z kakao 100 g cukru 1 łyżeczka kawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 125 g serka twarogowego Mój(...)łyżka żelatyny ewentualnie 1 łyżka cukru (jeśli pulpa była by dla Was za kwaśna Dodatkowo: 60 g podprażonych płatków migdałowych 150 g kajmaku Pieczemy biszkopt 1. Jajka miksujemy wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Śliwki kroimy na połówki i jeszcze na pół
Gotowanie...to proste !Uwielbiam kremy na bazie serka mascarpone, a tortach sprawdzają się rewelacyjnie. Do tego jakieś świeże owoce i tort wychodzi przepyszny! Składniki (tortownica o średnicy 24-25cm): Biszkopt: 7 jaj - osobno białka i żółtka 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej niepełna szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 g serka mascarpone 350 śmietany 30% cukier(...)puder do smaku sok z cytryny do smaku Dodatkowo: świeże truskawki napar z zimnej herbaty Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt. Przygotować tortownicę - spód wyłożyć papierem do pieczenia (ja wycinam koło z papieru wielkości spodu tortownicy). Boków niczym nie wykładać ani nie smarować! Piekarnik nagrzać d0 180 st.C. 2. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie partiami dodawać
Kuchnia domowa AniCzekoladowy biszkopt i czekoladowy mus, do tego świeże owoce. Tort czekoladowy z owocami to doskonała propozycja na lato, kiedy z łatwością możemy dostać mnóstwo świeżych owoców. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na biszkopt (tortownica 20 cm): 6 jajek dużych ½ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżki kakao Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec(...)cukier i ubijam jak na bezę. Zmniejszam obroty o połowę i dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową i ziemniaczaną oraz kakao mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. (Biszkopt piekę zawsze 1 dzień lub 2 dni wcześniej, żeby dobrze się kroił). Po wystygnięciu kroję biszkopt na trzy
Słodki sentymentudało? Zobaczcie. Tort ma 3 warstwy kremu. Od dołu: krem czekoladowy z żelką pomarańczową, krem czekoladowy i krem waniliowy z żelką pomarańczową. Uwaga szklanka 200 ml Składniki na dwa biszkopty o średnicy 21 cm: 8 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 4 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki podzieliłam na pół i upiekłam dwa biszkopty, każdy z 4 jajek. Białka ubijam(...)jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Drugi biszkopt piekę dokładnie w ten sam sposób (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Każdy biszkopt
Słodki sentymentsmażonymi wiórkami kokosowymi po raz pierwszy spróbowałam u mojej Mamy. A że smaczne i godne, to wyprosiłam przepis. Oczywiście musiałam zrobić trochę „po swojemu” Oryginalnie ciasto jest na białym biszkopcie i serkach waniliowych. U mnie znajdziecie ciemny biszkopt i ricottę. A przepis jest taki Składniki na biszkopt: 6 jajek 2/3 szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki tortowej 1 czubata łyżka mąki(...)Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową, ziemniaczaną i kakao mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w blaszce 28 x 35 cm w 180 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu biszkopt kroję na dwa równe blaty. Do nasączenia potrzebuję ¾ szklanki letniej
Słodki sentymentDelikatny deser Amaretto z kakaowym biszkoptem i prażonymi migdałami to super kompozycja, którą stworzycie szybko i bezproblemowo. Świetny deser na ciepłe dni. Uwaga: szklanka 200 ml Z podanych składników zrobicie 8 porcji deseru Amaretto. Składniki na biszkopt kakaowy: 3 jajka 1/3 szklanki cukru ½ szklanki mąki tortowej ½ czubatej łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka kakao Przygotowanie: Białka ubijam na sztywną pianę(...)koniec ubijania dodaję stopniowo cukier. Następnie dodaję po jednym żółtku. Mąkę tortową, ziemniaczaną i kakao mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w tortownicy 24 cm w 180 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu biszkopt kruszę. Wskazówka: ten etap możecie pominąć i skorzystać z kakaowych herbatników Składniki na krem Amaretto: 2 łyżeczki żelatyny
Słodki sentymentMalinowa księżniczka, inaczej zwana Balladyną :) Czekoladowy biszkopt, przełożony kremem serowo śmietankowym z herbatnikami, masą kajmakową o smaku kakaowym, a to wszystko zwieńczone malinami i galaretką. Próbowałam już to ciasto w wersji z masą kajmakową o smaku toffi, ale smak kakaowy moim zdaniem jest o niebo lepszy! Koniecznie spróbujcie:) Składniki blaszka : biszkopt: jajka 6 szt, cukier 1 szklanka, mąka pszenna(...)dodatkowo: herbatniki maślane ok 400 g, masa kajmakowa o smaku kakaowym 410 g, maliny 400 g, galareta malinowa 2 szt , woda gorąca 700 ml, Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać żółtka, na koniec przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz kakao i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną
kulinarne odsłony pati